https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Luka jači od smrti

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Rašo 04.07.2007. 09:24:00Naslov: Luka jači od smrti
Poruka od: Rašo 04.07.2007. 09:24:00

      K U R I R (http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2007/jul/04/V-09-04072007.shtml)

4. jul 2007.

JAČI OD SMRTI


Luka Kurćubić (15) za dva minuta dva puta preživeo sigurnu smrt

UŽICE - Petnaestogodišnji Luka Kurćubić pre dva dana je na užičkoj plaži za samo dva minuta dva puta pogledao smrti u oči i oba puta je "preživeo". U pravoj drami, koja se odigrala pred nekoliko stotina kupača, na prepunoj plaži na reci Đetinji, u samom centru Užica, Luka je najpre, u pokušaju da prilikom skoka sa skakaonice visoke šest metara izbegne sudar sa devojčicom koja se pojavila u vodi, pao na betonsku platformu, ostao bez svesti, a onda je s teškim povredama, u nesvesnom stanju, upao u veštačko jezero na plaži i na muljevitom dnu, na dubini od četiri metra, ostao dva minuta.
Foto

Luka se oporavlja u užičkoj bolnici

Tu je ostao sve dok ga u vodi nije pronašao i izvukao na površinu Užičanin Milorad Papić zvani Papa, koji je s druge strane jezera video šta se desilo. Skočio je i preplivao 60 metara kako bi sa dna izvukao dečaka.

U trenucima kad su gotovo svi na plaži pomislili da dečaku nema spasa, mali Luka je, uz veliku pomoć spasioca Aleksandra Terzića i samog Papića, izvučen na kopno, i posle veštačkog disanja prodisao je. Desetak minuta kasnije, već je bio u užičkoj bolnici, na operacionom stolu.

- Luka je prilikom pada slomio desnu ruku, zadobio je više povreda glave i povredu jetre. Posle urađenih hirurških intervencija, dečak je dobro i van životne opasnosti je - izjavio nam je juče dr Radan Bojović, načelnik Intenzivne nege u užičkoj bolnici.

U bolničkoj sobi, na odeljenju intenzivne nege juče su se prvi put posle drame sreli Luka i njegov spasilac. Zaplakali su i Milorad i Luka i neke od sestara na odeljenju. Uprkos teškim povredama, Luka se najpre iskreno, onako dečački, zahvalio svom spasiocu, onda je smogao snage da prepriča samo deo drame sa užičke plaže.

- Već sam se odvajao od ivice skakaonice kad sam ispod sebe, u vodi, video devojčicu koja se iznenada pojavila na površini. Da ne bih skočio na nju, u poslednjem trenutku pokušao sam da se zaustavim, da odustanem od skoka, pa sam se uhvatio za metalnu ogradu... Izgubio sam ravnotežu i umesto ka vodi poleteo ka betonu pored vode - prisećao se Luka.

Za to vreme, Papić je s društvom sedeo na drugoj obali Đetinje.
- Čuo sam samo tup udarac. Video sam dečaka kako upada u vodu i zajedno sa spasiocima skočio i zaplivao prema drugoj obali, udaljenoj oko 60 metara... Kad sam stigao, zaronio sam i grčevito pod vodom počeo da tražim dečaka... Ne znam koliko je vremena prošlo kad sam ga ugledao u muljevitom dnu. Uz pomoć spasioca izvukao sam ga na obalu - priča Papić.

I on i spasilac Aleksandar Terzić uvereni su da je od trenutka kad je dečak bez svesti upao u vodu, pa do trena kad su ga izvukli na površinu i dali mu veštačko disanje, prošlo najmanje dva minuta.
- Dečak je pravi fenomen. Preživeti pad na beton sa šest metara, pa potom preživeti bez svesti u vodi dva minuta, mislim da je više od čuda. Bog ga je pogledao - kaže spasilac Terzić.
      

Dve noći bez sna

- Ono što sigurno ne želim, jeste da me sada neko proglašava herojem. Samo sam učinio ono što bi u takvoj situaciji učinio svako drugi. Moja prednost u odnosu na mnoge kupače, pa i spasioce, u ovakvim situacijama jeste što sam praktično rođen na ovoj plaži, što znam sve tajne ovog jezera, što sam ovde milion puta ronio, pa mi je i to pomoglo da u onom mulju nađem malog Luku i izvučem ga gore. Posle toga, verujte, dve noći nisam oka sklopio. Sad, kad sam video malog i kad sam siguran da je sa njim sve u redu, mislim da ću večeras zaspati - priznao je Papić.

Z. ŠAPONJIĆ - (SINA)
   
         


Naslov: Odg: Luka jači od smrti
Poruka od: Pedja 04.07.2007. 09:39:49
Svaka cast coveku! :happy15:


Naslov: Odg: Luka jači od smrti
Poruka od: fon Manštajn 04.07.2007. 11:15:22
svaka cast, spasio je klinac mada je i klinac izgleda rodjen po srecnom zvezdom, super ne valja odmah na pocetku sezone pa neka tragedija...


Naslov: Odg: Luka jači od smrti
Poruka od: klackalica 04.07.2007. 12:36:48
Ona trambolina i jeste vrlo glupo napravljena, trebalo bi da je jos isturenija nad vodom. Mali je imao srece samo tako. Pa kazu nema Boga.


Naslov: Odg: Luka jači od smrti
Poruka od: Pedja 04.07.2007. 15:09:56
Zar nema na toj strani kupalista spasilaca nego su morali da preplivavaju?


Naslov: Odg: Luka jači od smrti
Poruka od: Pierre 04.07.2007. 15:19:19
Sve ste dobro primetili. Ceo prizor sam video sa obale preko puta. Spasioca na toj strani nije bilo i trambolina je zaista glupo dizajnirana. Spasioci bi pored izbacivanja biciklista sa plaže trebalo da povedu računa i o klincima koji se u velikom broju guraju na trambolini i o onima koji plivaju u zoni u kojoj se skače. Nije ni čudo što se ovako nešto desilo, a nije ni prvi put.

Svaka čast i Papiću i Luki koji je i u takvom momentu pazio na tudji život!


Naslov: Odg: Luka jači od smrti
Poruka od: fon Manštajn 04.07.2007. 15:40:46
cinjenica je da se klinci non stop gurkaju i koskaju na samoj trambolini, mozda posle ovoga neko nesto smisli, zar nije bila stolica za spasioca na kraju zidica kod plivackog?


Naslov: Odg: Luka jači od smrti
Poruka od: ducka 12.07.2007. 10:57:44
Da i ja se slažem da je ta tramblina malo glupo napravljena i i brate u fakin' bugarskoj u akvaparkovima na vrhu uvek postoje bar po dva čoveka koji kontrolišu kretanje osoba na objektu, mislim da bi tako nešto bilo super i na plaži, doduše ne može se ue plaža porediti sa aqua parkom bar što se tiče finanskijskog aspekta ali opet treba se povesti računa o klincima koji se penju gore.