https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Naše Užice - Meštani Stapara neće bežične telefone - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Meštani Stapara neće bežične telefone  (Pročitano 1732 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 31.03.2010. 11:57:03 »

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/hronika/mestani_stapara_nece_bezicne_telefone.73.html?news_id=187132

Meštani Stapara neće bežične telefone

Meštani užičkog sela Stapari odbijaju ponudu Telekoma da im postojeće kablovske telefonske linije, zameni bežičnom tehnologijom.

S druge strane, to državno javno preduzeće obavestilo je korisnike da je zamena „neophodna zbog modernizacije i optimizacije telekomunikacione mreže“, te da neće moći da nastavi da pruža usluge po staroj tehnologiji, jer se postojeća mreža stavlja van funkcije. Takođe, meštani su obavešteni da će na revers dobiti savremeni aparat i opremu, kao i mogućnost jeftinijih međunarodnih poziva, korišćenje interneta i drugih usluga.

Meštani tvrde da im je u sedištu Telekoma u Kragujevcu rečeno da ne moraju da prihvate ovu ponudu. Međutim, oni ističu da je 25 domaćinstava potpisalo ugovor sa tadašnjim preduzećem PTT i nakon toga, o svom trošku, obezbedili telefonsku liniju, iskopali oko šest kilometara kanala, kupili i postavili kablove. Tvrdeći da je PTT kasnije priključio dvojnike, kao i još 36 domaćinstava, oni navode da je time centrala preopterećena.

- U poslednje vreme isključuju dvojnike, uz obaveštenje da će ukinuti kablovsku mrežu i uvesti bežičnu, kaže Mira Mićović iz tog sela, svedočeći da je njenom domaćinstvu isključena linija i da Telekom od nje očekuje da potpiše saglasnost za bežični telefon.

Radoje Radojičić, predsednik MZ Stapari, svedoči da mu je u upravi Telekoma u Kragujevcu rečeno da meštani ne moraju da pristanu na tu ponudu, dok u istom preduzeću u Užicu, kako kaže, tvrde suprotno, odnosno da će to morati da prihvate ili će ostati bez telefona.

- Većina meštana neće bežične telefone, jer je signal slab ili ga u pojedinim oblastima uopšte nema, a time nema ni interneta, što je našoj deci potrebno, kaže Radojičić, istakavši da iste probleme imaju i meštani još pet sela, te da su pomoć zatražili od gradske vlasti, ali da odgovor još nije stigao.

Skupo održavanje

Poručivši da samo sprovode naloge koje su dobili, u užičkom Telekomu tvrde da je održavanje postojećih telefonskih linija veoma skupo i neisplativo, te da su najpre isključeni dvojnici, potom korisnici koji su najudaljeniji od centrale i domaćinstva sa najmanjim iznosom na telefonskim računima.


AUTOR: N. KOVAČEVIĆ
Sačuvana

novembar 1
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Marija Ana
Mesto: Užice
Država: Srbija
Poruke: 122« Odgovor #1 poslato: 04.04.2010. 14:35:49 »

Šta je ovde glavno pitanje: Da li su građani nečim oštećeni? Da li im je dato manje od onog što su imali? Da li im je oduzeto neko od prava koje su imali?
Građani su imali uslugu prenosa govornih saopštenja preko dvojničkog priključka. I ništa više.
Ni jednu dodatnu uslugu nisu mogli koristiti (ni identifikaciju, ni uvid u listu odlaznih poziva, ni ograničenje odlaznih poziva...) niti su mogli ikada kao dvojnici dobiti ADSL uslugu. 
Sada im Telekom (bez ikakve posebne naknade) nudi uslugu prenosa govornih saopštenja preko direktnog telefonskog priključka, sa mogućnošću korišćenja svih dodatnih usluga i korišćenje drugih usluga kao ADSL CDMA (internet). Dakle, ništa im nije uskraćeno.
Samo je tehnologija pružanja usluge bežična.
Izbor je svakog od nas do kada ćemo neko pravo da koristimo i da li ćemo da ga koristimo.
Ali, građanima Stapara ništa nije oduzeto. Naprotiv.
To je moje mišljenje.
Uzmite drugu situaciju koja nas sve očekuje:
Sutra će tehnologija prijema TV signala biti nova. Naši TV aparati neće služiti ni za šta. Imaćemo dodatne troškove po tom osnovu. Da li je trebalo da ostanemo na "lampašima", a nove tehnologije neka idu dalje? Slično je, zar ne ?
Naime, različita područja rešavaju se po različitim kriterijumima. Kompanija se stara da zadrži korisnika koliko god je to moguće, ali i do granice opravdanosti.
Gde će ulagati pare sa razvojnom komponentom, to je stvar njene procene.
O socijalnom aspektu mora da se stara neko drugi.
A, tek će tako biti.
Do tada, sve je u ovom slučaju OK. smile


Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 04.04.2010. 20:50:00 »

Mislim da se radi o tome da je uopste uzevsi, bezicna tehnologija manje pouzdana od zicanih vodova.
Sačuvana

knezofil
Mel
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Poruke: 571


srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi


« Odgovor #3 poslato: 05.04.2010. 14:50:02 »

telekomu je lakse da umesto da razvede optiku do razvodne centrale, koja je neisplativa s obzirom na kapacitet i broj korisnika, lakse da napravi jedan radio relejni link do stapara. to, mislmi i da moze da bude pouzdano (sa vecom snagom i dobrom usmerenoscu antena). veci je problem distribucija po samom selu, koja u praksi cesto zakazuje.
Telekom je monopolista (u praksi) i bio bi duzan da za pretplatu od 500din obezbedi kvalitetan servis.
Ni ja ne bih pristao na tu opciju, bez obzira koliko je u praksi kvalitetna, ovo je srbija i takve stvari zakazuju kad tad.
Sačuvana
alexg
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
AlexG
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Škorpija
Poruke: 143


Amicitia Vera Rara Avis In Terra!« Odgovor #4 poslato: 07.04.2010. 15:43:40 »

Citat
Sutra će tehnologija prijema TV signala biti nova. Naši TV aparati neće služiti ni za šta. Imaćemo dodatne troškove po tom osnovu. Da li je trebalo da ostanemo na "lampašima", a nove tehnologije neka idu dalje? Slično je, zar ne ?


Pa i nije baš slično. Što se tiče TV, tačno je da će prelaskom na digitalni signal sadašnji TV prijemnici biti onemogućeni da isti primaju, ali neće ostati neupotrebljivi. Naime, kupovaće se uređaj koji će biti ''veza'' između digitalnog signala s televizija i sadašnjih prijemnika. Tačno je da ne treba da ostanemo na ''lampašima'', kako ti kažeš, ali u ovakvim vremenima verujem da ima ljudi koji ne mogu da zamene stari za nov ''najobičniji lampaš'', a kamoli da kupe LCD ili ''plazmu'' koja omogućava nesmetan prijem digitalnog signala. No, digitalizacija je nesporna, samo mislim da neće ići baš tako brzo (čisto za primer, Hrvatska je tek početkom godine uvela digitalni signal i to tako što još uvek pored njega funckioniše analogni, baš iz razloga što ne mogu svi, uvek i odmah, da zamene prijemnike, shodno standardima digitalizacije).

Ja razumem Staparce kada se ne slažu sa idejom Telekom-a o uvođenju bežične fiksne telefonije. Čekaj, ako razmislimo logički, ako nam neko ponudi bežičnu fiksnu telefoniju, ponavljam, fiksnu telefoniju, pored tri mobilna operatera gde ima i više ponuđenih usluga nego kod Telekom-ove fiksne telefonije, zar nije bolje ukinuti onda taj fiksni priključak i osloboditi se jedne ''fiksne'' pretplate (koja je, uzgred, poskupela), a imati mobilni broj i plus internet (i što šta drugo), a koji ništa nije lošiji nego Telekom-ov ADSL?! I na kraju krajeva, ako sam dobro razumeo početni post, tu već ima naroda koji je svojim sredstvima izgradio infrastrukturu za klasičnu fiksnu telefoniju i sad im neko kaže ''puj, pike, jeste da ste vi to plaćali, ali to sad ne važi''. Kompanija gleda svoj ekonomski interes, ali i žitelji gledaju svoj - i to mi je mnogo drago.
Sačuvana
novembar 1
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Marija Ana
Mesto: Užice
Država: Srbija
Poruke: 122« Odgovor #5 poslato: 08.06.2010. 01:54:20 »

"... Naime, kupovaće se uređaj koji će biti ''veza'' između digitalnog signala s televizija i sadašnjih prijemnika...
....Ja razumem Staparce kada se ne slažu sa idejom Telekom-a o uvođenju bežične fiksne telefonije....zar nije bolje ukinuti onda taj fiksni priključak i osloboditi se jedne ''fiksne'' pretplate (koja je, uzgred, poskupela), a imati mobilni broj i plus internet (i što šta drugo), a koji ništa nije lošiji nego Telekom-ov ADSL?!"
............................................................................................................................................
Da, kupovaće se....to je dodatni trošak za zamenu tehnologije što ovde nije slučaj. Korisnik za supstituciju u bežični fiksni telefonski priključak nema ni jedan dinar dodatnog troška.

Naravno da postoje alternitave fiksnom telefonskom priključku, ali za koju cenu? Pretplata je sada 388 dinara+PDV i bonus 150 besplatnih impula što je 65 dinara. Ta, uglavnom staračka domaćinstva, ili linije u vikend kućama i praznim starim porodičnim domaćinstvima, ništa više od toga ne potroše. Dakle, interes !

Nije problem Srbije u tehnologiji bežične telefonije, nego u praznim selima, praznim školama, zakorovljenim njivama, zapuštenim voćnjacima, praznim torovima. Kada bi to bilo puno, sve bi bilo drugačije. Ali o tome se ne staraju kompanije, nego država.
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.236 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)