https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Bombom na trubace

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: klackalica 14.06.2009. 11:09:53Naslov: Bombom na trubace
Poruka od: klackalica 14.06.2009. 11:09:53
KURIR, 13.06.2009.

http://www.kurir-info.rs/clanak/reportaza/kurir-13-06-2009/popili-bombu

Popili bombu
U opštem veselju i euforiji zbog rođenja ćerke, domaćin iz Milićevog sela bacio „kašikaru“, koja je eksplodirala blizu trubačkog orkestra

UŽICE - Trubači orkestra Vidoja Filipovića iz Milićevog sela kod Požege pre nekoliko večeri su, navrat-nanos, po scenariju koji bi i Kusturica teško smislio, prekinuli svirku na jednom veselju u Užicu, pošto su, narodski rečeno - ‘’popili’’ bombu. Sa gelerima u leđima i drugim manjim povredama, četvorica trubača i pevač orkestra zatražili su pomoć u bolnici. Izbušene su i ulubljene i dve trube, a najgore je prošao bubanj, na kome je, posle eksplozije bombe bačene u znak veselja, izbrojano - 12 rupa. I jedan od hirurga u užičkoj bolnici ostao je te večeri zgranut kada su u ordinaciju počeli da pristižu ljudi na nogama ali puni gelera!
Veselje u užičkom prigradskom naselju, ispred kuće domaćina Z. Đ. (34), počelo je preksinoć oko 21 sat pošto je domaćinu javljeno da je dobio ćerku. U dvorištu je postavljena sofra, svirali su trubači, okupljali se gosti, bilo je i dece, sve do ispred 23 sata...
- Svirali smo kad se začuo jak prasak. Video sam jednog čoveka da je pao na zemlju, neko je zakukao... Nismo u prvom trenutku znali šta se dešava - prepričavao je juče događaj Vidoje Filipović, šef orkestra.
Kako je koji sat kasnije policiji priznao domaćin Z. Đ., on je u opštoj euforiji i veselju, oduševljen zbog prinove, dohvatio defanzivnu bombu M-75, izmakao se što je više mogao na kraj dvorišta i bacio je što je dalje mogao, u mrak prema praznom i pustom delu zemljišta iza kuće. Sve u najboljoj nameri, kako je objasnio, da što bučnije proslavi rođenje ćerke.
Kako se bomba obrela iza leđa trubačkog orkestra, na pet-šest metara udaljenosti, gde je i eksplodirala, za sada se zvanično ne zna. Prema jednoj pretpostavki, bačena bomba M-75 u letu je udarila u grane jednog drveta, odbila se i pala ispod podzide na kojoj je svirao orkestar. Ta kamena podzida dobrim delom zaštitila je prvo trubače, a onda i druge goste, kojih je bilo tridesetak.
- Znam samo da je jako puklo, da je basista bacio bas i počeo da kuka. Ja sam osetio neku vrelinu po leđima, kao da me neko udario motkom, pa sam legao na travu. Odmah su se okupili oko mene, znam da su neki vikali: „Umre čovek“, a ja sam vikao: Nije mi ništa - prisećao se juče događaja pevač orkestra Vesko Simić.
Košulja krvavih po leđima, kao da idu sa fronta, petorica članova orkestra, trubači Zoran Dimitrijević, Miodrag Marjanović, basista Jakov Radojičić, bubnjar Nebojša Zirković i pevač Vesko Simić seli su u kola i krenuli u bolnicu. Tamo je ustanovljeno da bubnjar ima dva gelera u leđima, da još dvojica trubača imaju gelere u istom delu tela i druge manje povrede. Vesko Simić je od udara zadobio tri modrice na leđima, od kojih je jedna prokrvarila.
Za Užičanina Z. Đ., koji je vinovnik neobične nesreće, poznanici su juče rekli da je dobar čovek, da nije sklon ovakvim ispadima. Sam Z. Đ. pred policijom se, na saslušanju, pokajao za ono što je u trenutku nepromišljenosti uradio. Čekaju ga, najverovatnije, sud i kazna za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava.

Zoran Šaponjić