https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Harač u Mokroj Gori

Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: Pedja 08.11.2006. 15:08:10Naslov: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 08.11.2006. 15:08:10
http://www.blic.co.yu/blic/danas/broj/strane/srbija.htm#1

Vlada Srbije štiti nacionalni park

Taksa za prolazak kroz Mokru Goru

MOKRA GORA - Za prolazak motornim vozilima kroz Mokru Goru, selo smešteno između Tare i Zlatibora na magistralnom putu Užice - Višegrad, ubuduće će se plaćati taksa. Ova odluka, koju je donela Skupština Parka prirode Šargan - Mokra Gora, objavljena je u „Službenom listu Srbije“, uz blagoslov ministarstava za nauku i životnu sredinu i finansija.

Predeo Mokre Gore Vlada Srbije je zaštitila i proglasila parkom prirode kojim šefuje reditelj Emir Kusturica, koji se u ovom selu nastanio i oplemenio ga i učinio atraktivnijim ulažući u turizam. Od sada, tranzit kroz Mokru Goru naplaćivaće se 50 dinara po automobilu, 150 dinara po autobusu, dok će šlepere „mokrogorska globa“ koštati 350 dinara. U narednih nekoliko dana znaće se od kada će se primenjivati naplata takse.

Odlukom Skupštine Parka, kojoj predsedava dramski pisac Siniša Kovačević, plaćanja takse oslobođeni su vozači automobila sa užičkim registracionim oznakama i lica sa prebivalištem u Višegradu. Naplatna rampa biće postavljena na graničnom prelazu Kotroman, s tim što će se, kada radovi na rekonstrukciji Šarganskog tunela budu završeni, „danak“ naplaćivati i kod železničke stanice Šagran Vitasi na drugom kraju sela.

- Ovo nije ništa novo u Srbiji, jer nacionalni parkovi i parkovi prirode godinama naplaćuju takve takse, izuzev za prolazak kroz zaštićenu teritoriju - kaže za „Blic“ Emir Kusturica, direktor Parka prirode Šargan - Mokra Gora.

On objašnjava da je zakonom predviđena i naplata naknade za vozila, s tim što ta odredba do sada nije primenjivana.

- Vlada Srbije je odlučila da se u Mokroj Gori, kao zaštićenom prirodnom dobru, počne sa naplatom nadoknada za prolazak vozila, a verovatno će isto biti primenjeno i u ostalim nacionalnim parkovima i parkovima prirode - kaže Kusturica.

Novac koji se bude ubirao ovim putem, ističe slavni reditelj, rasteretiće državni budžet, a sredstva će se ulagati u zajedničke potrebe Mokre Gore, pre svega u saobraćajnu infrastrukturu, komunalne potrebe i zaštitu životne sredine.

V. Lojanica


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 08.11.2006. 15:13:26
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG06110701.shtml

Kroz Mokru Goru i Šargan ubuduće samo uz plaćanje takse

Crveno svetlo za prolaz kroz zeleno

Naknada za prolaz kroz svojevrsni prirodni park je 50 dinara za automobile, 150 za autobuse i 350 za kamione

UŽICE - Već narednih dana, kada bude sprovedena odluka Skupštine Parka prirode "Šargan - Mokra Gora", korisnici motornih vozila, autobusa i šlepera, na granici između Srbije i Bosne, na Kotromanu, ispod Mokre Gore, na putu M 3, Višegrad - Užice, moraće da plate posebnu naknadu za ulaz, odnosno prolazak magistralom kroz ovaj park prirode. Naknada će, za automobile biti 50, za autobuse 150, a za šlepere 350 dinara. Blagajnici Parka prirode, koji je osnovala Vlada Srbije, a čiji je prvi čovek naš proslavljeni režiser Emir Kusturica, biće stacionirani na samoj granici gde će naplaćivati ovu naknadu da, kako objašnjavaju u Parku prirode "Šargan - Mokra Gora", vozači ne bi dva puta zaustavljali vozila. Čim bude završena rekonstrukcija tunela na Šarganu, naknada će biti naplaćivana i na drugom kraju parka, kod stanice Šargan Vitasi, a od naknade biće izuzeta sva vozila sa UE registarskim tablicama i građani RS koji imaju prebivalište u Višegradu.

Prema podacima objavljenim u Službenom listu Srbije od 18. septembra ove godine, Odluku o naknadama za korišćenje predela izuzetnih odlika "Šargan - Mokra Gora", Skupština ovog Parka donela je na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine. Odluku je potpisao predsednik Skupštine Siniša Kovačević, a objavljena je po dobijenoj saglasnosti Ministarstva za nauku i životnu sredinu i Ministarstva finansija.

Sem vlasnika motornih vozila, kako piše u ovoj odluci, naknadu za korišćenje ovog predela izuzetnih odlika, plaćaće i vlasnici turističkih agencija, preduzeća, biroa i to 7.544 dinara godišnje, hoteli i moteli 2.105 dinara godišnje po ležaju, odmarališta 1.351 dinar godišnje po ležaju... Na udaru ove odluke tako će se naći i sam Kusturica koji u svom Drvengradu na Mećavniku podiže motel sa 60 ležaja. Za iznajmljivanje motornih sanki vlasnici će parku morati da plate 1.500 dinara dnevno po sankama, a za bicikle 50 dinara. Ubuduće, naplaćivaće se i snimanje filmova, fotografisanje u komercijalne svrhe u zaštićenom području i to 8.900 dinara po započetom danu snimanja za igrane filmove i reklame, 4.450 dinara za dokumentarne filmove, 3.000 dinara dnevno za komercijalne filmove.

Za organizovani obilazak i prezentaciju posebnih prirodnih i kulturnih vrednosti na zaštićenom području, uz pratnju vodiča, nadzornika, dnevna naknada za đake biće 14 dinara, za ostale 21 dinar, a dnevni parking na području parka koštaće 150 dinara za autobuse i 50 dinara za automobile, 75 dinara za traktore.

U Parku prirode kažu da je ova odluka doneta po zakonu i da će ubrana sredstva biti iskorišćena za potrebe očuvanja prirode u ovom zaštićenom području. Naknada će, kako saznajemo, početi da se naplaćuje po odobrenju MUP-a da se ovaj posao radi na graničnom prelazu i po odobrenju Uprave carina Srbije.

PRVI SE SAMOFINANSIRAJU

"Šargan - Mokra Gora" prvi je park prirode u Srbiji u kome se ovakva odluka sprovodi, a cilj je da ovakvi parkovi počnu sami ubirati novac, bez isključivog oslanjanja samo na državni budžet. Novac od naknade za ulazak u park, odnosno za prolaz magistralom, biće iskorišćen za uređenje okoline magistralnog puta i za lokalne puteve na području Mokre Gore.


Zoran Šaponjić (Sina)


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 08.11.2006. 18:27:11
(http://img288.imageshack.us/img288/7167/mokragora1mrs7.th.gif) (http://img288.imageshack.us/my.php?image=mokragora1mrs7.gif) (http://img288.imageshack.us/img288/1457/mokragora2mez0.th.gif) (http://img288.imageshack.us/my.php?image=mokragora2mez0.gif) (http://img288.imageshack.us/img288/9723/mokragora3mcu1.th.gif) (http://img288.imageshack.us/my.php?image=mokragora3mcu1.gif)


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 08.11.2006. 19:34:52
U tursko doba, car je postavljao svoje poslusnike, često i iz lokalne zajednice, kojima je davao određene teritorije na upravljanje. Ovi su bili zakon na prostoru koji su kontrolisali, a ubirali su harač kako god su stigli. Ali tada se znalo šta je haračlijino a šta carevo.

Savremeno doba donosi i nove haračlije. Članci u novinama, ma kako sklandalozno izgledali u stari uopšte ne pokazuju pravu sliku kako stvari stoje u Mikroj Gori. Ona je mnogo gora. Našao sam i stavio na forum tekst odluke kojom je uveden bukvalni harač u Mokroj Gori.

Vlada je praktično ceo prostor Mokre Gore dala na upravljanje Kusturici. Park prirode Mokra Gora zvuči lepo ali tu se u stvari radi o privatnoj firmi čiji je vlasnik između ostalih i Kusturica, direktor njegov sin, a u upravi opet sve Kusturicini izabranici. Ova privatna firma je praktično dobila na raspolaganje celo mesto Mokra Gora. Kusturica je verovatno prvi rancer u Srbiji koji u svojoj vlasti ima celo naselje sa sve stanovnistvom. Nije dovoljno sto zemlju i sume kupuje po badava cenama, vec je zinulo da stavi sapu na celu Mokru Goru.

Mokrogorcima je sve zabranjeno. Od kako je Mokra Gora proglasena za Predeo izuzetnih odlika, stanovnici vise ne mogu da odu da pi*aju, a da ih rendzeri, koji su pod Kusturicinom kontrolom ne preslisavaju. Iako mi za rendzere znamo kao junake iz stripova o Divljem zapadu, oni su ustvari bili instrument unistavanja tamosnjeg autohtonog stanovnistva. Kusturica nam je pokazao sta su pravi rendzeri. Nedavno su recimo u Mokroj Gori isprebijali decu, đake na ekskurziji, koja su ukrala - sladoled.

Država je Kusturicinoj firmi stavila na bezuslovno raspolaganje sve resurse Mokre Gore. Ona je ta koja određuje takse, obračunava ih, naplaćuje i raspolaže novcem. Lokalnom stanovništvu se naplaćuje sve, pa i svaki metar telefonske žice ili vodova za struju, a nedaj bože ako su se usudili da opreme sobu da mogu da prime nekog turistu. Stavili su tapiju i na ime Mokre Gore. Svako ko na bilo koji način upotrebi to ime mora da plati.

Istovremeno zabranjena je svaka gradnja, ne može vlasnik više ni da popravlja ni da dograđuje a kamoli da gradi šupu, garažu ili novu kuću. Čak i da ima nameru nema kome da se obrati. Opština Užice je činom stavljanja Mokre Gore u režim zaštićene zone izgubila jurisdikciju na mnogim elementima vlasti u Mokroj Gori, pa tako ispada da je Kusturica sada tamo i vlast jer je očigledno da je sve ovo dobio zbog veza u vladajućoj političkoj strukturi.

Ova odluka predviđa da se naplaćuje sve, svaki oblik života u Mokroj Gori za sve što uradi mora da plati harač Kusturici.

To što neki prolaznik mora da plati taksu za prolazak kroz Mokru Goru ispada sitnica za sve probleme koje imaju Mokrogorci. To što nema logike da neki lokalni moćnik sme da postavi rampu na međunarodni magistralni put i pušta samo ako mu platiš i da od Srbije ne bi ostalo ništa ako bi svaki lokalni moćnik svaku prirodnu lepotu proglasio za park prirode i odmah stavljao rampu na najbliži što magistralni što autoput možda pokazuje da je Kusturica najzad uspeo da ubedi i vlast da iskrivljena slika o Srbima kao kolektivno poremećenom narodu koju redovno pokazuje u svojim filmovima u stvari nije rezultat njegove bolesne mašte već faktičko stanje.

Slika kakvu danas predstavlja Mokra Gora zaista bi mogla da prođe kao scenario za još jedan u nizu Kusturičinih filmova, samo što ovaj put i ne mora da angažuje glumce, samo treba da iznese kameru napolje i snima (i valjda sam sebi naplati snimanje što je takođe predviđeno).

Da apstrakcija bude veća, upravo je Kusturica taj koji uništava Park prirode. Napravio je kičarnik (nešto nalik etno selu), prippisuje mu se da je napravio i put na Zborište (put jeste napravljen za njegove potrebe ali ne i o njegovom trošku), da planira žičaru koja će turiste da vodi pravo u srce Tare, na mesta koja su do danas bila dostupna samo poznavaocima i srčanim planinarima koje ne mrzi da odmere ceo dan hoda da bace pogled sa ovog vrha Tare, zaštićena od razaranja koje turisti sa sobom nose.

Kusturici smeta to što ljudi volzilima prolaze kroz Mokru Goru (kao da mogu da biraju, to je jedini put u Bosnu) i izduvnim gasovima mu kvare vazduh u Međavniku. Ali ne smeta mu što se cela Mokra Gora oseća na mašinsko ulje i katran koji idu uz železnički imidž šarganske osmice a još manje mu smeta da iznajmljuje razne motorne igračke kao turističke atrakcije: motorne sanke, motocikle, bagije i terenska vozila (treba li pominjati kako njegovi rendžeri špartaju džipovima uzduž i popreko Tarom, sve do Mitrovca koji je daleko od Kusturičine prćije).

Znate li možda gde se nalazi Miloševac? Ne. Ne čudi me. To je visoravan podno Zborišta na Tari, s druge strane u odnosu na Mokru Goru. Tu su snimljena ona scena ljubavisanja u kolibi za film "Život je čudo". Prelepo mesto. I još uvek jeste, ali neće još dugo jer je Kusturica na to bacio oko. A tu negde prema zaovinskom jezeru u planu je i skijalište.

Sve u cilju ekologije.

Mokra Gora je nerazvijeno mesto. Jedini izgled za opstanak im je u turizmu. Dobrim delom ih j eželeznica ojadila jer je okupirala Mokrogorski prostor ali se vrlo dobro trudila da što manje angažuje resurse iz Mokre Gore, čak i suhomesnate proizvode nabavlja ubegradu, a ne kod lokalnih seljaka.

U Mokroj Gori mladih skor dainema. Sve je to otišlo na školovanje i da traži posao negde dalje. I do sada nisu imali mnogo motivacije da ostanu a tek je sada neće imati. Turistički poslenici se žale kako Mokra Gora nema dovoljno smeštajnih kapaciteta što znatno ugrožava turistički potencijal Mokre Gore koji se praktično svodi na turistekoji u prolasku, na proputovanju svrate, provedu nekoliko sati, eventualno ceo dan u Mokroj Gori i ondanastavljaju dalje. I da hoće nemaju gde da odsednu. To jest, tako je bilo dok Kusturica nije napravio Mećavnik. Kad ga je napravio onda je zabrano gradnju tako da drugi ne mogu da mu budu konkurencija, a i ovo što neko ima malo smeštaja tu je odrapio takse, da seljacima ne padne na pamet da izdaju krevet ili sobu.

I kako onda Mokra Gora da se razvije? Naravno, treba naplaćivati takse, ali treba prvo pustiti ljude da započnu turizam, da stvore kapacitete, da turizam uhvati korena, da stvore klijentelu, da imaju obezbeđenu popunu kapaciteta, i onda nije problem naplatiti im taksu. A ikada je naplatiš, taj novac mora da se koristi pod kontrolom države i u interesu samog mesta, a ne da njime po svom nahođenju raspolaže jedan moćnik. Taksa na nacionalni resurs nikako ne može biti osnov za bogađenje privatne firme. To je novac koji ima istu svrhu kao i svaki drugi porez i mora biti korišćen namenski i planski. Ne sme se doyvoliti da ijedna fimra ima neograniceno pravo da korsiti ovakav resurs. Čak i da je samo jedna, ona to mora dobiti na raposlaganje na ograničen period i uz uslove šta sve mora da sa novcem napravi. Ovako neograničena vlast moćnika postojala je samo u tursko doba.

Toliko je vekova prošlo, a ponavlja se ista slika: Turčin haračlija i sirotinja raja.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Top 08.11.2006. 21:06:28
A od kada se Mokra Gora......smatra za nacionalni park? Mislim, ne sporim da bi trebala da bude..ali od kada ima taj status?
I mislim da je mnogo bezobrazno naplacivati prolaz kroz M Goru. Shta, treba da znachi ..ako krenem u Vishegrad, moram da platim taxu zato shto prolazim tim putem ?! Alo bre.. To je obichan, OBICHAN put..koji sa obe strane ima par kuca. I neko treba da me zaustavi i naplacuje, nazovi, taxu ...
Poshto osecam da se sve to vrti oko Drvengrada, zashto onda nisu stavili da se placa prolaz kolima na putu za Drvengrad... Poshto poseban put se odvaja za Kusturicino selo, sa tog puta koji oni naplacuju.
Koji lopovi, brate mili...


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 08.11.2006. 21:43:43
Da li to nije malo ppreterano "zasticena zona ", nacionalni park" i sl.stvari.Po cemu se Mokra Gora moze izjednaciti saTarom kao nacionalnim parkom npr., u smislu karakteristika koje prate tu kategoriju?A te gluposti sa uzimanjem putarine polako vracaju celu pricu u rani srednji vek.Ona nije ni priblizno lepa kao druga mnogo cuvenija podrucja koja se nalaze u istoj grupi(Plitvicka jezera, Durmitorski nacionaklni park i sl).


Izgleda da se sve odvija po onoj narodnoj - "ko nema sokola i kukavici se veseli"!!


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 08.11.2006. 23:58:46
Nije u ravni sa nacionalnim parkom. Da jeste onda ne bi moglo da se muva kao sada. Ovako to je kao zasticena zona pa mu data na upravljanje. Ovako rigorozna taksena politika ne psotoji ni u jednom Nacionalnom parku a oni zaista jesu na naucnoj osnovi prostori koji moraju da se cuvaju.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: klackalica 09.11.2006. 00:18:33
Pa ovo je stvarno strašno. Na sajtu Agencije za privredni registar (www.apr.sr.gov.yu) stoji da je osnivač preduzeća PARK PRIRODE MOKRA GORA doo - Vlada Srbije (osnivački kapital čitavih 500 EUR), a direktor je Emir Kusturica. Zamenik direktora je izvesni Vladimir Cukovac. I čuj, Skupština pomenutog preduzeća je donela odluku. Je l istom odlukom i nama letos Kusturica blokirao ceo grad po nahođenju kad je snimao još jedno remek-delo kojim će da nas blati?


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 09.11.2006. 07:57:07
Ево података са сајта АПР:

Назив:  PARK PRIRODE MOKRA GORA  
Правна форма:  Друштво са ограниченом одговорношћу  
Седиште:  Мокра Гора  
Пуно пословно име:  DRUŠTVO S OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU PARK PRIRODE MOKRA GORA, MOKRA GORA  
Матични број:  20131306  Статус:  Активно привредно друштво  
Датум регистрације:  21.02.2006  Број регистрације:  108735  
Адреса:   Мокра Гора бб, Мокра Гора, Србија
Датум оснивања (дд.мм.гггг):   18.11.2005  
Време трајања:   Нема ограничења  
Шифра делатности:  92522
Назив делатности:  ЗАШТИТА КУЛТ. ДОБАРА И ДР. ЗНАМЕНИТОСТИ  
Регистрован за спољнотрговински промет  
Регистрован за услуге у спољнотрговинском промету  

Подаци о директору
Матични број:  2411954172179  
Име и презиме:  Емир Кустурица  

Уписани капитал  
Новчани:   500,00 EUR
Не-новчани:    

Уплаћени капитал  
Новчани:   500,00 EUR; 10.02.2006
Не-новчани:    

Подаци о оснивачима друштва
Матични број:  9872569028460  
Пословно име:  VLADA REPUBLIKE SRBIJE  
Адреса  
Улица:  Немањина  
Број:  11  
Место:  Београд (град)  
Поштански број:  
Држава:  Србија  
 
 
Заступници
 
1. Општи подаци  
Матични број:  2411954172179  
Име и презиме:  Емир Кустурица  
Функција :   Директор  
Ограничење у спољном промету :    (нема)  
Ограничење у унутрашњем промету :   (нема)  
 
2. Општи подаци  
Матични број:  130295173516  
Име и презиме:  Владимир Цуковац  
Функција :   Заменик директора  
Ограничење у спољном промету :    (нема)  
Ограничење у унутрашњем промету :   (нема)  


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 09.11.2006. 19:24:46
U ovo covek tesko moze da poveruje iz price, ali kada se procitaju navedeni podaci" crno na belo", toliko sve deluje besmisleno-jednom recju sacuvaj Boze!Pa ne moze se svako parce livade ili zabran porglasavati za kojekakve "nacionalne parkove".
Kusturica se malo osilio , reklo bi se.Nema Mokra Gora  potrebne prirodne lepote da bi mogla i da pomisli da se svrsta u tu kategoriju.Ali nije mi jesno gde ide taj novac?Zar je moguce da neko na svojoj dedovini u toj "zoni" ne moze bez dozvole da napravi objekat kakav zeli?.Pa slikanje u komercijalne svrhe se naplacuje(sta je to?).
Ne vredi "nazor".Nego ako ima neko ko moze da zaustavi tu srdacinu.Kao zasticena zona a ovamo parnjaca cadi li, cadi.
Dobro je da je Tara , barem za sada prezivela,ove "izlive inspiracije".


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 10.11.2006. 01:19:44
Čujem od kolege, napenalili lovci ove Kusturičine redndžere :) Na jednom lovnom pohodu, lovci bili baš naoštreni, spremili se i bacili u lov a renderi im svaki čas zumbali kroz šumu i rasterivali divljač. Ovi ni pet ni šest nego dohvate rendžere i nalupaju ih.

Jes da ne volim lovce ali dobro suuradili :)


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 10.11.2006. 17:56:58
Ako i  treba !


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: losmi 10.11.2006. 21:39:09
Хмм више се не зове Емир Кустурица. Сада је Немања. Крстио се у мају 2005. године.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 10.11.2006. 21:55:58
   Sto se krstenja tice, to je njegova privatna stvar.On se izjasnjava kao Srbin i to bi trebalo postovati.Nemamo bas previse umetnika koji su poznati u svetskim razmerama.Ali ovaj "mokrogski rezervat" bi trebalo ukinuti.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: klackalica 10.11.2006. 22:04:06
То што је он Србин, или се тако представља, не чини да га поштујем више од једног, рецимо, Хариса Џиновића. Највише су ми зла нанели у животу управо Срби. А Емир је славан у светским размерама, између осталог, и зато што је нас представљао у много лошијем светлу него што смо, као да нисмо већ довољно лоши.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 10.11.2006. 22:16:39
  Dobro , sad da li je vise ili manje simpatican, za vecinu Srba , ne znam.Ali ne zvuci lose kada se na nekom svetskom festivalu najavi kao srpski umetnik.Ipak pored njega i npr.Paskaljevica , trenutno gotovo i da nema svetskih imena u srpskoj kinematografiji.Ipak i jedan Mehmed Selimovic se izjasnjavao kao Srbin(njegova pisana poruka i danas postoji u SANU, gde  je bez ikakvih dvoumica objasnio svoju pripadnost srpskom narodu), naravno tu je i Ivo Andric, koji se takodje  izjasnjavao kao Srbin , mada je pomalo bez veze sve ovo nabrajati.
 A sto se tice "srpske sloge " , ona je nadaleko cuvena.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 10.11.2006. 22:20:05
Da dodam:ni ja nisam bas odusevljen scenografijom u njegovim filmovima(jesmo prikazni malo vise u bedaku , nego sto bi trebalo)Moglo bi se i ponesto sakriti.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Vlad Dracul 01.12.2006. 16:35:47
Kakva je ovo glupost?!? Mokra Gora izgleda prelepo i mislim da bi i mogla biti nacionalni park ali da mi neko naplati da prodjem kros moju zemlju u kojoj ja placam porez.. jedino da uzmem pusku i da ga ubijem druge nema :icon7: lopovija.

Ako je izgradio svoj drvengrad ili kako god da ga vec zove nek na njemu radi sta mu je volja ali da naplacuje prolaz kroz zemlju za koju su nasi dedovi kosti ostavljali je apsurd


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: mcusin 18.01.2007. 17:12:17
E ovo stvarno prelazi sve granice.. evo sta se radi na Mokroj Gori  :icon7: ja iskreno nisam znao za ovo!
Malo je loshiji sken, ali kad se zumira moze sve da se procita!
http://img135.imagevenue.com/img.php?loc=loc401&image=44805_mokra_gora_122_401lo.jpg


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 18.01.2007. 18:57:27
Evo u prilogu isti clanak koji je objavila Uzicka nedelja, samo u PDF formatu. Lakse se cita.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: mcusin 18.01.2007. 23:49:42
e nisam video.. da ima tema sorry


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Vlad Dracul 19.01.2007. 00:21:34
Ma ovo je smesno sta neko sebi uzme za pravo.. mislim ako je ovo sto pise u clanku istina bar 70% ljudi koji su vodili ovu zemlju treba da spakuju kofere i da je napuste! Dati zamlju na upravljanje nekome ne dao bog da se desi sa bilo kojim parcetom zemlje koje je u mom vlasnistvu jer nekoga ne bi bilo ili mene ili postavljenog uzurpatora!!!


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: filler 20.01.2007. 14:21:27
Eh, svaki dan kada ponesto novo cujem, mislim da sam cuo sve. Kad ono, uvek ima nesto sto te iznenadi i trgne iz jave. Sta reci na sve ovo, nemam zelju sada ni da pridjem Mokroj Gori, znajuci ko ce od mog prilaska da profitira. Mozda je sledece sto ce da uvede je da placate vazduh koji tuda udisete, kad je mogao zemljiste uzeti, sta ga sprecava da naplacuje i vazduh tu?


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 14.02.2007. 14:55:46
http://www.danas.co.yu/20070214/ekonomija1.html#1

Kroz Mokru Goru uz naknadu od 50 do 350 dinara

Nije harač već ekološka taksa

Putnici namernici plaćaju naknadu za zaštitu životne sredine: Park Šargan - Mokra Gora
Užice - Iako još nema zvanične potvrde za to, od danas bi trebalo da počne da se naplaćuje naknada za prolazak motornih vozila kroz Mokru Goru, na graničnom prelazu Kotroman (na granici između Srbije i BIH). Odluku o naknadama donela je Skupština ovog parka prirode, pozivajući se na Zakon o zaštiti životne sredine, a odluku je potpisao predsednik Skupštine Siniša Kovačević.

Saglasnost na to dali su Ministarstvo za nauku i životnu sredinu i Ministarstvo finansija. Tako će Mokra Gora postati prvi park prirode u Srbiji u kojem će se naplaćivati ova vrsta naknade. Park prirode Šargan-Mokra Gora osnovala je Vlada Srbije, a njen direktor je filmski reditelj Emir Kusturica, koji je u Mokroj Gori, na Mećavniku, izgradio etno-filmsko selo, poznato kao Drvengrad.

Odlukom je predviđeno da vlasnici automobila, autobusa i šlepera, na graničnom prelazu Kotroman, na putu Višegrad - Užice, plaćaju naknadu za prolaz kroz ovaj park. Naknadu neće plaćati vozila sa užičkim registarskim tablicama i građani Republike Srpske, sa prebivalištem u Višegradu. Naknada za automobile je 50, za autobuse 150, a za šlepere 350 dinara. Vlasnici turističkih agencija, preduzeća, biroa, plaćaće godišnju naknadu u iznosu od 7.544 dinara, hoteli i moteli 2.105 dinara, a odmarališta 1.351 dinar po ležaju. Iznajmljivanje motornih sanki košta 1.500 dinara, a bicikla 50 dinara dnevno. Pored toga naplaćivaće se snimanje filmova, fotografisanje u komercijalne svrhe u zaštićenom području, i to 8.900 dinara dnevno ako je reč o snimanju igranih filmova i reklama, tarifa za dokumentarne filmove iznosi 4.450 dinara, a za komercijalne filmove 3.000 dinara. Dnevna naknada za organizovani obilazak i prezentaciju posebnih prirodnih i kulturnih vrednosti na zaštićenom području, uz pratnju vodiča, za đake košta 14, za ostala lica 21 dinar, dok parking za autobuse košta 150, za automobile 50, a za traktore 75 dinara.

Direktor parka Emir Kusturica nedavno je saopštio da je odluka o naknadama doneta po zakonu i da će prikupljeni novac biti iskorišćen za očuvanje parka, ali i za finansiranje komunalne infrastrkture na ovom području. Najava uvođenja ove naknade izazvala je burne reakcije u javnosti, a kako je Kusturica tada objasnio, nije reč ni o kakvom haraču, veće samo o naknadi. - U Službenom glasniku izvršena je kategorizacija tih naknada. To nisu harači ni takse, jer takse naplaćuje država, a naknade naplaćuju parkovi prirode ili nacionalni parkovi. Naknada se naplaćuje zbog zagađenja životne sredine ugljen-monoksidom i to je praksa u razvijenim evropskim zemljama - tvrdi Kusturica.


Normalna stvar

- Deo novca dobijen naplatom naknade od zagađivača životne sredine biće usmeren lokalnoj samoupravi za izgradnju infrastrukture, od vodovoda, preko asfaltnih drumova do elektrifikacije, što bi inače država trebalo da radi. Takva naknada postoji u Austriji, Švajcarskoj i ostalim evropskim državama, koje žele da sačuvaju životnu sredinu i to je u tim zemljama normalna stvar - izjavio je nedavno Emir Kusturica, direktor parka Šargan-Mokra Gora, i obećao da neće biti klasičnih naplatnih rampi, već nekoliko informativnih centara u kojima će vozači moći da plate naknadu.


N. Kovačević


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 21.02.2007. 12:22:02
http://www.b92.net//biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=02&dd=16&nav_id=232816

Ekološke takse u Mokroj Gori

12:17 | Izvor: B92, Beta

Užice -- Na graničnom prelazu Kotroman je počela naplata "ekološke takse" za vozila koja prolaze kroz zaštićeno područje Mokre Gore.

Mokra Gora je tako postala prvi "park prirode" u Srbiji u kojoj se, na putu Užice-Višegrad, naplaćuje ta vrsta naknade, koja za automobile iznosi 50, autobuse 150, kamione 200 i šlepere 350 dinara.

Na graničnom prelazu Kotroman, osim carinskih i policijskih službi, nalazi se i brvnara, službeni prostor nadzornika JP "Park prirode" Šargan-Mokra Gora, koji naplaćuju naknadu. Čim bude završena rekonstrukcija tunela na Šarganu, naknada će biti naplaćivana i na drugom kraju parka, kod stanice Šargan Vitasi.

Nadzornici su rekli da prvog dana nije bilo problema sa naplatom, jer su vozači već upoznati sa zakonskom obavezom uz koju sledi izdavanje fiskalnog računa, ali i prospekta sa lepotama Mokre Gore.

"Ekološka taksa" u Mokroj Gori uvedena je na osnovu odluke Skupštine JP "Park prirode", kojom predsedava režiser Siniša Kovačević, a koju je verifikovala Vlada Srbije, osnivač tog preduzeća.

Ona se sprovodi na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine uz saglasnost Ministarstva finansija i Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine.

Direktor JP "Park prirode" Mokra Gora, reditelj Emir Kusturica, koji je na brdu "Mećavhik" izgradio etno-selo "Drvengrad", povodom reakcija koje je izazvala najava uvođenja naknade, ranije je izjavio da takva praksa postoji u evropskim državama koje žele da sačuvaju životnu sredinu, navevši primer Austrije i Švajcarske.

Kusturica je dodao da će deo novca koji je dobijen od zagađivača životne sredine biti vraćen lokalnoj samoupravi za gradnju komunalne infrastrukture, vodovoda, asfaltiranja puteva, elektrikikaciju i druge potrebe.

Naknadu za korišćenje ovog predela izuzetnih odlika, uz vlasnike motornih vozil, plaćaće i vlasnici turističkih agencija, preduzeća, biroa i to 7.544 dinara godišnje, hoteli i moteli 2.105 dinara godišnje po ležaju, odmarališta 1.351 dinar godišnje po ležaju.

Za iznajmljivanje motornih sanki vlasnici će parku morati da plate 1.500 dinara dnevno po sankama, za bicikle 50 dinara. Naplaćivaće se i snimanje filmova, fotografisanje u komercijalne svrhe u zaštićenom području i to 8.900 dinara po započetom danu snimanja za igrane filmove i reklame, 4.450 dinara za dokumentarne filmove, 3.000 dinara dnevno za komercijalne filmove.

Za organizovani obilazak i prezentaciju posebnih prirodnih i kulturnih vrednosti na zaštićenom području, uz pratnju vodiča, nadzornika, dnevna naknada za đake biće 14 dinara, za ostale 21 dinar, a dnevni parking na području parka koštaće 150 dinara za autobuse i 50 dinara za automobile, 75 dinara za traktore.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: isahar7 01.11.2007. 06:56:16
    Zvanicni akt "agencije za privredne Registre" je 21.02.2006. Registrovala  "Drustvo s ogranicenom odgovornoscu, park
prirode Mokra Gora". Drustvo je osnovano 18.11.2005. , Jedan dan posto je Vlada donela uredbu o izmeni uredbe
 " o zastiti predela izuzetnih odlika Sargan-Mokra Gora" . Ovde je vec vidljivo da su neke stvari nezakonite. Prvo datumi, a onda nazivi
Vlada ne pminje "park prirode".  Postoje dve odluke vlade kojima se  "Drustvu a o o " dodeljuju sredstva, jedna da postave rampe za naplatu naknade na magistralnom putu, i druga odluka o dodeli velike sume novca za izgradnju puta preko Ivera do Tare. Medjutim ne postoji odluka vlade o Dodeli na upravljanje zasticenog predela "Drustvu sa oo"
    Vazeci zakon o zastiti zivotne sredine pise da se prvenstveno upravljanje daje Lokalnoj samoupravi, a izuzetni Pravnim licima, ili pojedincima koji su se dokazali u toj delatnosti. U zakonuo "zastiti zivotne sredine" u clanu 44 stav treci pise(citiram) " Pravno i Fizicko lice moze registrovatisertifikovan sistem upravljanja zastitom zivotne sredine radi ukljucivanja u sistem upravljanja i kontrole zastite zivotne sredine EU (u daljem tekstu: sistem EMAS), u skladu sa ovim zakonom. (zavrsen citat). Na osnovu ovog clana i jos nekih , da bi se sprecilo unistavanje prirode u Mokroj gori je da se ceo slucaj prijavi "EMAS-u", a poznato je koliko Vlada zazire od EU.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 12.09.2008. 14:21:22
Nepoznata osoba u sredu sekirom isekla dve debele grede i srušila veliki bilbord sa natpisom „Park prirode Mokra Gora“

Sekirom na Kustin park

Na lice mesta odmah je izašla policija koja je juče pokušavala da utvrdi u čijim je rukama bila sekira i razloge ovog napada. U „Parku prirode“ juče su nam rekli da se u poslednje vreme i njihovi rendžeri koji čuvaju park imali neprijatnosti, pa je jednom njihovom čoveku zaprećeno da će „biti ubijen ako još jednom motorom prođe pored jedne kolibe u parku“

U mestu Bulibanovac, na planini Tari, iznad Kremana, na samoj novopostavljenoj granici „Parka prirode Mokra Gora“, čiji je direktor Emir Kusturica, zasada nepoznata osoba u sredu kasno po podne sekirom je isekla dve debele grede i srušila veliki bilbord sa natpisom „Park prirode Mokra gora“. Do ovog napada došlo je samo nekoliko dana pošto je ozvaničena uredba Vlade Srbije kojom je teritorija koju pokriva Park prirode Mokra gora sa oko 3.500 proširena na 10.000 hektara, zahvatajući deo sela Kremna, Šargana, Tare...

Tabla koja je trebalo da obeleži granicu „Parka prirode“ srušena je istog dana, samo nekoliko sati pošto je postavljena. Na lice mesta odmah je izašla policija koja je juče pokušavala da utvrdi u čijim je rukama bila sekira i razloge ovog napada.

U „Parku prirode“ juče su nam rekli da se u poslednje vreme i njihovi rendžeri koji čuvaju park imali neprijatnosti, pa je jednom njihovom čoveku zaprećeno da će „biti ubijen ako još jednom motorom prođe pored jedne kolibe u parku“. Istovremeno, u Kremnima je juče kasno po podne trebalo da se održi zbor meštana četiri sela - Kremana, Stapara, Bioske i Vrutaka „povodom proširenja Parka prirode Mokra gora“.

- Zbor su sazvali posle poziva više ljudi koji su nezadovoljni načinom na kojoj je usvojena Uredba Vlade Srbije o proširenju „Parka prirode“. Činjenica je da tom prilikom nije organizovana javna rasprava - kratko nam je juče rekao jedan od sazivača ovog skupa ne želeći da mu se ime pominje u novinama.

I dok su sazivači skupa u Kremnima, čiji je cilj u stvari da se progovori protiv širenja „Parka prirode“, zasada u rukavicama, sama upotreba sekire na granici parka i rušenje velikog bilborda juče su kasno potvrdili da u Kremnima postoji, neki kažu, manja grupa ljudi koja je protiv proširenja parka i koja se ne libi ni sekire da se suprotstavi uredbi države.

- Suština problema jeste da neko želi da od lepote naše prirode ostvari dobru zaradu, a da mi ovde u Kremnima ostanemo čobani. Moja poruka tim ljudima jeste - nemojte da uzurpirate moju parcelu bez moje dozvole - kaže jedan od Kremanaca nezadovoljan proširenjem parka.

U Parku prirode u Mokroj Gori juče su nam kratko rekli da je u donošenju Uredbe o proširenju u svemu ispoštovana procedura i da su u tu proceduri bili uključeni i Zavod za zaštitu prirode Srbije i još četiri nadležna ministarstva.

Napad vandala na Park prirode juče je komentarisao i Emir Kusturica, koga smo zatekli u Mokroj Gori i koji tvrdi da je to čin uperen protiv države, a ne protiv njega.

- To su učinili ljudi koji ne trpe nijedan autoritet sem prirodnog. To rade isti oni koji ovih dana spremaju peticiju da se iz Mokre Gore izmesti pogranična policija. Oni se bore za vlast koju ja u Kremnima nemam. Sve što imaju da kažu treba da adresiraju na državu Srbiju, jer je ona donela odluku o proširenju parka, a ne ja. To su ljudi kod kojih vlada neka čudna ksenofobija, koji dolaze iz sredine koju karakteriše odsustvo komunikacije sa svetom - tvrdi Kusturica.

Bolji poznavaoci prilika misle da je iza svega, u stvari, pokušaj Kusturice i ljudi iz „Parka prirode“ da se obračunaju sa divljom gradnjom na području koje park pokriva. Sam Kusturica kaže da je u poslednje vreme u Mokroj Gori bilo agresivnih pokušaja da se bespravno gradi, ali da su rendžeri „posegli za zakonom i to sprečili“.

-Gde se to još u Evropi primenjuje običajno pravo? Kraljevstva su rušena da bi se uspostavila civilna vlast. Sloboda nije prirodna pojava. Oni koji sa sekirom ruše table tako shvataju slobodu jer je ksenofobija obrazac njihove zajednice. Kad hoćeš u Evropu moraš imati stanovnike koji neće pretiti rendžerima da će ih ubiti ako još jednom prođu pored njihove kolibe - kaže Kusturica i dodaje da je pre nekoliko dana obišao novozaštićena područja parka, da je bio u šest porodica i da su ga u svakoj od tih kuća dočekali kao „rođenog brata“.

U „Parku prirode“ odbacuju optužbe onih meštana Kremana koji tvrde da je interes Kusturice da ih drži u 19. veku, da se kupaju pod šljivom, a da on dovodi turiste da ih gledaju.

-Upravo suprotno. „Park prirode Mokra Gora“ prošle godine obezbedio je 120 miliona dinara za gradnju kanalizacije u Mokroj Gori, za gradnju kolektora sistema za prečišćavanje otpadnih voda, za gradnju vodovoda, a to će dobiti i Kremna. Kusturica je u Mokroj Gori zaposlio 120 ljudi, izgrađeni su i asfaltirani kilometri puteva, za poslednjih nekoliko godina u ovom selu rođeno je 30 beba, u Kremnima nijedna. Otvorili smo u Mokroj Gori dispanzer, apoteku, vatrogasni dom, ne znam kako ti ljudi koji ruše table to ne vide - kažu u „Parku prirode“.DRŽAVA NIŠTA NE UZIMA

- Ljudi ne razumeju da im ovim činom, proglašenjem „Parka prirode“ država ništa ne uzima, nego se samo stara o tom području. Valjda znaju šta znači reč starati se. Ljude su svojevremeno plašili da će im neko poseći šume koje su u „Parku prirode“, pa su posle svojim očima videli da to nije istina. Proglašenje parka ne znači da ljudi na tom području ne mogu graditi, to znači da samo moraju poštovati zakon, proceduru, da moraju tražiti mišljenje „Parka prirode“ kad grade, a to mišljenje je više estetske prirode. Ono što ne mogu jeste da masovno prodaju zemlju na kojoj bi nicale divlje vikendice. Možda je tu čitav problem. Nije čuvanje dedovina zabrana gradnje, nego da se nametnu pravila, kako bi se te građevine unapredile - kaže Kusturica.


SVAKI ČOVEK ZAKON

-Ni o čemu se drugom ovde ne radi nego o našem pokušaju da nametnemo zakon. Da se zakon primenjuje i da za sve važe ista pravila igre i red, a ne da jedan čovek bude zakon. U Srbiji je nevolja što svaki čovek za sebe misli da je zakon - kaže Kusturica.

Autor: Zoran Šaponjić


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 12.09.2008. 15:30:53
Uredba o izmenama Uredbe o zastiti Predela izuzetnih odlika "Sargan-Mokra Gora", I deo

(http://forum.uzice.net/index.php?action=dlattach;topic=8463.0;attach=1261)


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 12.09.2008. 15:31:46
Uredba o izmenama Uredbe o zastiti Predela izuzetnih odlika "Sargan-Mokra Gora", II deo

(http://forum.uzice.net/index.php?action=dlattach;topic=8463.0;attach=1263)


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 12.09.2008. 15:32:37
Uredba o izmenama Uredbe o zastiti Predela izuzetnih odlika "Sargan-Mokra Gora", III deo

(http://forum.uzice.net/index.php?action=dlattach;topic=8463.0;attach=1265)


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 15.09.2008. 15:11:18
Seljani s Tare protiv Kusturice

13. septembar 2008.

Izvor: Tanjug

Uredba Vlade kojom je proširen Park prirode "Mokra Gora" izazvala nezadovoljstvo meštana, protest i protiv Emira Kusturice.


Meštani užičkih sela Kremana, Bioske, Stapara i Vrutaka su nezadovoljni odlukom da se Park prirode proširi sa dosadašnjih 3.678 hektara za još oko 5.500 hektara, ali su kritikovali i režisera Emira Kusturicu, direktora Parka prirode, čijim je organima povereno sprovođenje uredbe.

Prema tumačenju meštana, koji u rejonima Ljutog i Dobrog polja na Tari imaju vlastite posede, proširenjem Parka prirode oni gube pravo da raspolažu svojom imovinom.

Oni smatraju da neće moći da koriste pašnjake, da obrađuju zemljišta, seku šume niti da grade kuće na svojoj zemlji, što Kusturica odvacuje kao neistinu i u prvi plan ističe nezadovoljstvo onih kojima se sprečava divlja stambena izgradnja na tom području.

Područje planine Šargan i mokrogorske kotline stavljeno je pod zaštitu države vladinom uredbom od pre tri godine, kao zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja, odnosno prve kategorije.

Predeo izuzetnih odlika "Šargan - Mokra Gora", prema toj uredbi, stavljeno je pod zaštitu "radi očuvanja i unapređenja raznovrsnosti i lepote predela, raznovrsnosti i bogatstva divljeg biljnog i životinjskog sveta, a posebno očuvanja ugroženih, retkih i endemičkih vrsta biljaka, životinja, njihovih zajednica i visokih starih šuma crnog i belog bora", kao i objekata narodnog graditeljstva, te planskog uređenja prostora i odrzivog razvoja turizma, poljoprivrede i i šumarstva.

Za sprovođenje Uredbe i zaštitu tog prirodnog dobra zaduženo je Društvo sa ograničenom odgovornosću Park prirode "Mokra Gora", za čijeg direktora je imenovan Kusturica.

Na području tog parka prirode, koje je podeljeno u tri stpena režima zaštite, uredbom je zabranjena izgradnja industrijskih objekata, skladištenje industrijske robe, izgradnja većih objekata za farmerski uzgoj stoke i živine.

Zabranjena je ekploatacija mineralnih sirovina, izgradnja i rekonstrukcija stambenih, ekonomskih i pomoćnih objekata poljoprivrednih domaćinstava i vikend objekata izvan građevinskog rejona.

Nije dozvoljeno ni prekomerna i nestručna seča šuma, kao ni preoravanje zemlljišta, krčenje šuma i obavljanje drugih radnji "koje mogu izazvati vodne erozije i nepovoljan izgled predela".

Kusturica je rekao meštanima Kremana i drugih sela da proširenjem parka prirode na obroncima Tare, koje se stavljaju pod zaštitu dobara treće kategorije, gradnja nije zabranjena, ali u skladu s propisima a ne na divlje i gde korisćenje šume regulišu propisi "Srbija šuma".

Vlada Srbije i nadležni u gradu Užicu još ništa ne čine da objasne nezadovoljnim meštanima o prednostima proširenje Parka prirode i razrešenju njihovih nedoumica, za koje mnogi tvde da u osnovi imaju zabranu divlje gradnje.


B92


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 15.09.2008. 15:19:01
http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-13-09-2008/kusto-dalje-prste

Kusto, dalje prste!

Meštani četiri sela sa oboda Tare oštro se usprotivili proširenju Parka prirode jer strahuju da će im Srbija oduzeti imanjaNakon što su na Tari iznad Kremana sekirama oborene dve velike grede koje su držale bilbord s natpisom „Park prirode Mokra gora, pod zaštitom države“, Kremanci i njihovi komšije iz Stapara, Bioske i Vrutaka poručili su sa zbora održanog u Kremnima državi Srbiji, rendžerima iz parka i direktoru Emiru Kusturici da za naredna 24 sata sami poruše ostale table parka, kako ih „oni ne bi rušili“.

- Braćo, Kusturica oće da nam odredi da godišnje možemo seći samo tri kubika građe po ektaru u našoj šumi - zavapio je jedan stariji Kremanac usred prepune sale doma.

Bura podignuta posle uredbe Vlade Srbije kojom je Park prirode „Mokra gora“, čiji je direktor Kusturica, proširen sa 3.500 hektara na ukupno 10.000 hektara, zahvatajući deo Tare na kojoj su posedi meštana pomenutih sela, ne stišava se. U sali u Kremanima, gde je održan zbor, preksinoć je bilo kao da je eksproprijacija njihovih imanja uveliko u toku! Gužvalo je i kuvalo više od dva sata, a meštani su neprestano ponavljali da im je Uredbom Vlade Srbije „načisto ugrožena egzistencija“.

- Ljudi, do sad smo na Tari, na našim imanjima, mogli da osiječemo po pet kubika građe i po pet metara drva, da se grijemo zimi, a sad će nam to zabraniti. Možda će nam zabraniti i da kosimo i plastimo - ječalo je salom.

Pao je i predlog da i telima brane svoju imovinu.

- Mitraljez, pa u kosti - javio se iz dna sale jedan govornik.

- Da se skinu table!

- Da se blokira put ka Mokroj gori! - ječalo je neprekidno salom.

Drugi su po sali nastavili da kukaju na Park.

- Ljudi, plaćaćemo prolaz do naših njiva! Ima uskoro da nam zabrane da u njive ulazimo traktorima.

- Neki na Tari prave hotele, nama ne daju ni kolibe...

- Kusturica nek ide u Istambul ili u Novi Pazar...

Osokoljeni diskusijama, za reč su se javili još neki iz dna sale.

- Poručujem, da znaju, da ja na traktoru, kad idem u šumu, uvek imam ili budak ili sekiru...

Stidljivo se za reč javio i predstavnik SO, koji se prisutnima na zboru poverio da su u opštini za „sva ova dešavanja saznali iz novina“ i da nova opštinska vlast „nije dala saglasnost na proširenje parka“, a videće da li je to učinila prethodna.

Zoran Šaponjić


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 15.09.2008. 15:21:13
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Kremanci-ne-zele-u-Park-prirode.lt.html

Kremanci ne žele u „Park prirode”

Branićemo telima ono što nam pripada, čulo se na zboru u Kremnima povodom proširenja „Parka prirode Mokra gora”.
Sa protestnog skupa: Nećemo rat ni sa vladom ni sa Kusturicom, hoćemo da se znaju pravila igre (Foto S. Jovičić)


Užice – Odluka države da se „Parku prirode Mokra gora” pripoji novih 5.500 hektara na području Tare izazvala je burnu reakciju stanovnika Kremana koji su preksinoć održali protestni zbor. Dve do tri stotine meštana ovog i susednih sela, koji imaju posede u Ljutom i Dobrom polju na Tari, negodovalo je protiv vladine uredbe, direktora „Parka prirode” Emira Kusturice, rendžera...

– Ja sam rendžer svoje imovine od Dobrog polja do Aćimovića, uz traktor uvek nosim pištolj ili budak. Dok na mom posedu piše broj parcele, moje je to. Ne priznajem nikakvu zaštitu, ne znam kako država može privatne posede bez dozvole vlasnika da zauzme – vikao je, praćen povicima odobravanja iz stotina grla, u sali doma kulture u Kremnima, meštanin obližnjeg sela Vrutci Tomislav Lazić.

– Da li ova uredba znači da ćemo sada plaćati prolaz kroz naša imanja? Povređeni smo kao ljudi, ali nećemo rat ni sa vladom ni sa Kusturicom, hoćemo da se znaju pravila igre – dodao je nastavnik iz Kremana Milomir Đurđić.

Mada je Emir Kusturica prethodno u izjavi „Politici” objasnio da odlukom o zaštiti nikom ništa nije uzeto, nego da je ušlo u sferu zakonitosti, zarad reda, brige o prirodi i sprečavanja da se imanja olako i masovno prodaju zbog gradnje divljih vikendica – pominjući primer zaštite Mokre gore kao upečatljiv dokaz razvoja – okupljeni su se na taj napis pozivali, ali na svoj način sve tumačili. Neko je u toj opštoj vici kazao da ih je reditelj u tekstu nazvao „pijani Kremanci” (a on je ustvari rekao „pojedini kafanski stratezi”, ne pominjući Kremna), pa se masa, ne razmišljajući da li je tako, odmah ustalasala.

– Kad je pre dve godine država zaštitila područje Mokre gore, tada nije zahvaćen veći deo privatnih poseda, već uglavnom ono što je u vlasništvu „Srbijašuma” – nadjačavao je glasove okupljenih Ljubinko Đurđić, član saveta MZ Kremna. – Ovog puta, kod odluke o zaštiti Tare obuhvaćeni su naši privatni posedi, očevina i dedovina, a bez bilo kakve javne rasprave i obaveštavanja nas vlasnika. Mi kao građani sposobni smo da upravljamo onim što su generacije pre nas stvarale. Nemamo ništa lično protiv Kusturice, ali nećemo dozvoliti da se „Park prirode” proširi na te naše posede, tako misli 80 odsto stanovnika sela Kremna, Bioska, Stapari, Vrutci.

Okupljeni su, jedan po jedan izlazeći pred masu, pričali: mnogi od njih na imanjima u Dobrom i Ljutom polju čuvaju stoku, obrađuju zemlju, seku pokoje drvo da se ogreju i decu odškoluju, egzistenciju obezbeđuju, a to se, kažu, ne može uz rendžere i zabrane. Ne tražimo tuđe, hoćemo da zaštitimo svoje, govorili su.

Na skupu je bio i predstavnik Lovačkog udruženja Užice Boško Đurović, koji je, rekavši da govori u ime 800 lovaca, podržao učesnike zbora i pitao zašto na teritoriji „Parka prirode” neko može da gradi, a neko ne. Ako hoćemo potpuno zaštićen „Park prirode'' onda na njemu ne treba da bude ni hotela ni žičara za skijanje, kazao je ovaj lovac.

– Mi ne pretendujemo na Drvengrad, ali pitamo šta su Kremna bez Tare. I kakvo je to imanje ako naoružani ljudi po njemu vrnčaju? Od koga štite to područje, od nas vlasnika imanja? Da li se lepota oplemenjuje uskraćivanjem naših prava? Obratićemo se Vladi Srbije i reći da se ne slažemo sa tom odlukom o zaštiti – govorio je Kremanac Vlade Moljković.

Po rečima Milomira Stanojčića, stanovnici Kremana i okolnih sela nastojaće demokratskim sredstvima da odbrane ono što im pripada, a ako ne vredi, onda će i svojim telima. Neki su išli dotle pa najavili „živi štit” i blokadu na magistrali između Mokre gore i Kremana, drugi su negodovali što se „Kusturica osilio, pa leti preko njihovog sela helikopterom i plaši decu i stoku”, treći pominjali uzurpaciju, ekološku drumarinu i slično.

Prozivana je u opštoj galami i užička lokalna vlast, pa se okupljenima obratio Branislav Marić, član gradske vlade, rekavši:

– Ova gradska vlada nije dobila nikakvu odluku, ni saglasnost na proširenje „Parka prirode”. Proverićemo da li je možda prethodna gradska vlast znala za tu odluku o proširenju teritorije pod zaštitom.

Zbor u kremanskom Domu kulture završen je kasno uveče, da bi potom bila određena grupa meštana koji će se obratiti državnim organima sa zahtevima izrečenim na ovom zboru.

– Ljudi koje ja znam iz Kremana, plemeniti su i značajni. Izuzetak su samo nekoliko pijanica. Ovo uopšte nije nikakav pokušaj da se s njima vodi rat, naprotiv, ova ideja će pomoći njima i njihovoj deci, kao što je to u Mokroj gori „Park prirode” učinio, od nataliteta do standarda – rekao je za „Politiku” Emir Kusturica.

On je juče, povodom ovog protesta, odgovorio da su reči protiv njega u stvari izlivi besa onih koji misle da se stvari sekirom mogu rešavati.

– Čini mi se da se iza reči tih ljudi u stvari krije namera da prodaju, a ne da brane svoju dedovinu. Teritorija koja se stavlja pod zaštitu je dobro treće kategorije. To znači da je grdnja dozvoljena u skladu sa propisima. Jedino nije dozvoljena divlja gradnja. Seča šuma je stvar „Srbijašuma”. Uostalom, Mokra gora je ogledalo dobre zaštite, područje gde nije zabranjeno da se gradi, a broj životinja u lovačkom području je u stalnom porastu. Onima što se bune izgleda ne smeta kad se na području Tare napravi 500 septičkih jama. Ne znam zašto im smeta zakon – smatra direktor „Parka prirode”.

Branko Pejović


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: jelenica_ue 17.09.2008. 16:11:25
Protest Emira Kusturice
17. septembar 2008. | 13:52 | Izvor: Tanjug
Užice -- Reditelj Emir Kusturica odrekao se statusa počasnog građanina Užica o čemu je pismeno obavestio gradonačelnika Jovana Markovića.


 "Pošto ste propustili priliku da javno osudite šovinistički ispad koji se desio na skupu održanom u Kremnima, gde sam grubo napadnut, a kako su pretnje mitraljezima i zoljama kulminirale izjavama koje ugrožavaju moju bezbednost, obaveštavam Vas da se više ne osećam počasnim građaninom Užica" navodi se u Kursturičinom pismu.

Kusturica, koji je direktor Nacionalnog parka Mokra Gora, zamera gradonačelniku Užica što je propustio priliku da bude "na strani države i zakona", pošto je, prema Kusturičinom mišljenju, umesto toga pristupio inicijativi za opoziv Uredbe o proširenju zaštite na teritorji parka.

Meštani užičkih sela Kremana, Bioske, Vrutaka i Stapara su na protestnom zboru pre pet dana u Kremnima negodovali zbog uredbe Vlade Srbije kojom je Park prirode "Šargan - Mokra" proširen sa ranjih 3.678 hektara za još 5.500 hektara.

Na tom protestnom skupu, pored nezadovoljstva donetom uredbom, meštani su imali primedbi i na rad organa Parka prirode, čiji je Kusturica direktor.

Optužbe meštana da u Parku prirode gube pravo da raspolažu svojom imovinom Kusturica je odlučno demantovao ističući da se radi o nezadovoljstvu onih kojima se sprečava divlja stambena izgradnaja na tom području.

Za počasnog građanina Užica Kusturica je izabran na svečanoj sednici Skupštine opštine održanoj 9. septembra 2004. godine.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 17.09.2008. 17:24:41
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=128571&datum=2008-09-16

Zatišje u Mokroj Gori

N. J.

U Parku prirode Mokra Gora ima mesta za sve! Smirile se se strasti meštana, uznemirenih zbog proširenja zaštićene zone preko njihovih imanja. Država će zaštititi interese stanovnika sela Kremna, Bioska, Vrutci i Stapari, ali će sačuvati i jedinstvenu oazu od divlje gradnje i uništenja.

Posle protesta meštana, kojima nije pravovremeno objašnjeno kakav je status njihove privatne imovine u okviru Parka prirode Mokra Gora, održano je nekoliko sastanaka sa gradonačelnikom Užica Jovanom Markovićem, narodnim poslanicima Miroslavom Martićem i Branislavom Mitrovićem, upriličen je i neformalni susret sa Emirom Kusturicom.

- Uredbu o proširenju parka je država donela u najboljoj nameri, u želji da podstakne razvoj ovog kraja. Nejasni su, međutim, status privatne imovine u okviru zaštićenog područja, kao i ingerencije rendžera - naglasio je gradonačelnik Jovan Marković. - Potrebno je utvrditi i ulogu gradske uprave pri izdavanju saglasnosti i dozvola za gradnju. Zajedničkim
naporima ćemo sačuvati park, a meštani će imati bolji tretman.

Prema rečima Ljubodraga Đurđića, predsednika radne grupe koja pred vlastima rešava probleme nastale posle proširenja parka, održan je i neformalan susret sa Kusturicom.

- Kusturici se svidela ideja da se što pre usvoji generalni urbanistički plan, koji će rešiti mnoge probleme. Razgovor je bio pomirljiv. Predočili smo da ima mladih ljudi iritiranih činjenicom da ih neko kontroliše na njihovoj imovini - čuli smo od Đurđića.
Put do pomirenja i pronalaženja zajedničkih interesa, još koče teške izjave, izgovorene tokom protestnog skupa održanog u Kremnima. Prećeno je rendžerima i direktoru parka, čuvenom reditelju, svim i svačim - od mitraljeza do vila i budaka...

Kusturica je angažovao užičkog advokata Neđa Jovanovića, koji je pregledao snimke pretnji koje su zabeležene na traci, ali će naknadno biti odlučeno da li će, i protiv koga, biti podnete krivične prijave.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: klackalica 17.09.2008. 19:36:54

Protest Emira Kusturice
Užice -- Reditelj Emir Kusturica odrekao se statusa počasnog građanina Užica o čemu je pismeno obavestio gradonačelnika Jovana Markovića.
Osobito me pogodila ova informacija. Prosto ne znam gde da se denem od tuge i bola. Sto se ne iznervira pa ne dade ostavku na mesto direktora svog begluka?!!


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 19.09.2008. 12:12:33


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: aritonovic 21.09.2008. 19:11:09
Srbi kad vole bas vole,a kad mrze bas mrze! ;D


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: losmi 22.09.2008. 20:11:40
Lični stav: Miki Manojlović

Mržnja prema Emiru Kusturici
Autor: Tanja Nježić | Foto:Z. Lončarević | 21.09.2008. - 00:30

Zbog snimanja sam proteklih dana bio „van sveta“, a već prvi pogled na novine me je naljutio i zabrinuo. Između ostalog, i zbog priče o Kusturici i njegovom sukobu s meštanima užičkog kraja.

Ma nije reč o sukobu! Radi se o ozbiljnoj mržnji dela seljaka užičkog kraja prema svemu što uvodi red i lepotu u život. Napredak i ugled koji je Emir doneo tom delu užičkog kraja svojim životom i skladom sa prirodom ne narušavajući je, što, priznaćete, nije lako, nikako nije mali. Park prirode u tom delu Srbije bi danas bio krivolovno carstvo obogaćeno poznatim balkanskim ukusom gastarbajterskih neokrečenih kuća na tri ili više nivoa, zbijenih jedna uz drugu u kojima slabo ko obitava, ili engleski površinski kop rudnika nikla koji bi svojim isparenjima satirao sve što živi u tom delu Srbije.
Nastavak teksta ▼

Radi se, što je još opasnije, o mržnji prema muhamedanskoj veroispovesti, javno izrečenoj na skupu tih meštana užičkog kraja, na koju nikako ne mogu da budem ravnodušan.
Sakupili se moji sunarodnici tobož negodujući na odluku Vlade o proširenju Parka prirode. Smeta im podšišana trava na vidljivim površinama, uredni i ljubazni ugostitelji kojima je Radovan Glibetić Šargansku prugu i ceo kraj zarazio lepotom, a Emir pretvorio u jedinstveni centar koji privlači hiljade ljudi. Od Srba van ovog dela užičkog kraja do građana okolnih zemalja i cele Evrope koji dolaze na uživanciju u očuvanoj, paženoj prirodi, filmovima i muzici koje mogu videti i čuti samo tamo, u Parku prirode Mokra gora.
Smeta mojim sunarodnicima što neće moći da i dalje seku državnu šumu i prodaju tuđa drva kao svoja, ne žele da se kroz njihove magle i staze šeta bilo ko sem krađom natovareni traktori. Užičani, deo stanovnika tog malog grada u kotlini, a začuđujuće mnogoljudne opštine, više vole čučavac u svom Narodnom pozorištu za koji nisam bio opremljen maskom i perajima, pa sam bio zabezeknuto prinuđen da, kao i oni sa vrata, na dva metra od rupe vršim lakšu fiziološku radnju, od Emira Kusturice kojeg proteruju u Istanbul i još dalje. Verbalno, zasad.
Želim da još jednom skrenem pažnju na primitivne i veoma opasne pretnje, koje kod nas godinama počinju urlanjem grupe, a potom fizički proteruju sve što nije pravoslavno. Nažalost, svojim višegodišnjim besmislenim trajanjem opstaju kao jedini dokaz kontinuiteta u nas Srba. Pretiti je lako. Teško je sjajno graditi u Srbiji. Dobar si ti ovde, kod nas, kod kuće si dok plivaš u našim sporim fekaličnim vodama ili brzacima punih dinamitom i otrovima poubijane ribe, a kad stvaraš, zahvaljujući pameti, znanju, talentu, novcu, sistematičnosti, profesionalnom ugledu globalnih razmera i kad unaprediš deo naše sredine, postaješ Turčin.
Kusturica je stao na krivolovački žulj i vitalno ugrozio strast bespravne gradnje u tom delu užičkog kraja. Nova vlast u malom gradu u kotlini ćuti. Radije će se oprostiti od Emira ne rizikujući porodične svađe u kraju. Ne razumeju da im porodični nesporazumi sa političkim rođacima i protivnicima zbog ovog skandaloznog događaja tek predstoje.

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=57737


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 22.09.2008. 21:54:52
Kao што и сам рече, Мики је баш "ван света" и то подебело. Нема он благе везе шта је проблем са Кустурицом и мештанима. Нема то везе ни са криволовом ни са гастарбајтерским кућеринама, ни са националном нетрпељивошћу...

Лакоје љему да хвали Кустурицу, ем му овај даје хлеб, ам кд дође код њега, у гостимаје а ус вему ужива, а кад би морао да живи ту, под Кустуричином петом, причепљен, друкчије би он причао.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: aritonovic 22.09.2008. 22:58:21
mozda je kusta preterao ali i seljaci nisu bas pod vinklu!


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 22.09.2008. 23:24:23
       Podosta je stvari nejasno.Dakle , je li moguce postaviti tablu na necije imanje i reci "Od danas ovde vaze sledeci zakoni..."(krajnje uproscen prikaz dogadjaja koji su iscrpno opisani u srpskoj stampi).Ako je to sustina price , da privatna imanja ulaze u sklop nacionalnog parka "Mokra gora", onda tu bas smrdi.Vec sam navodio , povodom slicne teme na ovom forumu, da Mokra gora nema ama bas nikakave kvalitete da bi se podigla na nivo nacionalnog parka.To je jedna najobicnije planina koje ne predstavlja nikakav "predeo izuzetnih odlika". Tara je nesto drugo i ne treba je nikako "lepiti" sa pomenutom planinom.
      Cela ova prica pomalo podseca na glupavi americki film kada , negde na srednje zapadu , usamljeni gradic(kod nas eto to bivaju Kremna) pocinje da terorise lokalni kabadahija sa svojim momcima( ove cak imamo i rendzere , sto dobro upada u celu pricu), sve dok se napaceni stanovnici ne organizuju da bi se otarasili istih.
      Sta su sve izgovorili za Kusturicu mestani na zboru u Kremnima, mozda i nije toliko vazno(ipak se radi o pokusaju ogranicavanja jednog dela prava na privatnu svojinu i naravno da ne misle svi kao prisutni na tom zboru u pogledu ruznih reci koje su upucene njemu)  , koliko je sam pokusaj omedjivanja tog prostora , van svakog smisla i prava.
      
        


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: klackalica 23.09.2008. 00:17:10

         Cela ova prica pomalo podseca na glupavi americki film kada , negde na srednje zapadu , usamljeni gradic(kod nas eto to bivaju Kremna) pocinje da terorise lokalni kabadahija sa svojim momcima( ove cak imamo i rendzere , sto dobro upada u celu pricu), sve dok se napaceni stanovnici ne organizuju da bi se otarasili istih.


Tamo je stvarno zrelo za Stivena Sigala :)


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Ugljesa 23.09.2008. 00:40:40
Сељаци мало претерују...

Колико се сећам, негде сам прочитао да се Кустурица вратио у православље, да се крстио и да му је крштено име Немања.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: klackalica 23.09.2008. 01:02:08
Pa to se jeste jedno vreme provlačilo po novinama, ali na onom papiriću gde se odriče titule počasnog građanina lepo se potpisao kao Emir. E ne znam sad što kažu da je "Užice ostalo bez jedinog počasnog građanina" kad je počasni građanin i Hanka Pladum, još od 1981.g. kad je otvoren Sivonja, a titula joj nije oduzeta. Samo za razliku od Emira, ona se svuda hvali time i jako je ponosna na to.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: knezofil 23.09.2008. 01:46:50
mene je pogodilo ono za wc u narodnom pozoristu...
a za kusturicu, mokru goru i seljake se ne brinem. ionako imaju svi oni svoj interes u (ne)menjanju stanja stvari


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Драгољуб 23.09.2008. 04:14:01
Зна ли неко колико је мештана запослио "Немања"?


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 23.09.2008. 09:14:48
Naravno da nije u redu to sto je par seljaka reklo (da novinri stalno precutkuju da su se tako ponasali samo par njih), ali nije to nista neobicno da kada si besan svasta kazes. Ako, nista ljudi su otvoreno izrazili svoje nezadovoljstvo, za razliku od Kusturice koji se usudjuje da manipulise i izvrce stvari indirektno vredjajuci ne samo Mokrogorce i Kremance nego ceo nas kraj.

Sublimirana njegova poruka je da smo svi mi seljaci i nismo ni za sta drugo, samo je on bogomdan da stvara (i ubira porfit).


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: domacin_uzice 23.09.2008. 11:01:26
Korisnice Dragoljub broj zaposlenih mestana preko amdinistracije do fizikalca koji kopa kanal ili zida kameni zid iznosi sigurno 150 ( stopedeset ).


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 23.09.2008. 13:19:30
Ovde se ocigledno ne zna prava istina.Pojedini sto na karti ne mogu da nadju "taj predeo cudesnih odlika", duvaju u rog Kusturici sa sablaznom patetikom, ali bas onom najgorom, dok drugi umereniji samo delimicno ukazuju na drugu stranu medalje , ali ne otkrivaju do kraja o cemu se radi, nekako su nedoreceni.
A i to titulisanje za pocanog gradjanina je bilo brzopleto.Poduzi je spisak onih koji su mogli da se pohvale sa tom titulom.Da ne zvuci onako" po srpski nacionalisticki"(posto je to danas "smesno i jadno"),ali to bi trebalo na prvom mestu dodeliti ljudima koji su rodjeni ili su po poreklu iz uzickog kraja i koji su nesto dobro uradili za  njega.
I na kraju sve se svodi  na to da su "tamo na nekoj planini poludivlji seljaci najurili  finog pocasnog gradjanina koji je pokusao sa njima da razgovara".Naravno oni su to uradili "jer im se prohtelo tako".
Prica nije zanimljiva, previse je jednostavna.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 23.09.2008. 15:36:46
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Kremanci-se-izvinjavaju-Kusturici.lt.html

Kremanci se izvinjavaju Kusturici

Šta je Dobrica Ćosić izjavio o zboru u Kremnima i kako su mu Kremanci odgovoriliPosle svega, pomirujući tonovi stižu iz Kremana, pošto se to selo u javnosti „istaklo” po nedavnom zboru na kome su ozbiljne uvrede izrečene na račun reditelja Emira Kusturice. Ovog puta Kremanci su se oglasili otvorenim pismom – potpisao ga je predsedavajući tog zbora građana Ljubodrag Đurđić – povodom izjave akademika Dobrice Ćosića date jednom dnevnom listu, a objavljene pod naslovom „Osramotili nas psovači”.

Naš ugledni pisac je, podsećamo, u izjavi na molbu redakcije dnevnog lista, izrazio zaprepašćenje onim što se čulo na zboru u Kremnima, gde su neki ljudi, kako je napisao, prostački, mrzilački, „srpski”, „pravoslavno” vređali Emira Kusturicu, velikog umetnika i velikog patriotu, zapretivši mu progonom u turske zemlje.

„Vređali su čoveka koji je svojim sredstvima i graditeljskom energijom sagradio Drvengrad, čudo na Mećavniku, Mokru goru sa ’železničkom osmicom’ u saradnji sa vlastima pretvorio u nacionalni park koji je ozakonjen i time zaštićene prirodne lepote i rude Mokre gore, a stotinama hiljada turista omogućio uživanje u raskošnim lepotama srpskih predela i stare, patrijarhalne kulture užičkog kraja koja nestaje. Ako su zasnivanjem parka na južnim predelima Tare unošenjem novih sadržaja ugrožena i neka imovinska prava seljaka Kremana i ostalih sela, postoje pravna sredstva i državni organi da se zaštite imovinska prava ugroženih građana. Ali nije ljudski i časno, nije domaćinski da se vređa, ruži i ponižava tvorac nacionalnog parka Mokra gora, jedan od najznačajnijih, u svetu danas najugledniji stvaralac u savremenoj srpskoj umetnosti. Ti kremanski psovači nisu uvredili samo Emira Kusturicu, oni su uvredili sve srpske građane koji drže do kolektivnog dostojanstva srpske države. Oni su prostački ponizili svoje pretke i osramotili svoje sugrađane”, izjavio je, između ostalog, Dobrica Ćosić.

Na te Ćosićeve stavove Kremanci u svom otvorenom pismu reaguju svaljivanjem krivice na medije. Pišu da su u izveštaju u Dnevniku RTS-a sa tog zbora preneti „najgori isečci”, a prave stvari isečene, te da je stvorena nerealna slika. Pismo počinju tumačenjem Kremanskog proročanstva iz koga navode proricanje da će „najviše zla svome narodu doneti sokoćalo u kući, koje će na nesreću dobrovoljno uneti u kuću”.

„I upravo vi ste, gospodine Ćosiću, dobili informaciju od tog sokoćala u vašoj kući u vidu režiranog izveštaja RTS-a sa zbora u Kremnima. Nije cilj našeg održanog zbora vređanje gospodina Kusturice, već naša otvorena poruka da nećemo sa našom imovinom da ulazimo u Park prirode ’Šargan – Mokra gora’, iz razloga koje smo rekli na tom skupu, a svi naši zahtevi su precizirani u zapisniku koji je predat Skupštini grada Užica. Nekoliko ružnih reči koje su izrečene na račun Kusturice osudili smo odmah”, stoji uz ostalo u ovom pismu, a daje se i objašnjenje za izrečene uvrede. Građani na zboru su, navodi se, uvredljive reči izrekli povodom Kusturičine izjave date „Politici” da su Kremanci ksenofobične osobe i da im je babin metil alkohol duboko ostao u krvi.

„Istine radi, filmski reditelj Emir Kusturica je, kao vlasnik najvećeg turističkog kompleksa u zapadnoj Srbiji lociranog u Parku prirode Mokra gora, poznatog kao Drvengrad, ujedno i direktor pomenutog parka, pa on određuje ’pravila igre’ sebi i ostalim građanima. Da li je to pošteno i normalno, gospodine Ćosiću”, pitaju se Kremanci u pismu, pa nastavljaju pomirljivo: „Reditelju Emiru Kusturici, našem komšiji, želimo sve najlepše u njegovom Drvengradu, da sarađujemo i družimo se. Neka oprosti zbog pojedinačnih uvreda naših građana, a mi njemu opraštamo, srpski i pravoslavno, sve uvrede izrečene na naš račun, da nastavimo da živimo u komšijskoj slozi i ljubavi. I na kraju ponavljamo: Nećemo ni po koju cenu sa našom imovinom u Park prirode Mokra gora”.

B. Pejović


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: nestor 23.09.2008. 23:59:38
Zbog svega izrecenog o Emiru Kusturici stidim se sto sam Uzicanka. Gde ste svi vi koji se pozivate na ljudska prava. svi su zanemeli. Uzicanima je malo to sto su slepo crevo na karti Srbije, hoce da budu obican utikac.
Sram vas bilo? Da li je neko ucinio nesto za Mokru goru pre nego sto je Emir dosao. Ni prevoz nisu imali, a ljudi su se rasipali. Od nekada mladog sela postalo je selo staraca. Sada imaju sve normalne uslove za zivot. Skola , hvala Bogu i Kusturici, nije ugasena. Opstinu Uzice svrbi novac koji se ne sliva u privatne dzepove iz opstinske kase, a Kremance i njima slicne izjede ljubomora i neinformisanost. Zao im onih nepobijenih srndaca i onolikih kubika drva koje bi rado prosvercovali u Bosnu da prodaju.
Pa sta ce vama Uzicanima Emir Kusturica, osoba kojoj se klanjaju sirom sveta, kada imate svoje muljatore, snagatore, kojekakve mufljuze koji vam ulepsavaju grad.
Sram vas bilo Uzicani! Fuj!


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: radnik 24.09.2008. 07:15:09

Zbog svega izrecenog o Emiru Kusturici stidim se sto sam Uzicanka.
Sram vas bilo Uzicani! Fuj!


Zasto se bas uvek oko svega delimo, zasto je sve uvek crno ili belo, zar nema neke sredine.
Ne treba se stideti iz navedenog razloga - problem u sustini nije najbolje sagledan, istina je verovatno negde u sredini. Nemojte paliti vatru i ovde.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: lakshmi mital 24.09.2008. 10:50:48
Mislim da je greska napravljena u tome sto ,ako je Emir vec hteo da izadje sa predlogom o prosirenju parka , trebalo je napraviti okrugli sto na kome bi ucestvovali i Emir i predstavnici iz sela koja bi bila obuhvacena tim proshirenjem, i na kome bi se ljudima objasnilo kakva je korist , a kakva obaveza u tom sluchaju .

Onda bi se raspravljalo i donela bi se odluka , DA ili NE!
Ovako , prvo je Emir dan pre pomenutih kletvi ,u Politici izjavio da su ti seljaci ksenofobichni i da im je babin metil alkohol udario u glavu !

Ja ne znam shta je on kao jedan intelektualac ochekivao od srpskog seljaka ,sem poznate nam reakcije.
Nema shanse da nije mogao da predvidi njihovu reakciju !

S druge strane odricanjem statusa pocasnog gradjanina naseg grada, on je pljunuo po svim Uzicanima. Taj status mu je dodeljen u  ime svih nas! I  niko normalan ne moze podrzati  one ruzne rechi koje su mu upucene, al ta njegova reakcija je i vise nego preterana. Da ne spominjem orkestriranu kampanju po novinama i televiziji.

Kakve veze ima bilo ko iz Uzica sa seljacima iz Kremana ili Mokre gore !
Kao kad bi se neka poznata licnost iz Beograda odrekla statusa pocasnog gradjanina Beograda, jer su je vredjali  neki seljaci iz Pinosave !

Jos jednom, osudjujem sve sto je receno na nacionalnoj i verskoj osnovi protiv Emira, al mislim da je i jedan deo krivice na lokalnim vlastima i njemu, jer nisu poveli ozbiljnu raspravu, a onda i ne bi doslo do ovakvog pljuvanja .

Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Драгољуб 24.09.2008. 12:37:25

Sram vas bilo Uzicani! Fuj!


:icon7: :icon7: :icon7:


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 24.09.2008. 17:35:43
Violeta, znam za nekoliko porodica koje se razmisljaju da se isele iz Mokre Gore, a najmanje jednu koja se vec iselila zbog Kustiricinog "blagougodnog" delovanja....

Kao neko ko se ceo zivot zalaze za ocuvanje prirode, ja mogu samo da se sramim sto nisam uspeo nista da uradim da se zaustavi Kusturicino unistavanje Mokre Gore i okoline. Sve dok nas je malo, Kustirica ce moci da radi sta mu se hoce, ukljucujuci i da nas sve vredja zato sto ne mislimo kao on i sto zelimo da zastitimo prirodu koja nam je je jos ostala kao turisticka atrakcija.

Sve ostalo su nam unistili pa hoce i to sto nam je jos preostalo.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: nestor 24.09.2008. 18:19:35
Kako bi bilo da svi zavirimo u sebe pre no sto bacimo kamen na drugog. Pre nego li se usudimo da bilo koga kvalifikujemo i osudimo. O coveku govore njegova dela. Ja ne vidim da bilo ko ista ucini za Mokru goru pre no sto Emir dodje da zivi medju ``njegovim seljacima``, kako ih on zove. Odgovorno tvrdim da je Sarganska osmica bila pokretac a Emir je taj koji nje povukao lokomotivu. Da li postoji jedno mesto gde se moze graditi bez plana, gde se mogu loviti srndaci kada  i koliko nekome padne na pamet, da se moze seci suma koliko kome odgovara, da se moze vrsljati po tudjem kako kome odgovara, a da sve to prolazi nekaznjeno. Mi smo zemlja seljaka, onih postenih, a ne ovih koji vade nozeve i kalasnjikove da se razracunavaju sa kim? Sa drzavom Srbijom!? Drzava je donela uredbu, a ne Emir. Drzava je zastitila taj dragulj a ne Emir. Uzice nije naslo za shodno da odvozi smece iz Mokre gore, a kamoli sta drugo. Da Emir nije dosao , ti ljudi ne bi posteno struju imali. Prva manja kisa i oni nemaju struju po citav dan. Prevoz nisu imali. Skola je bila pred zatvaranjem. Gomila nezaposlenih ljudi ,jer su posteni ``seljaci `` odneli sve sto se moglo iz Kotromana odneti. Sta mislite sta bi bilo sa tim ljudima? To nikoga u opsini nije bilo briga.
Sada nekome smeta sto je on direktor Parka prirode. Da je srece svi bi bili mudri i izvukli korist iz cinjenice da je jedna takva osoba, koja moze da bira gde ce da zivi, medju nama. Uzicani gde vam je pamet koja vas krasi?Zar smo se svi uvukli u primitivizam i prividnu korist? Zar nama upravlja samo ona cuvena`` nemam ja e ne moze ni on``. Zar smo toliko nisko pali. Da li iko razmislja kako da nam svima bude bolje? A da bi bilo treba da oslobodimo um od malicioznih misli i primitivnog razmisljanja. Uvedimo red u svoje misli, zatim u svoje recenice, zatim u svoj zivot. Nakon toga nam nece biti tesko da prihvatimo red koji treba da se uvede i sve segmente drustvenog delovanja. Inat i medjusobno trvenje nikome dobra nije donelo. Ja nemam nikakvu licnu korist od Parka prirode, ali ima moj grad, moja zemlja. Sta mislite da nije bilo Emira koliko bi nas sada bilo pod zemljom zbog radioaktivnog zracenja prilikom eksploatacije rude nikla? I tada se digla kuka i motika ko to ima pravo da im zabrani da prodaju svoja imanja da bi se obogatili a pokolenja osakatili.Gledajmo unapred. Budimo vizionari.
Ovde niko nikome nista ne otima. Samo se uvodi red i tako mora biti. A to sto niko iz opstine nije nasao za shodno da iznese u javnost pravo stanje stvari stvar je njihove svesti, savesti ili opste poznatog animoziteta prema svemu sto nije njima licno od koristi. Osvestimo se i poboljsajmo svoj grad i sebe same. Bubimo lepi unutra, bar pola od onoga koliko su nam zene lepe.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 24.09.2008. 23:26:53

Kako bi bilo da svi zavirimo u sebe pre no sto bacimo kamen na drugog.


Kad neko baci kamen na nas, onda ne vidim sto je problem ako ga vratimo nazad?

Citat

Ja ne vidim da bilo ko ista ucini za Mokru goru pre no sto Emir dodje da zivi medju ``njegovim seljacima``, kako ih on zove. Odgovorno tvrdim da je Sarganska osmica bila pokretac a Emir je taj koji nje povukao lokomotivu.


Ovo su ti dve kontradiktorne izjave. Kako to niko nije nista ucinio, a ispade da je Sarganska osmica pokrenuta a nije to on uradio?

Upravo je stvar u tome sto je Kusturica dosao na gotovo. Ceo kompleks Sarganske osmice je vec bio napravljen i izveden u samom mestu, u skladu sa postojecim stanjem i u stilu koji je postao prepoznatljiv, a sasvim se lepo uklapa u celo okruzenje.

Kusturica je taj koji je dosao na gotovo, uzurpirao prirodno okruzenje, rusio, kopao, betonirao, ali samo ono sto je njemu odgovaralo. Kustirica je taj koji je asfaltirao postojeci lokalni seoski put (naravno ne svojim parama) i onda zabranio seljacima da ga koriste, onemogucivsi im pristup imanjima u planini. Kusturica je taj koji je iskoristio svoje politicke veze da na upravljanje dobije celo jedno mesto i okolinu, da on bude taj koji se za sve pita i o svemu odlucuje a da odlucuje samo onako kako se njemu uklapa u finansijske i druge konstrukcije. Kustirica je taj koji ne dozvoljava seljanima cak ni da poprave objekte na svojim imanjima, cak ni drvene supe ne smeju da naprave. Kusturica je taj koji je izjavio da seljaci treba da kose livade, a da njemu prepuste da zaradjuje novce. Kusturica je taj koji pravi skijaliste, hotele i restorane i to bas na onim mestima koja su oduvek bila zasticena od unistavanja, o kojima su brinuli ti isti seljaci koje on tako olako izvredja, a u kojima se moglo uzivati samo ako znate kako se u prirodi uziva. Sada na tim mestima rade bageri, asfaltiraju se putevi, dizu se betonske gromade, dolazi sijaset turista koji o prirodi ne znaju ni za crno ispod noktiju... a to sve ne rade seljaci nego - Kusturica.

Citat

Da li postoji jedno mesto gde se moze graditi bez plana, gde se mogu loviti srndaci kada  i koliko nekome padne na pamet, da se moze seci suma koliko kome odgovara, da se moze vrsljati po tudjem kako kome odgovara, a da sve to prolazi nekaznjeno.


Naravno da ne treba da postoji takvo mesto, a Mokra Gora nije takvo mesto. Kusturica to poteze samo zato sto to zvuci senzacionalisticki i privlaci paznju javnosti i time skrece pozornost sa stvarnog problema koji je on napravio u Mokroj Gori, a sada vec i siroj okolini.

Citat

Drzava je donela uredbu, a ne Emir.


Vrlo dobro znamo kako je doslo do toga da drzava zasticuje predeo koji nije usao u satav nacionalnog parka koji se granici sa Mokrom Gorom a nije usao u Nacionalni park jer je nesto od planine moralo daostane i stanovnistvu cije je to zemljiste. Drzava je svojevremeno, neke predele koji su bili od izuzetnog kvaliteta i znacaja uzelo tim istim seljacima, ali im je bar u zamenu dalo druge, odgovarajuce povrsine, koje nisu bile za nacionalni park ali jesu za kultivisano koriscenje.

Da je taj predeo toliko bitan kao prirodna celina, on bi bio u sastavu Nacionalnog parka. Ovo sto je ucinjeno je prakticna privatizacija celog jednog mesta. Kusturica je verovatno jedini covek u Evropi koji poseduje celo mesto sa sve stanovnicima.

Citat

Sada nekome smeta sto je on direktor Parka prirode.


To nikome ne smeta, vec smeta njegovo ponasanje, kao direktora Parka prirode.

Citat

Uzicani gde vam je pamet koja vas krasi?


Bas zato sto umeju da misle svojom glavom, ljudi su i digli glas protiv nepravde i iskoriscavanja.

Citat

Zar smo se svi uvukli u primitivizam i prividnu korist?


Jedini primitivizam koji se moze videti u Mokroj Gori je upravo Kusturicin.


Citat

Zar nama upravlja samo ona cuvena`` nemam ja e ne moze ni on``.


Tako nesto moze da misli samo neko ko je slep i ogranicen. Ej, seljacima su upali bagerima u dedovinu, naravno da ce da se bune.


Citat

A da bi bilo treba da oslobodimo um od malicioznih misli i primitivnog razmisljanja.


Pocni od sebe. Oslobodi se tog robovanja imenima i autoritetima. To sto je Kusturica to sto je, ne znaci da mu je sve dozvoljeno i da se sve moze opravdati time sto je on postigao u zivotu na drugom planu. Mada, naravno, uvek ostaje prostor da neko ne misli da je i na tom planu nesto znacajno postigao. Mnogi su ubedjeni da je njegov "uspeh" posledica toga to je Evropi trebalo nesto drugacije, a kao kec na deset im je leglo da im neko pokazuje koliko su oni civilizovani i napredni u odnosu na prljave i bedne Balkance.

Najgore je to sto smo do sada mogli damislimo da je Kusturica svoej likove pravio da bi udovoljio publici a sada je on otvoreno pokazao da on stvarno Srbiju vidi tako kako je to prikazao u svojim filmovima. Za njega smo mi svi samo obicna marva.

Citat

Sta mislite da nije bilo Emira koliko bi nas sada bilo pod zemljom zbog radioaktivnog zracenja prilikom eksploatacije rude nikla? I tada se digla kuka i motika ko to ima pravo da im zabrani da prodaju svoja imanja da bi se obogatili a pokolenja osakatili


A ko je tebi diktirao ovo sto pricas posto to nema blage veze sa istinom. Kusturice u toj nikl aferi nije nigde bilo, a seljaci su se i tada bunili protiv rudnika i uspeli da izdejstvuju da se sva ta planirana istrazivanja obustave.

Citat

Ovde niko nikome nista ne otima. Samo se uvodi red i tako mora biti. A to sto niko iz opstine nije nasao za shodno da iznese u javnost pravo stanje stvari stvar je njihove svesti, savesti ili opste poznatog animoziteta prema svemu sto nije njima licno od koristi. Osvestimo se i poboljsajmo svoj grad i sebe same. Bubimo lepi unutra, bar pola od onoga koliko su nam zene lepe.


Bice da u stari ti nemas blagogo pojma kakvo je pravo stanej stvari, vec slepo verujes svom idolu, koji eto sada pored sto prekraja katastarske mape, pravo na vlasnistvo, kriterijume po kojima je pravljenje skijalista i hotela zastita prirode ali samo ako su ti objekti Kusturicini vlasnistvo, a popravka kuca je stetna, ima neprikosnoveno pravo da tumaci sta je istina?

Tesko da tebe neko moze da uzme za ozbiljno.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 25.09.2008. 12:51:20
Ipak je istina negde na sredini, kao sto sam vec pisao.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: losmi 26.09.2008. 21:49:10
Kusturica dao plac Čaviću
Autor: V. Lojanica | Foto:V. Lojanica | 26.09.2008. - 20:00

MOKRA GORA - Mokra Gora je dobila još jednog poznatog žitelja, doduše povremenog. Emir Kusturica poklonio je 10 ari svoga placa na padinama Tare, u mestu Šišatovac, plivaču Miloradu Čaviću, na kojem će srebrni srpski olimpijac graditi drvenu kuću.

U vreme „rata“ sa Kremancima i meštanima još tri sela ovog kraja koji se žestoko opiru uredbi Vlade Srbije da se park prirode Mokra Gora, na čijem je čelu Emir Kusturica, proširi na još 6.500 hektara, reditelj je obznanio da je hektar svoga placa na Šišatovcu, kraj skijaških terena sa veštačkim snegom koji sam gradi, namenio izgradnji svojevrsnog olimpijskog sela. Čast da mu prvom pripadne komad te zemlje imao je Milorad Čavić.


- Čavić će ovde napraviti tipsku drvenu kuću dinarskih karakteristika. Time će ovaj kraj, pored svih prirodnih lepota, biti obogaćen jednom ljudskom veličinom uvek kada Milorad bude mogao da dođe ovamo - kazao je Kusturica, napomenuvši da će ostatak placa biti podeljen olimpijcima Srbije, ne samo sportskim, već iz svih sfera.

http://www.blic.co.yu/zabava.php?id=58517


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: nestor 29.09.2008. 10:20:32
Pedja,
Vi patite od viska sujete i manjka informacija. Sve sto navodite su pausalne poluistine interpretirane tako da uzurpirate svest ljudi koji malo znaju o bilo cemu sto se u Mokroj gori desava. Spomenuli ste nekoliko porodica koje se navodno iseljavaju ili su se vec iselile iz Mokre gore. Kazete da je Kusturica dosao na gotovo i tome slicno. Proverite informacije pre no sto ih plasirate. Nije dobro ni za Vas, ni za one koji to citaju i mozda Vam poveruju. Poluinformacije nas vode u nesto sto moze ostavljati posledice, a ne treba nam to. Nikako ne posle svih strahota koje smo preziveli. Sva ta hajka me podseca na pocetke necega, cega ne zelim da se secam. Horde razjarenih ljudi koje zapali najslabiji medju njima vode samo jednom. A to ne zelimo. Pustimo ljude da rade svoj posao a Vi se pozabavite svojim. Bolje cete se osecati.
I jos nesto. Ne robujem idolopoklonstvu. Najvise na svetu volim svoja tri sina, a Kusturica je neko ko zavredjuje moje postovanje.
p.s.Da zivite u Mokroj gori, sve sto navodite bi imalo nekog smisla, jer bi to znacilo da posledice njegovog ``kabadahijskog`` ponasanja osecate na svojoj kozi. Baka i deka moje dece zive tamo i nisam cula nista slicno od navedenog, cak suprotno.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 29.09.2008. 12:04:53
Mozete li da navedete sta to konkretno u onome sto sam napisao nije tacno? Iz svega sto ste do sada napisali ocigledno je samo da se divite Kusturici do neobjektivnosti i nista vise od toga. Ja sam sasvim napisao konkretne cinjenice kako stvari stoje, pa se valjda iz toga moze videti i da sam obavesten. A sticajem okolnosti, u mom okruzenju ima mnogo Mokrogoraca koji su za razliku od babe i dede koje vbi pominjete u zivotnom naponu i koje Kuturica davi svojim osionim ponasanjem.

Uiostalom, Mokrogorci valjda znaju i sami da se brane, ono to mene u celoj ovoj prici tisti, to je bahat odnos Kusturice prema prirodnom okruzenju.

Sticajem okolnosti, kao ljubitelj prirode, taj kraj sam sto pretabanao, sto prepedalao, mnogo puta i odlicno ga poznajem, cak i neka mesta o kojima vi verovatno samo mozete da mastate. Neka od tih mesta Kustirica sada unistava da bi zaradio novac. Ne unistavaju mokrogorski seljaci, nego bas on.

Najtuznije je sto sam, pre neku godinu, na jednom od tih mesta, bas u vreme kada je Kusturica tek stigao, lamentirao predvidjajuci da ce se bas desiti ovo sto se sada desava, da nam Kusturica uzurpira prirodno blago, da rusi i unistava, a sve zarad licnog profita.

I svaki put kada odem tamo (ne u Mokru Goru nego na obronke Tare i Zlatibora oko Mokre Gore) vidim promene, vidim novo rusenje, novo unistavanje i novo satiranje koje on cini.

Vidite, recimo, na obroncima Zborista do pre godinu dana mogli ste naici na tragove mnogih sumskih zivotinja, pa i vuka i medveda, u retkim prilikama ste mogli i da ih sretnete, a otkako su poceli Kusturicini radovi na "zastiti prirode" i izgradnji skijalista, hotela, a evo sada vec cujemo, pravi covek i celo selo za poznate, toga vise nece biti. Izgleda da je Kusturicina ideja zastite u tome da se sve treba skloniti sa lica zemlje.

Uostalom, da li ste ikada culi da je Kusturica obisao prostor, koji tako zarko zeli da zastiti, na nogama? Ne, taj obilazi samo dzipom, bagerom i helikopterom.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: nestor 29.09.2008. 15:02:28
Pedja,
 Sta Vama konkretno smeta? Cime ste isfrustrirani? U dubini duse lik i delo Emira Kusturice je Vas nedosanjani san. Vi se plasite tog ``stranog elementa`` vise nego traumaticnih snova iz kojih ste se budili ocajnicki dozivajuci majku, a ona Vas bas tada nije cula.
Argumenti kojima Vi baratate na osnovu ``tabananja`` po obroncima lepih nam brda i planina ravnjaju se sa hipotetickim vremenskim prognozama. Baka i deka moje dece su njihovi baka i deka a ne baba i deda koji nisu u zivotnom naponu, te im stoga treba oduzeti pravo na misljenje, zivot, struju, lecenje, prevoz i sl.
Pedja, Pedja, nije Vas mama lepo vaspitala.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 29.09.2008. 15:38:19
Violeta, mozete vi mene da vredjate do mile volje, ocigledno je da vam je to jedini nacin da diskutujete, jer drugih argumenata nemate. Vas nacin diskusije vrlo dobro govori o tome kakvi ste vi, kako razmisljate i koji su vam dometi. No, to je vas stvar, ja se na vas nivo svakako necu spustati.

Hvala bogu, moja sfera interesovanja u zivotu je nesto drugo tako da sa Kusturicom nemam cak ni potrebu da se poredim. Svoja dostignuca u zivotu ja sam postizao i postizem ih na sasvim drugom planu. Putevi su nam se ukrstili tek kada je on dosao i poceo da unistava predeo do koga je meni veoma stalo.

To sto je nekoj baki i nekom deki u Mokroj Gori lepo, sasvim je normalno, jer je to lep kraj, koji na sam pogled leci. Medjutim oni se ne srecu da svakodnevnim problemima ljudi koji tu treba i da rade i obezbede sebi i porodici sve potrebno za zivot. Oni ne mogu da poprave kuce jer im Kusturica to ne da, oni ne mogu da obave poslove u planini, jer im Kusturica to ne da, ne mogu cak ni svoje seoske puteve da korsite jer im Kuturica to ne da. Ni svoju imovinu ne mogu da zastite, kao jedan od mestana kome je Kusturica uzurpirao imanje da bi preko njega napravio put.

Njima je Kusturica namenio samo jednu ulgu, da budu raja, da kose livade i da cute i trpe.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: nestor 29.09.2008. 16:59:10
Pedjice dragi,
Ja Vas ne vredjam. Sujeta Vam ne dozvoljava da zdravorazumski rasudjujete. Dodjite i porazgovarajte sa bakama i dekama koji zive na cistom planinskom vazduhu neoptereceni necijom slavom, mozda Vam se prosire vidici.
 Sto se mog i Vaseg nivoa tice oni su dve paralele koje ne mogu da se dotaknu ni u jednom segmentu razgovora i razmisljanja. Ja sam zensko a Vi musko cije razmisljanje predstavlja refleksiju uskog klanca svesti i savesti.
 Pedjice, pokusajte da se bavite necim korisnim u zivotu. Manite se tendencije obezvredjivanja svega sto nije po Vasoj meri krojeno. Ne prilici Vam. Po slici bih rekla da niste momak koji bi trebao da ima komplekse bilo koje vrste a i reciti ste , nema sta.
Zato na posao! Ucinite sebe boljim nego sto ste mislili da mozete biti.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 29.09.2008. 17:47:14
Violeta, zaista mi nije jasno zasto sebe i dalje unizavate ovakvim nacinom diskusije. Ako vec nemate argumente, onda je bolje da ne komentarisete. Ove vase kvazi psihoanalize vas samo cine smesnim, a stavise, pocinjem da pomisljam da vi nemate vise od 12-13 godina, s obzirom na to kako se ponasate.

Sasvim sam sigurno sa Kusturicom uzivo proveo mnogo vise vremena nego vi gledajuci ga na televiziji, a hvala bogu autoriteti me ne doticu i prema njima imam potpuno isti odnos kao i prema svima ostalima, sto sa vama, koliko vidim, nije slucaj.

Hvala na savetu, ali ja sam vec mnogo toga korisnog u zivotu uradio i to ne za sebe nego za ljude oko sebe, svoj grad i svoj kraj, i tek cu da radim, tako da nemam nimalo grize savesti u vezi toga da kritikujem kada neko radi na njihovu stetu.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: nestor 30.09.2008. 13:52:11
Pedja,

Vreme je da prekinemo besmisleno nadmudrivanje. Ono sto mi je bila namera je da Vam sugerisem da ne razmisljate crno-belo. Istina je na sredini. Cinjenica je da veoma dobro poznajem prilike u Mokroj gori. Cinjenica je da mnogi ljudi koji tamo zive dozivljavaju Kusturicu kao nekog ko im je poboljsao uslove zivljenja. Cinjenica je da je on zemlju, za koju kazete da ju je uzurpirao, placao. Sada sto je to u datom momentu bila cena od 40 eurapo aru, je druga stvar koja ne bi trebala bilo koga da se tice.(ljudi su bili srecni da imaju kome da prodaju, da ne bi imali obavezu placanja poreza, a nista na njoj ne rade) Cinjenica je da ne poznajem, niti sam cula da se bilo koja porodica iselila zbog njegove bahatosti. Znam da je sada med iz Mokre gore dostigao cenu od 600 din po kilogramu, kao i kajmak i da ljudi imaju kome da prodaju isto. Znam da moji svekar i svekrva sada kupuju lekove u svom selu, ne mole nikoga da im donese iz Uzica. Znam da imaju kardiologa , urologa , lekara opste prakse, uskoro zubara.Znam da moja deca leti mogu da se kupaju na bazenu na Mecavniku.
A ko je vise vremena proveo u razgovoru sa Kusturicom, je potpuno irelevantno. Ko je vise mesta okolnih obisao, je takodje, nebitno.  Nemojte padati u vatru zato sto neko drukcije misli. Nemojte obezvredjivati tudja dela i namere. Nije nama Kusturica kriv sto se neko drugi nije setio da zastiti taj kraj. Kusturica jeste ucinio mnogo da se ne otvori rudnik nikla na tom podrucju. To biste trebali da znate.
Gospodin Glibetic je bio mozak operacije ``Sarganska osmica``. On je Kusturicu doveo. Sta se kasnije desavalo izmedju njih dvojice, su price iz druge ili trece ruke. Znam da mestani mnogo vise postuju Kusturicu nego svog Mokrogorca, iz prostog razloga sto je Sarganska osmica ispumpavnje para. Kusturica je zadrzao pare u Mokroj gori stvarajuci lokalnu smoupravu, itd...O svemu bih mogla jos puno da kazem, ali nije ni mesto ni vreme. Jednom, ako nam se putevi ukrste sukobicemo misljenja.
 Ja sam Uzicanka, muz mi je Mokrogorac. Ne mogu ja vise voleti Mokru goru od Uzica.
Samo Vam prenosim ``vox populi``.Ne mogu ja vise voleti Kusturicu od bilo kog Uzicanina. Prosto mislim da treba da budemo malo fleksibilniji i da pustimo ljude da rade svoj posao, a da mi zajedno vidimo kako da nas grad ucinimo boljim, konkretnim delima ne iduci u negaciju, ne iduci u konfrontaciju, vec da iskoristimo ljude i momente. Kroz istoriju se pokazalo , da kada god je Uzice bilo granicni grad on propada. Probajmo to da zaustavimo. I jos nesto pogledajte Zlatibor. Da li Vam se dopada to sto vidite? Ako nista drugo to zbog toga, iz sve snage navijam za ocuvanje Parka prirode. Sto pre prihvatite Kusturicinu viziju za buducnost bice lakse. Ne obrusavajte se na njegovu zamisao iz prve, razmislite malo. Povadite kamenje iz dzepova i jos jednom ponavljam iskoristite njegovu viziju za dobrobit naseg kraja.
Obracajuci se Vama , obracam se svim Uzicanima. Ja ne zivim u Uzicu. Odavno sam otisla. Znam da grad , sa sitnim nasminkanim izmenama, izgleda isto kao i kada sam otisla iz njega. Zao mi je zbog toga. Zao mi je sto je svest ljudi na istom nivou. Stigli su mladi narastaji. Skoro sam gledala jednu emisiju o Uzicu. Porazila me je cinjenica da je jedini upecatljiv utisak na pitanje ``Sta mislite o Uzicu?``, bio ``Pa nije los, ali je veoma zatvoren grad.`` ili ``Nista nisam video sto bi mi se svidelo i ljudi su nekako...``

Razmislimo o tome.Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 30.09.2008. 16:00:41

Vreme je da prekinemo besmisleno nadmudrivanje.


Ako zeltie da prekinete nadmudrivanej zasto onda nastavljate? No, dobro je sto ste se bar doveli u red i bar nacin komunikacije priblizili normalnom.

Citat

Ono sto mi je bila namera je da Vam sugerisem da ne razmisljate crno-belo. Istina je na sredini.


Pa ja upravo stvari gledam sa sredine. Ne navijam ni za jedne ni za druge, nego komentarisem kako se zamenjuju teze i izvrcu cinjenice zarad licne koristi.


Citat

Cinjenica je da je on zemlju, za koju kazete da ju je uzurpirao, placao.


Ovde zamenjujete teze, ja uposte nisam govorio o zemlji koju je kupio. Izgleda da niste upuceni u to da ima vlasnika zemlje koja je uzurpirana zarad Kusturicinih puteva a da oni ne da nisu dali saglasnost, nego nisu ni obavesteni da ce im zemlja biti uzurpirana. Stavise i ti sami putevi su uzurpirani, jer su napravljeni na seoskim putevima a sada seljaci ne smeju da ih koriste.

Citat

Znam da moji svekar i svekrva sada kupuju lekove u svom selu, ne mole nikoga da im donese iz Uzica.


A vi stvarno verujete da je Kusturica isposlovao ambulantu (ne nije je napravio o svom trosku, nego o trosku nas Uzicana) zato da bi neki tamo baba i deda mogli da kupe lekove i imaju lekarske usluge? Ne, to je uradio zato sto njemu treba ambulanta, jer ne moze da mu funkcionise hotel ako nema ambulantu. Pod izgovorm kako to treba Mokroj Gori on je sebi, o nasem trosku, obezbedio sto mu je potrebno, kao i mnogo toga drugog.

Citat

Znam da moja deca leti mogu da se kupaju na bazenu na Mecavniku.


Ja bih se za sebe zabrinuo ako bi mi bilo vazno da moja deca mogu da se kupaju na Mecavnku, i to jos i da platim, pored toliko drugih lepih i besplatnih mesta, sto izgradjenih u okviru Saganske osmice, sto prirodnih u celoj okolini.

Citat

Ko je vise mesta okolnih obisao, je takodje, nebitno.


Pa da, nebitno je to sto da bi ste mogli da govorite o ovoj temi, treba da znate o cemu govorite. Kako uopste mozete da podrzavate Kusuturicu u njegovoj "misiji" zastite prirode kada i ne znate sta on to navodno stiti i kako stiti? Priroda se nes titi iz fotelje, gledanjem televizije ili citanjem novina. Da bi ste prirodustitili morate da jepoznajete a nema drugog nacina nego cipele na noge, stapu ruku pada zadjete tamo gde obican svet ne zalazi, ili bar nije zalazio dok se nije pojavio Kusturica da ih dovede sa sve njihovim kilogramima otpadaka.

Citat

Nemojte padati u vatru zato sto neko drukcije misli.


Mislim da je sasvim jasno ko u ovoj diskusiji pada u vartu i ne moze da se kontrolise.

Citat

Nemojte obezvredjivati tudja dela i namere. Nije nama Kusturica kriv sto se neko drugi nije setio da zastiti taj kraj.


Obezvredjujem? Naprotiv. Ja se samo sa nekim idejama i zamislima ne slazem a neke prezirem, kao ocigledne podvale.

Kako to mislite, niko se nije setio da zastiti taj kraj? Kada je svojevremeno formiran Nacionalni park Tara, sve to je bilo u planu da bude deo parka ali je neko shvatio da ne moze bas sve to tako da se uradi, jer tu zive ljudi i da bi tako nesto bilo ne samo nepravedno prema njima, nego i neprakticno.

Da zaista postoji potreba i zelja da se taj kraj zastiti, ne bi bio formiran Park prirode, nego bi to se postalo deo Nacionalnog parka. Zasto nije? Zato sto u nacionalnom parku, zaista mora da se sprovodi to za sta se navodno Kusturica zalaze: nema gradnje, narocito neplanske i sve sto se cini mora da bude u funkciji zastite prirode. Stavise, zemljiste koje bi uslo u sastav Nacionalnog parka bi moralo da bude nadoknadjeno vlasnicima, ili placanjem, ili davanjem nekog drugog odgovarajuceg zemljista u zamenu, i to opet sve uz saglasnost vlasnika. I tada bi taj prostor stvarno bio zasticen jer bi o njemu brinuli ljudi ciji je jedini posao i interes da ga stite.

Kusturici to ne odgovara, jer njegova krajnja zelja nije da zastiti prirodu, nego da je iskoristi u funkciji pravljenja profita. Njemu, doduse, odgovara zabrana gradnje, ali samo ako se odnosi na sve osim na njega. Uveren sam cak i da mu cela ova guzva odgovara i da su njegove izjave namerno tako formulisane da izazovu nove plemike, jer tako dobiaj u vremenu, ima on jos dosta gradjevinskih poslova da obavi i mnog bi mu vise odgovaralo da, tek kada sve to zavrsi pocnu da se primenjuju nova pravila igre, recimo cak i to da se uvede poptuni moratorijum na svaku gradnju u Parku prirode.

Citat

Prosto mislim da treba da budemo malo fleksibilniji i da pustimo ljude da rade svoj posao, a da mi zajedno vidimo kako da nas grad ucinimo boljim, konkretnim delima ne iduci u negaciju, ne iduci u konfrontaciju, vec da iskoristimo ljude i momente.


I lopovu je posao da bude lopov pa i njega treba pustiti? Da se razumemo, na mislim da je Kustrica lopov, smao navodim opstiprimer da ne mozete svakoga pustiti da radi svoj posao. Javno mnenje valdja i sluzi tome da ljudi mgu da kazu sta misle o nekoj stvari, bez obzira da li se slazu ili ne slazu.

To je narocito bitno kada se radi o stvarim od javnog znacaja kao sto je ova, jer jedini interes u celoj ovoj stvari treba da bude opsta dobrobit, a ona se ne postize zakulisnim radnjama, prelamanjem preko kolena i zastupanjem interesa samo jedne zainteresovane strane, kao sto je slucaj sa Parkom prirode.

Kusturicin posao nije da kroji sudbinu ljudi u Mokroj Gori i Kemnima. Kusturicin posao nije da on odredjuje sta gde i kako sme da se gradi a sta ne sme, narocito kao sebi dozvoljava previse a drugima zabranjuje i ono neophodno.

Ljudi su se upravo zbog toga pobunili. Oni su sami rekli da nemaju nista protiv da se o tome razgovara da li treba prosiriti park prirode ili ne, ali oni zele dogovor na dnu njive, kako je i jedino posteno, da znaju sta to tacno znaci, sa dobijaju a sta gube, sta ce im biti dozvoljeno, a sta nece, da se unapred naprave urbanisticki planovi i da se to sto se dogovori podjednako primenjuje na sve, i na njih i na Kusturicu i naravno da tek ako im sve to odgovara mogu da odluce da li ce da prihvate prosirenje parka na svoje posede ili ne.

Da se razumemo, ja se potpuno slazem sa tim sto Kusturica govori da taj prostor treba da se zastiti, da se urede odnosi, i da se obezbede pravila sta i kako moze, gde moze i ko moze. To je sasim normlano, i svako ko se zalaze za zastiptu prirode ce uvek da stane iza takvih stavova. Problem je sto Kusturica svojim delovanjem pokazuje da se on za to zalaze samo verbalno, a da nema nikakvu nameru da to i sprovodi, vec mu je to samo dobar nacin da svoje ulaganje i svoj biznis zastiti stavljajuci ga u monopolisticki polozaj.

Citat

I jos nesto pogledajte Zlatibor. Da li Vam se dopada to sto vidite?


Naravno da ne. Gnusam se Zlatibora. Ali upravo zato i imam negativan stav prema Kusturicinim aktivnostima u Mokroj Gori, jer on pravi to isto samo sa jednom razlikom: on je u Mokroj Gori jedini i zeli da tako i ostane. U Mokroj Gori imate sve sto i na Zlatiboru, mozda cak i vise, razlika je samo u tome sto je u Mokroj Gori jedan covek vlasnik svega i taj covek se zalaze da se zabrani gradnja i sve sotalo zato da bi ostao jedini.

Citat

Sto pre prihvatite Kusturicinu viziju za buducnost bice lakse.


Sto me ovo podseca na ono kako treba dabudemo zahvalni NATO-u sto nas je bombardovao...

Citat

Ne obrusavajte se na njegovu zamisao iz prve, razmislite malo. Povadite kamenje iz dzepova i jos jednom ponavljam iskoristite njegovu viziju za dobrobit naseg kraja.


Hvala na pitanju, ja o tome sta Kusturica radi imam odavno formirano misljenje i za sve ove godine nije uspeo da me ijednim svojim potezom razuveri. Meni je njegova vizija sasvim jasna, ali mi je jasno i to da ona nema nista zajednicko sa dobrobiti naseg kraja, vec njegovog dzepa.Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: nestor 30.09.2008. 16:34:30
Pedja,
 Ja sm dovedena u red rodjenjem.  A Vama zaista fali lepo vaspitanje.  Vi i dalje pokusavate da izvrnete sve uradjeno ili ucinjeno.  Sto se mene tice Vi ste zaista beznadezan slucaj.  Jos Vam samo fali neko ubojitije oruzje od reci i Vi ste ispunili svoju ili neciju misiju.  Hajmo udruzenim snagama, proterajmo ga iz nasih krajeva, mozda cete biti zadovoljniji.  Pa onda Vi preuzmite kormilo i platite otetu zemlju,puteve,sume. . . I otkuda Vi upste znate koje su njegove namere.  Samo Vam se kazalo ili su Vam to sapnuli oni sto nemaju neku korist od Kusturicine zamisli.  Moja deca inace, ne placaju kupanje u bazenu na Mecavniku.  I cije su to reci koje kao papagaj ponavljate.  Niko i slovima niko od mestana ne prica niti misli tako.  Cak suprotno.  I dajte , recite imena i prezimena tih ``proteranih Mokrogoraca`` kojima je uzurpirao puteve.  Nemojte pausalno, dajte konkretno.  Sve to sto pricate cujem samo od pojedinih Uzicana, ne od Mokrogoraca koji zive u Mokroj gori.
Da li znate da medju Mkrogorcima i Kremancima vlada veciti antagonizam.  MOzda je to kljuc pobune. Mozda bi se Mokrogorci bunili da je Mecavnik u Kremnima.  Vasa retorika izgleda kao da vodite licni rat sa svime sto je uradio.  Kako ste krenulu zaputicete se u Kan i Berlin da mu oduzmete Ylatne palme i Medvede.  Osporicete mu i turneju sa No smoking orkestra, trazicete da mu se oduzmu ovacije iz Pariza za operu Vreme cigana, oduzecete mu orden koji je dobio od drzave Francuske, izbrisacete njegovo ime iz naziva bioskopa u Francuskoj itd.  Opasne su stvari koje Vama vladaju.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 30.09.2008. 21:13:27

Ja sm dovedena u red rodjenjem. 


Ne bi se reklo. Eto, taman sam pomislio d aumete civilizovano da diskutujeta kad ono opet :(

Citat

Jos Vam samo fali neko ubojitije oruzje od reci i Vi ste ispunili svoju ili neciju misiju.


Ma da... Eto sad ispade da su mi ruke do laktova u krvi neduznih... samo zato sto se ne palim na Kusturicu. :)

Citat

Hajmo udruzenim snagama, proterajmo ga iz nasih krajeva, mozda cete biti zadovoljniji. 


Tesko da ste iz mojih poruka mogli da zakljucite da ja zelim da on ode. Bas naprotiv. Ne vidim razlog za to, treba covek da ostane jer od njega imamo koristi, samo sto treba da se spusti na zemlju i odnosi se prema svima ostalima kao ljudima koji imaju bar neka osnovna prava, kao sto je eto, da raspolazu sa svojom imovinom.

Citat

I otkuda Vi upste znate koje su njegove namere.


Ne znam. Znam samo ono sto je on do sada radio, kako se ponasao i sta je govorio, i imam dobar razlog da mislim da nije iskren i da samo radi u cilju sto veceg sopstvenog profita.

Citat

Moja deca inace, ne placaju kupanje u bazenu na Mecavniku.


Oho, pa vi ste i povlasceni, posto drugi moraju da plate samo da bi usli u Mecavnik... Onda je jasno sto je vama tamo lepo, posto imate posebne privilegije.

Citat

I dajte , recite imena i prezimena tih ``proteranih Mokrogoraca`` kojima je uzurpirao puteve. 


Ako se ne varam, ti ljudi se spremaju da preko suda nadoknade stetu pa nije u redu bez njihove saglasnosti iznositi detalje.

Citat

Kako ste krenulu zaputicete se u Kan i Berlin da mu oduzmete Ylatne palme i Medvede.  Osporicete mu i turneju sa No smoking orkestra, trazicete da mu se oduzmu ovacije iz Pariza za operu Vreme cigana, oduzecete mu orden koji je dobio od drzave Francuske, izbrisacete njegovo ime iz naziva bioskopa u Francuskoj itd.


Auuu, ala vi nacifraste, sta li ce jos od mene da ispadne :)

Samo evidencije radi, ovo ste sve izmislili, u naletu besa i izgubljene samokontrole, posto tako nesto ja nisam niti pomislio, a kamoli napisao, sto se lako da proveriti.

Bas je zanimljivo to da kada kritikujem Kusturicino bahato ponasanje i unistavanje prirode, to nekako okrenete kako ja mrzim Kusturicu,kako bih ga najradije ubio svojim rukama (dobro niste rekli zubima), a ako ne to, bar da ga vidim proteranog, a narocito da mu se poniste svi njegovi licni i profesionalni uspesi. Bas je zaniljiv taj vas logicki sklop - on je inace karakteristican za sve osobe koje nekoga slepo obozavaju.

Hajde da se lepo manemo mi ove diskusije, posto ovo vise ne vodi nicemu korisnom. Nemam razloga da vam ovde sluzim za istresanje vasih sopstvenih frustracija. Valdja imate nekoga kod sebe kuci pa se istresajte.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 02.10.2008. 12:14:23
http://www.danas.co.rs/vesti/drustvo/terazije/park_prirode_mokra_gora_zagadjen_sukobima.14.html?news_id=141108

Kako je jedan skup u Kremnima postao nacionalna tema


Park prirode Mokra gora zagađen sukobima


Užice - Meštani četiri užička sela, koji se protive nameri države da proširi Park prirode Mokra gora na njihova imanja, upućuju izvinjenje direktoru tog parka Emiru Kustirici zbog izrečenih šovinističkih ispada i pretnji na skupu u Kremnima. Očekujući izvinjenje i od Kusturice za uvrede koje je on izrekao njima, meštani navode da je problem otišao predaleko i da bi ga trebalo vratiti na početak, a to su njihovi problemi i zahtev da država reaguje.

Meštani četiri sela (Kremna, Stapari, Vrutci i Bisoka), sa zbora održanog 11. septembra u Kremnima, selu najpoznatijih srbijanskih proroka Tarabića, poručili su da ne žele da njihova imanja budu obuhvaćena Parkom prirode Mokra gora, što je predviđeno dopunjenom Uredbom Vlade Srbije iz 2005. godine. Oni su na tom zboru zatražili da se ta uredba poništi, da park prirode obustavi sve aktivnosti i skine table sa privatnih poseda do okončanja spora, ali i da u nadležnosti grada Užica bude izdavanje dozvola za gradnju na tom prostoru, te da se za kompletno područje parka prirode izradi generalni urbanistički plan. To je u obliku inicijative Skupština grada podržala i uputila je Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

Na kremanskom zboru, pored niza primebdi na ponašanje prethodne Vlade, koja je donela tu uredbu, oni su se žalili i na ponašanje pripadnika nadzorne službe (rendžera) i Emira Kustirice, direktora tog parka. Na kremanskom skupu pojedinci su optužili reditelja za osionost, da helikopterom nadleće njihova imanja i da im se zbog toga "stoka strunjuje", da odlučuje ko će na tom području da gradi, izražavali sumnju da će u buduće moći da upravljaju sopstvenim imanjima. U uzavreloj atmosferi Kusturici su upućene šovinističke poruke o selidbi u Istambul i Novi Pazar, kao i pretnje mitraljezima. Reditelj je prethodno u intervjuu Politici izjavio da su Kremanci " ksenofobične osobe i da im je babin metil-alkohol duboko ostao u krvi". Potom su usledile podrške Kustirici, pa je Dobrica Ćosić osudio šovinističke ispade "kremanskih psovača", a glumac Miki Manojlović je koristio simbolizam "čučavca" u opisu provincijskog Užica i njegovih stanovnika.

I grupa Kremanaca, u otvorenom pismu javnosti, osudila je navedene šovinističke napade i pretnje, smatrajući da je za ceo slučaj krivo "sokoćalo", odnosno RTS, posredstvom koje se, kako procenjuju, Ćosić i veći deo javnosti porgešno informisao, jer su u "režiranom izveštaju" te televizije, kako navode, u prvi plan isticani šovinistički napadi i pretnje dvojice prisutnih, a ne problemi meštana.

U međuvremenu, reditelj se odrekao zvanja počasnog građanina Užica, jer Jovan Marković, užički gradonačelnik, kako Kusturica piše u pismu, nije javno osudio napade na njega, a potom ga optužio da ne poštuje zakon, odnosno Uredbu Vlade Srbije. Pozivajući reditelja da nastavi saradnju sa gradom, Marković u svom pismu, navodi da je više puta zvanično osudio napade i uvrede upućene Kustirici, te da je "pogrešno protumačena njegova namera da se saslušaju građani i da im se pomogne kako bi se otklonile sve nedoumice o primeni uredbe".

"Jednoglasna odluka Skupštine grada o pokretanju inicijative da se hitno pristupi izradi urbanističkih rešenja za područje pod zaštitom države, kao i početak iskrene komunikacije predstavnika grada, Parka prirode i građana, uz poštovanje uredbe i zakona, vidimo kao pravi put da se zaštiti životna sredina i ispoštuju prava i potrebe građana", otpisao je Marković.

Izvinjenja

- U ime meštana i moje lično ime osuđujemo pojedinačne izjave koje su uvredile gospodina Kustiricu i ovom prilikom želimo da mu se izvinimo. Međutim, pozivamo gospodina Kusturicu da se i on javno izvini nama zbog njegove izjave koja je bila uzrok gneva građana na skupu u Kremnima. Poruka zbora u Kremnima nije bila šovinistička, a koju je prenela većina medija, već da mi ne želimo da se Park prirode proširi na naša imanja. Ta poruka je preneta gradskoj vlasti, a užička Skupština inicirala je rešenje tog problema u Vladi Srbije. Mi samo želimo da se problem vrati na početak, odnosno da se iznađe civilizovano rešenje spora, uz poštovanje zakona, Ustava i osnovnih ljudskih prava - kaže za Danas Ljubodrag Đurđić iz Kremana, predsednik Odbora meštana četiri sela, dodajući da "oni koji su stali u odbranu Kusturice nisu objektivno informisani o zahtevima meštana". - Mislim da će intelektualci ove države davati promišljenije ocene o ovom slučaju kada buui saznali koji su naši problemi i zahtevi - smatra Đurđić.

Ivan Filipović, takođe član tog odbora, smatra da su stanovnici tog područja "građani drugog reda", jer im se, kako navodi, "oduzima pravo da raspolažu privatnom movinom". - Za razliku od meštana koji svoja imanja imaju na Jelici, Divčibarama, Murtenici ili Zaovinama i koji mogu slobodno da raspolažu svojom imovinom, nama se to pravo ograničava. Uredba je protivustavna, jer je ljudima ograničila pravo da raspolažu imovinom onako kako oni žele - navodi Filipović, a potom odbacuje tezu da meštani žele divlju gradnju. - Naprotiv, mi smo protiv toga da Tara postane druga Kaluđerica. Voleli bismo da Tara dobije potrebnu infrastrukturu, a to bi trebalo da bude rešeno donošenjem urbanističkog plana, na čemu insistiramo i mi i gradska vlast u Užicu - kazao je Filipović.

- Nismo znali da će Vlada Srbije proširiti Park prirode sa 3, 5 hiljade na oko 10 hiljhada hektara. Jedinu informaciju o tome dobijao sam od ljudi kojima je Kusturica pričao šta meštani neće smeti da rade. Pitali su me ko je on, odakle mu to pravo, jer ga stariji ljudi ne poznaju, nisu gladali njegove flmove. Ta uredba je doneta u vreme Vlade Vojislava Koštunice. Zašto ona još uvek nije pretočena u zakon i kako to da za nju nisu znali u užičkoj vlasti - pita se Miljko Aćimović iz Bisoke, član navedenog odbora, izražavajući ogorčenje ponašanjem države.

Autor: Nenad Kovačević


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 10.10.2008. 15:57:44
http://www.danas.rs/vesti/drustvo/terazije/domacinstva_bez_strogog_rezima.14.html?news_id=142003

Proširenjem parka uvešće se red u prirodnom dobru „Mokra gora“, tvrde u nadležnim ministarstvima


Domaćinstva bez strogog režima


Nesuglasice koje su proteklih mesec dana nastale između meštana Kremana i reditelja Emira Kusturice zbog proširenja parka prirode „Mokra gora“, nastavljene su nedavnim privođenjem trojice meštana zbog rušenje table sa natpisom parka.

Međutim, ne samo zbog toga, Odbor meštana četiri užička sela, (Kremna, Bioska, Stapari i Vrutci ) koji se protivi proširenju parka, ponovili su prekjuče da neće odustati od zahteva da se Uredba vlade o proširenju parka ukine, jer smatraju da je reč o protivustavnom činu. Oni traže i da se što pre donese prostorni, odnosno urbanistički plan za to područje i da se „osim Kusturici omogući i drugim investitorima da projektuju i ulažu i to na osnovu tendera i zakona“.

Da meštani Kremana ne bi ipak trebalo da imaju razloga za brigu poručili su iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja objašnjenjem da državne uredbe jasno regulišu gradnju u nacionalnim parkovima.

- Proširenjem nacionalnog parka znači da se povećao region za koji Ministarstvo izdaje odobrenje za izgradnju objekata u granicama zaštićenog prirodnog dobra. Da meštani Kremana ne bi trebalo da brinu potvrđuje član 89. Zakona o planiranju i izgradnji, gde se kaže da su od davanja saglasnosti Ministarstva izuzeti porodični stambeni objekti, poljoprivredni i ekonomski objekti, te meštanima potrebni objekti infrastrukture, koji se grade u selima i naseljima - objašnjavaju za Danas stručnjaci iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Jedini cilj proširenja nacionalnog parka jeste povećanje područja na kojem bi se sprečila nelegalna gradnja, ponavljaju oni. Tim planom određuju se i granice zaštitne zone nacionalnog parka. Tako je na području nacionalnog parka zabranjeno, pored ostalog, graditi objekte ili izvoditi druge radove kojima se zagađuje vazduh, zemljište i pogoršava kvalitet voda. Izuzetak su objekti i radovi za zaštitu od erozije, bujica i objekata za vodosnabdevanje.

Iz Ministarstva ističu da je zakonom regulisano i to pod kojim uslovima neko može poljoprivredno zemljište pretvoriti u građevinsko, te da je nemoguće da neko „za male pare“ od njiva napravi komercijalne objekte.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta plaća se odgovarajuća naknada. Ona iznosi 50 odsto tržišne vrednosti obradivog poljoprivrednog zemljišta na dan podnošenja zahteva za promenu namene. Prema istom zakonu naknada za promenu namene ne plaća se u slučajevima izgradnje ili rekonstrukcije porodične stambene zgrade poljoprivrednog domaćinstva, izgradnje ekonomskih objekata koji se koriste za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, određivanje lokacije za groblje ili proširenje groblja, kao i za izgradnju i proširenje poljskih puteva.

Novac od promene namene lokalnoj upravi

Obavezu plaćanja, kao i visinu naknade za promenu namene rešenjem utvrđuje opštinska, odnosno gradska uprava, na zahtev zainteresovanog lica ili po nalogu poljoprivrednog inspektora. Uz zahtev za promenu namene podnosi se dokaz o vlasništvu, odnosno pravu korišćenja obradivog poljoprivrednog zemljišta, kopija plana katastarske parcele, izvod iz odgovarajućeg urbanističkog plana o nameni katastarske parcele, kao i saglasnost ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Autor: Radovan Bibić


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: nestor 19.10.2008. 01:30:02
Emir Kusturica je dana 17. 10. 2008 postao pocasni gradjanin Buenos Airesa. Kljuceve grada mu je na svecanoj ceremoniji,uprilicenoj u cast proslavljenog reditelja, pred pocetak koncerta urucio gradonacelnik Maurisio Makri.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: dusanmm 19.10.2008. 02:02:13
Nisam saznao da li je osim toga sto je postao pocasni gradjanin dobio i neki nacionalni park na upravljanje. Ako jeste posaljite nesto vise o tome.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: jelenica_ue 19.10.2008. 11:18:33

Nisam saznao da li je osim toga sto je postao pocasni gradjanin dobio i neki nacionalni park na upravljanje. Ako jeste posaljite nesto vise o tome.


(http://content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/00020149.gif)


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 19.10.2008. 12:25:45
Ovo sa"pocasnim gradjaninom" pocinje da smara.Ako nece da bude, ne mora .


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 19.10.2008. 19:37:22
Čitam neki dan šta je u razgovoru za Užičku nedelju, broj 688 (http://www.uzickanedelja.com/index.php?broj=688) rekao direktor Nacionalnog parka Tara, Dušan Milovanović.

Pre svega, svi nacionalni parkovi su postavili pitanje tretmana koji ima Kusturičin Park Prirode Mokra Gora, jer smatraju da mu se daje preveliki značaj od strane države, i to mnogo veći nego nacionalnim parkovima, pre svega kroz ulaganja, iako prema zakonu, prevenstvo moraju imati nacionalni parkovi.

Takođe je sporno zašto je država odlučila da formira privatno preduzeće (doo), kada se je namena zaštite prirode delatnost nacionalnih parkova. I oni razog vide u tome što su nacionalni parkovi državnapreduzeća i rade u interesu države, dok u privatnom preduzeću to nije slučaj.

Sporno je i to zašto je zaštitna zona Nacionalnog parka Tara, odjednom prekategorisana i dodeljena nekom drugom na upravljanje. Ako je već postojala potreba za prekategorisanjem, logično je bilo da ta oblast postane deo Nacionalnog parka, jer je i inače bio u njegovoj nadležnosti kao zaštićena zona. Nacionalni park već ima potrebnu organizaciju i resurse, pre svega u običenom i stručnom kadru, kojima je to posao, a novoosnovani Park prirode je sve to morao da izgrađuje nanovo i potpuno nezavisno od Nacionalnog parka. Nacionalni park gazduje sa 19.175 hektara zemljišta, tako da je bez problema mogao da proširi svoju nadležnost i na tih 6.000 koji su dodeljeni Parku prirode. Uz to, Nacionalni park Tara u svom sastavu ima 6.000 hektara koji je u privatnom vlasništvu i nijedan sudski spor u vezi toga.

Nacionalnim parkovima je posebno zapalo za oči naplaćivanje takse za prolazak kroz Park prirode. Naime, po Zakonu, Nacionalni parkovi imaju pravo naplate takvih taksi, ali se to ne primenjuje jer nijedan nacionalni park u Srbiji to ne može da radi iz objektivnih zakona.

Naime, po Zakonu o saobraćaju, ne mogu se postavljati rampe i naplatna mesta na regionalnim i magistralnim putevima, tako da nacionalni parkovi po tom zakonu ne smeju da postavljaju rampe i naplatna mesta, te time ne mogu ni da naplaćuju takse.

Park prirode Mokra gora je postavio naplatnu rampu na granični prelaz sa Bosnom, jer je tu jedino i mogao da je postavi po zakonu (na graničnim prelazima se mogu postavljati rampe i naplatna mesta), a ako rampu i naplatno mesto postavi i kod tunela na Šarganu, kako je najavljeno, to će biti protivzakonit čin.

E sad, problem je da od svih zaštićenih prostora u Srbiji, samo se Park prirode Morka gora naslanja na granični prelaz. Ostali nacionalni i drugi parkovi to nemaju te ne mogu da ni to iskoriste za naplatu takse, pa oni zahtevaju da se taksa koju naplaćuje Park prirode, ili bilo koja druga taksa koja se odnosi na zaštitu prirode, mora biti ravnomerno podeljena između svih zaštićenih zona, pa i onih koje ne mogu da naplaćuju takse, jer za to nemaju uslove. Ako ostane ovako kako jeste, ponda je Park prirode, pored toga što mu je dat veći značaj nego što mu pripada, stavljen dodatno u povlašćeni položaj u odnosu na Nacionalne parkove koji imaju daleko veći značaj i viši status kao zaštićene zone, jer može da naplaćuje taksu (a povrh svega, taj novac, koji nije mali se sliva na račun privatne firme, a ne u državni budžet).

Nacionalni parkovi već godinama pokušavaju da od države dobiju objašnjenja u vezi svega ovoga, ali ne dobijaju nikakve odgovore.

Nacionalni parkovi takođe smatraju da razlozi koji su navedeni kao opravdanje za osnivanje Parka prirode Mokra Gora ne stoje, jer su to poslovi potojećih državnih službi: građevinska inspekcija je zadužena za divlju gradnju a nacionalni park za zaštitu prirode. Takođe smatraju da način kako je Park prirode osnovan nije bio korektan jer nisu ispoštovana neka osnovna načela: da građani, a naročito oni koje to direktno dotiče, budu o tome na vreme obavešteni i da o tome daju svoje mišljenje, isto kao i opštinski organi, pa i Nacionalni park jer se radi o njegovoj zaštitnoj zoni, a ne da svi budu stavljeni pred svršen čin. Takođe, stručna studija koja objašnjava potrebu formiranaj Parka prirode a sada i njegovog proširenja, morala je proći javnu raspravu, kao što je to činjeno u drugim sličnim situacijama.Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 28.10.2008. 11:47:51
http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-28-10-2008/tudje-necemo-svoje-ne-damo

Tuđe nećemo,svoje ne damo!

Žitelji četiri sela na Tari opet zatražili od Vlade Srbije poništenje odluke o proširenju Parka prirode na njihove posede


U Kremnima su prekjuče po podne ponovo protestovali meštani četiri sela ispod planine Tare koji se protive Uredbi Vlade Srbije kojom je Park prirode "Mokra gora" proširen i na njihova imanja na ovoj planini. Sa zbora meštani su poručili Vladi da neće odustati od zahteva za poništenje sporne uredbe, a ako to Vlada ne učini, meštani su, kako su rekli, spremni i na druge korake.

Za razliku od prvog zbora, koji je ovim povodom u Kremnima održan pre više od mesec dana, kad je drvlje i kamenje osuto na Emira Kusturicu, direktora Parka prirode, kome je tada uz pominjanje "mitraljeza, budaka i pištolja" poručeno da može da ide u "Novi Pazar ili Istambul", prekjučerašnji zbor protekao je u mirnoj atmosferi, a Kusturica skoro da nije ni pomenut.

- Naša osnovna poruka jeste da nećemo odustati od zahteva da se odluka Vlade poništi. Nećemo tutore ni staraoce na našim posedima, jer je, jednostavno, takav mentalitet ljudi ovog kraja. Ne pristajemo da plaćamo takse "staraocima" nego ćemo plaćati porez državi - rekao je na zboru predsednik MZ Bioska Milorad Stanojčić.
Meštani su na zboru ostali u uverenju da Uredba Vlade Srbije znači otimanje njihovih poseda, pa su neki poručili da će imanja na Tari braniti po cenu života.

- Imam 52 hektara na Tari i neću dozvoliti da ih uzme Park prirode, da ja budem nesreća koja ništa ne ostavlja svojim unucima - rekao je na zboru meštanin Miloje Erić.
Zboru je prisustvovao i gradonačelnik Užica Jovan Marković, koji je meštanima rekao da bi trebalo dobro da razmisle pre nego što donesu konačnu odluku o neprihvatanju proširenja Parka na svoje posede.

- Nemojte takvom odlukom da sami sebi vežete ruke, a ako ipak hoćete da izađete iz Parka prirode, budite svesni da preuzimate odgovornost za ono što činite - rekao je Marković.

OLJA, NISMO  PEĆINSKI LJUDI!

I, dok je Kusturica pošteđen teških reči, meštani su gnev izlili na novinare koji su ih "predstavili kao divljake", a između ostalih prozvali su i novinarku B92 Olju Bećković.

- Gospodo novinari, mi nismo pećinski ljudi ni divljaci, kako ste nas opisali i naslikali, mi smo pošteni seljaci koji brane dedovinu - rekao je na zboru Ivan Filipović.

Autor: Zoran Šaponjić


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 29.10.2008. 14:25:47

Nema promene granica Parka prirode Mokra gora


Pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Aleksandra Damjanović Petrović rekla je da Uredba o proširenju Parka prirode Mokra gora kojoj se protive meštani četiri užička sela - ostaje na snazi.

Ona je na konferenciji za štampu posle sastanka u Užicu rekla da Ministarstvo neće predlagati Vladi izmenu granica Parka prirode i naglasila da je to moguće tek kada radna grupa završi svoj posao i preispita rešenja u Prostornom planu Užica i Prostornom planu Parka prirode Mokra Gora.

Petrović je dodala da je poštovana zakonska procedura za donošenje Uredbe o proširenju Parka prirode za 6.500 hektara sa prvobitnih 3.500 hektara, kao i da je problem nastao i zbog loše informisanosti meštana Kremne, Bioske, Stapara i Vrutaka.

Direktor Agencije za prostorno planiranje Borislav Stojkov rekao je da će naredne nedelje biti razmenjene "precizne informacije o oba planska akta" i da njima treba da se utvrde "prava i obaveze onih koji prostor koriste, ali i definišu zajednički interes i perspektive razvoja područja" i obezbediti socijalni i ekološki razvoj.

Stojkov je naglasio da je u njihovoj izradi predviđeno učešće svih aktera i javni uvid, kao i da bi njihovim usvajanjem predviđenim za početak iduće godine trebalo da se zaštiti priroda.

Prema njegovim rečima, zaštita prirode je prioritet u razvoju Srbije jer je veliki deo prirode uništen.

"Evropski minimum zaštite teritorije sa parkovima je 12 odsto, a u Srbiji je svega šest procenata", rekao je Stojkov.

Današnjem sastanku u Užicu pored predstavnika Ministarstva za zaštitu životne sredine, grada Užica, Parka prirode Mokra Gora na čijem je čelu Emir Kusturica, prisustvovao je i predsednik Odbora meštana sela koja traže izmene ove Uredbe.

U obrazloženju njihovog zahteva navedeno je da će Uredbom biti onemogućeni da slobodno raspolažu svojim imanjima koja su obuhvaćena proširenjem Parka.

Predsednik Odbora Ljubisav Đurđić rekao je da Odbor pozdravlja rad na izradi planova, ali da nema mandat da pravi kompromise u vezi Uredbe već traži da se "izmene o proširenju Parka prirode na planini Tari stave van snage".

Izvor : Beta


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: immigré 29.10.2008. 18:08:29
Ovi odozgo su omedjili koliko misle da treba i "sta se tamo neko vise buni" kad oni misle za dobro svih :slap:


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 15.12.2008. 14:43:04
http://www.danas.rs/vesti/hronika/dezurna/uredba_vlade_ogranicava_pravo_na_imovinu.47.html?news_id=148328

Peticiju protiv proširenja Parka prirode Mokra gora potpisalo oko 5.000 građana

Uredba Vlade ograničava pravo na imovinu


Više od 2.000 Užičana potpisima su podržali peticiju Odbora užičkih sela Kremna, Bisoka, Vrutci i Stapari kojom se zahteva ocena ustavnosti uredbe Vlade Srbije o proširenju Parka prirode Mokra gora na ta četiri sela.

Kako je Danasu rekao Dragan Pjević, član tog odbora, u ta četiri sela ranije je prikupljeno oko 3.000 potpisa, a u Užicu za dva dana vikenda dodatne 2.000 potpisa. On je najavio da će prikupljanje potpisa biti organizovano i u drugim opštinama užičkog regiona, ali i širom Srbije. Istakavši da su o tom problemu izvestili sve nadležne, a kako on nije rešen, Pjevićje dodao da je taj odbor odlučio da prikupi 10.000 potpisa, kako bi incijativa o tome ušla u skupštinsku proceduru.

- Uredba ograničava pravo građanima da raspolažu svojom imovinom. Želimo da živimo kao svi građani Srbije u skladu sa postojećim zakonima, jer i mi plaćamo porez - rekao je Pjević, a potom najavio da će meštani, ukoliko Narodna skupština ne bude reagovala, podneti tužbu Ustavnom sudu Srbije.

S druge strane, nakon dva protesta meštana užičkih sela, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja saopštili su, krajem oktobra u Užicu, da ta uredba ostaje na snazi, te da je problem nastao kao „posledica loše informisanosti meštana“.

Pomoćnici ministra Aleksandra DamjanovićPetrovići Nebojša Janjićtada su rekli da uredba ne ukida pravo na privatnu svojinu, većda štiti javno dobro. Takođe, najavili su da će uskoro biti formirano radno telo koje bi trebalo da usaglasi prostorne planove grada i zaštićenog područja, čime bi trebalo da se usklade javni i privatni interesi.

Autor: N. Kovačević


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 15.12.2008. 14:44:59
Nije mi samo jasno zasto dovoljavaju da im se Pjevic eksponira u celoj toj stvari. Covek je odavno izasao na lso glas i mnogi cim cuju da je on u nesto umesan, odmahuju glavom. Ne treba im tako jaka negativna konotacija u stvari u kojoj su u potpunosti u pravu.

To im je vrlo los marketinski potez.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 25.03.2009. 14:29:49
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=141031&title_add=U%C5%BEice:%20Na%20sud%20sa%20Kusturicom


Na sud sa Kusturicom

Odbor meštana četiri užička sela - Kremna, Stapari, Vrutci i Bioska, podneo je Ustavnom sudu Srbije zahtev za ocenu ustavnosti zakona kojim je predviđeno proširenje Parka prirode Mokra Gora poznatog reditelja Emira Kusturice na njihova imanja, rekao je FoNetu predsednik Odbora Ljubodrag Đurđić.

Tu inicijativu, kako je rekao Đirić, potpisima je podržalo oko 7.000 meštana, nezadovoljnih tvrdnjama nadležnih da proširenjem Parka prirode njihova prava neće biti ugrožena. Seljani pomenutih sela tvrde suprotno i traže da se odluka o proširenju Parka prirode na Mokroj Gori poništi.


Fonet


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 14.04.2009. 11:58:14
http://www.e-novine.com/sr/srbija/clanak.php?id=24973

Nataša Mićić, potpredsednica LDP

SLATKI ŽIVOT EMIRA KUSTURICE

Samo iz sredstava Nacionalnog investicionog plana Kusturica je za svoju Mokru goru dobio 244 miliona dinara, što je dva i po puta više nego što je dobio grad Užice! Osim toga, da bi izbegao plaćanje odnošenje smeća opštinskom komunalnom preduzeću, dao je sebi slobodu da napravi divlju deponiju u selu Kremna. Kakva ironija, divlja deponija u parku prirode

Razgovarao: Bojan Tončić“Emir Kusturica je država u državi: ima svoje rendžera, naplaćuje putarinu, urbanista je, odlučuje o tome da li neko može nešto da gradi ili rekonstruiše, dograđuje. Najnovije je da je registrovao firmu za građenje puteva pod nazivom Felini i da je njegov Park prirode raspisao tender. Članovi tročlane komisije, od koji je jedan vozač, a jedan magacioner, dodelili su njegovom preduzeću Felini posao vredan 40 miliona dinara, da gradi put od Mokre gore do Zlatibora. Adresa preduzeća je Mećavnik, a on nema dozvolu za izgradnju i pitanje je gde će taj put da ide. Ali tom velikom urbanisti to nije važno, za njega ne važe nikakvi zakoni, on je čovek mimo svih zakona”, kaže za e-novine Nataša Mićić, potpredsednica Liberalno demokratske partije.

Ona iznosi podatak da je Emir Kusturica “samo iz sredstava Nacionalnog investicionog plana dobio 244 miliona dinara, što je dva i po puta više nego što je dobio grad Užice koji ima probleme sa aerozagađenjem i sa nedostatkom deponije. Kusturica je dobio više od Vranja, dok Priboj, recimo, nije dobio ni dinara u poslednje tri godine, iako bi, po normalnim kriterijumima, morao da bude svrstan u red nerazvijenih opština. Pored sredstava iz NIP-a, Emir Kusturica je dobijao sredstva Ministarstva kulture, mnogo više nego Užički pozorišni festival”.

Pošto i dalje živim u Užicu, a vezano za lokalnu politiku, ne slažem se sa činjenicom da je moj grad dobio 2,5 puta manje novca iz NIP-a nego vlasnik Drvengrada. Druga davanja i ubiranje taksi koja se sada slivaju u privatno preduzeće i da ne pominjem. Osim toga, da bi izbegao plaćanje odnošenje smeća opštinskom komunalnom preduzeću, dao je sebi slobodu da napravi divlju deponiju u selu Kremna. Kakva ironija, divlja deponija u parku prirode.
Nataša Mićić naglašava da je poznati reditelj “uzurpirao prava svojine meštana Mokre gore, te da da naplaćuje putarinu. Jedina korist koju je grad Užice imao od Kusturice, a posedujem podatke o tome, jeste naplaćena taksa od 220 hiljada dinara. Poređenja radi, hotel 'Omorika' na Tari uplatio je gradu 4,5 miliona za godinu dana. Moj zaključak, a o tome sam više puta govorila, jeste da se nenamenski troše sredstva iz NIP-a, bez ikakvih kriterijuma. Jer, ako su, recimo, hteli da podstiču razvoj turizma u ovom kraju, daleko bi bolje bilo da ulože novac u aerodrom Ponikve, a ne da prave nove aerodrome. Jer veće turističke kapacitete imaju Zlatibor i Tara. Nije Mokra gora jedina, tu su jezera, pećine, Jelova gora, Kadinjača. Ako se, pak, ide na argument da se to radilo zbog razvoja turizma, prioritet je bio, valjda, da se završi Ibarska magistrala“

Nataša Mićić slikovito objašnjava moguće razloge za Kusturičinu nedodirljivost: “Podsetila bih na prvo javno pojavljivanje Borisa Tadića i Vojislava Koštunice: kohabitacija je počela sa Kusturicom kao domaćinom na Mokroj gori”.

+++

Podsećamo da je krajem decembra 2008, Nataša Mićić takođe govorila o slučaju „Kusturica“.

*Vlada je svojim Uredbama o zaštiti parka prirode „Šargan - Mokra Gora” prekršila član 58 Ustava koji garantuje pravo imovine. Istovremeno, Ustav određuje da ovo pravo može biti ograničeno samo na osnovu zakona, dakle ne uredbama, kao i pravo na pravičnu naknadu u slučaju ograničenja tog prava. I ne samo to, Vlada je ovim uredbama pored neustavnih prava svojine, omogućila čak i neustavna policijska i urbanistička ovlašćenja koja uživa vlasnik Drvengrada.

*Na ovaj način je jedan pojedinac stavljen iznad pravnog poretka naše zemlje. Za stanovnike Parka prirode to znači brojna ograničenja: od izgradnje objekata i kaptiranja izvora, preko krčenja šume i ulaska i kretanja motornih vozila izvan šumskih puteva, sve do loženja vatre, parkiranja vozila, ubiranja gljiva… Ovakvim brutalnim ponašanjem sutra može biti ograničen svaki stanovnik Srbije. O svemu tome i drugim ograničenjima, a bez potrebnih kvalifikacija, odlučuje vlasnik Drvengrada. I to na skoro 11.000 hektara, od čega je blizu 6.500 hektara u privatnom vlasništvu. Na kraju, spomenula bih da o parkovima prirode različitih kategorija kod nas upravljaju javna preduzeća, kao i to da nijedno od njih nema ovakav obim ovlašćenja.

*Park prirode jeste dobra ideja. Nemam ništa protiv očuvanja prirode, ali ne pristajem da prirodu čuva fantomsko preduzeće koje ima apsolutnu vlast nad svim dobrima. I još za to ubira i takse. To što se Užice kao grad nije protivio tome, vidim samo u slabosti opštinskih rukovodilaca koji ne smeju da se zamere vlastima. Ranije Koštunici, a danas Tadiću.

*Osim toga, važno je znati da nije Kusturica izmislio Mokru Goru kao turističku destinaciju. U nju se već ranije ulagalo, već je postojala Šarganska osmica, dolazili su mnogobrojni inostrani turisti, a posedi su već dobijali na vrednosti. Ne želeći da umanjim njegov doprinos, želim da kažem da je on višestruko iskoristio prethodna ulaganja kako opštine tako i Železnica Srbije. Ne sporim da ga je Drvengrad medijski i finansijski prevazišao, ali i sama ideja etno sela živi već decenijama u našem selu Sirogojno koje je nepravedno zanemareno.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 14.04.2009. 11:59:25
http://www.danas.rs/vesti/hronika/dezurna/vladavina_zakona_ili_obicajnog_prava.47.html?news_id=158580


„Bela knjiga“ Emira Kusturice o bespravnoj gradnji
Vladavina zakona ili običajnog prava

Užice - Emir Kusturica, filmski reditelj i direktor Parka prirode Šargan - Mokra gora, predstavio je nedavno dokumentaciju u kojoj je navedeno da je na planini Tari, na novozaštićenom području tog parka, evidentirano 140 bespravno izgrađenih ili započetih objekata.

Istakavši da u svojevrsnoj „beloj knjizi“ o bespravnoj gradnji, nisu popisani stari objekti i domaćinstva meštana, većsamo vikendice, započeti temelji, iskopi i gradnja bez dozvola, on je dodao da je od prošle godine takav način gradnje ipak zaustavljen zahvaljujući aktivnostima Parka prirode, ovlašćenom od Vlade Srbije za takav nadzor.

- Ova knjiga je dokaz da lažu oni koji tvrde da na Dobrom polju i Ljutom polju na Tari nema divlje gradnje - rekao je Kustirica i dodao da preti opasnost da se to područje pretvori u drugu Kaluđericu, ukoliko se gradnja nastavi, bez dozvola i prostornog plana.

- Vikendice i započete objekte ne treba rušiti, većih treba uklopiti u prostorni plan, čija je izrada u toku. Problem je što smo ljudima iz Kremana, koji se ne slažu sa takvim konceptom zaštite, sa Ministarstvom ekologije nudili da se taj plan brzo donese, ali oni nisu došli na zakazane sastanke - tvrdi Kusturica i ističe da se Park prirode ne protivi gradnji, većgradnji bez dozvola. Gradonačelniku Užica on je poručio da se opredeli između poštovanja zakona i koncepta zaštite predviđenog uredbama Vlade Srbije i, kako je rekao, „servisiranja dela Kremanaca kod kojih umesto poštovanja zakona, još prevladava običajno pravo“.

Kusturica je proračunao da bi, ako se bespravno izgradi još 1.000 objekata na novozaštićenom području, pretila opasnost i Užicu.

- Užice je privilegovano, jer ima jezero u Vrutcima sa čistom vodom. Međutim, postoji opasnost da bespravno izgrađeni objekti ugroze tu akumulaciju, da ta voda jednog dana ne bude za piće, da to jezero i njegove pritoke dožive sudbinu Crnog Rzava, koji je ugrožen otpadnim vodama sa Zlatibora - poručio je Kusturica.


Meštani sela spremili „crnu knjigu“

Meštani četiri užička sela, tokom jučerašnjeg zbora u Domu kulture u Kremnima, najavili su svoju „crnu knjigu“, kao odgovor na tvrdnje Kusturice u njegovoj „beloj knjizi“.“Ovde će biti informacije o tome kako je gospodin Kusturica isekao 25 hektara mlade šume da bi izgrdio privatno skijalište Iver i gde je ta građa završila,rekao je Danasu Milomir Stanojčić, član Odbora meštana. Na skupu, kojem su prisustvovali i predstavnici grada, oni su ponovo zatražili da Vlada preispita svoju odluku, da se što pre donese urbanistički i prostorni plan za to područje, ali i da Grad kontroliše gradnju na Tari. Na upozorenja da će divlja izgradanja na Tari ugroziti vodu za piće u jezeru Vrutci, Stanojčićje rekao da se vode na tom području ulivaju se u Drinu i nemaju nikakve veze sa rekom Đetinjom, uzvratio je Stanojčić.Autor: N. Kovačević


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: isahar7 15.04.2009. 12:43:17
  Potrebno je sto pre traziti ocenu Ustavnosti one dve uredbe Kostunicine vlade, kao i obavestiti republickog Tuzioca za organizovani kriminal, da preduzme zakonske mere. Posto sam iz Mokre Gore, upoznat sam sa raspolozenjem mestana, gde se situacija primice tacci usijanja, i ako eksplodira nezadovoljstvo, onda ce se jedan feudalni odnos, prikazati kao medjunacionalni sukob. Na ovo sam ukazivao Skupstini Srbije jos u vreme, dok je u njoj imala vaznu ulogu i gospodja Micic, kao i kostunicinoj vladi i Cvetkovicevoj, ali niko me nije udostojio ni formalnog odgovora. Nisam u mogucnosti da pokrecem sudske sporove, iako mi je ugrozeno koriscenje svog imanja.
   Ilustracije radi  kada je ekologija u pitanju, kanalizacija iz "Drvengrada" se kroz vodopropusnu septicku jamu uliva u Postijenski potok (sa koga se mogla piti voda), a on se uliva u Kamisinu a ona pteko belog rzava u crni rzav.
 Ako se pogledaju na sajtu agencije za privatizaciju dokumenta o osnivanju i zavrsni racuni "Drustva o o -park prirode Sargam-Mokra Gora", postaje jasno da tu ima posla za Tuzioca za organizovani kriminal.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: dragandragan04 15.04.2009. 22:53:02
Камо среће да се и у осталим заштићеним подручјима ради као у Мокрој Гори.


Naslov: "Insajder": Čija je Mokra gora
Poruka od: losmi 04.05.2009. 18:23:17
"Insajder": Čija je Mokra gora
4. maj 2009. | 00:41 -> 16:01 | Izvor: B92, Tanjug
Beograd, Užice -- Tema večerašnje emisije “Insajder” je zemljište na području Šargana i Tare koje je uredbom Vlade Srbije dobio na upravljanje Emir Kusturica.

Prizor sa Mokre gore (FoNet, arhiva)
Prizor sa Mokre gore (FoNet, arhiva)
Prvo je Vlada Srbije 2005. godine osnovala svoje preduzeće “Mokra gora d.o.o”, za direktora imenovala Emira Kusturicu i prirodnim dobrom proglasila oko četiri hiljade hektara.

Prošle godine, Vlada Mirka Cvetkovića odlučila je da proširi zemljište kojim će, kao prirodnim dobrom, upravljati Emir Kusturica na ukupno 11.000 hektara, od čega je više od šest hiljada hektara u privatnom vlasništvu.

Meštani tvrde da je Ustav prekršen i da je njihovo osnovno pravo na svojinu - ugroženo. Predstavnici vlasti tvrde da nisu uradili ništa na štetu građana.

“Kakva je to vlada koja godinu dana ne nađe za shodno, ili Ministarstvo ekologije, da dođe. Evo, ja ću vam pokazati, mi imamo pet hiljada potpisa koje smo predali Ustavnom sudu. Pored ovih pet hiljada, imamo još oko dve hiljade potpisa. Pa, vi ignorišete sedam hiljada potpisa. To je sedam hiljada glasača”, kaže Obren Bogosavljević, član odbora meštana sela Kremna, Bioska, Vrujci i Stapari.

“Zašto je to tako? Zašto je to stavljeno i koje smo mi radnje uradili prethodno za ovih 300 godina da smo upropastili prirodu? Da li smo je mi upropastili, ili smo je čuvali, ili hoćemo sad da je upropastimo, pa mora da se stavi pod zaštitu?”, pita se Vlade Moljković, član odbora meštana.Emir Kusturica, reditelj i direktor parka prirode “Mokra gora” kaže da štiti inderese države, a ne svoje interese.

“Nisam ja u sukobu sa njima. Oni su u sukobu sa državom Srbijom, ja sam tu da štitim interese države Srbije. Vlada je odlučila da sa šest, poveća zaštitnu sredinu na 10 posto. Mene je stavila na jedno mesto gde je, po mnogo čemu, ogledno, ali ja sam tu da štitim interese Srbije”, tvrdi Emir Kusturica, reditelj i direktor parka prirode “Mokra gora”.

Vlada Srbije odlučila je da prirodnim dobrom kojim će upravljati Kusturica proglasi i 6.388 hektara privatnog vlasništva, i to bez ikakvih konsultacija sa vlastima u Užicu, na čijem se području nalazi to prirodno dobro.

“Po Zakonu o zaštiti prirode, čak i ovom novom koji je donet, nigde ne stoji da mi moramo da konsultujemo lokalnu samoupravu kada zaštićujemo određeno prirodno dobro”, kaže ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Oliver Dulić.

“Druga je stvar problem sa lokalnim stanovništvom, on se da rešiti kroz razgovore. Lokalno stanovništvo mora da shvati da mora da se uvede red”, rekao je on.

“Ja vam kažem, vi sad zaspite i ujutro se probudite i vaših 40 hektara ušlo u sastav parka prirode. A vi ni krivi ni dužni, postajete deo te mašinerije”, priča jedan od oštećenih meštana.
“Ovde se stvara laž da je meni data planina, ne uzimajući u obzir da je ovo jedno od 614 zaštićenih dobara, da ja ovde unutar jedanaest hiljada hektara imam svoju privatnu teritoriju, kao mnogu drugi, ali sam daleko od toga da imam stotine hektara, kao mnogi drugi”, tvrdi Emir Kusturica.

Emisija Insajder je na programu večeras na TV B92 u 22 sata.

Napadnut službenik "Mokre gore"

Pripadnik nazorne službe parka "Mokra gora" Marko Resimić iz Kremana je u noći između 2. i 3. maja zadobio lake telesne povrede koje mu je bejzbol palicom naneo Vladimir Nikolić, takođe iz Kremana, saopštili su u preduzeću Park prirode "Mokra gora".

U vreme kada se desio incident, Resimić nije bio na dužnosti niti je nosio službenu uniformu.

Osim fizičkih povreda - pretrpeo je i uvrede i psovke kao pripadnik Službe nadzora, što je dodatno doprinelo da incident izazove zabrinutost, kako među pripadnicima Službe nadzora Parka prirode, tako i među stanovništvom Kremana i Mokre gore, stoji u saopštenju.

U saopštenju se traži od nadležnih organa da što pre utvrde sve okolnosti incidenta i preduzmu odgovarajuće pravne mere.

Na taj način, zaključuje se u saopštenju, ne samo da će vinovnici biti suočeni sa konsekvencama svog ponašanja u odnosu prema državi i njenim službenim licima, nego će tako ispoljena odlučnost države da štiti sopstvene interese imati i preventivni karakter.

Direktor: Prostorni plan u izradi

Republička agencija za prostorno planiranje će u junu predložiti nacrt prostorog plana Nacionalnog parka Tara i teritorije obuhvaćene Parkom prirode Šargan - Mokra Gora, izjavio je u Užicu Borislav Stojkov, direktor Agencije.

On je, posle sastanka sa meštanima Kremana, Bioske, Vrutaka i Stapara, najavio da će informisati Vladu o situaciji na prostoru Parka Prirode Mokra Gore, gde je tokom nedavnog četverodnevnog boravka, u razgovorima sa meštanima i stručnjacima, uočio mnoge negativne pojave na tom prostoru.

U Mokroj Gori se radi o sukobu privatnog i javnog interesa i taj problem mora da se reši, s tim da Vlada Srbije mora da bude jasna i izričita u zaštiti javnog interesa, rekao je Stojkov.


Kod:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=04&nav_category=11&nav_id=358666Naslov: Odg: "Insajder": Čija je Mokra gora
Poruka od: Pedja 04.05.2009. 18:49:00
Ко има услове нека сними  емисију. Ово је нешто што мора остати забележено.


Naslov: Odg: "Insajder": Čija je Mokra gora
Poruka od: knezofil 04.05.2009. 19:43:46
ostaje to zabelezeno u arhivi b92, uvek mozes da je pogledas sa neta...


Naslov: Meštanin bejzbol palicom pretukao rendžera sa Mokre Gore
Poruka od: losmi 04.05.2009. 20:51:35
Meštanin bejzbol palicom pretukao rendžera sa Mokre Gore
Autor: Tanjug | 04.05.2009. - 20:32

Marko Resimić (22) iz Kremana, pripadnik službe nadzora Parka prirode "Mokra Gora", zadobio je lake telesne povrede koje mu je bejzbol palicom naneo Vladimir Nikolić (26), meštanin Kremena, tvrdi se u današnjem saopštenju tog parka.

Resimić je, kako se navodi u saopštenju , pored fizičkih povreda u incidentu koji se dogodio pretprošle noći u Kremnima, pretpreo i uvrede i psovke koje se odnose na pripadnost Službi nadzora parka, poznatijoj među meštanima kao "rendžeri".
S obzirom da su incidenti između meštana i službenika Parka prirode "Mokra Gora" učestali, među kojima je i onaj kada su sekirama uništene table koje su označavale prostor tog parka, upućen je poziv nadležnim pravosudnim organima da što pre utvrde okolnosti najnovijeg incidenta.
Policijska uprava Užice, čiji radnici su izvršili uviđaj o ovom incidentu i saslušali svedoke, još se nije oglasila što je inače uobičajeno u ovakvim slučajevima.

Kod:
http://www.blic.rs/hronika.php?id=90948


Naslov: Odg: "Insajder": Čija je Mokra gora
Poruka od: losmi 04.05.2009. 23:07:44
Kakav narod takva i vlast!  :slap:


Naslov: Kusturica: Nisam u sukobu interesa
Poruka od: losmi 05.05.2009. 23:40:21
Kusturica: Nisam u sukobu interesa
Autor: E. B. | 05.05.2009. - 07:11

Napad na rendžera poslednji je u nizu incidenata u vezi s proširenjem granica Parka prirode Mokra Gora. I dok meštani okolnih sela tvrde da je Ustav prekršen i da je njihovo osnovno pravo na svojinu - ugroženo, predstavnici vlasti tvrde da nisu uradili ništa na štetu građana. Sukobu između slavnog reditelja Emira Kusturice i Vlade Srbije s jedne strane i vlasnika parcela na Mokroj Gori s druge, bila je tema sinoćne emisije „Insajder” na TV B92.


Sve je počelo 2004. godine, kada je Kusturica u Mokroj Gori snimao film „Život je čudo”. Kusturici se svidela lokacija, pa je kupio brvnaru. Sledeće godine vlada Vojislava Koštunice odlučila je da Mokru Goru, odnosno četiri hiljade hektara od kojih je hiljadu bilo u privatnom vlasništvu, proglasi parkom prirode kojim će upravljati Kusturica. Tri godine kasnije, Vlada Mirka Cvetkovića posed kojim upravlja Kusturica proširuje na 11.000 hektara, od kojih je 6.388 hektara u privatnom vlasništvu.
Meštani za „ Insajder” tvrde da je njihovo pravo na svojinu ugroženo i da na svojim parcelama ne mogu da rade ili grade šta žele, a da parku plaćaju takse za sve i svašta.
- Nisam ja u sukobu sa meštanima. Oni su u sukobu sa državom Srbijom, a ja sam tu da štitim interese države. Vlada je odlučila da sa šest poveća zaštitnu sredinu na 10 odsto. Mene je stavila na jedno mesto koje je, po mnogo čemu, ogledno, ali ja sam tu da štitim interese Srbije, kaže u razgovoru za „Insajder” Emir Kusturica, reditelj i direktor Parka prirode Mokra Gora.
Kusturica je, navodi „Insajder”, vlasnik firme „Lotika” u čijem vlasništvu je Drvengrad i skijalište „Iver”. Te dve lokacije, koje su u njegovom privatnom vlasništvu, nalaze se na području koje je proglašeno za prirodno dobro kojim upravlja Vladino preduzeće „Mokra Gora” d.o.o., čiji je direktor takođe Kusturica.

To je sukob interesa?
- Šta je sukob interesa?

Da budete direktor Vladinog preduzeća i svoje firme.
- Žao mi je, devojko, ali sve te vaše doskočice, koje su meni vrlo simpatične, a vi posebno, one se razbijaju o oblake… Sve ovo što vi govorite je nešto kroz šta smo mi već prošli.

Kako je došlo do toga da vi postanete direktor preduzeća koje je osnovala Vlada?
- Ideja Vlade Srbije.

Je li bio neki konkurs?
- Šta je li bio?

Konkurs?
- Ne znam da li je bio konkurs. Mislim da nije bio. To je odluka Vlade u koju ja ne ulazim.

Kako odgovarate na optužbe da vam je sve to omogućeno zato što ste bliski Koštunici i DSS-u?
- Ne znam. Koštunica je bio na vlasti, ali nije bio sam, bila je koalicija, a među njima i demokrate.

Prema uredbi Vlade, imate razna ovlašćenja, pa i to da odlučujete ko kako treba da se ponaša?
- Ma dajte, molim vas. To je nešto što je prepisano iz ostalih uredbi.

Ne, ovo je uredba Vlade za ovu oblast.
- Ali vi kažete da ja određujem, kako određujem?

Aktom iz stava jedan ovog člana potvrđuje se…
- Divno čitate. Tako je. To je ono što je u našem pravilniku o unutrašnjem redu, na šta je saglasnost dalo nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine, prepisano iz jednog od 614 postojećih dobara. Ja sam vaš službenik. Ja sam deo kiseonika koji vi udišete zahvaljujući šumama koje ja čuvam. A propise sprovodim u delo.

Kako sprovodite? Na primer, ja sad imam 20 hektara svoje šume i hoću to da prodam. Moram li vas da pitam za dozvolu?
- Ne dajem ja dozvolu, dajem mišljenje o tome u kojoj meri možete da, na primer, gradite u drugoj i trećoj zoni zaštite. Onda opština Užice i republika.
Prvo vi dajete mišljenje, pa opština?
- Nije važno ko je prvi.

Ali vi morate da odobrite?
- Krajnja instanca je opština. Ovde se stvara laž da je meni data planina, ne uzimajući u obzir da je ovo jedno od 614 zaštićenih dobara, da ja ovde unutar jedanaest hiljada hektara imam svoju privatnu teritoriju kao mnogu drugi, ali sam daleko od toga da imam stotine hektara kao mnogi drugi - tvrdi Kusturica.

“Insajder”: sporne takse, rendžeri...

KUSTURICINI RENDŽERI
Meštani navode i da njihovu imovinu od njih samih „štite” naoružani rendžeri kojima rukovodi Kusturica. Policijska Uprava u Užicu navodi da je 16 nadzornika ispunilo zakonske uslove za obavljanje poslova nadzornika, dok petorica radnika nije ispunilo zakonske uslove za nošenje oružja. Kusturica navodi da rendžeri štite interese države, od koje su iz budžeta dobili 25 miliona dinara. „Insajder” je po zakonu o dostupnosti informacija došao do podatka da je preduzeću „Mokra Gora” taj novac isplaćen protivno svim propisima.

IVANA DULIĆ: KUSTURICA NAGRAĐEN PARKOM
Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić u izjavi za „Insajder” kaže da je Vlada, iako su se protivili JP „Srbijašume” koja gazduje šumama i Ministarstvo poljoprivrede u čijoj su nadležnosti bile šume, tim parkom „u stvari nagradila Kusturicu zaslugama za narod” i da dok je ona bila u ministarstvu parku nije data nikakva saglasnost. Ona tvrdi da se jednom sastala s Kusturicom, koji joj je preneo da su mu u kabinetu premijera Koštunice rekli da ona ima diskreciono pravo da mu da na korišćenje 7.000 hektara šume. Slavni reditelj, međutim, tvrdi da je Dulićevu molio za pomoć u vezi regulacije lovišta jer je imala diskreciono pravo da to lovište vrati u „Srbijašume”.

SUKOB INTERESA
Direktor Republičke agencije za prostorno planiranje dr Borislav Stojkov, predstavljajući juče strategiju prostornog razvoja Srbije, kazao je juče u Užicu da je na području Tare primetan sukob privatnih i ličnih interesa.
- Tokom četiri dana boravka u mokrogorskom kraju sagledamo sam celu situaciju u vezi sa zaštitom Tare i Šargana. Razgovarao sam i sa meštanima, akterima, stručnjacima, registrovao brojne negativne pojave na tom prostoru. Radi se o sukobu privatnog i javnog interesa koji može da se reši. Ne bih hteo detaljnije o tome, spremiću informaciju za Vladu Srbije, pa ćemo nakon toga da pokrenemo ozbiljniju inicijativu - kazao je Stojkov.
V. L.

KONTROLA PRIHODA OD TAKSA
Prema navodima „Insajdera” Park prirode je na svojoj skupštini podneo predlog o plaćanju taksa za pruge, vodovode po dužnom metru, vikendice, prodavnice, trafike, šatre... Skupština preduzeća „Mokra Gora” donela je odluku da se naplaćuje ekološka taksa - naknada za prolazak motornih vozila kroz Mokru Goru i to na graničnom prelazu Kotroman.

ISTORIJAT SUKOBA ZBOG MOKRE GORE
Septembar 2004. - Emir Kusturica snimao film „Život je čudo” u Mokroj Gori. Premijera, na koju je došao ceo državni vrh, održana je u Drvengradu. Kusturici se svidela lokacija, pa je kupio brvnaru.
2005. - Vlada Vojislava Koštunice osnovala je svoje preduzeće „Mokra Gora” d.o.o. a za direktora imenovala Emira Kusturicu i prirodnim dobrom proglasila oko četiri hiljade hektara.
februar 2006. - Vlada donela rešenje da Parku prirode iz sredstava tekuće budžetske rezerve isplati 25 miliona dinara. Odluka je doneta uprkos činjenicu da su samo dva dana ranije stručne službe Vlade ukazale na to da se iz budžeta ne mogu finansirati plate i redovna delatnost parka.
Septembar 2008. - Vlada odobrila da se proširi zemljište kojim će, kao prirodnim dobrom, upravljati Emir Kusturica na ukupno 11.000 hektara. Vlada je odlučila da prirodnim dobrom proglasi i 6.388 hektara privatnog vlasništva, i to bez ikakvih konsultacija sa vlastima u Užicu na čijem se području nalazi to prirodno dobro.
12. septembar 2008. - Više od 200 meštani četiri sela, Kremana, Bioske, Vrutaka i Stapara, skupilo su se da izraze protest protiv proširenja Parka prirode. Izrekli su niz vulgarnosti na Kusturičin račun.
17. septembar 2009. - Kusturica se odrekao titule počasnog građanina Užica. Kasnije je optužio gradonačelnika Jovana Markovića da se otvoreno stavlja na stranu Kremanaca.
28. septembar 2009. - Sedam članova saveta mesne zajednice Kremna podnelo je ostavke kako bi paralisalo rad ovog tela na čijem se čelu nalazi Radan Spasić, kome se zamera saradnja sa Kusturicom.
13. april 2009. - Kusturica predstavio „belu knjigu” divlje gradnje na području Tare, u kojoj je evidentirano 140 bespravno izgrađenih ili započetih objekata. Meštani najavili da će odgovoriti „crnom knjigom” koja će obuhvatiti sve navodne Kusturičine mahinacije u Mokroj Gori.


Novi incident u Mokroj Gori

 
Pretučeni rendžer zatekao mrtvog zeca na automobilu


UŽICE - Kremanac Marko Resimić (22), zaposlen kao rendžer u Parku prirode Mokra Gora, koji je u noći između subote i nedelje lakše povređen kada je na njega bejzbol palicom nasrnuo V. N. (26), takođe meštanin Kremana, juče ujutro ostao je zatečen kad je na haubi svog automobila video - mrtvog zeca.


Resimić smatra da je jedini razlog najpre dobijenih batina a zatim i poruka preko mrtve životinje to što je zaposlen kao nadzornik u Parku prirode čijem se proširenju protivi veliki broj Kremanaca.
Događaji koji su se proteklih dana zbili u Kremnima tek delimično su izazvali pompu u selu najpoznatijih srpskih proroka, čiji su se meštani odavno podelili na one koji se protive proširenju Mokre Gore i na one koji se zalažu da ovo područje uđe pod zaštitu Parka na čijem je čelu Emir Kusturica. Podeli je kumovala uredba Vlade Srbije donesena prošlog leta, kojom se granice Parka šire na još osam hektara, što su na nož dočekali brojni stanovnici Kremana i okolnih sela koji ne dozvoljavaju da njihova imanja na Tari uđu u sastav Mokre Gore i da ih nadziru Kusturičini rendžeri. Tako, prebijanje Marka Resimića jedni su juče tumačili kao nasrtaj na rendžera iz mržnje prema reditelju, a drugi su to videli kao običnu kafansku tuču.
Po rečima Marka Resimića, tuča u kojoj je lakše povređen zbila se pre tri noći u kafiću „Atos” u Kremnima.
- Najpre mi je dok sam ulazio u kafić prišao V. N., pitao me šta je moj problem i udario mi šamar. Stvari su se tu nekako stišale, ali malo kasnije kada sam izašao do automobila i ponovo pošao u „Atos”, na vratima me sačekao V. N. Udario me je bejzbol palicom u glavu. Pao sam na pod, posle čega me je još pet-šest puta udario po leđima i rukama, psujući mi majku rendžersku - kaže Resimić, kome je iste noći ukazana pomoć u užičkoj Hitnoj pomoći.
Prema saznanjima „Blica”, užička policija prekjuče je privela i saslušala V. N. i pronašla palicu kojom je batinao Resimića.
Pošto je pretprošlu noć prespavao u Užicu, Resimić se juče vratio u Kremnu i na svom automobilu, koji je ostao na parkingu u centru sela, našao mrtvog zeca.
- To nije ništa drugo nego pretnja ne samo meni već svoj sedmorici rendžera iz Kremana koji radimo u Parku prirode. Mi se već duže vreme osećamo ugroženim od naših komšija koji ne priznaju Park u novim granicama - kaže Resimić.
Komično je juče izgledala scena u centru Kremana kada su policajci obilazili oko Resimićevog automobila, pokušavajući da utvrde kako je zec stradao i ko ga je stavio na vetrobran. Kasnije je telo životinje prebačeno u veterinarsku stanicu, gde je konstatovano da je stradala pod točkovima nekog automobila.
Kremanac Radan Spasić, takođe jedan od rendžera, kazao je juče da se iza napada i provokacija na račun njegovog kolege krije pet-šest njihovih komšija.
- Svašta im pričaju, pobunjuju ih nebulozama, da više neće moći da gazduju svojim imanjima, da kose travu ili idu u lov - tvrdi Spasić.
Predsednik Mesne zajednice Kremna, međutim, ima drugo viđenje ovog događaja.
- U pitanju je obična kafanska tuča komšija i nema nikakve veze sa činjenicom da Resimić radi u Parku prirode - veli Janković.
Povodom svega što se zbilo juče se oglasio i Park prirode Mokra Gora, objasnivši da Resimić te noći nije bio u uniformi niti na službenoj dužnosti. Sa Mećavnika podsećaju da su Kremanci pre nekoliko meseci sekirama isekli tablu koja označava teritoriju pod zaštitom države.
„Nakon najnovijeg incidenta u kome je sekira zamenjena palicom a tabla Parka zamenjena glavom pripadnika službe nadzora, pozivamo nadležne da što pre utvrde sve okolnosti incidenta,” piše u saopštenju.

V. Lojanica

Kod:
http://www.blic.rs/hronika.php?id=90948


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: REE 06.05.2009. 10:13:38
Pa naravno da nije u 'sukobu interesa', radi covek za sebe :)
Ali kakvi su to biseri...Žao mi je, devojko, ali sve te vaše doskočice, koje su meni vrlo simpatične, a vi posebno, one se razbijaju o oblake...Ja sam deo kiseonika koji vi udišete zahvaljujući šumama koje ja čuvam....
Mozda da treniramo da plice udisemo, krenuce ovaj da naplacuje taj kiseonik koji pravi :)
Ali da ne bude sve tako crno, jedan od komentara sa b92:
Ne treba se saliti na ovakav nacin sa Erama. To su jedni od najpostenijih i najvrednijih ljudi u Srbiji. Oni bi ti iz oka dali ali za nepravdu bi ti oko uzeli. Drzava je ovo mogla na drugi nacin da resi, ovo je bas iritirajuce, ima u uzickom kraju sposobnih ljudi da vode ovo preduzece a ne da dodje neki reditelj da formira rendzere. Kakvi rendzeri, rendzeri nisu srpska rec, da se barem zovu cetnici. I on ce da sacuva prirodu, pa nema boljeg cuvaoca od DJEDOVINE od Era to zapamtite, posekli bi je oni do sad da su drugaciji...Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: milorad 08.05.2009. 17:43:38
Mene bas interesuje reakcija na izjave gradonačelnika pošto je  otvoreno i veoma smelo i žestoko stao na stranu meštana , međutim preme mojim saznanjima izgleda da je već dobio ćušku odozgo , tako da će biti zanimljivo pratiti dalje njegove izjave ako ostane pri ovim izjavama biće hrabar čovek ako ne onda još jedan u nizu istih ....


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 25.06.2009. 17:02:52
http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=70105§ionId=56&view=story


Kusturica i Kremanci pred pomirenjem oko Parka prirode


Režiser Emir Kusturica i predstavnici četiri sela Kremna, Bioska, Stapari i Vrutci na putu su da zakopaju ratne sekire i da se dogovore oko spornih pitanja u vezi sa Parkom prirode „Mokra Gora"

Emir Kusturica ponudio je Kremancima da im napravi puteve i da nastave zajedničku saradnju na drugim projektima. Predstavnici četiri sela Kremna, Bioska, Stapari i Vrutci ostali uzdržani dok se meštani o tome ne izjasne na zboru.

Na inicijativu gradonačelnika Užica Jovana Markovića i predsednika Skupštine grada Radiše Marjanovića preksinoć je u selu Bioska održan sastanak zatvoren za javnost na kome su prisustvovali direktor Parka prirode „Šargan - Mokra Gora" Emir Kusturica, predstavnici sela Kremna, Bioska, Vrutci i Stapari, čija je privatna imovina ušla u sastav Parka prirode i predstavnici Odbora koji je formiran nakon donošenja Uredbe Vlade Srbije o pripajanju četiri sela Parku prirode.

- Ja sam inicirao sastanak pomirenja, na kome smo napravili zajednički dogovor oko dalje saradnje i kako da se postavimo oko daljeg rešavanja Uredbe Vlade Srbije o proširenju Parka prirode „Mokra Gora". Sastanak je bio neophodan jer ove dve strane nisu imale nikakvu komunikaciju posle protesta, gde je bilo dosta uvredljivih reči. Na sastanku sam shvatio da i Emir Kusturica i meštani imaju želju da razvijaju ovo područje, da se zajedno ulaže u infrastrukturu, vodovod i kanalizaciju i da zaštite prirodu. Dogovoreno je da više nema uvreda. Takođe, dogovoreno je da meštani imaju svoje predstavnike u Skupštini i Upravnom odboru preduzeća Parka prirode, kao i u nadzoru preduzeća - rekao je Marković.

Direktor Parka prirode Emir Kusturica izjavio je da je sastanak protekao u prijateljskoj atmosferi.

- Manje-više je dogovoreno da zajedničke nastavimo da radimo na započetim projektima - rekao je Kusturica.

Jedan od meštana četiri sela potvrdio da je sastanak protekao u pomirljivom tonu.

- Nisu donete nikakve odluke dok Odbor od gradonačelnika Užica ne dobije inicijativu o pomirenju u pisanoj formi, o kojoj će se najverovatnije na zboru izjasniti meštani. Kusturica je ponudio da svojim mašinama napravi Kremancima puteve, opremi svlačionice, a Bioštanima da će završiti pobusenje lokalnog stadiona - rekao je naš sagovornik.Fakti

n Vlada je 2005. godine osnovala preduzeće „Mokra Gora d. o. o", za direktora imenovala Emira Kusturicu i prirodnim dobrom proglasila 4.000 hektara

n Prošle godine, Vlada Mirka Cvetkovića donela je uredbu kojom se Park prirode proširuje na 11.000 hektara. Novo proširenje je za 6.388 hektara, od čega je više od 6.000 hektara u vlasništvu meštana četiri sela

n U septembru 2008. meštani ovih sela su se pobunili i na zboru vređali Kusturicu

n Ove godine meštani su sakupili više od 5.000 potpisa i predali zahtev Ustavnom sudu da donese odluku o ustavnosti Uredbe Vlade Srbije.


Z. GLIGORIJEVIĆ


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 25.06.2009. 17:18:08
http://www.alo.rs/vesti/16580/Primirje_na_Tari


Emir Kusturica i seljaci iz Kremne konačno su zakopali ratne sekire

Primirje na Tari

Četvrtak - 25.06.2009: Reditelj Emir Kusturica i seljaci sa Tare, protivnici širenja Parka prirode „Mokra gora“, čiji je Kusta direktor, preksinoć su sklopili primirje. Vladin službenik Kusturica uspeo je da, bar privremeno, zatvori front prema Kremni i sa žiteljima četiri sela ugovori sastanke o budućnosti parka prirode.

Ratne sekire na relaciji Mećavnik - Kremna zakopane su na neutralnom terenu - u selu Bioska - među čijim žiteljima takođe ima žestokih protivnika uredbi Vlade Srbije da se „Mokra gora“ proširi na novih osam hiljada hektara i tako u svoje granice uzme posede seljana na padinama Tare.

Prvi put „face to face“ s ljudima koje je nazivao „kafanskim stratezima“, a oni njemu pretili da će ga iseliti u Istanbul, Kusta se sreo u kancelariji MZ Bioska, i to iza zatvorenih vrata, jer su tajnost razgovora zahtevali domaćini ove „mirovne konferencije“.

- Ovde sam da kažem ljudima u ovim selima da im želim sve što i sebi, da nema nijednog razloga za neprijateljstvo. Došao sam da im uputim reči izvinjenja: izvinjavam se svima koji su toga dana bili trezni, a ja ih nazvao alkoholičarima. Sve što se desilo nije bilo stvar namere, nego loše komunikacije među nama - kazao je Kusturica uoči „istorijskog sastanka“, čim je iz „mercedesa“ sa francuskim registarskih tablicama zagazio na bioštansko tle.

Posle debate koja je trajala tri sata, saznalo se da su se Kusturica i predstavnici četiri sela jedni drugima izvinjavali, da je dogovoreno da se lopta zasad spusti na zemlju i da se pregovori nastave. Ipak, obe strane su ostale na čvrstim pozicijama - Kusta je ubeđivao da je park najbolje rešenje da se ambijent Tare sačuva, a Kremanci insistirali da se uredba Vlade o proširenju parka stavi van snage.

Kao posrednik u ovim razgovorima pojavio se gradonačelnik Užica Jovan Marković, široj javnosti bolje poznat iz emisije „Insajder“ u kojoj se indirektno stavio na stranu Kremanaca, s kojima je Kusta mesecima bio u zavadi, čak ga i nazvao „šampionom u borbi protiv interesa svoga grada“. Tako su se slatko preksinoć izgrili i izljubili Kusturica i Marković, kao da se jedan drugome nikada nisu zamerili, kao da su najrođeniji. A onda su nevešto objasnili, „svađali smo se i vređali zbog loše komunikacije, sada je to iza nas“.

V. Lojanica


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: milorad 25.06.2009. 18:44:46

Mene bas interesuje reakcija na izjave gradonačelnika pošto je  otvoreno i veoma smelo i žestoko stao na stranu meštana , međutim preme mojim saznanjima izgleda da je već dobio ćušku odozgo , tako da će biti zanimljivo pratiti dalje njegove izjave ako ostane pri ovim izjavama biće hrabar čovek ako ne onda još jedan u nizu istih ....


Eto sta ti je politika čisto kurvanje sad još da skinu gaće i da se ....sad ljubav cveta ...znači definitivno svi su isti.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: alexg 26.06.2009. 21:00:19
Bez obzira na prirodu verbalnog sukoba koji traje već duže vreme, ne stajući ni na čiju stranu, smatram da nacionalni parkovi treba da ostanu to što jesu: nacionalni.
Sa pravom se ostali nacionalni parkovi ''bune'' jer ovim ispada da su neki prvog, a neki drugog reda. Međutim, imam i  razumevanje za činjenicu da je formirano preduzeće koje se bavi interesima razvoja turizma (čiji je direktor g-din Kusturica), jer ne smemo zaboraviti činjenicu da je g-din Kusturica uložio sredstva da bi sve ono što imamo prilike da vidimo, to tako i izgledalo.
Isto tako, treba da se čuje glas ljudi koji tu žive jer bez njih (i njihovih predaka) ne bi ni bilo nacionalnog parka, ni netaknute prirode koja krasi Taru i taj region.
Članak u novinama o ''pomirenju'', mada bih ja to pre nazvao ''nađen zajednički jezik i interes'', me je obradovao jer samo zajedničkim dogovorom (stanovnika, opštinske vlasti i g-dina Kusturice) cela regija može (i treba) da postane ono čemu se teži: turistički centar vrhunske klase uz očuvane prirodne vrednosti!


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 13.07.2009. 09:39:46
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/srbija/glas-javnosti-11-07-2009/bez-dogovora-sa-kustom

KREMANCI I DALJE PROTIV PARKA PRIRODE

Bez dogovora sa Kustom

U selima Kremna, Bioska, Vrutci i Stapari meštani ostaju pri stavu da ne dozvole proširenje Parka prirode „Šargan - Mokra Gora“ na njihova imanja na Tari. Odbor meštana ova četiri sela saopštio je da na sastanku u Biosci sa Emirom Kusturicom, direktorom Parka prirode, nije postignut nikakav dogovor oko rešavanja spora između sela i Parka prirode.

Jedini dogovor postignut sa Kusturicom, kao navode, jeste da se meštani i poznati reditelj „više ne napadaju i ljagaju preko medija, nego da žive kao dobre komšije“. Meštani zahtevaju da se sve aktivnosti Parka prirode na privatnim imanjima zaustave do okončanja spora koji je pokrenut pred Ustavnim sudom. Sem ovog, iz četiri sela traže da vlada sva ovlašćenja u vezi sa izradom prostornog i urbanističkog plana za to područje prenese na Gradsku upravu Užica.

Odbor četiri sela odbija predloge gradonačelnika Užica Jovana Markovića, iznete na sastanku u Biosci o prevazilaženju problema nastalih proširenjem Parka prirode na imanja meštana na planini Tari.

- Od 33 člana Odbora, samo su četvorica bili za predloge koje je ponudio Jovan Marković. To su ljudi koji žive u Užicu pa su njihovi interesi više vezani za grad nego za ovaj prostor - stoji u saopštenju koje je u ime Odbora građana četiri sela potpisao LJubodrag Đurić.    

Autor:
Zoran Šaponjić


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Sasa 12.08.2009. 19:32:47
Rendzeri drzali dr Didija a Kusturica ga tukao juce.


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: DJ_Uro_UE 13.08.2009. 10:55:30
Raspala pajserchina i pizdurina, treba ga proterati iz ovog kraja !


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: jelenica_ue 13.08.2009. 19:02:14
Uzas :(
Cula sam da je novinaru koji je hteo ovo da objavi zapreceno da ne sme napisati ni slova ako misli da zadrzi posao ...
Sto mu lepo ne daju status vladara ,svevisnjeg pa da bar znamo na cemu smo sa njim ...


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: Svesna 13.08.2009. 21:08:56
Bruka i sramota !!!  :slap: Izgleda da cemo jos malo morati da trazimo dozvolu da disemo u sopstvenom gradu !?  :icon7:


Naslov: Odg: Harač u Mokroj Gori
Poruka od: DJ_Uro_UE 14.08.2009. 11:01:12
Dao bi ja njemu status "noga u dupe" iz Zapadne Srbije !