https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Hemikalije iz kožare u Đetinji

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: losmi 26.04.2009. 12:08:36Naslov: Hemikalije iz kožare u Đetinji
Poruka od: losmi 26.04.2009. 12:08:36
Velika količina hemikalija izlila se u petak uveče u reku Đetinju i izazvala ekološki incident, a eventualne posledice po biljni i životinjski svet za sada nisu poznate.

Hemikalije su puštene iz fabrike za preradu kože „Derma produkt“, a ogromna mrlja iz koje se širio neprijatan miris bukvalno je prekrila površinu reke na delu prema plaži kod Užica, gde su, po tvrdnji očevidaca, plutale mrtve ribe.
Nadležne inspekcijske službe najavljuju će početkom naredne nedelje, kada se obave ispitivanja uzoraka vode, biti poznato o kakvoj hemikaliji je reč.
– Negde oko 18.30 na plaži se pojavila najpre masna mrlja, površine nekoliko kvadratnih metara, koja se postepeno širila jezerom. Nekoliko minuta kasnije ceo potez reke na kupalištu bio je prekriven belom bojom. Svakodnevno sam ovde već godinama, ali nešto ovako užasno nikada nisam video – ispričao je za „Blic nedelje“ Aleksandar Stefanović, čuvar plaže.
Hemikalije su, rekla je Ljiljana Rujević, republički ekološki inspektor, u Đetinju dospele iz fabrike „Derma produkt“ koja se nalazi u prigradskom naselju Volujac. Iz fabričkog ispusta za otpadne vode ovog preduzeća sporna materija se najpre izlila u Volučaki potok, koji se dva-tri kilometra naniže prema Užicu uliva u Đetinju.
– U pitanju su hemikalije koje se koriste u postupku prerade kože, a one su, najverovatnije, u reku ispuštene svesno. Fabrika tokom vikenda neće raditi, a već u ponedeljak primenićemo zakonski propisane mere – kazala nam je Ljiljana Rujević, uz napomenu da predstavnici ribolovačkog udruženja za sada nisu prijavili pomor ribe na ugroženom delu reke.
Velika bela mrlja zadržala se na plaži preksinoć negde do 20 časova, kada su zahvaljujući jačem dotoku vode masne mrlje razbijene, a Đetinja sa sobom nizvodno ondela hemikalije.
Dr Olivera Janjić iz Zavoda za javno zdravlje izjavila je za „Blic nedelje“ da su odmah po prijavi incidenta uzeti uzorci vode i da će biti obavljena njihova fizičko-hemijska i biološka analiza.

Katastrofa
Nenad Milićević, predsednik Organizacije sportskih ribolovaca „Đetinja“ iz Užica, izlivanje hemikalija nazvao je katastrofom koja se ne može meriti samo golim okom. On podseća da Đetinja važi za jednu od čistijih reka u zemlji, da su njeni virovi i obale stanište pastrmki, mladica, kolonije vidri.
– I do sada se dešavalo da se manja količina škodljivih materija iz iste kožare izlije u Đetinju, ali nikada u ovolikoj meri. Kada rekom prođe ovolika mrlja, nemoguće je da ne ostavi posledice na floru i faunu vode. Hemikalije se zadržavaju na kamenju u dnu reke, i sva je prilika da će proći dosta vremena dok se biljni i životinjski svet bar na ovom potezu Đetinje ne oporavi – kazao je Milićević.

Kod:
http://www.blic.rs/srbija.php?id=89844


Naslov: Odg: Hemikalije iz kožare u Đetinji
Poruka od: Pedja 04.05.2009. 15:00:01
http://www.danas.rs/vesti/hronika/dezurna/derma_produktu_zabranjen_rad.47.html?news_id=160076

Derma produktu zabranjen rad

Užice - Republički inspektor za zaštitu životne sredine, zabranio je užičkom preduzeću Derma produkt ispuštanje otpadnih voda i naložio obustavu rada toj firmi dok ne postavi sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

Kako je Danas pisao, to preduzeće, koje se bavi preradom kože, 24. aprila oko 18,30, ispustilo je otpadne vode u reku Đetinju, koje su na površini omiljenog užičkog kupališta formirale veliku belu i penastu mrlju, koja je uklonjena zahvaljujući jačem dotoku vode. Predstavnici užičkog Zavoda za javno zdravlje istog dana su uzorkovali vodu i hemikalije, a nalazi o tome trebalo bi da budu poznati narednih dana.

- Kada budemo dobili nalaze, preduzećemo i druge zakonske mere, kao što je eventualno prijava za prekršajni prestup, odnosno za ispuštanje otpadnih voda bez prethodnog prečišćavanja - rekla je Danasu Ljiljana Rujević, republički inspektor za zaštitu životne sredine i dodala da je zakonom za taj prestup zaprećena kazna od 150.000 do 3.000.000 dinara. Inače, protiv istog preduzeća republički inspektor za zaštitu životne sredine većje podnosio prijavu za isti prestup, jer je u februaru ove godine u reku ispustilo manju količinu otpadnih voda i tada je vlasnik novčano kažnjen.

Autor: N. Kovačević