https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Национални катастар загађивача

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 08.08.2006. 12:30:19Naslov: Национални катастар загађивача
Poruka od: Pedja 08.08.2006. 12:30:19
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=3410

Држава прави национални катастар загађивача

Од рафинерија нафте до пржионица кафе

До сада је затворено 12 фабрика, од Београда па надаље, док се не испуне технички услови који онемогућују загађивање, изјавио министар Александар Поповић

УЖИЦЕ – Циљ важног подухвата у који је ушло Министарство за науку и заштиту животне средине јесте да се под надзор ставе сви загађивачи, и мали и велики, од рафинерија нафте до пржионица кафе. Реч је о изради националног катастра загађивача, важног документа у обрачуну с онима који нам гуше и трују животни простор. Посао тече, подаци се прикупљају и већ до краја године биће готова прва верзија непотпуног катастра.

Ово је саопштио министар за науку и заштиту животне средине Александар Поповић у јучерашњем обраћању новинарима у Ужицу после разговора са председником ужичке општине Тихомиром Петковићем. Једна од тема њиховог састанка је била и допринос ове општине изради тог националног катастра, односно евидентирање свих садашњих и потенцијалних загађивача на овом подручју.

– Потребна нам је – каже министар Поповић – добра сарадња у овом послу са свим општинама. Циљ је да знамо сваког појединачног загађивача, да га попишемо и лоцирамо. Од најмањег до највећег. Тако нећемо функционисати само на нивоу пријаве, већ ће се обављати регуларне и редовне контроле свих. Некад постојање пријаве, на пример, не значи да неко стварно загађује животну средину, док, с друге стране, има случајева да се загађење и не осећа (попут угљен-моноксида), а трује.

Републичка инспекција у овој области, додаје министар, има свега 89 запослених, што је премало. – До сада је затворено 12 фабрика, од Београда па надаље, док се не испуне технички услови који онемогућују загађивање. Милости нећемо имати ни према коме ко буде загађивао – наглашава Поповић.

По његовим речима, ово министарство је себи ставило у задатак да сваке године парламенту доставља извештај о стању животне средине. Недавно је достављен трећи, док је у време претходне владе урађен само један такав извештај. Кад заживи национални катастар загађивача све ће бити још лакше и прегледније. Већ до половине марта следеће године биће урађен извештај о стању животне средине у 2006. години. Ствара се, дакле, систематичност у овом послу, погодна и за неке наредне министре.

У разговору министра с председником општине Ужице било је и речи о градњи савремене регионалне депоније у овом граду, која је веома потребна свим општинама овог краја. Република је, каже министар, издвојила 30 милиона за овај подухват, а спремна је да издвоји још. У финансирању, наравно, учествују и општине. Поповић се нада да ће ове године почети послови на изградњи те депоније, а да ће следеће један њен део бити готов и да ће почети да се користи. Овде, иначе, многе општине муку муче са одлагањем свог комуналног отпада, тако да им је почетак рада ужичке нове депоније питање од нарочите важности. Министар томе додаје да и многи други делови Србије имају исте, ако не и израженије, проблеме, и да већину тих малих ђубришта, како је локалне депоније назвао, треба санирати и направити мањи број већих депонија у којима ће се, као у будућој ужичкој, обављати рециклажа отпада.

Б. Пејовић

[објављено: 08.08.2006.]