https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Kusta uvek traži više od onog što ljudsko biće može

Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: Pedja 27.04.2007. 10:46:42Naslov: Kusta uvek traži više od onog što ljudsko biće može
Poruka od: Pedja 27.04.2007. 10:46:42
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/K07042602.shtml

U novoj hali na Mećavniku slavni reditelj uveliko radi na operi "Dom za vešanje"

Kusta uvek traži više od onog što ljudsko biće može

UŽICE - Emir Kusturica, "No smoking orkestra", solisti, izvorna grupa, uveliko u novoj hali na Mećavniku rade na operi "Dom za vešanje", čija je premijera zakazana za 26. jun u Parizu. Kusturičinom bendu pomagaće još oko 40 muzičara iz Srbije, koji su delom iz Filharmonije, delom iz Beogradske opere. Na sceni će biti sedam glavnih pevača, i pored njih i devojke iz izvorne grupe "Vrelo" iz Rume, koje će biti horska potpora, ali će imati i svoje uloge.

- Opera će imati svoju priču, ali se neće mnogo razlikovati od naših koncerata. To su 23 pesme, unutar kojih ćemo ispričati potresnu priču o dvoje mladih Roma. Opera je, u stvari, konglomerat raznih pesama vezanih za osnovnu priču filma otkriva deo tajne o prvoj Kustinoj operi dr Nele Karajlić, koji je sa Dejanom Sparavalom, Striborom i Emirom Kusturicom autor muzike za ovu operu.

Dr Karajlić kaže da se ideja o stvaranju jedne ovakve opere javila još pre deset godina.

- Tada smo Dejan Sparavalo i ja pričali o tome kako bismo mogli da napravimo operu sastavljenu od našeg folka. Jedno vreme imali smo ideju da je napravimo od najgore vrste šunda, i da tako pokažemo da i on može da ima drugačiju vrednost od onoga što jeste. U međuvremenu, naleteli smo na našeg prijatelja Marka di Domenika, koji je i producent ove opere, i on je predložio da se uradi opera na temu filma "Dom za vešanje".

- To je bilo 2003. godine. Međutim, pošto je Emir bio jedini mogući reditelj takve opere, on je odlučio da, zbog svojih poslova, rad na operi počne u ovoj godini - rekao je Karajlić, naglašavajući da je jedini problem to što Emir uvek traži više od onoga što ljudsko biće može, pa onda mora da se preskoči ta linija koju on od nas zahteva - kazao je Karajlić.

Muzika za operu završena je pre više od mesec dana, ali to je, prema mišljenju Karajlića, veliki hendikep u odnosu na ostale opere za koje je muzika završena i pre dvesta godina. Posle premijere, opera će u Parizu, do 14. jula, u kontinuitetu biti izvedena 15 puta, a zatim, prema rečima Karajlića, najverovatnije ide u Valensiju, a zainteresovana je i Berlinska opera, kao i mnoge druge.

Zoran Šaponjić (Sina)