https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Kusturica gradi vrtić

Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: Pedja 04.08.2009. 16:35:03Naslov: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: Pedja 04.08.2009. 16:35:03
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=152836&title_add=Kusturica%20gradi%20vrti%C4%87&kword_add=drvena%20kola%2C%20kusturica

Kusturica gradi vrtić

MOKRA GORA - Postala je Mokra Gora u proteklih pet godina jedini kraj u zapadnoj Srbiji gde natalitet raste, rođeno je od početka izgradnje Drvengrada do danas 55 mališana! Proslavljeni reditelj Emir Kusturica za “Novosti” objašnjava zašto se ovakav fenomen dogodio, pokazujući izlivenu prvu ploču novog vrtića koji gradi, a koji će na jesen biti završen i otvoren za ovdašnje mališane.

- Odlična saradnja grada Užica i Parka prirode Mokra Gora koji je pod okriljem države, “kriva” je za ovdašnji natalitet. Izgrađena je infrastruktura, stvorili smo sredinu u kojoj je privilegija živeti. Sve se dogodilo u trenutku kada su bebe bile prava retkost, ali smo uspeli da iz temelja sve preokrenemo. Mladi su to prepoznali, mnogi su se iz grada vratili u zavičaj i ovde zasnovali porodice - objašnjava jedini počasni građanin Užica, pokazujući novu građevinu usred Drvengrada, u kojoj će biti mesta za sve mokrogorske dečake i devojčice, kao i za mališane koji sa roditeljima borave u Mokroj Gori.

- Ponovio sam bezbroj puta: jedino zaista vredno što u životu možemo da uradimo, je da zaštitimo decu i prirodu. Država je pronašla “recept” koji je primenila, a danas ponosno može da kaže kako smo na području Mokre Gore otišli korak ispred Evrope - ističe Kusturica.

U oktobru, dodaje proslavljeni reditelj i direktor Parka prirode, država završava građevinski ciklus. Reporteri “Novosti” su imali priliku da sa Kusturicom obiđu ogromno prostranstvo, od Mokre Gore do bosanske granice. Ispod novih puteva “sakriveni” su kilometri cevi. Otpadna voda ubuduće neće završavati u podzemnim tokovima, već u kolektorima i prečištačima.

- Spajamo postojeću i novu kanalizacionu mrežu, proširujemo vodovod u širokom pojasu, pri kraju je stvaranje infrastrukture koja može da “podnese” 20.000 novih stanovnika - dodaje Kusturica. - To je potvrda da ne konzerviramo prošlost, već dedovinu spajamo sa 21. vekom. Videće se uskoro da Srbija može biti uređena kao Švajcarska, jer to zaslužuje!

Gradnja, uprkos zlonamernim tvrdnjama, na Mokroj Gori nije zabranjena.

- Važno je jedino da se poštuju pravila. To dosadašnji rezultati jasno govore. Ceo svet priča o zaštiti, a mi smo to uradili. Stari i novi stanovnici Mokre Gore grade na način kako bi ti naši preci radili, da su nekim čudom živi u 21. veku i da raspolažu mašinerijom kakvu imamo danas - ističe Kusturica, tokom obilaska zaštićenog dobra.

DžONI I SALMA SA MALIŠANIMA

NA samo pet-šest metara od vrtića, Kusturica gradi još jednu novu zgradu u kojoj će biti smešten vrhunski filmski studio. Ispred Kusturičine kamere, u Drvengradu, prvi će izaći njegovi prijatelji Džoni Dep, Salma Hajek i Miki Manojlović, tokom predstojećeg snimanja filma “Prijatelji Panča Vilje”.

Iznad filmskog studija, naći će se veliki otvoreni bazen. Nema sumnje, mališani će moći da vide velike umetnike na delu.


N. JANKOVIĆ


Naslov: Odg: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: klackalica 04.08.2009. 17:13:42
Kakav divan i human covek! Samo sto onaj jedan rendzerski dzip zagadjuje vise nego sav saobracaj u "parku prirode" zajedno


Naslov: Odg: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: Pedja 05.08.2009. 00:51:46
Ne bih rekao da on to radi svojim parama.  :srb-cheesy:


Naslov: Odg: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: klokkende 10.08.2009. 12:32:54
Sve je to lepo, ali i ja neverujem da sam finansira!


Naslov: Odg: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: isahar7 16.08.2009. 15:24:12
  Naravno da gradi parama, koje dobija iz budzeta drzave, ali ne prikazuje u zavrsnim racunima (pogledati sajt " APR' agencije za privatizaciju, - sektor zavrsnih racuna).
  Medjutim malo sam podozriv, jer prirodno bi bilo da vrtic bude blizu osnovne skole, a ne u njegovom privatnom dvoristu, pa se moze dogoditi da on odredjuje "pravila"(koga ce primiti, cene i slicno).


Naslov: Odg: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: Pedja 16.08.2009. 20:58:56
Zasto ne kad on ionako odredjuje sva pravila. Po njegovim pravilima je, recimo, normalno da on i njegovi rendzeri biju ljude.

Upavo je problem u tome sto on ima diskreciono pravo da odlucuje o nasim parama a onda to prikazuje kako on nesto gradi. Ne, gradimo mi, ali smo uskraceni za svoje pravo da imamo kontrolu nad tim ko i kako radi u nase ime.


Naslov: Odg: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: isahar7 18.08.2009. 13:23:37
   Netreba okrivljivati  Kusturicu, on je samo jedan dovitljiv (citaj kriminogen tip) koji se uklopio u sistemski kriminogeni milje, stvoren od drzavne uprave. Ako treba traziti krivce onda je to od lokalne samouprave, do drzavnog vrha. Uostalom u svim gradovima se setalo i pistalo, da bi dosla demokratija feudalnog oblika i dobili ste je, (kazem dobili ste je, jer sam ja stara "komunjara"), i znam sa svojim drugovima kako se te stvari resavaju, ali sada ni vas nepita niko nizasta, a kamoli nas, koji smo izgradili funkcionalnu drzavu, ali vi htedoste nesto novo, "trazili ste gledajte".....


Naslov: Odg: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: Pedja 18.08.2009. 15:33:52
Ne verujem da u ovome ima lokalne samouprave. Pa bas je Kusturica i s anjima zaratio jer mu se protive. Ovo je sve "odozgo" diktirano.

Nemoj mene ubrajati u te "trazili ste, gledajte", nisam ja iz te price.


Naslov: Odg: Kusturica gradi vrtić
Poruka od: isahar7 19.08.2009. 12:38:40
   nije dovoljno od lokalne samouprave da se samo deklarise u protivljenju nekim aktivnostima "Parka Prirode", vec bi mogli u skladu sa zakonom, izuzeti sve sto je u privatnoj svojini i od dela poreza koji bi se ubirao, malim, ali korisnim ulaganjima, pokazati svoje prisustvo u Mokroj Gori, (recept Jagodine). Kada je sanitarna inspekcija Uzica, obisla taj prostor, a imaju prijavu da se fekalne vode iz "drvengrada" ulivaju u nekada cisti "postijenski potok", kada su ostale lokalne inspekcije konstatovale i pokrenule postupke oko isecene mlade sume, koja to nije morala biti, prilikom gradnjeputeva i objekata i gde je ta isecena suma zavrsila i  mnostvo drugih stvari. Poznato je da oni nemogu taj problem resiti, ali da li su utvrdjena stanja, ikada prosledili republickoj inspekciji ili nadleznim sudovima, i to objavili u srestvima javnog informisanja.  Pitanja je mnogo, a odgovora niotkuda, ali svi trebaju postavljati pitanja, stalno i na svakom mestu, jednom ce neka "karika" u lancu cutanja puci....
  Izvini Pedja ako si se prepoznao u onom "trazili ste gledajte", ali mnostvo ucesnika foruma su setali i pistali, jer dosta ucesnika poznajem, kao i cesto citirane novinare, dopisnika "Novosti", ili lista "Danas", u ono vreme dopisnik "Dnevnog Telegrafa" i drugi, da ih ne pominjem po imenu....