https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Kapor u Drvengradu

Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: Pedja 07.03.2007. 11:05:44Naslov: Kapor u Drvengradu
Poruka od: Pedja 07.03.2007. 11:05:44
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2007/03/05/srpski/K07030302.shtml   
   
Kapor u Drvengradu

UŽICE - Opčinjen kredencima iz detinjstva koje slika poslednjih godina, Momo Kapor stigao je preksinoć u galeriju "Macola" na Mećavniku. Izložbu Kaporovih slika otvorio je Matija Bećković, i to ne klasično, nego - pesmom koju je pisao i koja je nastajala upravo na Mećavniku, u Kustinom gradu, i koja govori o "dva dolaska u zavičaj i jednom odlasku u svet".

- Dobro došao sokole, srećne oči koje te viđeše. A što si ovo ovoliko nosio? Znaš da svega imamo samo smo tebe željni. Koijem si putem došao, preko Liješnja ili uzbrdicom? Ja preko Liješnja. E, to si pogrešio. Trebo si uz Mrtvicu. Uz Mrtvicu je gospodski put. Da si išao uz Mrtvicu, kad god da si krenuo i kako god da si išao kadikad bi došao, ne bi na orlu prije. To je put sa anđelima - ređao je preksinoć Matija stihove u Kustinoj galeriji.

- Momo Kapor je redak Srbin i po tome što nikada nije pisao pesme, a sve što je radio je jedna radosna i raskošna pesma u slavu života kojom je usrećio stotine hiljada kaporovskog čovečanstva. Nije pisao ni pesme ni legende, a sam je postao jedan od najvećih pesnika i legendi Beograda. Utoliko je veće čudo što je do sada imao jedva jednu slučajnu izložbu u Beogradu. Mada, pošteno govoreći, idući kroz Beograd u stvari obilazimo Kaporovu galeriju, a i sam Beograd podseća na njegovu sliku - zapisao je još Matija o Kaporovom slikarstvu i pisanju.

Sam Kapor preksinoć je u Mećavniku priznao da je je stara brvnara u kojoj je galerija "Macola" prosto kao "nacrtana" za njegovu izložbu slika na kojima su - stari kredenci. Uz to, i Kusturica ima najmanje jedan originalan kredenac koji je u poslastičarnici, preko puta galerije.

- Za mene je veliki trenutak izlagati u ovom prostoru kredence kojima sam u poslednje vreme opsednut. Naime, pripadam pokolenju koje je odraslo u kujnama koje su se jedino grejale, a u kujnama je najvažniji komad nameštaja bio kredenac. Hteo sam malo da se vratim u detinjstvo, u te srećne časove kad sam maštao o Notr Damu, gledajući kredenac u mojoj kujni - rekao je Kapor, preksinoć u galeriji na Mećavniku.

Z. Šaponjić