https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Veliko nevreme u Mokroj Gori

Oreska - Užice

UŽICE => Mokra Gora => Temu započeo: Pedja 01.06.2007. 09:46:36Naslov: Veliko nevreme u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 01.06.2007. 09:46:36
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG07053101.shtml

Veliko nevreme nanelo ogromnu štetu Mokroj Gori

Cunami rušio sve pred sobom

Na selo se iz Šargana sručio talas vode visok pet metara, a širok oko dvadeset, koji je razorio puteve, vodovodnu, elektro i PTT mrežu, seoske njive, zasade, godinama građene turističke objekte - kaže Milutin Jojić, predsednik MZ Mokra Gora

UŽICE - Veliko nevreme koje se pre tri večeri sručilo na istočni deo Mokre Gore, olujni vetar, jaka kiša i grad, naneli su velike štete ovom selu, a samo pukom srećom nije bilo žrtava. - Rekom Kamešinom koja tokom leta nije veća od običnog potoka, na selo se iz Šargana sručio talas vode visok pet metara, a širok oko dvadeset, pravi cunami, koji je razorio puteve, vodovodnu, elektro i PTT mrežu, seoske njive, zasade, godinama građene turističke objekte- kaže Milutin Jojić, predsednik MZ Mokra Gora.

Poplavni talas bio je toliko visok i jak da je jednim delom ugrozio i deo nedavno obnovljene uskokolosečne pruge ispod Šargana. Velika šteta naneta je putu koji od centra sela vodi do lekovitog izvora Bela Voda i do crkve posvećene svetom Jovanu Krstitelju. Stradao je i sam izvor i okolni plato, uništena je okolina crkve, a nizvodno, talas je kidao zidove, odneo velike komade zemlje oko puta, preplavio mostove.

Na pojedinim delovima asfaltni put je neprohodan, a na uređene površine i travnjake nanete su velike količine šuta i mulja, granja. Klizišta su sem toga ugrozila kuće više Mokrogoraca.
- Praktično, 15 godina mukotrpnog rada na uređenju ovog prostora na koji su dolazile hiljade turista sada je uništeno - tvrdi Jojić.

Zbog visine štete Mokrogorci, su se odmah posle nevremena pismom obratili ministru za infrastrukturu Velimiru Iliću i predsedniku opštine Užice Tihomiru Petkoviću. U pismu koje je potpisao predsednik Saveta MZ Milutin Jojić, Mokrogorci navode da su nemoćni pred veličinom štete koja je naneta selu i da traže pomoć u saniranju nastale štete. Uz pismo, Iliću i Petkoviću dostavljeni su i video-snimci i fotografije na kojima se vidi bujica koja divlja selom i nastale štete.

- Imajući u vidu iskustva iz prošlosti, MZ Mokra Gora poslednjih petnaestak godina preduzima mere kako bi se ublažile posledice ovakvih nepogoda. Izgrađene su četiri protivbujične brane, delimično su rekonstruisana najugroženija mesta na ovom vodotoku i te brane sada su znatno ublažile posledice nevremena. Međutim, i pored svega preuzetog nastala je velika šteta koju nije moguće sanirati bez pomoći države i stručnih zahvata - smatra Jojić.

Z. Šaponjić (Sina)


Naslov: Odg: Veliko nevreme u Mokroj Gori
Poruka od: Pedja 01.06.2007. 09:47:40
Milsim da su ga malo preterali. Pet metara visoka sirok front vode u kanjonu Kamisne je malo previse. To je i za Djetinju mnogo.


Naslov: Odg: Veliko nevreme u Mokroj Gori
Poruka od: Vlad Dracul 02.06.2007. 02:37:52
Samo malo preterali :(