Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Osnovan novi policijski sindikat, sa sedištem u Užicu  (Pročitano 2056 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 28.01.2008. 19:48:10 »

http://www.danas.co.yu/20080128/hronika1.html#4

Osnovan novi policijski sindikat, sa sedištem u Užicu

Zaštita prava pripadnika MUP

Novi policijski sindikat pod nazivom Sindikat srpske policije registrovan je krajem oktobra, a njegovo sedište je u Užicu. Trenutno okuplja 970 policajaca iz Užica, Bajine Bašte i Savskog Venca, a kako za Danas kaže njegov predsednik Glišo Vidović, uskoro će biti formirane sindikalne organizacije u drugim gradovima Srbije. On ističe da je cilj ovog sindikata zaštita prava pripadnika policije, ali i njihova edukacija u oblasti radnog i sindikalnog prava, za šta su angažovani advokati.

- Radom Nezavisnog sindikata policije i Policijskog sindikata Srbije bili smo razočarani, pa smo odlučili da formiramo novi sindikat - objasnio je Vidović, istakavši da pojedine starešine ne poštuju sindikalna prava, pa je ovaj sindikat već reagovao u dvadesetak slučajeva.

- U većini policijskih uprava policajcima se nisu isplaćivali putni troškovi, iako im to prema zakonu sleduje, ali u tome smo uspeli vršeći pritisak na neposredne starešine. Primera radi, starešina u pograničnoj policiji prema BIH jednom kolegi nije hteo da potpiše nalog za te troškove, pa se on obratio nama, a mi inspektoratu policije, tako da je svoje pravo ostvario. Za te stvari nije nam kriv ni ministar Dragan Jočić ni MUP, ali možemo da nateramo neposredne starešine da poštuju propise - navodi Vidović, koji smatra da neki od policijskih starešina "odbijajući da isplate putne troškove, pokušavaju da se, smanjivanjem rashoda na štetu zaposlenih, dodvore vrhu MUP-a".

- Našem kolegi u Odeljenju kriminalističke policije u Užicu plata je snižena za 20 odsto i to bez pravnosnažnog rešenja, uz naknadno obrazloženje da nije postigao odgovarajuće rezultate. Zanimljiv je i primer pripadnika Žandarmerije iz Kraljeva koji je našim posredovanjem oslobođen krivice tokom disciplinskog postupka - navodi on i ističe da je ovaj sindikat angažovan i u odbrani jednog policajca u Beogradu koji je odbio da napiše izjavu.
Vidović svedoči da i on kao sindikalac ima problema, te da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak zbog narušavanja međuljudskih odnosa po prijavi načelnika Regionalnog centra pogranične policije na granici sa BIH. S druge strane, kako zaključuje, ovaj sindikat ima dobru saradnju sa Zoranom Mitričevićem, načelnikom Policijske uprave u Užicu, gde je 95 odsto policajaca učlanjeno u ovaj sindikat.

N. Kovačević
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #1 poslato: 28.01.2008. 19:50:55 »

http://www.politika.co.yu/rubrike/Hronika/Kad-policajac-odbije-naredjenje.lt.html

Kad policajac odbije naređenje

Pogled kroz ključaonicu policije otkriva da kažnjavanje potčinjenih nije uvek usklađeno sa zakonom, pa sindikati imaju posla

U Odeljenju kriminalističke policije PU Užice jedan od šefova odseka kažnjen je što je, navodno, odbio da izvrši naređenje pretpostavljenog. Uzalud je kažnjeni tvrdio da je uradio što mu je naređeno i da za kaznu nema razloga – reči starešine se u policiji uvek više veruje. I zaprećeno je otkazom tom „neposlušnom”, a cenjenom policajcu. Ipak, sve se završilo disciplinskim postupkom i merom kojom mu je odbijeno 30 odsto od plate. Ali kažnjeni se s tim ne miri, neće da prihvati krivicu kad, kako kaže, nije kriv. Tražio je i dobio podršku sindikata i odlučio da stvar istera do kraja.

Drugom policajcu iz iste uprave njegov pretpostavljeni je odbio od plate 20 odsto. Kaznio ga je zbog „loših rezultata rada”. S razlogom ili ne, tek ništa mu nije obrazložio, a pomenuti procenat od plate je odbijen pre nego što mu je uručeno rešenje o kazni. „Izvrši pa se žali”, rekli bi u vojsci, mada važeći zakon predviđa mogućnost žalbe na ovakvu odluku starešine. I opet u policijski sindikat po pravdu.

Ima sličnih priča i u beogradskoj, kraljevačkoj i drugim policijskim upravama. U Beogradu putne troškove i naknade za odvojen život policija uredno ne isplaćuje svojim zaposlenim, pa se pišu žalbe. U odredu Žandarmerije u Kraljevu jedan žandarm bio je na tapetu, pred disciplinskim organom, a, ispostavilo se, neosnovano. Prava je uspeo da zaštiti uz pomoć sindikata.

O ovakvim primerima govorio nam je Glišo Vidović, predsednik Sindikata srpske policije, zaposlen kao policijski službenik u užičkoj upravi na obuci pasa koji otkrivaju opojne materije i eksplozivna sredstva. Sedište ovog sindikata je u Užicu i već okuplja bezmalo hiljadu policajaca iz užičkog i bajinobaštanskog kraja, te one iz Beograda: Policijske uprave Savski venac i Policijske stanice za bezbednost na železnici u glavnom gradu. Sindikalno su na ovaj način organizovani od oktobra prošle godine. Vidović veli da nisu bili zadovoljni kako radi tada jedini Nezavisni sindikat policije, pa su se odlučili na ovaj korak.

– Nastojimo da svakom članu našeg sindikata obezbedimo usluge advokata i pravnu pomoć u svakom trenutku. Da za bilo koji problem na koji policajac naiđe u službi ima advokata na raspolaganju. A finansiramo se, naravno, od članarine – kaže Glišo Vidović.

U minulih tri i po meseca ovaj sindikat je u 13 predmeta po raznim osnovama uspeo da ostvari prava radnika u policiji, kada je neosnovano kažnjenim vraćen novac, a sedam disciplinskih postupaka rešeno je u korist policajaca.

Naravno, posao sindikalnog poverenika u krutoj i od javnosti uvek zaklonjenoj instituciji kakva je policija nije nimalo lak. Vidović ipak ističe da nailaze na korektan odnos načelnika Policijske uprave u Užicu Zorana Mitričevića, koji se ne meša u rad sindikata, niti ga opstruiše. Omogućio je da ovaj sindikat ima i svoju kancelariju u zgradi uprave. Ali, ima i drukčijeg ponašanja rukovodilaca. Šefu pogranične policijske službe prema BiH zasmetalo je što se Vidović borio za prava jednog policajca zvanično zatraživši da se tom kolegi isplate putni troškovi koji mu po zakonu pripadaju (i izborio se u tome), pa je stvoren problem. Sada Vidoviću preti disciplinski postupak, jer mu je taj šef stavio na teret „narušavanje međuljudskih odnosa”.

Branko Pejović
[objavljeno: 27/01/2008.]
Sačuvana

Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.835 sekundi sa 31 upita.