https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Лекарка бацила судске налоге

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 21.06.2007. 11:27:52Naslov: Лекарка бацила судске налоге
Poruka od: Pedja 21.06.2007. 11:27:52
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=32082

Лекарка бацила судске налоге

Пред улазом у ужичку болницу сат и по стајала кола Хитне помоћи у којима је био покојник, док је начелница Пријемног одељења упорно одбијала да се тек преминулом извади крв

Ужице – Несвакидашњи случај који се збио пре три дана испред Пријемног одељења ужичке Опште болнице поново је отворио питање поштовања лекарске етике, процедура, али и извршавања налога суда. Читав сат и по пред овим одељењем, на улазу у болничку зграду, стајало је паркирано возило Хитне помоћи са телом покојника, а за то време трајало је убеђивање ко је надлежан да прими леш, па и бацање званичних судских налога по ходницима Пријемног одељења.

Како сазнајемо, полиција ће поднети кривичну пријаву против начелнице Пријемног одељења др Биљане Томић, пошто је ова лекарка саслушана.

Из Мокре Горе је, у понедељак по подне, у круг ужичке болнице допремљено тело тек преминулог Милорада Којадиновића (51), који је страдао када је на њега пала бетонска бандера. Несрећни Којадиновић је на путу до болнице преминуо. Кола Хитне помоћи са телом покојника стигла су пред Пријемно одељење да би се, као што је уобичајено, на овом одељењу обавио преглед леша и урадиле анализе крви. Али, усмени захтев да се то обави начелница одељења др Биљана Томић је одмах одбила, под изговором да то није у њеној надлежности, те да преминуло лице треба да се пребаци у градску капелу. Докторка је била упорна, упркос захтеву судије, тужиоца и полицијског инспектора.

Затим је истражни судија у ординацији написао судске налоге за вађење крви покојнику и преглед леша и уручио их начелници.

Она је узевши налоге, изашла из ординације и наочиглед пацијената и особља бацила судске налоге на ходник.

После сат и по стигао је заменик директора Здравственог центра Ужице Зоран Лазовић, на позив истражног судије, који је с пода покупио налоге и, видно изнервиран поступком др Биљане Томић, преузео даље поступање око тела покојника. Због свега овога увиђај о разлозима погибије Којадиновића каснио је сат и по.

Сутрадан је Биљана Томић позвана у ужичку полицију, саслушана због основа сумње за кривично дело неизвршавања судске одлуке. Како је за „Политику” рекао општински јавни тужилац у Ужицу Саша Нешовић, против начелнице одељења биће поднета кривична пријава.

Нисмо успели да чујемо објашњење др Биљане Томић о овом случају. У кратком телефонском разговору рекла нам је да не зна о којем је пацијенту реч, посаветовала нас да „професионално радимо свој посао”, и одбила да о свему разговара телефоном.

Б. Пејовић
[објављено: 21.06.2007.]