https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Naše Užice - Aerodrom Ponikve - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 2 [3]  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Aerodrom Ponikve  (Pročitano 18876 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #50 poslato: 05.02.2008. 13:58:55 »

http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-05-02-2008/ponikve-leze-na-16-8-tona-bombi

Na vojnom aerodromu kod Užica godinama zatrpano osam aviona Ratnog vazduhoplovstva

Ponikve leže na 16,8 tona bombi

Ništa od plana da vojni aerodrom Ponikve postane civilni jer nisu odobrena sredstva iz NIP-a za nastavak razminiranja i uklanjanja zatrpanih „orlova“ i „migova“

Osam aviona Ratnog vazduhoplovstva, šest „orlova“ i dva „miga“, koji sa ukupno 16,8 tona bombi od 1999. godine leže zatrpani u porušenim kaponirima aerodroma Ponikve iznad Užica, ostaju tu do daljnjeg, i za sada je potpuno neizvesno kada će početi njihovo uklanjanje.

Užičani su do pre nekoliko dana sve nade polagali u sredstva Nacionalnog investicionog plana, planirali da od tih para završe razminiranje aerodroma, uklone zatrpane avione i bombe, i zatim nastave poslove oko konverzije tog aerodroma u civilne svrhe. Od odgovornih za sprovođenje NIP-a, krajem januara, stigao je, međutim, odgovor da projekat obnove Ponikava nije prošao, odnosno da nisu odobrena tražena sredstva.

- Ovih dana uputićemo prigovor nadležnim za sprovođenje NIP-a i tražiti da se nastavi posao na Ponikvama započet 2006. godine, odnosno da se odobre sredstva za projekat koji smo podneli. U razminiranje piste i prostora oko piste do sada je uloženo oko 118 miliona dinara, i nužno je da se taj posao završi kako bi nastavili projekat konverzije aerodroma. Problem je, međutim, i to što od Ministarstva odbrane još nismo dobili podatak koliko će koštati uklanjanje osam vojnih aviona i eksploziva iz kaponira jer je to uslov da tražimo sredstva i od stranih investitora i donatora koji su zainteresovani za ovaj posao - kaže Zoran Adžić, pomoćnik ministra za infrastrukturu.

On dodaje da je pomoć u razminiranju aerodroma najavila i jedna američka humanitarna organizacija, ali da je preduslov za nastavak bilo kakvih razgovora podatak, koliko tačno košta uklanjanje aviona iz srušenih kaponira. Uslov drugih stranih investitora da ulažu u Ponikve jeste da aerodrom pređe u civilne ruke.

Priča oko obnove Ponikava krenula je dosta ambiciozno još pre dve i po godine, a prva obećanja, koja su stizala uglavnom u predizbornim kampanjama bila su da će aerodrom „veoma brzo“ primiti prve civilne avione. Međutim, tek prošlog leta, kada je deo radova na obnovi piste i razminiranju bio završen, kada su već bila uložena silna sredstva, u javnosti se pojavila priča da u srušenim kaponirima aerodroma još leži osam ratnih aviona sa blizu 17 tona bombi i da je uklanjanje tih aviona i bombi uslov da se nastavi sa radovima.

Domaća javnost nije, međutim, ni do danas dobila odgovor na pitanje kako su visoki državni zvaničnici dve godine ranije ušli u priču oko obnove aerodroma, a da se tek prošlog leta ispostavilo da postoji problem sa zatrpanim avionima i bombama, odnosno da su potrebna značajna, neplanirana sredstva da se taj problem reši. Tada je postalo jasno i da od skorog aktiviranja aerodroma u vojno-civilne svrhe nema ništa.

- Za te avione saznao sam kada je priča osvanula u novinama. Garantujem i da ministar Velimir Ilić nije ništa znao o tim avionima - izjavio je u avgustu 2007. godine za naš list sagovornik iz Užica, državni funkcioner koji je upoznat sa detaljima posla.

Isti sagovornik, koji je vodio deo poslova oko obnove aerodroma i koji je želeo da ostane anoniman tada nam je rekao da je ključno pitanje zašto iz Ministarstva odbrane niko nije reagovao godinu ili dve ranije, kada je počela priča oko obnove Ponikava i njegovog korišćenja u civilne svrhe.

- Ne mogu iz Ministarstva odbrane reći da za to nisu znali, jer je o tome pisala sva domaća štampa. Da li su namerno ćutali, ne mešajući se ministru Iliću u posao, ili tada zatrpane avione nije bilo uputno pominjati zbog novca koji je potreban za njihovo uklanjanje, a koji se sada mora izdvojiti - dilema je i za našeg sagovornika.

Ministarstvo odbrane priču o zatrpanim avionima je potvrdilo, ali bez odgovora na pitanje zašto s tim detaljem nisu ranije bili upoznati nadležni državni organi, nego se u rekonstrukciju piste i obnovu aerodroma krenulo kao grlom u jagode.

Zoran Šaponjić
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #51 poslato: 05.03.2008. 15:01:53 »

http://www.danas.co.yu/20080301/ekonomija1.html#1

Aerodrom kod Užica u mreži regionalnih aerodroma

Ponikve kao civilni aerodrom

Realizacijom projekta RAIRDEV (Regional Airports Interaction for Regional Development) aerodrom Ponikve, šesnaest kilometara od Užica, sa još šest aerodroma u Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj, biće u mreži malih aerodroma, koji bi trebalo da doprinesu bržem regionalnom razvoju. To je ocenjeno na trećem međunarodnom skupu o ovom projektu, održanom juče u Regionalnoj prvrednoj komori Užica, prilikom susreta predstavnika navedenih država. Projekat se realizuje u okviru Transnacionalnog programa saradnje, za koji je EU izdvojila 1,9 miliona evra, a njegov cilj je poboljšanje privrednog razvoja, kroz jačanje uloge regionalnih aerodroma u navedenim zemljama. Pored Grčke, koja je vodeći partner, u projekat su uključene Nemačka, Italija, Srbija, Slovačka, Madjarska, Poljska i Ukrajina.

Koordinator projekta Manos Vujakis iz Grčke, rekao je da aerodromi u Nemačkoj, Slovačkoj i Italiji veoma dobro posluju, dok je grčki još uvek u srednjoj fazi razvoja. U okviru tog projekta postojeći vojni aerodromi u Mađarskoj, Poljskoj i na Ponikvama, trebalo bi da posluže u civilne svrhe.

- Nameravamo da ubedimo ljude koji donose odluke da je potrebno da vojni aerodrom Ponikve služi za civilne namene i da se razvija u tom pravcu, jer regionalni aerodromi mogu znatno da doprinesu privrednom razvoju regiona - poručio je Vujakis.
Dragoljub Trgovčević, zamenik generalnig direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije istakao je da je izrada projekta i ekonomske analize pretvaranja Ponikava u civilni aerdorom pri kraju, te da će nakon toga biti odlučeno o njegovoj budućnosti.

Zoran Adžić, pomoćnik ministra za infrastrukturu za zapadnu Srbiju, rekao je da je ovo ministarstvo u 2006. godini iz NIP, za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava iz rata 1999. godine sa Ponikava, opredelilo 118 miliona dinara, ali da se, kako je rekao, tek prošle godine saznalo da je na njemu od 1999. godine zatrpano osam domaćih naoružanih aviona, o čemu je Danas već pisao.

- Mi nemamo nadležnosti da uđemo u prostor aerodroma, jer njime raspolaže Ministarstvo odbrane, kako bismo procenili koliko bi koštalo uklanjanje tih aviona, prvenstveno iz bezbednosnih razloga, rekao je Adžić i najavio da će s predsednikom užičke opštine i načelnikom Zlatiborskog okruga zatražiti sastanak u Ministarstvu odbrane, kako bi se konačno procenilo koliko je potrebno novca za sanaciju ovog aerodroma.

N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #52 poslato: 13.08.2008. 14:33:29 »

http://www.danas.co.yu/20080813/vojvodina1.html#12

Saradnja Zlatiborskog okruga i slovačke oblasti Nitra

Moguća saradnja Ponikava sa Slovačkom

Delegacija slovačke oblasti Nitra boravi u Užicu, u okviru saradnje uspostavljene u decembru prošle godine. Tada su predstavnici te oblasti i Zlatiborskog upravnog okruga potpisali sporazum o međusobnoj saradnji, koji bi lokalnim samoupravama iz užičkog regiona, u saradnji sa partnerima iz Nitre, trebalo da obezbedi dostupnost evropskim fondovima nakon pridruženja Srbije EU. Moguća saradnja, kako je rečeno, mogla bi da bude u oblasti turizma, privrede i poljoprivrede, ali i u zapošljavanju naše radne snage u toj slovačkoj oblasti. Gosti iz Slovačke iskazali su interes i da pomognu u rekonstrukciji aerodroma Ponikve, u blizini Užica, kako bi se koristio i u civilne namene.

Milan Belica, župan Nitre, podsetio je na pozitivna iskustva Slovačke, koja je pre pet godina postala članica EU, poručivši da ta prijateljska zemlja "ne želi da bude mentor užičkom regionu, već partner u pripremi za pridruživanje EU".

- Naša oblast je bila jedna od najnerazvijenijih u Slovačkoj, ali za poslednjih pet godina zabležen je brz razvoj. Otvoreno je 17.000 radnih mesta, stopa nezaposlenosti je smanjena sa 30 na 6 odsto, tako da sada moramo da uvozimo radnu snagu, rekao je Belica. On je predložio da se u početku saradnje realizuju manji projekti, a kasnije i oni zahtevniji i vredniji.

- Od 2007. do 2013. godine Slovačka će od EU dobiti 11 milijardi evra i to je više od jednogodišnjeg budžeta naše zemlje. Iako je to izuzetno značajna i velika pomoć, mi se ne oslanjamo samo na to, već imamo i drugih planova, rekao je župan Nitre.

Branislav Mitrović, narodni poslanik G17 plus iz Užica, donedavni načelnik Zlatiborskog okruga koji je prošle godine potpisao taj sporazum, istakao je da Slovačka poseduje veliko iskustvo u procesu evropskih integracija koje je dragoceno za našu zemlju. On je objasnio da je ideja da se što više lokalnih samouprava i mesnih zajednica obe regije povežu, kako bi konkurisali sa zajedničkim projektima za sredstva iz evropskih fondova. Podsetivši da su takve sporazume već potpisali opština Nova Varoš i slovački grad Vrable, mesne zajednice Ivanje u Prijepolju i Alekšince u Nitri, on je najavio da će uskoro biti uspostavljena saradnja između nitranske Topolčanke i užičke mesne zajednice Mokra Gora, kao dve oblasti sa izuzetnim turističkim potencijalima.


Vlasništvo aerodroma

- Predstavnici Nitre zainteresovani su da zajedno sa nama i Vojskom Srbije konkurišu sa projektom uređenja aerodroma Ponikve, kako bismo ga doveli u stanje u kojem je bio pre NATO bombardovanja, a ta investicija je vredna nekoliko miliona evra, rekao je Jovan Marković, gradonačelnik Užica, a potom istakao da je u ovom trenutku najvažnije da se reši pitanje vlasništva aerodroma. On je objasnio da će Užice ministarstvu odbrane predložiti formiranje regionalnog javnog preduzeća, koje bi trebalo da gazduje aerodromom.


N. Kovačević
Sačuvana

losmi
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Država: Cyprus
Horoskop: Škorpija
Poruke: 160« Odgovor #53 poslato: 25.08.2009. 22:16:41 »

Vojska i Užice blizu dogovora o aerodromu
Ponikve će postati luka za civilne, ali i vojne avione
Autor: Vladimir Lojanica | 25.08.2009. - 05:00

Užice - Vojni aerodrom Ponikve blizu je dobijanja dozvole da se ova vazdušna luka osposobi za potrebe civilnog saobraćaja, saznaje "Blic". Očekujući konačni dogovor sa državom o ustupanju Ponikava Užicu na korišćenje, lokalne vlasti planiraju da potraže koncesionara koji će upravljati aerodromom sa koga najpre treba evakuisati šest aviona zatrpanih u hangarima oko piste tokom bombardovanja 1999. godine.


Pregovarački timovi Užica i Ministarstva odbrane usaglasili su niz pitanja kojima se reguliše status aerodroma. Prema rečima Jovana Markovića, gradonačelnika Užica, preostalo je da dve strane definišu još nekoliko pitanja, posle čega će Ponikve postati civilni aerodrom, ali o kome će se pitati i Vojska Srbije.
- Pošto Vojska nije htela da se u potpunosti odrekne objekta, koji je Užicu i celom regionu strateški bitan, morali smo da tražimo rešenje koje će zadovoljiti obe strane, i pronašli smo ga. U načelu, dogovorili smo se da se Ponikve preurede za prihvat civilnih letova, a da pri tom Vojska ima određene ingerencije nad ovim objektom. Između ostalog, da pista bude dostupna vojnim avionima za potrebe manevara i eventualnih intervencija prilikom kriznih situacija i nepogoda. Imamo obećanje da će najkasnije za nekoliko meseci Ministarstvo odbrane konačno dati dozvolu da se ova ideja realizuje - kaže za "Blic" Jovan Marković.
Za uspostavljanje putničkog i kargo saobraćaja na Ponikvama bezmalo su zainteresovane sve opštine Zlatiborskog okruga. Išlo bi to naruku i turizmu na Zlatiboru i Tari, izvozu obojenih metala proizvedenih u sevojničkim valjaonicama, transportu sveže ariljske maline u inostranstvo, baš kao i drvne građe iz bajinobaštanskih pilana...
Da bi se Ponikve napokon osposobile za bezbedno sletanje i uzletanje, potrebno je uložiti još oko 25 miliona evra. Jedna petina od ove sume neophodna je da se pokriju troškovi vađenja osam aviona srpske ratne avijacije, šest "galebova" i dva "orla", koji naoružani sa skoro 16 tona eksploziva više od 10 godina čame zatrpani u kaponirima oko piste. Izgradnja pratećih objekata i ostale infrastrukture koštaće još 20 miliona evra.
- Čim dobijemo dozvolu Ministarstva odbrane, konkurisaćemo kod fondova Evropske unije za sredstva potrebna za uklanjanje zatrpanih aviona. Kada taj posao završimo, najrealnija opcija je da Ponikve damo koncesionaru, jer Užice i okolne opštine zainteresovane za ovaj projekat ne bi mogle finansijski da se nose sa potrebama aerodroma. Procene studije ekonomske opravdanosti postojanja civilne vazdušne luke kažu da bi investicija ovakvog tipa tek počela da se otplaćuje posle desete godine, što je za nas veliki zalogaj - kaže Marković.
Zoran Adžić, savetnik ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića, podseća da je za vađenje zaostalih bombi i saniranje razorene piste do sada utrošeno 118 miliona dinara, odnosno 1,5 miliona evra po kursu iz 2006. godine kada se na ovom poslu naveliko radilo.
- Tim novcem presvučena je pista duga 3.200 metara, najduža na Balkanu i izvršeno njeno razminiranje. Taman kada smo iz NIP-a za 2007. trebali da povučemo još 60 miliona dinara za nastavak radova, obelodanjeno je da se u uništenim kaponirima krije osam zatrpanih aviona. Logično je bilo da se potencijalna opasnost, a to sigurno jesu avioni koji trunu pod zemljom, i to u ataru sela koje živi od poljoprivrede, samo dva-tri kilometra od jezera Vrutci odakle Užice dobija vodu, odmah ukloni. Ipak, od tada ništa urađeno nije, a oružje kojim su opremljeni avioni ostalo je pod velom vojne tajne - kaže Adžić.

http://www.blic.rs/srbija.php?id=107660
« Poslednja izmena: 26.08.2009. 09:52:18 Pedja » Sačuvana
alexg
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
AlexG
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Škorpija
Poruke: 143


Amicitia Vera Rara Avis In Terra!« Odgovor #54 poslato: 26.08.2009. 13:43:23 »

Jako lepa vest. Samo da ne ostane na novinskom članku...

Citat
Imamo obećanje da će najkasnije za nekoliko meseci...

...samo da ne bude nekoliko godina  smile

Svi znamo da je ovo pitanje aktuelno više godina i nesporna je korist takvog jednog projekta. Raduje me što naš grad konačno gleda interes grada, kada je reč o infrastrukturalnim projektima. Juče sam u jednim dnevnim novinama (da ne reklamiramo :-) pročitao da će se i kasarna u Krčagovu ustupiti gradu u sklopu projekta masovne stanogradnje, gde bi, kako je napisano, donji deo kruga kasarne (do puta) bio iskorišćen za potrebe školstva, a gornji za izgradnju stanova.

Jedno je sigurno, bolje da ti objekti budu iskorišćeni za neku opšte korisnu namenu, nego da zvrlje prazni i napušteni.
Sačuvana
losmi
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Država: Cyprus
Horoskop: Škorpija
Poruke: 160« Odgovor #55 poslato: 28.08.2009. 21:54:23 »

Ponikve možda civilni aerodrom?
28. avgust 2009. | 08:31 | Izvor: Tanjug
Užice -- Gradonačelnik Užica Jovan Marković kaže da će Vlada Srbije početkom oktobra dati saglasnost da se vojni aerodrom Ponikve, kod Užica, koristi u civilne svrhe.

"Dobijanjem saglasnosti Vlade da to bude civilni aerodrom stiču se uslovi da Grad Užice, ova regija i Srbija, mogu da konkurišu za određena sredstva iz fondova EU za čišćenje tog prostora", izjavio je Marković, iznoseći "grubu" procenu da se radi o poslu vrednom između četiri i pet miliona evra.

Sasvim je izvesno, prema rečima Markovića, da će se Grad Užice i čitava regija koja je zainteresovana za konverziju aerodroma, posle tog posla naći pred velikom dilemom i ispitom kako osposobiti aerodrom za civilni saobraćaj i upravljati tim objektom.

"Naša je realnost da Grad Užice i užički region ne mogu sami da obezbede neophodna sredstva za taj projekat i naša je ideja da posle čisćenja terena pronađemo strateškog partnera i da taj objekat uključimo u sastavni deo poslovanja neke svetske kompanije", ističe Marković.

EU je pre dve godine, realizujući projekat interakcije aerodroma za regionalni razvoj u osam evropskih država, finansirala izradu studije o opravdanosti konverzije Ponikava za korišćenje u civilne svrhe, koja je ponuđena potencijalnim investitorima, lokalnim samoupravama i Vladi Srbije.

Prema proceni stručnjaka, Ponikve za sada ne ispunjava uslove za civilni saobraćaj, jer pored uzletno-spusne piste, koja još uvek nije u poptunosti rekonstruisana, ovaj vojni aerodrom za sada ima samo kontrolni toranj i prilazni put sa južne strane.

Da bi se zadovoljili kirterijumi za civilni saobraćaj, konstatovali su stručnjaci, neophodno je proširenje piste i pojačavanje njene nosivosti, a nedostaju navigacioni uređaji, rasvetna oprema, meteorološki uredjaji i vatrogasna stanica, kao i putnički i kargo terminali. Za ove poslove neophodno je obezbediti dvadesetak miliona evra.

Gradonačelnik Užica ističe da se ovaj izuzetno važan projekat može realizovati samo uz pomoć države, kako na dobijanju sredstava iz različitih fondova EU tako i u pronalaženju strateškog partnera.

Aerodrom Ponikve građen je u periodu od 1979. do 1983.godine, ali nije aktivno korišćen sve do 1992. godine. Sada je u vlasništvu Republike Srbije, s tim što je Vojska zadržala pravo njegovog eventualnog korišćenja u slučaju vanrednih situacija.

Tokom NATO bombardovanja naše zemlje na ovaj vojni aerodrom palo je 92 projektila, od čega 29 neeksplodiranih. Pre dve godine izvršeno je uklanjanje zaostalih bombi i sanacija piste, koja je sa svojih 3.200 metara najduža na Balkanu, što je državu koštalo oko 1,5 miliona evra, obezbeđenih u budžetu NIP-a.

Međutim, Vojska Srbije je punih osam godina posle bombardovanja skrivala tajnu da je u kaponirima (zamaskirani armirani betonski hangari) pored aerodromske piste sakriveno osam borbenih aviona Vojske Jugoslavije, sa pratećim naoružanjem i ubojnim sredštvima od petnaestak tona, čije vađenje bi moralo biti prva faza u konverziji ovog vojnog objekta u civilne svrhe.

Kod:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=08&dd=28&nav_id=378515
Sačuvana
jolly_ue
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
jovana panovic
Lokacija: carinski bridge
FaceBook: ima
Horoskop: Bik
Poruke: 167


Keep on smiling


« Odgovor #56 poslato: 29.08.2009. 14:08:12 »

Kako lepa bajka! smile
Sačuvana
losmi
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Država: Cyprus
Horoskop: Škorpija
Poruke: 160« Odgovor #57 poslato: 31.08.2009. 22:28:02 »

Pogledajte sta sve leti iz malog zadarskog aerodroma http://www.zadar-airport.hr/hr/dolasci-odlasci.php?sto=A
Sačuvana
losmi
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Država: Cyprus
Horoskop: Škorpija
Poruke: 160« Odgovor #58 poslato: 12.09.2009. 23:03:56 »

Užice: Ponikve civilni aerodrom
12. septembar 2009. | 11:22 | Izvor: B92
Užice -- Gradsko veće Užica usvojilo je zaključak o prenosu prava korišćenja aerodroma Ponikve sa Ministarstva odbrane na grad Užice.

Predloženo je da ovaj aerodrom bude korišćen u civilne svrhe, ali bi Vojska i dalje imala pravo njegovog korišćenja. Povezivanje užičke regije i zapadne Srbije sa Evropom avionskim saobraćajem sigurno bi se dodatno odrazilo i na prihode države, jer bi se tako pospešio razvoj turističkih, privrednih i poljoprivrednih potencijala, koje ova regija već ima.


Već deset godina vojni aerodrom Ponikve kod Užica ne koristi svoje kapacitete u potpunosti.

NATO je bombardovao kaponere u kojima su bili avioni i teško oštetio pistu.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=09&dd=12&nav_id=381057
Gradonačelnik Užica Jovan Marković očekuje da će u naredna dva meseca biti okončani pregovori o prenosu prava na korišćenje aerodroma, sa Ministarstva odbrane, na grad Užice.

“Privreda grada Užica i zapadne Srbije, turizam, poljoprivreda, sve delatnosti prosto godinama već zapomažu i traže pomoć Vlade Republike Srbije da se reše problemi oko saobraćajne komunikacije ove regije sa Beogradom, drugim delovima Srbije i Evropom. 570 hektara je površina ovog zemljišta, ovog prostora i to smo spremni da stavimo u funkciju rada ovog aerodroma“, kaže Marković.

Aerodrom Ponikve ima najdužu pistu na Balkanu, a za razliku od drugih aerodroma u Srbiji, nema pojave magle, pa zato ima čak 250 letnih dana u godini.

Da je i Evropska unija zainteresovana za ovaj aerodrom, potvrđuje i studija Regionalne privredne komore Užice.

Saša Savić iz Regionalne privredne komore, kaže da su zahvaljujući projektu RAIRD dobili prave informacije i iskustva drugih evropskih zemalja, kada su u pitanu regionalni aerodromi.

“Imamo primer aerodroma Žilina, koji se nalazi u Slovačkoj, gde su strani investitori, konkretno KIA motors insistirali, kao jedan od preduslova za njihovu investiciju fabrike, da se njihov lokalni aerodrom pretvori u jedan od regionalnih aerodroma sa jednom direktnom linijom, do jedne od evropskih destinacija”, navodi Savić.

“I vlasti regiona Žilina su u roku od šest meseci to jedno sportsko letelište, pretvorili u aerodrom sa direktnom linijom do Praga“, kaže on.

Za osposobljavanje aerodroma Ponikve za civilne svrhe potrebno je dva puta manje novca nego što je nabavna cena jednog komercijalnog aviona.

Za regiju Užica i zapadne Srbije to bi značilo veći broj stranih turista na Zlatiboru, Tari, Mokroj gori.

Zlatiborsku okrug, čija privreda posluje sa suficitom, vrlo je interesantan i stranim investitorima, koji svoj dolazak uslovljavaju upravo avionskim saobraćajem.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.223 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)