https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća za Kamengrad

Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: losmi 15.04.2011. 23:03:04Naslov: Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća za Kamengrad
Poruka od: losmi 15.04.2011. 23:03:04
Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća za Kamengrad
Tanjug | 15. 04. 2011. - 21:42h | Komentara: 0

BANJALUKA - U Banjaluci je danas potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća za izgradnju "Kamengrada" ili "Andrićevog grada" u Višegradu. Ugovor su potpisali ministar prosvete i kulture RS Anton Kasipović, načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović i režiser Emir Kusturica.
Višegrad

Predsednik RS Milorad Dodik istakao je da je potpisivanje ugovora veoma važno za RS, a posle potpisivanja je ocenjeno da je to dug prošlosti i zalog budućnosti.
Ovaj projekat treba da bude realizovan u naredne četiri do pet godina, a koštaće između 10 i 15 miliona evra.


Izražavajući zadovoljstvo potpisavanjem zajedničkog preduzeća, Dodik je rekao novinarima da se ovim pristupa realizaciji jedne dobre ideje koja je osmišljena pre nekoliko meseci i da se danas stvaraju formalni uslovi da se otpočne sa svim radnjama koje su neophodne kako bi taj projekat bio uspešan.
PULSAR Sat
4 999 din
-52%
popust


"Mislim da je ovaj projekat najveći dar opštini Višegrad, stanovništvu tog regiona i RS, a ovako se na najbolji mogući način trajno obeležava sećanje na velikog pisca Ivu Andrića", istakao je Dodik.


On je rekao da će vlada RS, u saradnji sa opštinom Višegrad i preduzećem "Lotika" u vlasništvu Emira Kusturice, pristupiti izgradnji ovog grada, za šta je neophodno obezbediti određena sredstva i izradi izvođačkog projekta za izgradnju.


"Očekujemo da će u junu početi određeni radovi i da te radove završimo u skladu sa građevinskim standardima", istakao je Dodik, dodajući da mu je drago što je Kusturica prihvatio da bude partner sa Vladom i RS u ovom projektu, koji bez njegovog učešća ne bi imao ovoliki značaj.


"Andrić grad" biće značajno umetničko delo i treba ga posmatrati kao deo jednog celovitog projekta sa Drvengradom u Srbiji, koji već funkcioniše", rekao je Dodik.
Kusturica je rekao da je ovo jedan od najizazovnijih projekata u njegovom životu. Tim projektom simbolički će biti obeležena pojava Ive Andrića - jednog od najznačajnijih likova na Balkanu ikada, rekao je on.


"Mi smo u situaciji ne samo da obeležimo 50. godišnjicu dobijanja nobelove nagrade, već da napravimo najznačajniji simbol koji je ikada na ovom prostoru nastao, a to je čitav jedan grad posvećen Ivi Andriću, što će nas okrenuti ka budućnosti", rekao je Kusturica.


Novo partnerstvo sa Kusturicom

Premijer RS Aleksandar Džombić je rekao da je ovo veliki dan za opštinu Višegrad i RS, ocenivši da se radi o veoma značajnom projektu.
"Vlada RS stvorila je danas novo partnerstvo sa Kusturicom i opštinom Višegrad na ovom velikom projektu. Ovaj projekat ne treba posmatrati samo u građevinskom smislu. To će biti umetničko delo koje će činiti turističku celinu sa Drvengradom u Srbiji i stvoriti nove perspektive za opštinu Višegrad i RS", rekao je Džombić.

Ministar prosvete i kulture Kasipović je rekao da nikada nije stavio potpis na važniji projekat od ovoga. Ovo je nesporan dug prošlosti, koja je često prikrivana nijansama i politikom i zalog budućnosti, rekao je Kasipović, navodeći da će ovim "Andrić dobiti grad".
Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović je rekao da ovaj projekat predstavlja prekretnicu u razvoju opštine Višegrad i da će dati novi zamajac razvoju, upotpuniti turističku ponudu i potpuno izmeniti nabolje kompletnu situaciju na području višegradske opštine.Kod:
http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/248377/Potpisan-ugovor-o-osnivanju-preduzeca-za-Kamengrad


Naslov: Odg: Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća za Kamengrad
Poruka od: isahar7 21.04.2011. 13:49:08
      Da je potrebno , izgraditi jedan ovakav objekat, u Visegradu, posvecen nobelovcu Ivi Andricu, tu nema sumnje.  Neznam kako se , za ovaj projekat pojavljuje preduzece "Lotika", u vlasnistvu Emira Kusturice, Kada je to preduzece  izbrisano iz registra, kod "agencije za privredne registre Srbije". Plasim se da i ovaj Visegradski projekat, ne dobije oblik "Parka prirode Mokra Gora", gde drzava finansira sve i daje cak i nepotebne pogodnosti, a Kusturica ubira prihode.

   Nesto se stih one Andriceve recenice " kada pamet zacuti, b....e progovore, a fukara se obogati" , jos je dodao i da povremeno dodju takva vremena, pa cini mi se da su takva vremena  dosla.........


Naslov: Odg: Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća za Kamengrad
Poruka od: Pedja 22.04.2011. 08:29:44
Prema podacima u APR, preduzece postoji: http://pretraga.apr.gov.rs/RepsisPublicSite/Public/Enterprise/BasicData.aspx?BusinessEntityId=1109682&RegistryCode=20175613&rnd=1135678058

Interesantno je da u registru nema podataka o finansijskom poslovanju tog preduzeca nakon 2009. godine.


Naslov: Odg: Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća za Kamengrad
Poruka od: isahar7 22.04.2011. 13:48:59
    Kada je Kusturica u pitanju, nejasnoca, je puno. Krajem prosle godine sam na APR-u pretrazivao i po nazuvu , i po broju registracije, (vezano za vlasnistvo helikoptera), i tada sam procitao da je preduzece izbrisano, iz registra. Sada je ponovo tu sa starim podacima o registraciji, neznam, mozda je to zbog VASKRSA.


Naslov: Odg: Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća za Kamengrad
Poruka od: Pedja 26.04.2011. 14:23:35
Mozda su radili neku preregistraciju pa je zbog toga staro preduzece moralo da bude ugaseno.


Naslov: Odg: Potpisan ugovor o osnivanju preduzeća za Kamengrad
Poruka od: isahar7 26.04.2011. 15:33:50
  Nebih vise nagadjao, kako je firma brisana, pa se ponovo pojavila u registru, ali pouzdano znam da ce "Lotika", ojaditi finansiski Republiku Srpsku, a da ce sva zarada biti kod Emira Kusturice.
   Vec sam to ovde negde citirao Emirovu izjavu u nekom intervjuu, da on poseduje neverovatne sposobnosti, da od drugih uzme pare, a onda ih trosi po svom nahodjenju, sto je vec uveliko pokazao sa "Parkom Prirode"