https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Istina ili legenda

Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: isahar7 21.06.2015. 16:07:05Naslov: Istina ili legenda
Poruka od: isahar7 21.06.2015. 16:07:05

       Da li je neko čuo ili video od Mokrogoraca, da na "Ogradjenici" približno izna Filipovica negde u šimi postoji veliko isklesano kamenje (kao u morskim pristanistima), koje je nekada davno služilo, za vezivaje starih Brodova.
     Naišao sam na čoveka, koji se nekada bavio planinarenjem, i tvrdi da je video bar dva takva kamena.
   Objasnjavajuci mi sastav zemljista i pločastog kamenja, od , Golog Brda, ,Mećavnika, od "Čutura do "krsta", Filipovice, do groblja u Kotromanu, shvatio sam da poznaje teren (jer je rodom sa juga Srbije), a i Vizuelno, koliko se secam, ta strana Mokre Gore, u odnosu na Jatare, Mikovice, Bojice, Kalandore i Božuricu, izglrda drugacijeg sastava.
     Jos mi je objasnio, da oni Rimski Stećci u Moktogorskom Groblju, betreba da se vade iz zemlje , dok Strucnjaci za Rimsko Pismo ne procitaju sta na njima Pise, pa kada se izvade iz zemlje da se "konzerviraju", kako bi se tekstovi mogli čitati i kasnije.
    Cinjenica je da se planinarenjem bavio pre Drugog Svetskog rata, i svi ovi podaci se nalaze u njegovoj Beleznici iz vremena kada je tamo planinario, i pokazao mi je tu Beleznicu , sa datumima. Posle rata je otisao na jug Srbije, da tamo istrazuje, on je istrazio i "DJavolju Varos" kod Kursumlije. Sada je star i bolestan, i nije mi dozvolio da fotokopiram Beleznicu, jer ju je zavestao u originalu Akademiji Nauka.
      Ako iko od Mokrogoraca, nesto zna o ovome trebalo bi poceti uz strucnu pomoc dok nebude kasno.