https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Rada šoferka ponovo za volanom autobusa

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 26.10.2007. 10:56:45Naslov: Rada šoferka ponovo za volanom autobusa
Poruka od: Pedja 26.10.2007. 10:56:45
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=45587

Рада шоферка поново за воланом аутобуса

(http://forum.uzice.net/index.php?action=dlattach;topic=12938.0;attach=1000)

Чувена Рада шоферка (88), како генерације Ужичана зову Радмилу Тодоровић, једину жену која је у овом крају (кажу и прва на Балкану) возила аутобус, јуче је опет била за воланом аутобуса. Истина, кратко, колико да зарад атракције провоза то возило ужичком аутобуском станицом, али довољно да покаже како возачко умеће по коме се прочула ни у позним годинама није заборавила.

Пуне 32 године су минуле од Радиног одласка у пензију, а за радног века је прешла на хиљаде километара. Њену јучерашњу вожњу је организовала фирма „Златан Рајзен“, која се у Ужицу бави јавним превозом. Била је то прилика да се јавности представи и Радина наследница - Тијана Глигоријевић (26), која ће, као прва жена после Раде за воланом аутобуса, извесно време радити као возач у локалном јавном превозу. Тијана је завршила средњу саобраћајну школу, при крају је студија менаџмента и признаје да не планира да јој вожња аутобуса буде професија, али, како каже, ваља се и у овоме опробати.

И док су се старији углавном присећали догодовштина из беспрекорне возачке каријере Раде шоферке, она се сећала времена након Другог светског рата, када се из Београда, где се удала за таксисту Станимира Тодоровића, доселила у Ужице. До 1952. је возила такси, затим камион у „Навипу“, а после тога је развозила хлеб из ужичке пекаре. Имала је 33 године када је почела да вози аутобус у ужичком предузећу „Ласта“ (касније „Ракета“) и ту је стекла изузетан углед међу суграђанима и некадашње највише општинско признање - Крцунову награду.

Б. П.