https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Bez struje na desetine planinskih sela u užičkom kraju

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 04.01.2007. 13:06:32Naslov: Bez struje na desetine planinskih sela u užičkom kraju
Poruka od: Pedja 04.01.2007. 13:06:32
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/D07010302.shtml

Bez struje na desetine planinskih sela u užičkom kraju

Mećava oborila većinu dalekovoda

Zbog vlažnog snega koji se lepio na provodnike, padali su stubovi dalekovoda i niskonaponske mreže. Naročito teško stanje na području Čajetine. Mobilne ekipe se teško probijaju čak i terenskim vozilima

UŽICE - Hiljade domaćinstava u planinskim selima čajetinske, novovaroške, prijepoljske i užičke opštine ostala su bez struje u snežnoj mećavi koja je ovaj kraj zahvatila u utorak po podne i u noći između utorka i srede. Zbog vlažnog snega koji se lepio na provodnike, padali su stubovi dalekovoda i niskonaponske mreže, na više visokonaponskih dalekovoda pokidani su provodnici, a ekipama električara koje su na terenu najveći problem pravi visok, težak sneg, zbog koga je teško prići mestima na kojima su kvarovi.
U prijepoljskoj opštini struje je juče bilo samo u gradu i u naseljima niz Lim, dok je većina sela na okolnim planinama bila u mraku.

- Trenutno je trećina opštine bez struje. Ima i polomljenih stubova, ali je većina dalekovoda ispala iz mreže zbog pokidanih provodnika. U višim delovima opštine ima skoro pola metra snega i veoma je teško prići dalekovodima, čak i sa terenskim vozilima. Bez struje su ostala područja Aljinovića, Babina, sela Kamena Gora, Tolci, Jabuka. Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko dana otkloniti kvarove - rečeno nam je juče u Elektrodistribuciji u Prijepolju.

U užičkoj opštini juče ujutru bez struje su bili delovi Mokre gore, Rujevac, Bela Zemlja, Čakovina, Ribaševina...

Naročito teško stanje bilo je na području opštine Čajetina.
- Zbog kvarova na desetkilovoltnim dalekovodima bez struje su trenutno Kriva Reka, Mačkat, Šljivovica, Branešci, Tripkova, Rožanstvo, Jablanica i Smegnjevo. Sve ekipe od jutros su na terenu - kaže Aleksandar Kutlešić, rukovodilac pogona Elektrodistribucije u Čajetini.

Velikih problema juče je sa snabdevanjem strujom bilo i u novovaroškom kraju. Prema rečima Radomira Paunovića, rukovodioca pogona Elektrodistribucije u Novoj Varoši, bez struje juče su bili Kokin Brod i sva sela koja su veza za trafo-stanicu u ovom mestu - Rutoši, Radoinja, Vraneša, Draglica, Negbina, Jasenovo, Bela Reka, Amzići...

- Ekipe su otklonile jedan kvar na dalekovodu prema Kokinom Brodu na planini Vučiji, ali dalekovod i dalje ne prima napon i sada idu dalje, ali se zbog visokog snega teško probijaju - objašnjava Paunović.
U novovaroškoj opštini bez struje su juče bili i pogoni "Zlatarplasta" u Bistrici, delovi sela Vilovi, Debelje, a prijavljeno je i dosta kvarova na niskom naponu.


GLAVNI MAGISTRALNI PRAVCI PROČIŠĆENI

Sneg je u užičkom kraju juče oko podne prestao da pada, glavni magistrali pravci su pročišćeni, pa nije bilo problema u saobraćaju kao u utorak po podne kada je zbog snega i odrona, na magistrali Užice - Zlatibor bilo i višečasovnih zastoja, a kolone automobila bile su kilometrima duge.

Preko Tare, Zlatibora, Kadinjače, Debelog Brda, i juče je bio zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere. Prema podacima AMSS, na svim putevima u užičkom kraju obavezna je zimska oprema, na pravcima ka planinskim centrima i lanci.
Na Zlatiboru je juče ujutru snežni pokrivač bio debeo 53 centimetra, slično je i na Zlataru, Tari, Kadinjači. Na Pešterskoj visoravni palo je manje snega, pa je juče ujutru u Sjenici bilo tek 20 centimetara.

Tekst i foto: Z. Šaponjić


Naslov: Odg: Bez struje na desetine planinskih sela u užičkom kraju
Poruka od: shadow 04.01.2007. 14:58:51
Ne znam za struju, ali za puteve, opet nas je iznenadio sneg. Ja sam dosao bas iz pravca valjeva taj dan kad je poceo da pada, i uopste nisu bili procisceni putevi, a kamoli posuti necim.