Hodac, ja komentarisem infomaciju iz novinskog clanka, na osnovu svog znanja, a svakako cu verovati onome sto sam procitao u clanku pre nego tebi koji pljujes isti taj clanak (i novinara) a pri tom, svoje tumacenje zasnivas na istom tom clanku.
Uz to , nemam nikakvog razumevanja za pljuvanje po novinarima, eto tako, zato sto je nekome doslo. Ko zeli da napadne novinara, prvo treba da sazna tacnu i proverenu informaciju i onda da ga napadne jer ju je pogresno preneo, a ne ovako, pljuvanje bez ikakve argumentacije. Mozda informacija i nije preneta tacno, ali mi to ne znamo.
Temu sam i pokrenuo zato sto je clanak zbunjujuci i informacija zvuci neverovatno, i nemam pojma kako je tebi nekim cudom iz njega sve kristalno jasno i to bas onako kako u clanku ne pise.
Meni je svakako jos manje verovatno da ce neko da cevovodoom vuce vodu na toliko rastojanje sa Vrutaka da bi napajao elektranu u Turici, ne zato sto to nije moguce, cak naprotiv, koliko znam u planu je skora rekonstrukcija cevovoda koji pijacu vodu iz Vrutaka vodi u Uzice, nego zato sto taj vodovodni cevovod ne moze da se iskoristi za hidroelektranu, jer se on spusta ispod potrebnog nivoa (ide dnom kanjona), a i premalog je kapaciteta da bi bio ekonomican za proizvodnju elektricne enegije.
Da bi se voda iz Vrutaka koristila za hidroelektranu u Turici, a da se pri tom iskoristi njena energija, trebalo bi praviti cevovod velikog promera, koji ide visoko po brdima, tako da se ne gubi visina. Koliko se to isplati praviti ne znam, ali ne verujem da se isplati. Male hidroelektrane se isplate samo ako postoje odgovarajuci prirodni uslovi, tako da se trosak njene izgradnje i eksploatacije svodi na najmanju mogucu meru.
Brana za hidroelektranu sa prvi tamo gde se postize najvece iskoriscenje, a to po pravilu treba da bude tamo gde je i sama elekrana (odnosno, bolje reci, elektrana se pravi tamo gde je moguce napraviti branu).
Ako je cilj hidroelektrana, onda ja vidim samo dva logicna poteza: ili da se elektrana pravi na Vrutcima gde vec postoji visoka brana, ili da se Veliak brna nadogradi tako da se na njoj dobije visi nivo vode, pa da se elektrana odatle napaja.
Ono sto je svakako nelogicno to je pravljenje bilo kakvog jezera u Turici za potrebe hidroelektrane jer tu ne moze da se dobije potrebna energija vode, osim da se ne potopi cela dolina Turice i to debelo potopi.
Uz to, kolicina vode koju donosi Djetinja nije bas neki ohrabrujuci parametar.
S druge strane, termoelektrani je potrebna voda, ali joj nije potrena energija vode. To se uklapa u podatak iz clanka da su predvidjena dva kompenzaciona jezera, cije funkcija bi verovatno bila upravo ta da obezbede potrebnu kolicinu vode, ali one koja je mirna, bez kineticke energije.