https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Komunalna policija u našem gradu

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: alexg 20.10.2009. 21:30:01Naslov: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: alexg 20.10.2009. 21:30:01

УЖИЦЕ, 20.10: Данас је на ужичком Тргу одржана промоција улоге и надлежности комуналне полиције. У организацији Министарства за државну управу и локалну самоуправу и ужичког градског руководства представљени су послови комуналне полиције која ће бити задужена за чистоћу града, превозу, депоновању отпада, локалном саобраћају, заштити животне средине. Она ће бити задужена и да реагује на предлоге грађана и на друга питања која су у делокругу рада локалне самоуправе.

Према речима државног секретара у Министарству за државну управу, Сање Чековић, број комуналних полицајаца по градовима биће формиран по принципу један полицајац на 5.000 становника, тако да би у Ужицу требало да буде 17 комуналних полицајаца. Ужички градоначелник Јован Марковић сматра да ће ова полиција значајно помоћи грађанима у решавању оних проблема са којима се сусрећу сваког дана и да ће подићи квалитет урбаног живљења.

Izvor: sajt Grada Užica

Shodno planiranom uvođenju komunalne policije u gradove u Srbiji, poslednjih nekoliko dana dešavale su se promocije iste u gradovima širom Srbije. Kao što je i objavljeno na sajtu gradske uprave, u Užicu je promovisana ova nova vrsta čuvara reda. Prema zakonskom rešenju, nadležnosti ove policije će biti održavanje čistoće grada, intervenisanje u slučaju prekomerne buke, briga o ekologiji.... U svom poslu imaće pomoć organa unutrašnjih poslova.

Koliko ja shvatam ulogu ovih lica, praktično oni će biti kao ''bobiji'' u Velikoj Britaniji, koji su policajci i imaju ovlašćenja, ali ne kao klasična policija. Tamošnji ''bobiji'' zaduženi su da kažnjavaju nesavesne građane koji bacaju otpatke na ulici, naplaćuju kazne za nepropisno parkiranje ili za prolaz građanina na crveno svetlo za pešake, ali isto tako imaju ulogu turističkih radnika (stranim turistima objašnjavaju gde se šta nalazi ili ih upućuju kako da stignu do određene lokacije). Da li će takvi policajci i kod nas imati ta zaduženja?

Kakvo je vaše mišljenje o ovom? Da li će ovo doprineti opštem boljitku i uslovima života u gradu?


Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: Igor 20.10.2009. 23:31:02
Nadam se da hoce, ustvari mora. Postali smo nevidjena stoka, prljavi smo i prljamo za medalju.


Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: Vlad Dracul 21.10.2009. 12:28:27
Najsmesnije od svega je da mi je ovakvu sluzbu vec pominjala supruga pre nesto oko pola godine dok je radila istrazivanje za seminarski na fakultetu, a ja sam se pri samom pomenu valjao od smeha. Bio sam vise nego ubedjen da takva sluzba kod nas nece nikada poceti sa radom. Da vidimo kako ce se pokazati u praksi bice mi drago da neko pocene kaznjavati za izbacivanje smeca iz automobila u pokretu, ne praznjenje djubreta iz kontejnera i slicne stvari.. samo da ne bude kao rad komunalnih inspektora onda ih dzaba placamo.


Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: alexg 21.10.2009. 15:02:24
Prioritet rada komunalne policije biće rešavanje problema građana u oblasti čistoće grada, prevoza, deponovanju otpada, lokalnom saobraćaju, zaštiti životne sredine i drugo. Komunalni policajci imaće veća ovlašćenja od komunalnih inspektora, a manja od redovne policije, a sarađivaće i sa jednima i drugima.
E, sad...sama reč ''rešavanje problema'' može se tumačiti ovako i onako. Pošto je rečeno da će imati veća ovlašćenja od komunalnog inspektorata, to praktično znači da će imati ovlašćenja da pišu kazne. Stvarno bi bilo dobro da to zaživi i da konačno bude malo uvedeno reda u ovu oblast. Pretpostavljam da se njihova ovlašćenja ne odnose samo na građane, već i na firme, tako da njihov rad bi trebalo da malo sve ukupno, lošu, situaciju, popravi.

Citat
Postali smo nevidjena stoka, prljavi smo i prljamo za medalju.


I slažem se i ne slažem se. Kada kažeš ''stoka'' podržavam tu reč za one koji kontinuirano nastavljaju da bacaju smeće na već očišćenje divlje deponije. A, generalno, složićemo se da je Užice, danas mnogo čistiji grad nego što je to bio do pre nekoliko godina, pa i uređeniji - ali sve to može da bude jako, jako bolje.

 


Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: Igor 22.10.2009. 19:56:58

Postali smo nevidjena stoka, prljavi smo i prljamo za medalju.


Ovo se odnosi na Srbe generalno.

Inace relativno sam zadovoljan cistocom grada, makar uzeg i sireg centra kuda se krecem. Ne znam kakva je situacija na periferiji.


Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: milorad 23.10.2009. 15:17:31
Pa neka odma nađu i kazne onog klipana koji je obeležio onako parking mesta iznad pozorišta .Lepo i u redu smo se parkirali godinama i moglo je duplo više vozila tu da stane, kad umešaše prste ovi stručnjaci i to što je još ostalo malo upropastiše... odakle im bre takve ideje ...trotoare pešacima i tako auto u vazduhu da se parkiraju. :slap:


Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: alexg 23.10.2009. 18:22:00
Citat
Pa neka odma nađu i kazne onog klipana koji je obeležio onako parking mesta iznad pozorišta


Na žalost, moram da te razočaram, ali u nadležnosti te policije neće biti takav vid aktivnosti. Neće oni određivati gde se i kako se parkira. Zna se ko to radi i na koji način. E, sad, druga je tema koliki je ko stručnjak za tu materiju, a u insitituciji gde se određuje gde se vozila parkiraju.

Čak nisam siguran, da li će u nadležnosti komunalne policije biti kažnjavanje nepropisnog parkiranja, mislim da to ostaje u nadležnosti redovne, saobraćajne, policije. Nelogično mi da komunalni policajci naplaćuju kazne za nepropisan parking.

Ono što je zanimljivo, rečeno je da komunalna policija će imati ovlašćenja ''veća od sanitarnog inspektora, a manja od redovne policije'', e sad kako to ko tumači...Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: DJ_Uro_UE 28.10.2009. 01:45:42

Pa neka odma nađu i kazne onog klipana koji je obeležio onako parking mesta iznad pozorišta.


A pazi klipana koji je odluchio i dozvolio da se ovako obelezhi parking u Ulici Kneza Lazara ...

(http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs257.snc1/10418_1238246519370_1325480656_2387895_7416278_n.jpg)


Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: milorad 28.10.2009. 17:30:10
Eeeeee, al pazi nikad ne možemo saznati ko to radi onaj što farba to sigurno nije smislio nego neko ko se sakriva negde u kancelariji i kad ga pitaš što je tako uradio . rekao bi pa znaš tako su naredili ovi iz saobraćajne policije i tako s mame na tatu ....


Naslov: Odg: Komunalna policija u našem gradu
Poruka od: klackalica 04.11.2009. 17:27:20
Najveci biser sa parking mestima je ispred bivse knjizare D.Tucovic i Dragstora, gde su neka mesta iscrtana popreko, a neka zapreko. Bas bih voleo da vidim kreatora ideje kako parkirava na onim "zapreko" mestima na onolikom ivicnjaku...