https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Naše Užice - Iskopavanje rukopisa Kremanskog prorocanstva - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Iskopavanje rukopisa Kremanskog prorocanstva  (Pročitano 2324 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 03.01.2008. 17:47:27 »

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=52577

Ископавање рукописа Креманског пророчанства

Драган Пјевић, власник изгореле „космичке кугле”, намерава да копа по темељима срушене куће у којима је, по предању, похрањен оригинални рукопис у боци

Кад неће Ужичани у потрагу за Креманским пророчанством, онда хоће – Креманац. Већ су, наиме, све наде биле покопане да ће неко да копа по темељима срушене Поповића куће у Ужицу, где би, по предању, могла бити боца са оригиналним рукописом онога што предсказаше Тарабићи, а, ево, Дирекцији за изградњу града са таквим захтевом се обратио нико други до Драган Пјевић из Кремана, промотор креманског пророчког туризма, власник изгореле „космичке кугле“. Како сазнајемо, тражи Пјевић од Дирекције да му одобри да откопа темеље тог здања, да крене у потрагу за закопаним пророчанством. „Највећа загонетка пророчанства су рукописи проте Захарија Захарића, за које нико са сигурношћу не зна где се налазе“, пише у захтеву Пјевић, па са вером да би они могли да буду баш овде, тражи да му, зарад туристичке промоције Кремана и пророчанства, дозволе откопавање. Постоји, на књигама утемељено, веровање да је кремански прота Захарије – кум пророцима Тарабићима коме су они своја прорицања поверавали да би их записивао – оригинални рукопис Креманског пророчанства крајем 19. века дао свом пријатељу Гаврилу Поповићу, ужичком проти, који је запис ставио у флашу са уљем и укопао у темељ једне од својих кућа.

Према ужичком историчару Милораду Искрину, газдовао је Гаврило комплексом зграда, али је само једну, поменуту Поповића кућу, направио, док је друге купио. А није кућа поњава да се подигне и под њу смести флаша, има обичај да каже историчар Искрин. Ту кућу прота Гаврило је правио брату Алекси, угледном политичару свог времена, човеку од поверења династије Обреновић. Краљеви Милан и Александар Обреновић одседали су у Поповића кући кад би долазили у Ужице.

И Радован Казимировић у књизи „Тајанствене појаве у нашем народу“, писаној између два светска рата, наводи речи проте Захарија да је „гледао својим очима како је прота Гаврило тај рукопис узејтињавио, метно га у стакло и укопао под темеље своје старе куће, рекавши – кад се кућа стане рушити, наћи ће се и ово“! Поповића кућа је прошле године срушена, по намерама урбаниста да уреде средишни градски кварт, с тим да нико није покушао да завири шта је испод ње. Први, ево, то хоће Драган Пјевић. А како у Дирекцији за изградњу Ужица гледају на Пјевићеву намеру, за наш лист објашњава директор Иван Петронијевић: – Сматрамо да нема разлога да се ископавање не допусти, с обзиром на то да не нарушава слику града. Потребна је сагласност Републичког правобранилаштва, будући да је реч о парцели коју је општина својевремено поклонила Министарству просвете. Једина дилема је да ли допустити неком појединцу, па и Пјевићу, да копа, или то организовати у сарадњи са овлашћеном институцијом, музејем – истиче Петронијевић.

За мишљење смо питали и историчара Милорада Искрина, који поздравља Пјевићеву иницијативу, као покушај да се већ једном расветли ова мистерија. – Ако се копање дозволи, можда би било добро да то буде под стручним надзором археолога из ужичког музеја, да држава поведе рачуна о томе. Чудим се да никог из археолошке струке до сада ово није заинтересовало – каже Милорад Искрин.

Где су у овом археолози, запитасмо стручњака, археолога ужичког Народног музеја Милоја Мандића. Одговорио нам је да се, нажалост, струка у вези са сличним стварима мало у овом граду пита, урбанисти раде своје. Ето, срушена је Поповића кућа и нико није консултовао ни музеј, ни Завод за заштиту споменика, каже Мандић, па поставља питање: ко зна шта је могло бити у њеним зидовима?
Како ствари стоје, изгледа да је последњи тренутак за разјашњење вишедеценијске ужичке мистерије. Пре него што се нешто друго (у плану је изградња пословног простора) направи на месту Поповића куће...

Бранко Пејовић
[објављено: 02.01.2008.]
Sačuvana

immigré
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Poruke: 250


« Odgovor #1 poslato: 03.01.2008. 17:59:49 »

Pa ovo je mozda jedinstvena prilika da se proveri da li je stvarno u temeljima kuce sakriveno prorocanstvo?Treba pustiti coveka da proba.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 14.01.2008. 14:07:07 »

http://www.pressonline.co.yu/vest.jsp?id=27500

U POTRAZI ZA PROROČANSTVOM

Pored objavljenog Kremanskog proročanstva, govorilo se da postoje i neotkriveni, originalni zapisi. Postoji teorija da su zakopani negde u Užicu, ali prava istina se još uvek ne zna

Mnogobrojne knjige i novinski članci pisali su o kruni srpskog proricanja - Kremanskom proračanstvu. Malo ima onih koji nisu čuli za Miloša Tarabića (1809 - 1854) i njegovog sinovca Mitra (1829 - 1899), koji su predvideli mnoge događaje. I Miloš i Mitar bili su nepismeni, pa je sva njihova kazivanja zapisivao prota Zarija Zaharić (1834 - 1918). Pored objavljenih proročanstava, govorilo se da postoje originalni zapisi koje još niko nije video. Govorilo se da su oni negde zakopani u Užicu, a da su neki prepisi zapaljeni. Dr Radovan Nestorović je jedan od poslednjih sagovornika prote Zarije Zaharića, koji je 1915. godine zapisao i opisao gde bi originalni zapisi mogli biti sakriveni.

Obrenovići protiv

U vreme Miloša i Mitra Tarabića na vlasti u Srbiji bila je dinastija Obrenović. Proricanje Tarabića odnosilo se, između ostalog, i na kraj ove dinastije i početak vladavine dinastije Krađorđević. Zato se o Kremanskom proročanstvu u to vreme nije smelo govoriti ili se govorilo tajno i zuckalo jedino u najužim prijateljskim krugovima iz straha od policije. Prvi koji je nešto malo više pisao o tome bio je Pera Todorović u "Malim novinama", a potom je pisao i u svom listu "Ogledalo", jer je kao dvorski novinar bio upućen u mnoge stvari.

Proročanstvo je viđeno kroz političke naočare, a naš bivši poslanik u Londonu, Čedomir Mijatović, govorio je o njemu u uverenju da će se po zapisima ispuniti svi naši veliki politički događaji. Do smrti je čuvao izvesne zapise o tome, koji će se kasnije objaviti. Mijatović je tada bio ministar finansija u vladi. O proročanstvu je pričao svojim kolegama koje su na njega prosule čitave bujice sarkazma i ismevanja. On je po pričanju prote Zarije Zaharića za Kremansko proročanstvo doznao od Alekse Đ. Popovića, rođenog brata čuvenog užičkog prote Gavrila (1823 - 1881). Aleksa Đ. Popović je bio prvi predstavnik Narodne skupštine obnovljene Kraljevine Srbije i vrlo poverljiva ličnost za vreme Obrenovića. Kada je 1875. godine Narodnu skupštinu raspustio kabinet čiča Danila Stefanovića, Aleksa Đ. Popović je rekao Mijatoviću: "Vidiš li kako se sve zbiva što je onaj prorekao!"

Posle toga je po preporuci Mijatovića bio primljen kod kralja Milana u naročitoj audijenciji. Kralj Milan je molio Aleksu da mu priča sve što zna o proročanstvu, ali ovaj nije smeo sve da kaže, jer je znao da proročanstvo predviđa propast dinastije Obrenović, a prota Zarija je bio naklonjen Karađorđevićima. Zbog svega ovoga kralj Milan je mrzeo Zarija i Kremansko proročanstvo mu je stalno bilo u glavi, jer mu je Mijatović o tome 1868. godine doneo čitav štos zvaničnih poverljivih akata koje je kralj čitao. Sva akta bila su u fascikli Ministarstva unutrašnjih dela, ali su zatim nestala. Veruje se da je prepis uzeo Nikola Hristić.

Kuća kao da je živa

O Tarabićevim proročanstvima znao je i arhiepiskop beogradski i mitropolit Srbije Mihailo jer je prota Zarija o tome sa njim pričao. Zarija je o proročanstvu pričao i proti Gavrilu Popoviću (bratu Alekse Đ. Popovića), koga je neobično voleo i cenio, pa mu je po molbi i rukopis o tim proročanstvima spremio i dao. Prota Gavrilo je taj rukopis stavio u staklo i ukopao ga u temelj jedne od svojih kuća, a govorilo se da je tu kuću nasledila Stana Popović, supruga Alekse Đ. Popović. Tadašnje imanje prote Gavrila, Alekse Đ. Popovića i još jednog brata u Užicu je bilo veliko. Prostiralo se od današnjeg muzeja u Užicu i obuhvatalo prostor do nekadašnje Beogradske banke pa sve do Doma vojske i lokala današnje "Galerije". Gavrilova kuća je bila na mestu gde je sada bašta Doma vojske. Zato postoji verzija da je baš tu zakopano Kremansko proročanstvo. Međutim, Gavrilo je napravio još jednu kuću svom bratu Aleksi, koja je u Užicu postojala do jula 2006. godine, na mestu preko puta današnje Zelene pijace, odnosno muzeja, naslonjena na današnju prodavnicu "Kadinjača".

Tada je Gavrilo rekao Zariji da kada se kuća bude rušila naći će se "ovo" (misleći na staklo i papire u njemu). Zarija je umro u uverenju da će se taj rukopis kad-tad pronaći pod temeljom te kuće.

Kuću Alekse Đ. Popovića nasledila je njegova supruga Stana (umrla 1936. godine). Tu kuću je potom nasledio njegov sinovac Vlade koga je Aleksa usvojio. Vlade je dobio sina kome je dao ime Aleksa i koji je živeo u toj kući sa porodicom. Kada je umro, u njoj je ostala da živi njegova supruga Radojka koja je umrla pre nekoliko godina. Radojka je u razgovoru sa potpisnikom ovih redova pre devet godina ispričala zanimljive događaje vezane za ovu kuću. Kuća je posle Drugog svetskog rata po Zakonu o eksproprijaciji oduzeta, ali je porodica ostala da živi u njoj dok joj se ne obezbedi adekvatan smeštaj.

- Kuća se ponaša kao da je živa! Čim bi se pomenulo rušenje kuće, dolazilo bi do nekih previranja u zemlji. Prvo pominjanje da se ruši kuća bilo je 1968. godine, a odmah nakon toga došlo je do demonstracija. Potom, sedamdesetih godina prošlog veka bilo je ponovo govora da se ova kuća ruši i opet su bili nemiri u zemlji. Međutim, najzanimljivije tek sledi. Kada su izbili sukobi 1991. godine u Hrvatskoj i Bosni, u kući je došlo do pucanja jednog zida. Zatim, krajem devedesetih prošlog veka u kuću su došli ljudi iz užičke Direkcije za izgradnju i razgovarali o rušenju. Pukotina na zidu se još više razdvojila, a pod je počeo da se uleže. Malo posle toga počelo je NATO bombardovanje - govorila je tada Radojka.

Radojka je umrla u uverenju da je u njoj zakopano Kremansko proročanstvo, a kuća je po nalogu Direkcije srušena 2006. godine.

Užički muzej tražio iskopavanja

Posle rušenja kuće istoričari i etnolozi iz Narodnog muzeja iz Užica Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu uputili su zahtev da se lokacija otkopa, ali ni do danas iz Kraljeva nije stigao nikakav odgovor.

Zatim se pre nekoliko dana pojavio Dragan Pjević, koji sebe smatra tumačem Kremanskog proročanstva i koji je u Kremnima napravio Dom kremanskih proroka koji predstavlja atrakciju za turiste. On je podneo zahtev užičkoj Direkciji grada da on vrši iskopavanja. Međutim, u muzeju tvrde da užička Direkcija za izgradnju ne može biti nadležna da izda dozvolu Draganu Pjeviću pošto je Popovića kuća bila starija od jednog veka i samim tim tretirana je kao objekat pod zaštitom države, a ukoliko se odobri otkopavanje, to pravo bi moralo da pripadne Narodnom muzeju.


Jedan od prepisa zapaljen

Veruje se da je bilo više prepisa Kremanskog proročanstva. Jednu od verzija gde je proročanstvo opisao je Dobro Ružić, bivši ministar prosvete i crkvenih poslova, i istovremeno lični prijatelj prote Zarija.

Po nekim zapisima Ružić je rukopise čak i završio i krio, jer je za vreme Obrenovića često vršen pretres i u njegovoj kući. Kao obeleženi karađorđevac bio je dva puta osuđivan bez ikakve stvarne krivice, a sve zbog toga što je išao na Cetinje kod kneza (posle kralja) Petra. Zbog bojazni da se proročanstvo ne pronađe, rukopis je sakrio pod strehom kuće. Zbog velikog straha da misteriozne zapise protivnici njenog muža ne pronađu, Ružićeva supruga Olga je zapise zapalila.

Valjevčanin tvrdio da je pronašao zapise

Aco Vidić iz Valjeva, vlasnik i urednik Izdavačke kuće, tvrdio je da je pronašao orginalan tekst Kremanskog proročanstva, koje je na 70 stranica ispisao kum proroka Mitra i Miloša Tarabića prota Zaharije Zaharić. Međutim, nije saopštio mesto gde je pronašao zapise, ni ime čoveka koji mu je saopštio mesto gde se nalaze zapisi. Ali je rekao da je hemijskom ekspertizom u Beogradu utvrđeno da je rukopis star oko 150 godina, papir na kome je pisano deset godina je stariji, a proverama je potvrđeno da je to originalan rukopis Kremanskog proročanstva, ispisan krasnopisom prote Zaharića.

Zvezdana Gligorijević
Sačuvana

Starla
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Poruke: 1537
Najforumaš 2007
« Odgovor #3 poslato: 14.01.2008. 15:15:20 »

Pjevic je snalazljiv covek.Zna da ce to doneti dosta para,a igranje lopte u Zvezdi i Partizanu stvarno je skupo..
U svakom slucaju bas bih volela da nadju ta dokumenta.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #4 poslato: 18.02.2008. 14:28:47 »

http://www.politika.co.yu/rubrike/Srbija/Parapsiholog-u-potrazi-za-prorochanstvom.lt.html

Parapsiholog u potrazi za proročanstvom

Zašto se okleva sa traženjem originalnog kremanskog rukopisa i na koje se sve načine za njim traga

Mada je priča o namerama da se u Užicu traga za Kremanskim proročanstvom zagolicala javnost, još uvek nijednom krampom nije udareno u zemlju koja prekriva temelje srušene Popovića kuće. Tu je, po predanju, zakopan originalni rukopis proročanstva. Čeka se, i to već mesecima, zvanično odobrenje nadležnih. A biće ga, saznajemo, uskoro – čim se zimi kraj ugleda.

Nameru da kopa i traga za flašom sa originalnim zapisom proročanstva, podsećamo, iskazao je Kremanac Dragan Pjević. Podstaknut onim što je u knjigama čitao (jedna od njih je predratna Kazimirovićeva o tajanstvenim pojavama u našem narodu) i od potomaka familije prote Zaharića (koji je predskazanja proroka zapisivao) slušao, rešio je da pokuša i proveri da li je flaša zaista na tom mestu.

O tome je Pjević zahtev, još pre novogodišnjih praznika, uputio užičkoj Direkciji za izgradnju. Nadležni u toj ustanovi razgovarali su tada o ovom zahtevu, pa utvrdili da nema razloga da se ne dozvoli kopanje i traganje. Tim pre što je interesovanje javnosti da se razreši ova misterija veliko. Jedina dilema onih kojima je posao da poduhvat odobre ili odbace odnosila se na to da li kopanje dopustiti pojedincu ili obaviti ga u saradnji sa ovlašćenom institucijom, muzejem na primer.

– Tako su rekli, ali ja, evo, do sada nisam dobio odgovor na moj zahtev – požalio se reporterima „Politike“ Dragan Pjević. – Ne znam šta se čeka i zašto se okleva. Ako je Popovića kuća bila pod zaštitom države, nije zemlja ispod nje. U tom čekanju razgovarao sam sa familijama naslednika bitnih za ovaj posao: i potomcima Popovića, čija je bila kuća, i potomcima Zaharića, za koje se može reći da je zapis njihovo vlasništvo, pošto ga je pisao prota Zaharije. Od njih sam dobio ovlašćenje da kopam i tražim originalno proročanstvo. Nastojaću, ne bude li odobrenja nadležnih, da mi oni obezbede ulazak u taj posed.

I mada odobrenja još nema, Pjević će ga, kako stoje stvari, ipak dobiti. To nam potvrđuje Ivan Petronijević, direktor užičke Direkcije za izgradnju, rekavši da je saglasnost već ranije postignuta i da tu neće biti promene.

– Odlučili smo da se kopanje ipak obavlja u saradnji sa užičkim muzejem – navodi Petronijević. – Iz te ustanove neće postavljati neke posebne uslove, ali će biti prisutni kad to Dragan Pjević bude organizovao.

A na pitanje šta se čeka i, kad je tako, zašto se Pjeviću ne daje odobrenje, direktor Direkcije za izgradnju napominje da ovo doba godine nije pogodno za takve radove: kiša ili sneg mogu da ometaju kopanje, radovi u raskopanom zbog padavina mogu da budu zaustavljeni, tako da će se sačekati lepše vreme i prolećni dani za ovaj posao.

Onaj ko poznaje nesvakidašnje upornog Dragana Pjevića – promotora kremanskog proročkog turizma, vlasnika tri puta paljenih objekata u zaseoku Tarabići i čuvene, takođe spaljene „kosmičke kugle“ – već zna da će on svakako sačekati i prolećne dane i da ga čekanje nikako neće od nauma odvratiti. Dodatni razlog je svakako i ono što nam je ovih dana ispričao. Naime, Pjević kaže da u Užicu upravo boravi jedan parapsiholog, koji je došao iz jednog većeg grada u Srbiji.

– Pročitao je tekst u „Politici“ o mojoj nameri da tragam za proročanstvom, pa došao ovde i javio mi se. Kad priđe mestu gde ćemo kopati, temeljima srušene Popovića kuće, on kaže da tu, pod zemljom, svojim sposobnostima vidi zakopanu flašu punu ulja, u kojoj je papir. I to je razlog više da počnem da tragam – tvrdi Dragan Pjević.

B. Pejović
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.247 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)