https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Политика се увукла и у лифтове

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: losmi 14.03.2011. 20:13:20Naslov: Политика се увукла и у лифтове
Poruka od: losmi 14.03.2011. 20:13:20
Политика се увукла и у лифтове

Незадовољство станара у зградама у Ужицу поводом организовања Одељења за одржавање лифтова у ЈП „Стан”
Ужице: власт у клин, станари у плочу (Фото С. Јовичић)

Ужице – Ако је судити по реакцијама скупштина станара у зградама, није на погодно тле пала одлука Градског већа да се у граду на Ђетињи, при ЈП „Стан“, организује Одељење за одржавање лифтова.

– Поправке лифтова су од животне важности за станаре зграде, а кад неко не уме да их поправља, онда настаје хаос. Из наше зграде 90 одсто станара је потписало да напуштамо одржавање код „Стана“ – каже Војислав Илић, председник скупштине станара зграде у Улици Димитрија Туцовића број 60.

На ову одлуку о лифтовима жали нам се и Душан Бујић, који је председник скупштине станара у вишеспратници са 84 стана у Улици Николе Пашића број 38. Он подсећа на некадашње проблеме у одржавању лифтова у тој згради, који су решени сарадњом са овдашњом фирмом „Лифтсервис“, која сада одржава око 100 лифтова у ужичким стамбеним зградама.

– „Стан“ хоће да преузме одржавање лифтова иако ми то не желимо. Законско право скупштине станара је да бира ко ће јој објекат одржавати. Знамо да постоји политичка позадина оснивања тог одељења у ЈП „Стан“: хоће страначки, из редова владајуће коалиције, да ту на неодређено запосле и удоме три човека који сада у овом јавном предузећу раде на одређено време. Ако се рад одељења покаже исплативим, они ће бити примљени за стално. Што се лифтова тиче, станари наше зграде пре ће напустити сарадњу са „Станом“ него што ће прихватити промену – вели Душан Бујић.

Власник „Лифтсервиса“ Драган Спасојевић разјашњава да ко преузме одговорност за одржавање лифтова неће је ни с ким делити:

– „Стан“ би да самостално редовно одржава лифтове и то наплаћује, а кад су већи кварови да ангажује нас као подизвођаче. То је неприхватљиво за сва три постојећа сервисера у граду, ово јавно предузеће хоће монопол – каже Спасојевић, уз став да ће о овим стварима можда морати да се позабави и комисија за заштиту конкуренције.

Сазнајемо да износ који се у Ужицу месечно укупно наплаћује за редовно одржавање свих лифтова у овдашњим стамбеним зградама не прелази свеукупно 200.000 динара. Такође, зна се да фирма „Еуростан“ овде обавља комплетно одржавање стамбених зграда (то већ чини у седам вишеспратница), оно што ради и „Стан“, тако да постоји могућност избора. А шта кажу у ЈП „Стан“ сазнали смо од директорке тог јавног предузећа Весне Радивојчевић, која је кадар Г17 плус:

– Била је пракса да „Стан“ за одржавање лифтова ангажује три подизвођача којима се цео износ уговорене цене исплаћивао. Кад сам, долазећи на директорско место, мало прочачкала где паре иду, видела сам да се подизвођачима исплаћује новац који ми нисмо ни наплатили. Па смо решили: што не бисмо могли и ми да одржавамо лифтове. Имамо стручна лица, лиценциране људе. Нико не спори квалитет услуга других сервисера, али и ми смо бачени на тржиште, треба обезбедити посла и плате за 62 радника ЈП „Стан“. Подизвођачи могу с нама да раде по основу инвестиција око лифтова – објашњава директорка.

Она негира да иза оснивања одељења стоје политички разлози. Наводи као аргумент да је монтер, на пример, примљен са завода.

– Ми, наравно, никог из скупштина станара не можемо натерати да сарађује с нама, ту је још једна фирма у граду која посао одржавања зграда ради, али предстоји градска одлука која ће прецизирати ко може да обавља ову делатност: само онај ко има кадровску подршку, мајсторе, лиценце – додаје Весна Радивојчевић.
Бранко ПејовићKod:
http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Politika-se-uvukla-i-u-liftove.sr.html