https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Nacionalni investicioni plan: Mokra Gora dobija 2,7 miliona evra

Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: Pedja 01.02.2008. 12:40:06



Naslov: Nacionalni investicioni plan: Mokra Gora dobija 2,7 miliona evra
Poruka od: Pedja 01.02.2008. 12:40:06
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=115387&datum=2008-02-01

Park za Evropu

N. JANKOVIĆ

Vest da je iz Nacionalnog investicionog plana za infrastrukturne projekte u Mokroj Gori izdvojeno 2,7 miliona evra, nikoga u najvećem gradu zapadne Srbije nije ostavila ravnodušnim. Počasni građanin Užica, reditelj Emir Kusturica ovakav potez države vidi kao veliki iskorak koji opisuje u dve reči - "siguran progres".

- Prava je sreća što od države stiže novac. Investicije će pomoći da Park prirode "Mokra Gora" dobije jedan novi, urbaniji i civilizovaniji profil. Stvara se turističko odredište po svetskim merilima - ističe Kusturica, direktor parka, po povratku iz Pariza gde je prisustvovao pretpremijeri svog filma "Zavet".

Iz NIP-a je za rešavanje problema vodosnabdevanja u Mokroj Gori izdvojeno 60 miliona dinara. Izgradnja postrojenja za otpadne vode koštaće 74,5 miliona. Najviše novca, 83,2 miliona, namenjeno je za novu turističku infrastrukturu. Mada nosilac projekata nije opština Užice, već su to Park prirode "Mokra Gora" i "Srbijavode", opštinari će prema važećim propisima, kada počne realizacija poslova, iz budžeta morati da izvoje 30 odsto vrednosti investicija.

- Kada se ovi poslovi privedu kraju, više neće biti moguća divlja gradnja. Država je na ovaj način jasno dala do znanja, da neće ponavljati greške iz prošlosti - dodaje Kusturica. - Mokra Gora neće doživeti sudbinu Zlatibora i drugih turističkih centara, gde vlast naknadno, težim putem, mora da uvodi red.

Uostalom, kaže Kusturica, reč je o infrastrukturi bez koje bi i Drvengrad, domaćin "Kustendorf film festivala" postao uzaludan. I dodaje, ironično, kad je Stari Rim imao kanalizaciju - što ne bi i Mokra Gora. To je civilizacijska stvar.

Uz vodovod i postrojenje za preradu otpadnih voda, Park prirode će dobiti i Dom posetilaca, sadržaj bez koga bi ozbiljno, svetsko turističko odredište bilo nezamislivo.

- Srbija je specifična zemlja. Bilo je i negativnih reakcija na dar države, ima glasova koji govore protiv progresa, kao da poklon iz NIP-a nekome ide u džep - požalio se reditelj. - Nema izgleda dovoljno razumevanja da je reč o investicijama koje će se kroz takse i poreze brzo vratiti. Uveren sam, ipak, da će svaki nesporazum brzo biti rešen.

Posle "Kustendorf film festivala", Kusturica je boravio u Francuskoj na pretpremijeri "Zaveta", vratio se kući, u Drvengrad samo na jedan dan, a u četvrtak je poslom, produžio put Španije.

- Na proleće kreću radovi u Mokroj Gori, a u septembru ćemo zahvaljujući novoj infrastrukturi, imati turističko odredište za ponos.

"LOTIKIN HELIKOPTER"

- POMINjE se u medijima "Kusturičin helikopter". Postoji zaista na Mokroj Gori jedna ovakva letelica, ali je ona u privatnom vlasništvu firme "Lotika" koja ovde ima hotel - objasnio je poznati reditelj.

VELIKA ULAGANJA

PORED tri nova projekta u Mokroj Gori, od neutrošenog novca iz prošle godine, iz NIP-a će biti nastavljena rekonstrukcija tunela Šargan. U opštini Užice će na isti način biti nastavljeno šest ranije započetih projekata, među kojima je najvažniji izgradnja obilaznice oko najvećeg grada zapadne Srbije.

Pored toga, izdvojen je i novac za još tri nova projekta, pa će u Užicu ove godine biti finansiran početak radova na izgradnji regionalne deponije "Duboko", put Bajina Bašta - Tara biće rekonstruisan, a vrtić "Poletarac" čeka nadogradnju.


Naslov: Odg: Nacionalni investicioni plan: Mokra Gora dobija 2,7 miliona evra
Poruka od: Pedja 04.02.2008. 11:10:31
http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=28982

ULEPŠAVANJE MOKRE GORE

Iz Nacionalnog investicionog plana stiže 3,5 miliona evra za „Park prirode". Iz opštine Užice poručuju da će posle izbora naći potrebnih 30 odsto novca koji je obaveza opštine za ovo ulaganje

Javno preduzeće Park prirode „Mokra Gora" konkurisalo je za novac iz Nacionalnog investicionog plana nezavisno od opštine Užice i odobreno mu je 217,5 miliona dinara ili 2,7 miliona evra za tri nova projekta: za vodosnabdevanje 60 miliona dinara, za postrojenje za otpadne vode 74,5 miliona dinara i za izgradnju turističke infrastrukture 83,2 miliona dinara. Uz to, predviđeno je i oko 80 miliona dinara za nastavak radova na gasovodnoj mreži, što bi značilo da je „Park prirode" dobio više od 3,5 miliona evra.

Emir Kusturica, direktor „Parka prirode", izjavio je da će ova investicija pomoći da „Park prirode" dobije jedan novi, urbaniji i civilizovaniji profil, kao i da se stvara turističko odredište sa svetskim merilima. On je istakao da više neće biti moguća divlja gradnja. Da nije bilo ovih sredstava za infrastrukturu, sav rad oko „Drvengrada", koji je njegovo vlasništvo i domaćin „Kustendorf film festivala", bio bi uzaludan. Na proleće treba da počnu radovi u Mokroj Gori, a u septembru, imaćemo turističko odredište za ponos.

To što opština nije konkurisala zajedno za „Parkom prirode", prema rečima gradonačelnika Tihomira Petkovića, za opštinu nije nikakav problem.

- Naprotiv, mi dajemo punu podršku svim projektima o kojima je reč. Oni će doprineti i turističkom razvoju susednih lokacija, a pre svega mislim na deo planine Tare, koji pripada opštini Užice, i na Kremna, koja imaju veliki turistički potencijal - dodao je predsednik užičke opštine. Iako nosilac projekata nije opština Užice, već su to Park prirode „Mokra Gora" i „Srbijavode", opština će prema propisima iz budžeta morati da izdvoji 30 odsto vrednosti investicija kada počne realizacija. Petković kaže da još ne zna kako će obezbediti taj novac, jer kada su projektovali budžet za 2008, nisu mogli da planiraju učešće u tim projektima, jer nisu znali da je „Park prirode" konkurisao za novac iz NIP-a, ali da će se posle izbora pronaći novac za onaj deo investicije koji je obaveza opštine.

Petković za projekte i dodeljena sredstva „Parku prirode" kaže da će izuzetno doprineti razvoju turizma u kraju.

- To je izuzetno značajno za razvoj turizma u Mokroj Gori i celokupnog turizma opštine. Znamo da se turizam zahvaljujući gospodinu Kusturici veoma dinamično razvija na teritorije Mokre Gore već nekoliko godina. On je sve ove godine imao veliku podršku vlade predsednika Vojislava Koštunice, ministra Velimira Ilića i svih drugih ministara u ovoj vladi, ali i od opštinskog rukovodstva Užica, jer sve projekte koje je započeo doprineli su da opština Užice ima turistički proizvod. Naselje „Drvengrad", ski staze i sve ostalo što ide uz to, uz Šargansku osmicu koju su finansirale „Železnice Srbije", predstavlja jak potencijal za razvoj turizma i svih drugih delova opštine, a mi ćemo znati da to iskoristimo narednih godina - kaže Petković.


Mokra Gora mamac za turiste

Kroz Mokru Goru poznatom Šarganskom osmicom i starim „Ćirom" prošle godine prošlo je više od 150.000 posetilaca. Inače, sve veću pažnju turista izaziva „Drvengrad", na brdu Mećavnik, koji je bogat turističkim sadržajem. Tu se nalaze poslastičarnica sa domaćim kolačima i prirodnim sokom, nacionalni restoran, prodavnice narodne radinosti, galerija slika, biblioteka i bioskop „Andergraund".


Z. GLIGORIJEVIĆ