https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Počelo uređenje prilaza Potpećkoj pećini

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 31.01.2008. 15:49:09Naslov: Počelo uređenje prilaza Potpećkoj pećini
Poruka od: Pedja 31.01.2008. 15:49:09
http://www.danas.co.yu/20080131/vojvodina1.html#7

Ulaganja u turističke potencijale Užica

Počelo uređenje prilaza Potpećkoj pećini

Potpećka pećina, na četranaest kilometara od Užica na putu prema Požegi, predstavlja jednu od najlepših speleoloških i turističkih destinacija u ovom delu Srbije. Monumentalnih dimenzija, s najvećim pećinskim otvorom u Srbiji i među najvećim na Balkanu, poseduje veoma redak pećinski nakit, spada u retka prirodna bogatstva i privlači pažnju turista. Samo prošle godine pećinu je posetilo oko 8.000 turista. Bilo bi ih više da su prostor oko nje i njena unutrašnjost u boljem stanju.

Zbog toga je Turistička organizacija Užica najavila sanaciju unutrašnjosti pećine, kao i prilaznog prostora. U okviru projekta objedinjavanja turističke ponude i razvoja turizma u slivu reke Drine, Holandska kraljevska donatorska fondacija, obezbedila je 10.000 evra za izgradnju mokrog čvora na parkiralištu. Pored toga, isti donator obezbediće dodatnih 10.000 evra za izgradnju Info-centra i tipskih kućica za odmor turista.

- Ostaje da se uradi još mnogo toga, poput rešavanja problema pružnog prelaza. Zbog niskog nadvožnjaka, prilikom skretanja sa magistralnog puta od Užica do Požege, autobusi ne mogu da priđu pećini, a uzan je i postojeći seoski put. Izgradnjom tog prelaza, autobusima visoke turističke klase bilo bi omogućeno da se parkiraju u blizini same pećine, a ne da ostaju na magistrali - kaže Radomir Smiljanić, direktor Turističke organizacije Užica, a potom procenjuje će uređenjem ovog speleološkog dragulja biti upotpunjena turistička ponuda grada. On najavljuje da će, najverovatnije, 1. marta, ukoliko budu dozvolili vremenski uslovi, početi javni radovi u svim turističkim destinacijama na području Užica, pa i u Potpećkoj pećini, što bi trebalo da obezebedi veću posećenost gostiju i njihov komforan boravak na ovom lokalitetu.

S druge strane, domaćinstva u selu Potpeć već su videla šansu za sebe i okrenula se seoskom turizmu. U selu ima 35 kategorisanih domaćinstava, od kojih se trećina bavi seoskim turizmom. Taj broj takođe bi mogao da bude veći, ukoliko bi se rekonstruisao lokalni put.

Meštanka Dragana Marković podseća da je projekt o tome urađen davne 1987, a inicijativa meštana o njegovoj rekonstrukciji pokrenuta je pre petanest godina.

- Ljudi iz sela su dali svoje parcele kako bi se put proširio. Projekat je urađen, ali izgleda da nema novca. Mi smo u saradnji sa Turističkom organizacijom konkurisali sa tim projektom za sredstva iz NIP - rekla je Markovićka i istakla da rekonstrukcija tog puta, sa pratećom infrastrukturom, košta oko 16 miliona dinara.

Prema rečima Smiljanića, Užice je iz NIP za lokalne puteve dobilo 48 miliona dinara, ali se ne zna za koje pravce. Odluku o tome, na osnovu utvrđenih prioriteta, trebalo bi da donese užička opština.

N. Kovačević


Naslov: Odg: Počelo uređenje prilaza Potpećkoj pećini
Poruka od: Top 31.01.2008. 17:26:40
Konachno. Prichali smo o ovome pre.. I stvarno nisam verovao da ce neshto da se uradi po tom pitanju. Stvarno bi bilo shteta ostaviti pecinu zapushtenu i ne iskoristiti je..
Bravo!