https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Povećan broj obolelih od ovčjih boginja

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 11.12.2007. 11:51:27Naslov: Povećan broj obolelih od ovčjih boginja
Poruka od: Pedja 11.12.2007. 11:51:27
http://www.danas.co.yu/20071211/vojvodina1.html#6

Povećan broj obolelih od ovčjih boginja

Nema epidemije, stanje uobičajeno za ovo doba godine

Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, na području Zlatiborskog okruga od varičele ili ovčjih boginja obolelo je 190 osoba. Među njima najviše je dece, a od tog broja 79 obolelih je iz Užica. Međutim, kako ističe dr Biljana Mijović, direktorka ovog zavoda, takva situacija je uobičajena za ovo doba godine.

- Nije u pitanju epidemija ovčjih boginja, a povećan broj obolelih karakterističan je upravo za ovo doba godine, odnosno za novembar i decembar, objasnila je dr Mijović.

Ona je dodala da su u Užicu više od polovine obolelih deca uzrasta do osam godina, 37 odsto su starijeg izrasta do 16 godina, ali i pet osoba od 25 do 45 godina.

- Duži boravak dece u zatvorenim prostorima, školama i vrtićima i njihovi kontakti doprinose širenju varičele. Ovim ustanovama naloženo je provetravanje i češće čišćenje prostorija, a predložene su i individualne mere zaštite, poput korišćenja maramica za jednokratnu upotrebu i papirnih ubrusa, ali i potrebe da deca u ovom periodu unose što više vitamina, poručila je dr Mijović.

N. K.