https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Naše Užice - Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1] 2  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Konacno: Autoput ka moru ne ide kroz uzicki kraj  (Pročitano 9789 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 03.07.2008. 14:31:27 »

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=123900&datum=2008-07-03


Preko Peštera sve do Jadrana

REPUBLIČKA reviziona komisija je stavila tačku na višedecenijsku dilemu. Deonica autoputa Beograd - južni Jadran, od Požege do Boljara, definitivno ide preko Peštera. U igri su bile četiri varijante, a usvojena je takozvana „Istok 1“, dužine 106,8 kilometara.Saobraćajni institut CIP dobio je nalog da uradi generalni projekat deonica Požega - Boljare. Ispitano je više od hiljadu kilometara raznih varijanti za izbor trase autoputa na prostoru koji je generalno sa zapada ograničen zaštićenom zonom planine Zlatibor, a sa istoka Golijom. Trebalo je premostiti klizišta, akumulacije, kulturno-istorijske spomenike i naseljena mesta koja onemogućavaju prolazak autoputa. CIP je uradio četiri rešenja i predložio najbolje, koje je Republička reviziona komisija usvojila 9. maja ove godine. Iz plana su ispale zapadna i centralna varijanta.

Trasa je, dakle, doskora bila poznata samo od Beograda do Požege. Zato je ta deonica i bila predmet koncesije.

Konačno, poznato je i kako će se Srbija spojiti sa Crnom Gorom u mestu Boljare. Dalje, dakle, autoput ide od sela Prilepac dolinom reke Moravice, pruža se prema Arilju i Ivanjici, koju obilazi sa severoistočne strane. Dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosavice i, obilazeći Goliju, spušta se do Kovilja, pored Biočana do Duge Poljane, preko Peštera pravcem severoistok-jugozapad do Boljara, gde je granična tačka, koja je dogovorena sa Crnom Gorom.

- Republička reviziona komisija ostavila je mogućnost da se kroz izradu idejnih projekata još jednom razmotri i varijanta „Istok 2“, što bi značilo da put od Duge Poljane može da skrene ka Sjenici, koja bi se zaobišla sa južne strane - navodi Milosav Anđelković, tehnički direktor CIP.

- U odnosu na zapadnu varijantu istočna je kraća za 42 kilometra.

Dugi niz godina prepucavali su se Užice i Pazar na koju će stranu autoput da skrene. Ali, ni stručna javnost možda nikada nije bila toliko podeljena kao u slučaju izbora trase od Požege do Boljara.

Prednosti užičke varijante su razvijeni privredni centri, Zlatibor, pre svih, ali je ta trasa duga 156,6 kilometara i samim tim daleko skuplja za izgradnju, jer je reč o vrlo zahtevnom terenu. Čak 48 odsto, put bi bio u objektima, a to je 43 kilometra mostova i 25 kilometara tunela.

Sa druge strane, pešterska takođe ima svoje prednosti - razvoj tog dela Srbije, „otvaranje“ Golije... Na ovom putnom pravcu preko Peštera predviđena je izgradnja četiri petlje, deset benzinskih pumpi, 18 odmorišta, 107 retenzija, a ukupna dužina mostova je 22 dok bi u tunelima bilo 27 kilometara.

Međutim, autoput gde se naplaćuje putarina, mora da ima alternativni pravac, koji je u pristojnom stanju, a preko Peštera takve saobraćajnice nema. I to bi možda mogao da bude problem. Takođe, ovako veliki projekti grade se u etapama i svaka deonica koja se završi pušta se u saobraćaj i naplaćuje se putarina. Ali, da bi preko Peštera krenula vozila, mora da se završi kompletan autoput.

ČETIRI VARIJANTE

* „Zapad“, kreće od Požege i od Gorobiljskog polja prelazi u dolinu reke Đetinje, prolazi pored Sevojna, zatim se penje prema Čajetini, prolazi pored sela Mačkat, Ljubiš, spušta se ka Kokinom Brodu i Novoj Varoši odakle se penje ka Sjenici i produžava do Boljara. Ova varijanta duga je 156,6 kilometara.

* „Centralna“, dužine 102,9 kilometara ide od Požege i u području sela Prilipac dolinom reke Moravice pruža se prema Arilju i Ivanjici. Dalje ide dolinom reke Grabovice brdovitim predelima Dubrave do Poljanske gore i Kladnice dolazi u rejon Sjenice i dalje do Boljara.

* „Istok 1“, dužine 106,8 kilometara poklapa se sa centralnom varijantom do Petačkog polja, i Ivanjicu obilazi sa severoistočne strane. Dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosavice i obilazeći Goliju spušta se do Kovilja, pored Biočana do Duge poljane, preko Peštera pravcem severoistok-jugozapad do Boljara.

* „Istok 2“, dužine 111,1 kilometar, u potpunosti se poklapa sa varijantom „istok 1“ sve do Duge poljane na putu Sjenica - Novi Pazar. Od Duge poljane trasa se pruža jugozapadno, obilazeći Gradac, sve do mesta Paljevine, gde se poklapa sa zapadnom i centralnom varijantom.

CRNOGORCI NAPREDUJU

Crnogorci su, što se tiče saobraćajne veze sa Srbijom, otišli malo dalje. Oni su definisali trasu, koja ide od Boljara preko Berana, Andrijevice, Mateševa, Smokovca, pored Podgorice kroz tunel Sozina do Bara. Tunel je pušten u saobraćaj. A trenutno se rade i idejni projekti za pojedine deonice. Projektna dokumentacija se radi za pun profil autoputa.

E. R.

* Autoput-RASKA.jpg (17.08 KB - preuzeto 5390 puta.)
Sačuvana

Милош89
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Милош Никовић
Mesto: Ужице
Lokacija: Царинa
Država: Србија
Horoskop: Vaga
Poruke: 7


« Odgovor #1 poslato: 03.07.2008. 21:00:23 »

Па да,битно је да иде кроз Вељов Чачак *ебо га он,оста Ужице слепо црево Србије...:/
Sačuvana
DJ_Uro_UE
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Dovarje
Država: State of Serbia
Horoskop: Jarac
Poruke: 3437

Master of disaster


« Odgovor #2 poslato: 03.07.2008. 21:13:23 »

Autoput ka moru Huh? Kom moru Huh? Montenegro me ne interesuje. A ni njihov autoput.
Sačuvana
Starla
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Poruke: 1537
Najforumaš 2007
« Odgovor #3 poslato: 03.07.2008. 21:54:31 »

Slazem se sa DJ..Boli me za auto-put.Ionako ne bih letovala tamo jer sam se jednom opekla..Te nema vode,prljavo sve,a tretiraju te kao da si dosao da otmes nesto.Sutra vece kod brace Turaka smile .Sa njima smo ionako duze bili u zajednici smile .
Sačuvana
filler
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Filipos Domesticus
Mesto: Ispred Ekrana
Lokacija: Ni na nebu ni na zamlji
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Bik
Poruke: 1431


..::Hackintosh 10.5.6::..WWW
« Odgovor #4 poslato: 03.07.2008. 22:35:53 »

Lol "more", svaki put kad sam bio kupao sam se sa gov**ma u "moru" ostacima od hrane i bony-ima sa krilcima... Vise sam povracao i imao kojekakve boleshchine nego sto sam se odmarao. Neka im ete autoput i ne Milose, nece Uzice postati slepo crevo Srbije zbog autoputa... Vec zbog p***ra licimura demona Cheesy
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #5 poslato: 03.07.2008. 23:09:01 »

Niej taj put bitan zbog odlaska na more nego zbog privrede.
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #6 poslato: 04.07.2008. 11:48:49 »

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=5&status=jedna&vest=123966&datum=2008-07-04

Užičani: Koridor za Ugljanina

Pred majske izbore je na Gradskom trgu u Užicu, u jeku kampanje, lider G 17 plus Mlađan Dinkić uzviknuo: “Dobićete autoput”. Prema novoj, definitinoj odluci Republičke revizione komisije, trasa će ipak u širokom luku zaobići najveći grad zapadne Srbije, ali i Zlatibor kao najznačajnije turističko odredište u državi. Na gubitku su najprosperitetnije opštine, pa i Republika Srpska, a dobijaju čini se - samo Raška i Sandžak.

Time je stavljena tačka na velike, pre svega ekonomske ambicije ovog dela zapadne Srbije. Umesto varijante “Zapad”, odabran je plan “Istok 1”, pa će od Beograda do Jadrana, vozila prolaziti severoistočno od Ivanjice, dolinom Moravice do Kosavice obilazeći Goliju, sve do Kovilja, pored Biočana i Duge Poljane, preko Peštera, do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

- To je loša vest za građane Užica, za Zlatibor, ali pre svih za generacije koje dolaze. Čitavom regionu je ukradena budućnost. Neka sada ministar Dinkić objasni, zašto je dao lažnu nadu o prosperitetu - ističe Tihomir Petković, još uvek aktuelni predsednik opštine.
U najmanju ruku je čudno, što će užička, inače najveća Opšta bolnica u Srbiji, ostati odsečena od autoputa, kada se zna da je ona često jedini spas za stanovnike deset opština u zapadnoj Srbiji, ali i za pacijente iz istočne Bosne i sa severa Crne Gore. Gde će i kuda će, budući pacijenti, u urgentnim stanjima, s autoputa?

Trpeće i brojne razvijene opštine, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta, Čajetina... ali i Republika Srpska, jer izbor “Istok 1”, kida i ovu vezu.

Razočarenje vlada i na Zlatiboru, gde će se samo tokom ove godine sliti investicije vredne 100 miliona evra. Planina je uvek puna domaćih gostiju, ali stranci ovde sigurno neće dolaziti starom magistralom. Umesto ostvarenja ambicija u koje je već uložen ogroman trud i novac, vest o odabiru trase “Istok 1”, izazvala je šok.

Nadu gasi i činjenica da je u Saobraćajni institut CIP već stigao nalog za izradu generalnog projekta za deonicu Požega - Boljare.

- To je čist ustupak manjinama, Ugljaninu i Ljajiću. Oni uslovljavaju buduću vladu. Na celoj deonici, putnici neće imati gde da skrenu s autoputa, biće to čist tranzit. Istovremeno, razvijena mesta s ogromnim potencijalom ostaju “kratkih rukava” - naglasio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Na Zlatiboru su odlučni, da ako opstane varijanta “Istok 1”, po svaku cenu “izguraju” konverziju aerodroma Ponikve, prilagođavanje piste za civilne svrhe. To smatraju minimalnom zaštitom nacionalnih interesa, koji su još jednom prokockani.

- Struka se izgleda nije puno pitala pre odluke. Kroz Rašku i Sandžak, nenaseljena prostranstva i zaštićena dobra prirode, prolaziće autoput. Čitava mreža gradova i velikih naselja ostaje skrajnuta - stav je Ivana Petronijevića, direktora užičke “Direkcije za izgradnju”, koji takođe ne isključuje politički uticaje iz Raške i Sandžaka, prilikom donošenja odluke.

TO SE NIGDE NE RADI

STRUČNJACI iz Užica ukazuju da ne postoji primer da se bira najkraća, već ekonomski najisplativija varijanta prilikom gradnje saobraćajnica. Nigde u svetu autoput u širokom luku ne obilazi administrativni centar cele regije. Nije primereno da autoput prolazi kroz male varoši i nenaseljene gudure, umesto kroz najvažnije zdravstveno, političko, kulturno, turističko, privredno središte.

ŠTA PREOSTAJE?

VARIJANTA “Zapad” jeste nešto duža i skuplja, ali je daleko isplativija - kaže Ivan Petronijević. - Ako se ipak realizuje varijanta “Istok 1”, nama u srcu Srbije ostaje da se zanimamo lokalnim pitanjima, da se borimo za obilaznicu koja će nas koliko-toliko približiti autoputu.


N. JANKOVIĆ
Sačuvana

Драгољуб
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Ужице
Lokacija: Доварје
Država: Србија
Poruke: 1540« Odgovor #7 poslato: 04.07.2008. 12:01:37 »

Pa logichno je da na ide pored nas kada je dosta blize od Pozege okrenuti direktno ka moru. Kao da neko ima asfalta i mostova na bacanje.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #8 poslato: 04.07.2008. 15:20:23 »

Ne spaja autopiut samo dve kranje tacke nego terba da spaja i mnoge vazne tacke usput.

Izborom ove trase, prakticno su sveli autoput na put kojiima ulaz i izlaz jer prolazi kroz krajeve gde nema ni naselja a kamoli vaznih poslovnih centara.
Sačuvana

Speedy
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Poruke: 170« Odgovor #9 poslato: 05.07.2008. 07:22:49 »

Jabome tako se to radi...
Ljoodi propadosmo!
Sačuvana
DJ_Uro_UE
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Dovarje
Država: State of Serbia
Horoskop: Jarac
Poruke: 3437

Master of disaster


« Odgovor #10 poslato: 06.07.2008. 09:50:20 »

Pobogu, pa drzhava je propala. Zashto ne bismo i mi sa njom ! ?
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #11 poslato: 06.07.2008. 10:16:02 »

A zato bi smo propadali? Čija je tu korist?

Ne vidim koja je svrha tvog defetizma. Ako se nešto radi na našu štetu a za naše pare, imamo svako pravo da se bunimo.
Sačuvana

jelenica_ue
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Žena
Ime i prezime:
Jelena Hlubek Supurović
Lokacija: centar
Država: Srbija
FaceBook: ima
Horoskop: Ovan
Poruke: 2278
Najforumaš 2008
« Odgovor #12 poslato: 06.07.2008. 11:34:36 »

Ja se nesto ne bi preterano cimala zbog ovoga ...

Taj autoput ce biti na 30ak km od Uzica ... 15 min voznje ...
Sačuvana
hodac
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Poruke: 393WWW
« Odgovor #13 poslato: 06.07.2008. 22:50:53 »

Za nas kao za grad to nije toliko sushtinsko pitanje , jer je na 20 km od nas , ali da nemamo sektashe koji vode grad, i koji rade samo onako kako im kaze vodja sekte iz Beograde , trebalo bi zatvoriti magistalni put i propushtati samo vozila sa ue tablama i stranim tablama a zauzvrat traziti da se ponikve zavrshe do 2010 godine jer je to za nas sushtinsko pitanje ILI DA se potvrdi traza preko uzica i Zlatibora (jer je to njima vishe znachajno pitanje ) .
Sačuvana
Драгољуб
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Ужице
Lokacija: Доварје
Država: Србија
Poruke: 1540« Odgovor #14 poslato: 06.07.2008. 23:42:30 »


Ne spaja autopiut samo dve kranje tacke nego terba da spaja i mnoge vazne tacke usput.

Izborom ove trase, prakticno su sveli autoput na put kojiima ulaz i izlaz jer prolazi kroz krajeve gde nema ni naselja a kamoli vaznih poslovnih centara.


Koji to vazni poslovni centri prolaze kroz nash kraj, koliko znam nema ih?

Kada naprave autoput napravice i poslovne centre gde god pozele. Pa narod, kroz chije ce njive prochi ovo novo parche asfalta, jedva cheka da im drzava ili neki privatnici ponude pare za zemlju na kojima ce praviti pumpe, restorane, free shopove....

Sem toga to je autoput, znachi prvenstveno napravljen da se smanji guzva na drumovima i obezbedi sigurnije putovanje kao i brzi prolazak kroz zemlju onima koji idu ka jugu i suprotno.

Shto se tiche Zlatibora, on ce biti uvek pun turista kako sa strane tako i iz unutrashnjosti i gradice se sve vishe i vishe bilo autoputa ili ne ili bilo koje druge dzade u blizini.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #15 poslato: 07.07.2008. 07:29:34 »

Uzice, Zlatibor, Nova Varos, Priboj, Prijepolje.. pa Bajina Basta i veza sa Bosnom...

Uostalom, ne vidim svrhu objasnjavati nekome koliko je vazno imati autoput blizu sebe, ako sam to ne moze da vidi.

Ovim potezom cela Zapadna Srbija je potpuno skrajnuta, ne samo saobracajno, nego ekonomski i politicki. To znaci da cemo samo da nazadujemo. Upaljeno nam je zuto svetlo, sad ko moze treba da razmislja da se seli negde drugde, gde ce imati vise prilike za prosperitet.
Sačuvana

Драгољуб
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Ужице
Lokacija: Доварје
Država: Србија
Poruke: 1540« Odgovor #16 poslato: 07.07.2008. 08:17:53 »

Naravno da je bitno imati autoput blizu sebe, to ne osporavam.... Samo kazem, da nema nikakve logike da prolazi kroz nash grad, sigurno ne samo zbog toga shto mi to zelimo i shto cemo ostati odsecheni. Po toj logici ispada da bi cela zemlja trebala da bude pretrpana autoputevima i da izmedju svakog grada postoji takva drumska veza kako ne bi ostali odsecheni.
Sem toga gradice se putevi, odsecheni necemo ostati samo zbog toga shto autoput ne prolazi kroz grad. I dalje ce se prolaziti nashom magistralom, ide se ka Mokroj Gori, Bosni, Zlatiboru itekako...
Ako nishta drugo, smanjice se zagadjenost u gradu od silnih kamiona koji ovuda prolaze.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #17 poslato: 07.07.2008. 08:54:47 »

Autoputevi i ne treba da prolaze kroz gradove nego blizu njih, tako da se sto vise saobracaja preusmeri na njih. Kada grad ima autoput u blizini onda je transport mnogo laksi, a to se pre svega odrazava na protok roba, odnosno ekonomski prosperitet.

Zapadna varijanta je tu ulogu mogla da obebzedi u najvecoj meri, spajajuci mnogo vise ekonomskih centara. Varijanta koja je izabrana je namenjena samo jacanju muslimanskog lobija, jer prakticno ce on do tog puta imati najvecu korist. Zapadna varijanta njih nije iskljucila, jer i ona obezbedjuje pristup autoput podrucjima gde je muslimanski lobi jak, ali ne samo njima.
Sačuvana

Драгољуб
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Ужице
Lokacija: Доварје
Država: Србија
Poruke: 1540« Odgovor #18 poslato: 07.07.2008. 09:14:51 »

Morash imati u vidu da je ushteda u izgradnji osnovna stvar a samo zato da bi oni odgovorni za gradnju mogli shto vishe da popasu. Necu da kazem, voleo bih da vidim taj autoput blizu nas, ali blize od 25km nema potrebe.....
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #19 poslato: 07.07.2008. 09:31:35 »

http://www.kurir-info.rs/clanak/srbija/kurir-07-07-2008/izvisili

Izvisili

Odluka Republičke revizorske komisije da jadranski autoput definitivno zaobiđe Užice i Zlatibor razočarala mnoge stanovnike ovih mesta

Užičani i Zlatiborci i definitivno su ‘’izvisili’’ za autoput koji će Beograd i Vojvodinu povezati sa Jadranskim morem! Odlukom Republičke revizione komisije, obelodanjenom sredinom prošle nedelje, autoput od Beograda ka Crnoj Gori i Jadranskom moru zaobići će i Užice i Zlatibor, i to u širokom luku, pokazavši tako da su sva obećanja političara iz Beograda koji su proteklih godina, naročito pred izbore, obilazili Užice i Zlatibor i na sav glas obećavali autoput bila samo kupovina glasova. Umesto pored Užica i preko Zlatibora, autoput Beograd-Jadran, prema konačnoj odluci Republičke revizione komisije, od Požege će ići ka Arilju, proći severoistočno od Ivanjice, dolinom Moravice, a onda pored Kovilja, Biočana i Duge Poljane izaći na Peštersku visoravan.

I dok u Užicu na kriju razočaranje, Blagoje Kuč iz Karajukića Bunara na Pešteru, sela pored kog će autoput proći, kaže da se odluci revizora ‘’obradovalo i staro i mlado u tom kraju’’.

- Autoput znači preporod za ceo ovaj kraj, zaustavljanje iseljavanja, bolji život. Put će dati novu šansu narodu ovog dela Srbije, nadamo se da će ponovo krenuti izvoz zdrave hrane iz ovih krajeva, da će ljudi početi da se vraćaju - kaže Kuč.

Užičanima i Zlatiborcima, a posebno stanovnicima Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, slaba je uteha objašnjenje koje je u međuvremenu stiglo iz Beograda da ‘’Užice nije na gubitku’’ i da će dobiti autoput jer je prostornim planom Srbije predviđena izgradnja autoputa u punom profilu od Pojata, preko Kruševca, Trstenika i Kraljeva do Preljine, a zatim preko Požege i Užica ka Republici Srpskoj.

- Možda postoji plan i za taj autoput, ali kada će se on graditi kad još nije izvesna ni gradnja autoputa od Požege ka Jadranu. Taj put bio nam je poslednja nada da će krenuti razvoj ovog kraja, da će biti zaustavljeno iseljavanje - opšta je ocena razočaranog naroda od Užica do Nove Varoši.

Vest da će, da bi izašli na autoput ka Jadranu ili ka Beogradu, magistralom morati da putuju tridesetak kilometara, do iza Požege, ovih dana zgranula je Užičane. Odlazeći gradonačelnik Tihomir Petković (DSS) javno je, čim je obelodanjeno da je umesto varijante autoputa pored Užica odabrana ona koja vodi na Ivanjicu, pozvao ministra Mlađana Dinkića, koji je pred majske izbore na Gradskom trgu u Užicu obećao Užičanima da će ‘’dobiti autoput’’, da sada objasni ‘’zašto je narodu ovog kraja dao lažnu nadu o prosperitetu’’.

- Čitavom ovom kraju ukradena je budućnost. To je loša vest i za buduće generacije koje će živeti u ovom kraju - izjavio je Petković.
Ništa manje ogorčeno ne reaguju i na Zlatiboru, koji je već godinama najposećenija turistička destinacija u Srbiji i najznačajniji srpski turistički centar. Umesto da im turisti, kako su se uveliko nadali, dolaze i odlaze savremenom saobraćajnicom koja bi sigurno privukla i goste sa crnogorskog primorja, Zlatiborci će do najbližeg priključka na autoput Beograd-Jadran, kad bude završen, imati više od 50 kilometara.

- Odluka da autoput u širokom luku zaobiđe Zlatibor i ode preko Pešterske visoravni čist je ustupak manjinama, Ugljaninu i Ljajiću, koji uslovljavaju buduću vladu - izjavio je Milan Stamatović (DSS), predsednik opštine Čajetina.

Usvojeno rešenje da autoput ode na Ivanjicu i preko Peštera, a da varijanta ‘’zapad’’, po kojoj bi ova saobraćajnica prošla preko Mačkata, Čajetine, Zlatibora, Jasenova i Burađe, a onda pored Kokinog Broda i Nove Varoši izašla na Sjenicu, i definitivno bude odbačena, izazvala je razočaranje i u Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju... Magistrala od Borove Glave do Kokinog Broda jeste generalno rekonstruisana pre dve godine, skočile su i cene placeva na Zlataru, na ovoj planini letos je više turista, ali sve je to sitno prema nadi koju je u ovom kraju probudila najava izgradnje autoputa i koja je sada nestala.

Ekonomija, a ne politika

I dok su u Užicu, na Zlatiboru i u Novoj Varoši potpuno svesni koliko gube činjenicom da će ih autoput Beograd-Jadran zaobići, u Novom Pazaru, Sjenici, Ivanjici i Tutinu tvrde da je odluka da se usvoji varijanta autoputa kroz njihov kraj prava i da je odluka doneta zbog ekonomskih razloga, a ne političkih.

- Autoput preko Peštera doneće preporod ovom kraju, daće novu šansu za razvoj poljoprivrede, stočarstva, turizma na Goliji. Nadam se da će sa razvojem nestati i politički problemi koji opterećuju ove krajeve i da će rezultat svega biti stabilnija i jača Srbija - kaže Ratko Filipović, biznismen iz Novog Pazara, vlasnik Industrije mesa ‘’Golija’’ u Raški.

Mujo Muković, potpredsednik SDP, izjavio je ovih dana da su čelnici stranaka iz ovog dela godinama lobirali da autoput prođe trasom koja je usvojena, ali samo na osnovu ekonomskih razloga.

- Autoput je nešto najlepše što nam se dogodilo. Svi argumenti govorili su da je trasa preko Peštera kraća, jeftinija, da će pokrenuti razvoj ovog ogromnog a zapostavljenog kraja - izjavio je Muković.

Autor: Zoran Šaponjić
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #20 poslato: 07.07.2008. 09:36:35 »


Morash imati u vidu da je ushteda u izgradnji osnovna stvar a samo zato da bi oni odgovorni za gradnju mogli shto vishe da popasu. Necu da kazem, voleo bih da vidim taj autoput blizu nas, ali blize od 25km nema potrebe.....


Ne radi se ovde o tome koliko ce put da kosta, nego kakvi su njegovi dugorocni ekonomski efekti. Dobre poslovne odluke nikada ne znace da se kupuje najjeftinije nego najbolji odnos cena i performansi. Varijanta puta koja je izabrana ima najlosije ekonomske performanse, mnogo losije nego sto je cena niza.

Mozda je taj put nama u Uzicu "samo" 25 kilometara dalek. On za celu zapadnu Srbiju prakticno nece ni postojati. Zapadna Srbija ce postati ekonomska rupa, bez ikakve perspektive. To prakticno znaci da moramo poceti da razmisljamo da se selimo odavde, negde gde perspektiva postoji.

No, za to ste glasali....

Sačuvana

jelenica_ue
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Žena
Ime i prezime:
Jelena Hlubek Supurović
Lokacija: centar
Država: Srbija
FaceBook: ima
Horoskop: Ovan
Poruke: 2278
Najforumaš 2008
« Odgovor #21 poslato: 07.07.2008. 11:34:52 »

Joj Pedja ...

Bitno je da ti nisi glasao ... to je resilo SVE!
Sačuvana
klackalica
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Lepa Brena
Država: SRB
FaceBook: ima
Horoskop: Devica
Poruke: 631« Odgovor #22 poslato: 07.07.2008. 17:37:16 »


Niej taj put bitan zbog odlaska na more nego zbog privrede.Narocito kad opale drumarinu kao stoje na Niшkom autoputu, pa i dalje svi budu vozili starom magistralom! Znate li da je drumarina za automobil od BG do Niša 1.100 dinara! I za povratak isto toliko. Koliko je za kamione i strance, ne mogu ni da zamislim. Zato nam strani šleperi razrokaše Ibarsku magistralu, niko neće da ide autoputem. Sve je to mudra politika, pa će isto biti i sa ovim autoputem.
Sačuvana
GradjaniN
(pas koji ne ide u raj)
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 336
« Odgovor #23 poslato: 08.07.2008. 21:53:43 »

Neshto razmishljam - zar ne bi mogao od Pozhege da se povede drugi krak koji bi preko Uzhica vodio prema Bosni i hrvatskom primorju? Zashto bi turisti sa istoka letovali iskljuchivo na crnogorskom primorju. Koridor od Sarajeva ka hrvatskom primorju vec postoji te bi za nas bilo dovoljno da kroz Republiku Srpsku izguramo do Sarajeva.
Sačuvana
Драгољуб
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Ужице
Lokacija: Доварје
Država: Србија
Poruke: 1540« Odgovor #24 poslato: 09.07.2008. 00:06:45 »

Pa valjda vec rade na tome. Tako neshto bi za 15-ak godina trebalo da prolazi kroz Surduk i Sinjevac pa ka BB.
Sačuvana
Stranice: [1] 2  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.24 sekundi sa 37 upita. (Pretty URLs adds 0.015s, 2q)