https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Ne preporučuje se kupanje u Djetinji

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 25.07.2009. 21:27:38Naslov: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: Pedja 25.07.2009. 21:27:38
http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/ne_preporucuje_se_kupanje.73.html?news_id=167528

Posle izlivanja kanalizacije u reku Đetinju

Ne preporučuje se kupanje

Užice - Nakon izlivanja kanalizacije u reku Đetinju, predstavnici Zavoda za javno zdravlje uzeli su uzorak vode, a analiza o njenom kvalitetu biće poznata u ponedeljak. Kupanje nije zabranjeno, ali kupačima se savetuje da sačekaju rezultate te analize.


U sredu uveče, na kilometar uzvodno od Gradske plaže, omiljenog kupališta Užičana, nakon pucanja kanalizacione cevi, kanalizacija se izlila u naselju Turica i dospela u reku. Predstavnici gradskog Eko-fonda o tome su odmah obavestili nadležne, ali je kvar saniran tek juče.

- Svakog petka uzimamo uzorke i prema poslednjim analizama voda je bila druge kategorije, što znači da se u njoj moglo kupati. Ipak, nakon izlivanja kanalizacije ne preporučujemo kupanje dok ne budu poznati rezultati kvaliteta vode na Gradskoj plaži - rekao je Miladin Pećinar iz Eko-fonda, a potom objasnio da je pojava raspadnutih algi na površini vode, što je primetno poslednjih godina, posledica veoma visokih temperatura.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da oni trenutno ne zabranjuju, ali takođe ne preporučuju kupanje dok analiza vode ne bude gotova.

Autor: N. Kovačević


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: jolly_ue 25.07.2009. 21:38:07
A do kad vise?!?!?! Zasto vec jednom ne srede tu prokletu kanalizaciju u prokletoj Turici?! Bolje da to urade, nego da dovode glupi OT bend! :(


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: DJ_Uro_UE 26.07.2009. 22:54:54
Ми без гранд параде и операције тријумф не можемо преживети, без плаже можемо ! Немој тако


:P


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: Igor 27.07.2009. 00:03:44
Tako je Nemanja.Ne diraj mi Grand. :seljak-smile: :srb-cheesy:
Sta ce nam plaza i kupanje na plus 40...bitno je da Ciki i Siki kupe jos jednu civavu i torbicu.


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: Zeko 27.07.2009. 13:23:09
zna li neko te rezultate za ispitivanja vode rekli su da ce biti danas gotovi


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: alexg 27.07.2009. 17:03:21
Citat
Kupanje nije zabranjeno, ali kupačima se savetuje da sačekaju rezultate te analize.


Joj...da nije žalosno, bilo bi smešno...
Znači, slobodno možemo da se kupamo, ali bolje je da sačekamo rezultate analize pa da vidimo da u vodi nije prisutna neka, moguće opasna, fekalna bakterija, jel?! U ovoj državi, stvarno svašta je moguće. Pa u svakoj normalnoj zemlji, na prvi, čak i polusumnjivi, pokazatelj da voda može da ugrozi ljudsko zdravlje, bi kupanje bilo zabranjeno, a ne bi se građanima ''preporučivalo'' da sačekaju analize, a ne kod nas se fakat desilo pucanje kanalizacione cevi (dakle, nema ''polusumnjivog pokazatelja'' zagađenja već činjenično utvrđeno šta je zagađivač), ali ne, kupajte se...pa ako vas zadesi neka infekcija kože, u najmanju ruku...nema veze...


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: Sasa 27.07.2009. 17:22:46
Umesto da srede Turicu oni spremaju pljacku oko nove hale u Krcagovu gde G17- radi sve!Zamislite izvodjac radova JP Stan naravno direktor G17-.Pa oni nemaju ni polovnu mesalicu za beton.A mi gde se kupamo bas ih briga mozemo i u g......


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: Zeko 29.07.2009. 15:14:58
lol turicu treba sto pre srediti jer je to jedan od najgorh delova gradske kanalizacije svake godine nesto rikne. i naravno uzicu je vise potreban neki savremen kolektor za kanalizaciju nego nova hala sta fali ovoj ( da ne pomiljnjem to sto je na beloj zemlji jos otvoreno pitanje kako resiti kanalizaciju
a svake godine se broj stanovnika bele zemlje povecava, resavace kada iskoci neka zaraza).( inako nemamo dovoljno publike da napunimo i ovu a ocemo jos vecu)


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: Pedja 31.07.2009. 14:13:57
http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/voda_bezbedna_za_kupace.73.html?news_id=167998


Nakon izlivanja kanalizacije u Đetinju

Voda bezbedna za kupače


Užice - Kvalitet vode reke Đetinje na kupalištu Plaža je druge kategorije, što znači da se može koristiti za kupanje, saopštila je Ljiljana Rujević, republički inspektor za zaštitu životne sredine. Ona je dodala da je to zaključak ovdašnjeg Zavoda za zaštitu javnog zdravlja, koji je uzorkovao i obavio analizu vode. Međutim, reka Đetina iznad Stare hidrocentrale ne može da se koristi za kupanje, jer je kvalitet vode na tom delu van druge kategorije.

Sumnja u bezbednost vode na užičkom kupalištu posledica je prošlonedeljnog izlivanja kanalizacije u naselju Turica, odakle su fekalije završile u reci. Nadležni tada nisu zabranili kupanje, ali su kupačima preporučili da se ne kupaju dok ne budu poznati rezultati analize rečne vode. U međuvremenu, kvar na kanalizacionoj mreži je otklonjen, a nakon obavljene analize, užičko kupalište je ponovo oživelo.

- Stručno mišljenje užičkog Zavoda za javno zdravlje je da se voda u centralnom delu kupališta može koristiti za kupanje i rekreaciju. U gornjem toku reke, odnosno kod Stare centrale, na površini su plivajuće materije, tako da su na tom mestu izmenjene organoleptičke osobine vode, pa iz tih razloga, kupanje na tom mestu se ne preporučuje - istakla je inspektorka Rujević.

Ona je dodala da je izveštaj o rezultatima analize dostavljen gradskoj ustanovi Veliki park, koja gazduje kupalištem, te da je informacija o tome vidno istaknuta na samom kupalištu.

Užička Plaža, jedno od najlepših kupališta u Srbiji, nalazi se u neposrednoj blizini centra grada i omiljeno je mesto za šetnje, sport i rekreaciju Užičana. U vreme letnjih vrućina, pošto grad još nema otvoreni bazen, na kupalištu bude i nekoliko hiljada građana, pa bi nadležni mnogo više morali o njemu da brinu, ali i da sankcionišu one koji ugrožavaju reku, a time i bezbednost kupača.

 

Javne česme

Prema analizi užičkog Zavoda za javno zdravlje, voda na česmi Kuka i onoj u Velikom parku nije zdravstveno bezbedna, iako je Užičani veoma često koriste.

S druge strane, potpuno su bezbedne česme Pekarsko-mehanskog esnafa na Rakijskoj pijaci, Subotića česma u Beogradskoj ulici kao i ona kod crkve Svetog Đorđa, Opančarskog esnafa u malom parku, Trgovinsko-zanatskog esnafa na Slaniši i Velčića česma kod Stojića dućana.

Ova ustanova sporadično kontroliše kvalitet vode sa ovih česama, i to po nalogu gradskog Eko-fonda.

Autor: N. Kovačević


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: alexg 01.08.2009. 17:43:02
Citat
Kvalitet vode reke Đetinje na kupalištu Plaža je druge kategorije, što znači da se može koristiti za kupanje

Citat
Međutim, reka Đetina iznad Stare hidrocentrale ne može da se koristi za kupanje, jer je kvalitet vode na tom delu van druge kategorije.


Kojom logikom se rukovode ljudi koji su nadležni za kontrolu vode da uzvodno voda nije dobra za kupanje, a nizvodno, gde ta ista voda dotiče, je dobra za kupanje?! Ili ja nešto ne razumem u ovom saopštenju...


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: Pedja 01.08.2009. 21:17:30
Mozda je tu velika koncentracija jer se tu uliva potok koji je u stvari zagadjen, a nizvodno se to razredi. Takodje odmah ispod centrala je i mala brana gde verovatno dolazi do talozenja


Naslov: Odg: Ne preporučuje se kupanje u Djetinji
Poruka od: klackalica 04.08.2009. 17:09:49
20 godina iste price...