https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Naše Užice - Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: 1 [2] 3  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Regionalizacija: Užice za centar zapadne Srbije  (Pročitano 15112 puta)
novembar 1
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Marija Ana
Mesto: Užice
Država: Srbija
Poruke: 122« Odgovor #25 poslato: 08.02.2010. 23:36:25 »

Možda će Novi Pazar. Zbog njih je sve i prepravljeno.
Sačuvana
Borica
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Borica
Mesto: Uzice
Lokacija: Belo Groblje
Država: Srbija
Horoskop: Lav
Poruke: 66


« Odgovor #26 poslato: 27.02.2010. 19:23:48 »

Ova tema je baš aktuelna za naš grad.
04.03.2010. sazvana će biti 2.Sednica Skupštine grada Užica
2.PREDLOZI ZAKLJUČAKA O POLOŽAJU GRADA UŽICA AO REGIONALNOG CENTRA U REGIONALNOM RAZVOJU SRBIJE

http://www.merr.gov.rs/sektori/rrpolitika.php?lang=cir

З А К О Н
О РЕГИОНАЛНОМ РАЗВОЈУ
I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ.....
Sačuvana
Borica
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Borica
Mesto: Uzice
Lokacija: Belo Groblje
Država: Srbija
Horoskop: Lav
Poruke: 66


« Odgovor #27 poslato: 05.03.2010. 08:34:21 »

http://www.merr.gov.rs/aktivnosti/saopstenja.php?saopid=55&lang=cir

Da li je ovo sammo uvod u nove predloge...

Београд, 3. фебруар 2010. године

Уместо седам, уводи се пет статистичких региона

Министартсво економије и регионалног развоја у току фебруара предложиће измене Закона о регионалном развоју којима ће се број статистичких региона смањити са седам на пет.

Уместо четири статистичка региона у централној Србији биће предложено увођење два нова – статистички регион „Јужна и источна Србија” и статистички регион „Шумадија и Западна Србија”. Остала три статичка региона остају непромењена и биће Војводина, Београд и Косово и Метохија.

Циљ овог Закона није био да се грађани Србије деле и групишу по националној основи, већ да се формирају статистички региони у функцији равномерног регионалног развоја и што ефикаснијег коришћења претприступних фондова ЕУ. Након усвајања прве верзије Закона о регионалном развоју, као и након једногласног усвајања Уредбе која је дефинисала статистичке регионе, појавила су се у јавности различита тумачења ових региона.

Изменом Закона о регионалног развоја Србија ће добити статистичке регионе који су уједначенији по броју становника. Такође, Измене Закона ће предвидети минималан број регионалних развојних Агенција које ће споводити пројекте чији је циљ равномернији регионални развој наше земље
Sačuvana
Vlad Dracul
Experimental Period
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Milic Filipovic
Mesto: Pozega
Lokacija: Bakionica
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 1876
« Odgovor #28 poslato: 05.03.2010. 09:56:36 »

Opet samo PRICA!!!! Mrzim samog sebe vise jer izgleda kao da samo kukam ali ovo je veliki problem ove drzave. Postavlja se pitanje problema koji nastaju kada nekome date malo vecu slobodu odlucivanja o vecoj kolicini novca ali postoje mehanizmi kontrole koji su postavljeni pa na kraju daleko je mutnije upravljanje svom kolicinom novca jedne drzave na jednom mestu jer je lakse neku hiljadu (neku stotinu hiljada) zadrzati u nekim dzepovima jer se radi o ogromnim novcima.. Ljudi kukaju na Opstinske uprave zbog svoje nesposobnosti ali bili oni sposobni ili ne problem sredstava i budzeta je ogroman - imate situaciju da se novac iz vase privrede odseli u prestonicu i da za isti molite na kasicicu kao slepci se ceka da se neko smiluje i udeli sto god cisto da se raja ne buni. DECENTRALIZACIJA JE IMPERATIV! Ne u nekakvom separatistickom smislu reci svet se ujedinjuje samo se mi parcamo zbog ovakvih problema. Nije to samo pitanje vlasti vec pitanje opstanka, funkcionisanja regiona u jednoj drzavi. Svakako da Prestonica kao centar jedne Drzave mora imate nesto vece parce kolaca jer u nekim situacijama Drzava ima potrebu iz raznih socio-ekonomskih razloga da pomogne funkcionisanje neke oblasti gde je iz ko zna kakvih razloga stanje losije nego prosek ostalih regija. Takve stvari se dogovaraju prave planovi i sl. a nije neophodno imati centralizovan drzavno-ekonomski aparat na jednom jedinom mestu.
Sačuvana
Borica
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Borica
Mesto: Uzice
Lokacija: Belo Groblje
Država: Srbija
Horoskop: Lav
Poruke: 66


« Odgovor #29 poslato: 06.03.2010. 10:45:56 »

Za Užice je ovo veoma važna tema i dobro je što je na forumu.
Odluke se ubrzano donose.Treba se pripremiti ,kao Kragujevac napr.

http://www.kragujevac.rs/Sumadija_%E2%80%93_putokaz_ka_regionalizaciji_i_decentralizaciji-43-1-1762http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=172611&title_add=Crtaju%20nove%20pokrajine%3F&kword_add=regioni%2C%20regionalizacija
Crtaju nove pokrajine
NAKON statističke podele Srbije, krajem meseca počeće i ”crtanje” granica budućih administrativnih regiona, saznaju ”Novosti”. Ekspertska grupa vladinog Nacionalnog saveta za decentralizaciju, na čijem čelu je Nenad Čanak, završila je ”strukturu nacionalne strategije decentralizacije”, po kojoj će se ”tražiti” model za suštinsku, funkcionalnu podelu Srbije.
Kako je za naš list potvrdio Aleksandar Popov, koordinator stručne radne grupe, u kojoj su mahom univerzitetski profesori i predstavnici nevladinog sektora, struktura će biti predstavljena Savetu za decentralizaciju na sastanku 17. marta:
- Ukoliko Savet verifikuje strukturu strategije, krećemo u traženje konkretnih rešenja - da li će Srbija biti izdeljena na regione ili pokrajine, koliko će ih biti, kolike će biti njihove nadležnosti i kakva će biti organizacija vlasti .
Sigurno je jedno: imaće granice,
sedište, budžete...
Različita viđenja o konačnom modelu decentralizacije imaju i u samom Savetu, čiji su članovi, između ostalih, ministri Dinkić, Marković, Đelić i Čiplić, Bojan Pajtić, poslanici i gradonačelnici...
Ministar za ljudska prava Svetozar Čiplić slaže se da Srbija mora da dovrši državnu strukturu, jer su sve zemlje u Evropi premrežene tzv. drugim nivoom decentralizacije - autonomnim pokrajinama.
- Ustav je to dozvolio, ali, nažalost, neki to dvojako tumače - da pokrajina može, a i ne mora da bude - smatra Čiplić.
Boško Ristić, narodni poslanik i član Saveta, predlaže uvođenja srednjeg nivoa vlasti, pored opštinskog i republičkog.
- Hoće li to biti regioni ili pokrajine zavisiće od političkog dogovora, ali svakako moraju da imaju neku vrstu samoupravnosti, izvršne organe, granice, sedište, budžete - čuli smo od Ristića.
Gradonačelnik Paraćina Saša Paunović, koji je, takođe, član Saveta, bliži je ideji da se, umesto krojenja novih regiona ili pokrajina, izvrši ”decentralizacija državnih funkcija”:
- Postojećim opštinama prosto treba sa republike prebaciti niz ovlašćenja, od inspekcijskih do finansijskih poslova - kaže nam Paunović.
Prema procenama Aleksandra Popova, nacrt nacionalne strategije decentralizacije mogao bi da bude gotov najranije u drugoj polovini godine, a pre ulaska u skupštinsku proceduru, treba da ga odobre Savet i Vlada.

VUČETIĆ: OBAVEZNA PROMENA USTAVA
DECENTRALIZACIJU zemlje, bez obzira na to koji model na kraju Vlada usvoji, nije moguće izvesti bez izmene Ustava, kaže, za ”Novosti”, Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda.
- Svaka promena sistema vlasti i teritorijalne organizacije zahteva i promenu Ustava, preko amandmana, za koje mora da glasa najmanje dve trećine poslanika.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #30 poslato: 07.03.2010. 03:56:35 »

Sve je to politika. Samo mi nismo takvi da krenemo da ucenjujemo, pa bi onda bilo i po nasem.

Ovo ukrupnjavanje reiona je posledica politickih kompromisa, sto sa muslimanima sto sa Vojvodjanima. I jedni i drugi imaju ostra separatisticke namere, a put za to ime je regionalizacija. Vlast im u tome izlazi u susret.

Ako se regionalziacija ne sprovede tako da Vojvodina ne bude podeljena na vise regiona i da muslimani ne budu okupljeni u jedan region, onda cemo verovatno i mi doziveti da ponovo menjamo drzavu  ukojoj zivimo, jer ce dovi do novih podela i rastakanja teritorije.
 
Sačuvana

Borica
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Borica
Mesto: Uzice
Lokacija: Belo Groblje
Država: Srbija
Horoskop: Lav
Poruke: 66


« Odgovor #31 poslato: 07.03.2010. 21:41:34 »

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0/550421/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0+%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5.html
Da li je na slici ispod mosta reka Sušica?
Sačuvana
alexg
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
AlexG
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Škorpija
Poruke: 143


Amicitia Vera Rara Avis In Terra!« Odgovor #32 poslato: 08.03.2010. 00:28:48 »

Da, lepa ideja i.... uvek aktuelna. Da neće izbori?!  Grin
Da se izrazim pravilno, nešto nisam ni verovao da će ova podela Srbije na ''statističke'' regione ostati na tome, već da će se ubrzo nakon toga pokrenuti pitanje i administrativne regionalizacije. Mogućnosti našeg grada u šansama da bude centar regiona ima više prepreka ako se uzme kao polazna tačka sadašnja podela na ovih pet regiona. Do sada, a i pisali smo o tome, ''takmaci'' su bili Valjevo, Šabac i Užice. Međutim, sada je region ''ukrupnjen'' i nema teorije da Kragujevac ne bude centar regiona ako sadašnja podela bude i neka kasnija, administrativna. Činjenica da je Apelacioni sud smešten u Kragujevac samo govori u prilog tome. No, sa druge strane, moje mišljenje je da je ovoliki region (Zapadna Srbija i Šumadija) prevelik. Jasno je kao dan da je ovakva podela na statističke regione u stvari ustupak strankama iz Novog Pazara, da se ne ponavljam, novine su pisale o tome. Naravno, lepo bi bilo da Užice bude centar regiona, ali ako stvari ostanu kakve sada jesu (po sadašnjoj podeli), nešto sam pesimista po tom pitanju.
Sačuvana
Vlad Dracul
Experimental Period
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Milic Filipovic
Mesto: Pozega
Lokacija: Bakionica
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 1876
« Odgovor #33 poslato: 08.03.2010. 11:42:10 »

Ja ne pravim pitanje sta ce to da bude centar regiona bitno je samo da se podela napravi i da pocne da funcionise kako treba.. Tema vezana za sud je apsurd i nema smisla porediti sudove i regione - sud je jedna specificna ustanova koja zahteva ozbiljan kadar! Da li je logicno da jedan visoki sud bude u Uzicu?!? Za neupucene u velikim mestima je do sada bilo predmeta i sudjenja za koje u Uzicu sudije jedino mozda cuju na fakultetu, pre koliko godina je to bilo? Praksa i zdrav razum nalazu da takve stvari budu u jednom velikom centru kakav je Kragujevac ili Nis ili Novi Sad i naravno Prestonica. Da se vratimo "podeli" kako se kod nas to kaze.. na zalost kaze se podela i to kao tako pravi problem jer se kod nas grabi uglavnom vlast i ono sto uz nju dolazi, a to je novac i moc ali ne i odgovornosti koje su i trebalo bi da budu sastavni deo vlasti i te nazovimo moci koju neki narodni predstavnik treba da crpi iz naroda, a ne iz svoje fotelje i mesta na kome je.. kod nas su stvari malo izokrenute poslednje dve decenije i nije lako to promeniti preko noci mada mene cudi da je cela decenija prosla i ozbiljne promene jos uvek nema to je meni sporo mozda sam radikalan (ne clan ni simpatizer SRSa) ali mnogo mi je sporo!
Sačuvana
Starla
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Poruke: 1537
Najforumaš 2007
« Odgovor #34 poslato: 08.03.2010. 13:27:10 »

Mora da se blize izbori kada se ponovo aktuelizuju vecite teme poput ovih Tongue
Ovo je prosto zamlacivanje naroda kome se nudi opet lazna nada da ce se nesto pozitivno desiti da se smanje razlike,pre svega siromastva nerazvijenih krajeva Srbije, u odnosu sa razvijene (citaj Beograd).
Ovo pitanje se razvlaci od onih promena i nista se promenilo nije.
Zar to ne govori o tome dovoljno?
Treba li da nam bude lakse sto neko crta mapu sada?
Po kojim kriterijumima se crta ta mapa?
Spojiti zapad Srbije sa centralnim delom u jednu celinu,ne daje neke mogucnosti zapadu da procveta.Ne da Uzice nema sanse pored Kragujevca,vec citava ta prica deluje smesno i neozbiljno..
Mi vec jesmo delimicno decentralizovana drzava,primer je Vojvodina koja je definisan region sa vec jasnim ovlascenjima.Kosovo je trenutno van kontrole drzave,pa je malo bitno sta ce na papiru pisati u vezi naseg vidjenja njegovog statusa unutar drzave.
Ponovo se aktuelizuje promena ustava,sto je zalosno,jer Ustav predvidja decentralizaciju,a Ustav nije nesto sto se menja svaki cas kako se kome cefne.
Sto se tice nestrpljivih,tek ce da se nacekaju smile
Decentralizacija ce ici u dve faze.Prva treba da se zavrsi negde 2013 do kada treba da se uradi statisticka podela i zadnja faza 2020 kada bi ti regioni trebalo da dobiju administrativni i politicki status.
Znaci bitnih promena do tada nece biti ,niti ce ih narod osetiti.

Sačuvana
Vlad Dracul
Experimental Period
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Milic Filipovic
Mesto: Pozega
Lokacija: Bakionica
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 1876
« Odgovor #35 poslato: 08.03.2010. 17:05:40 »

Sama decentralizacija ne treba da bude novo crtanje mapa ili sta ja znam cega. Zna se decenijama u nazad kako nam funkcionise administracija potojecih regiona (okruga) zna se koja su mesta centri tih okruga. U sklopu toga treba odrediti nivoe vlasti tj. upravljanja svopstvenim prihodima - treba da se zna procenat raznoraznih izvora prihoda uglavnom poreskog tipa koji ide direktno drzavi, zatim okrugu pa onda opstini. Ja sam za to da opstine zadrzavaju vecinu prihoda eventualno i region (okrug) ali je neophodno da se ozbiljno podigne svest o odgovornosti u lokalnim vlastima. Licno se meni cini da je lokalna vlast u Pozegi osrednje losa ali tu se javlja ozbiljan problem budzetskih sredstava koja su diktirana iz jednog centra gde srazmerno velicini na kasicicu dobijete odredjena sredstva te stoga i ako bi lokalna vlast zelela nesto vise da uradi ona nema cime jer nema izvor prihoda kojim se ista ozbiljno moze uraditi..

Ustav je zasebna tema i svakako bi trebao da bude na tapetu za promenu - uradjen je preko noci i jakom medijskom kampanjom je za dlaku prosao na referendumu. Ja sam izvrsio svoju gradjansku duznost i glasao protiv donosenja novog ustava koji nije doneo ozbiljne promene samo je dodao apsurd zvan KOSOVO JE DEO SRBIJE - interesuje li koga takva stvar?!? One koji nisu drzavljani Srbije svakako ne jer nema nikakav ozbiljan pravni znacaj u medjunarodnim pravnim okvirima samo u lokalnim. Dok drzavljane Srbije mozda i interesuje ali je bespotrebno jer svako iole normalan shvata da je Kosovo istorijski deo nase drzave. Skorasnja desavanja su pokazala koliko je to menjanje ustava zbog statusa Kosova besmislena stvar. Ustav upravo treba da se bavi osnovnim funkcijama drzave od njenog uredjenja preko finansiranja i upravljanja do osnovnih prava i sloboda ali i OBAVEZA gradjana i vlasti. Svakako sam impresioniran ustavom SAD-a koji je donet pre vise od 220 godina i do dana danasnjeg ima svega 27 amandmana od kojih je prvih deset garantovanje sloboda gradjana.
Sačuvana

Proud son of Svarog!!!
Starla
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Poruke: 1537
Najforumaš 2007
« Odgovor #36 poslato: 10.03.2010. 14:01:58 »

Jos nije izvrsena decentralizacija,niti se zna ista o regionima,a strvinar i veciti lovac na cenzus Mladj a dosao je na famoznu ideju kako da iz citave price poentira.
Gospodin ministar ima njuh za "projekte" ,mora mu se priznati.Posle niza "projekata" od prodaje "Zastave" pa do besplatnih akcija ,dosao je na redu i ovaj-UNIJA REGIONA
O svemu tome Mladja kaze sledece: "  Putujući po Srbiji kao ministar zadužen za regionalni razvoj, video sam da se kriza daleko dublje oseća van Beograda i da raste napetost kod stanovništva u unutrašnjosti. Imamo velike životne probleme na lokalu, a nemamo institucionalne mehanizme za njihovo rešavanje. Srbiji je neophodna decentralizacija, ali istinska i pravednija. Mnogo više novca danas ostane u Beogradu nego što se vrati građanima u drugim opštinama i gradovima. Želimo da se lokalni problemi rešavaju na lokalu, a da se njihov glas jače čuje i na nacionalnom nivou. Od evropskih integracija moraju svi da imaju korist, ne samo prestonica."
Vise o tome na http://www.blic.rs/Vesti/Politika/178410/Ne-pravimo-Uniju-regiona-da-bismo-presli-cenzus
"Kako preci cenzus prodajuci dim i maglu" by Mladja Dinkic .
Sačuvana
alexg
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
AlexG
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Škorpija
Poruke: 143


Amicitia Vera Rara Avis In Terra!« Odgovor #37 poslato: 10.03.2010. 17:22:17 »

Citat
Tema vezana za sud je apsurd i nema smisla porediti sudove i regione - sud je jedna specificna ustanova koja zahteva ozbiljan kadar! Da li je logicno da jedan visoki sud bude u Uzicu?!?


Što znači...?
Po tebi ako je to ''specifična ustanova'', onda u Užicu ne bi ni trebalo da bude nijednog Suda, jel? Ne vidim razlog da revitalizuješ ulogu prisustva visokog suda, kada je reč o našem gradu. Samo da podsetim, a verujem da to već i sam znaš, po ranijem zakonu, u Užicu je bilo sedište Okružnog suda, iznad kojeg je, hijerarjihski, bio jedino Vrhovni sud Srbije. Po sadašnjem zakonu, Užice jeste dobilo Viši sud (pandan ranijem Okružnom), ali iznad njega je Apelacioni sud u KG, pa tek onda Vrhovni kasacioni sud. Nije sporno što je to tako rešeno, ali sam činjenicu da je sedište Apelacionog suda smešteno u KG, dodao u prilog mojoj ubeđenosti da osim Kragujevca, obzirom na to da je region Šumadije i Zapadne Srbije objedinjen, nijedan drugi grad nema šansu da bude administrativni centar regiona. Sa druge strane, ako se uzme u obzir da je Užice centar Zlatiborskog upravnog okruga - teritorijalno najvećeg upravnog okruga u Srbiji, ne vidim razlog zašto Užice ne bi moglo da bude centar regiona? I možda se tu ne slažemo, ali moje mišljenje je da osim u broju stanovnika, Kragujevac ni po čemu nije bolji od Užica.

Citat
...koji nije doneo ozbiljne promene samo je dodao apsurd zvan KOSOVO JE DEO SRBIJE - interesuje li koga takva stvar?!? ...


Pa mene i tebe ne interesuje jer niti smo s Kosova, niti imamo kuće tamo, niti smo morali da izbegnemo odatle, ali reći ''koga interesuje ta stvar'' je po meni malo cinizam. Jer dok ti sediš udobno za svojim računarom u svojoj kući, neko tamo, ''sa tog Kosova'', nema hleba da jede, pa makar pokazati elementarno poštovanje, nije od zgoreg. Samo se pitam da tebi neko uzme kući/stan, nebitno i proglasi ga svojim, da li bi te to interesovalo, ali o takvim temama ne želim da pišem, niti da se raspravljam. Impresioniran sam i ja ustavom SAD-a, ali nisam impresioniran bazom Gvantanamo, gde su mučeni (pojedini nevini) ljudi po istom tom Ustavu...dakle, jedno je priča, drugo je praksa. I švajcarski ustav je donet još 1291, menjan je samo zbog ''duha vremena'' pa evo cela Evropa i svet ih prozivaju zbog zabrane izgradnje minareta iako i u njihovom ustavu piše da su zagarantovane verske slobode, ali eto ''ruži im sliku gradova'' (naveo sam kao primer, inače lično nije me ni briga, nisam religiozna osoba). Suština: jedno je papir, drugo je praksa.

Regionalizacija, stara tema s novim detaljima. U to apsolutno ne verujem, jer u Srbiji sve može da stoji na papiru, a da se tog niko ne pridržava. U principu, decentralizacija je uvek dobrodošla, ali šta će nam ako će onda da bude po principu: imate regiju/kanton, šta već, ali od prihode raspoređujete ovako.... ili toliko i toliko šaljete tu i tu... To nije decentralizacija, niti će ikada biti.
Sačuvana
novembar 1
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Marija Ana
Mesto: Užice
Država: Srbija
Poruke: 122« Odgovor #38 poslato: 10.03.2010. 22:21:02 »


Regionalizacija, stara tema s novim detaljima. U to apsolutno ne verujem, jer u Srbiji sve može da stoji na papiru, a da se tog niko ne pridržava. U principu, decentralizacija je uvek dobrodošla, ali šta će nam ako će onda da bude po principu: imate regiju/kanton, šta već, ali od prihode raspoređujete ovako.... ili toliko i toliko šaljete tu i tu... To nije decentralizacija, niti će ikada biti.

Slažem se. Kada je novac jedanput izgubljen tako što je pokupljen sa lokala u centar, nikada neće biti pušten iz ruku. Koja god vlast bila, voli da ima novac u svojim rukama, na jednom mestu, a onda da ga deli kako kome i kada hoće, po nekim svojim principima i svojim merilima i tako drži stvar u svojim rukama. Taj novac koristi i kao nagradu i kao kaznu za (ne)poslušne čelnike lokalnih samouprava i što šta još.
Dakle, regionalizacija-zabava za narod i ništa više.
Da su određena četiri centra (sa supercentrom u Beogradu), to je jasno i vrapcima, sve ostalo je zamajavanje. Pare će dobiti i staraće se u nekom obliku (usmeravanje investicija....) o Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, ostalo je pušteno niz vodu.  embarrased
Sačuvana
Vlad Dracul
Experimental Period
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Milic Filipovic
Mesto: Pozega
Lokacija: Bakionica
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 1876
« Odgovor #39 poslato: 10.03.2010. 22:28:32 »

Uh koliko teksta smile salim se. Nisi me dobro razumeo podrazumevao sam visoki, a ne visi sud - znaci ovaj novo nastali Apelacioni spada u kategoruju visokog dok bi Kasacioni bio nesto kao Supreme ili kao sto se nakada zvao Vrhovni. Naravno da u Uzicu kao jednom centru sadasnjeg Zlatiborskog okruga pripada da ima visi sud kao i sud specijalne namene kakav je Privredni sud nekada Trgovinski. Rekao sam da smatram da sudska podela ne treba da bude osnov za "podelu" regiona jer je previse siroko postavljena ali i to je bolje nego sadasnje stanje. Slazemo se oko sustine decentralzacije (vlast dati najosnovnijoj celini tj. opstini) ali moras shvatiti da Drzava kao aparat mora da funkcionise, a za to su potrebna finansiranja osnovni izvor istog je porez koji se ne skuplja samo u Beogradu. Znaci uvek ce i logicno mora postojati deo koji ide za upravljanje drzavom ali se on smanjuje cinjenicom da deo vlasti tj. upravljackog aparata koji je nekada bio u jednom centru sada ide u region kod nas je to okrug. Drzava pored puko ekonomskog ima i socijalni aspekt koji se nikako ne moze zanemariti sam sistem je previse slozen da bi bio ovde opisan.

Kragujevac u odnosu na Uzice ima daleko jacu privredu. Deo iste jeste, kao i svuda u Srbiji, na staklenim nogama ali toliko naroda nesto mora da radi nije to samo puki broj stanovnika.. Nemoj me ponovo pogresno razumeti meni vise odgovara da idem u Uzice kada mi nesto treba nego u Kragujevac smile trudim se u svoj subjektivnosti bar vuci ka objektivnom.

Price o Kosovu me iskreno vise ne pogadjaju. Previse je tamo stvari bilo koje niko ne spominje ni sa jedne strane. Siptare mozemo nazivati kako hocemo ali oni su svoje izborili i to najmanje oruzjem! Imali smo situaciju da se vecito izdvajalo za pomoc toj autonomnoj pokrajini jer je nedovoljno razvijena. Tad je takodje bilo situacija da su stanovi u toj istoj Pristini bili za Siptare i do deset puta skuplji ali oni su ih placali, a oni koji su se oparili na tome lade da ne kazem sta sam bog zna gde.. ono Srpskog zivlja sto je dole ostalo je taj deo koji ne da nije umeo da se snadje nego nije imao sta prodati njima je najteze. Njima nista ne znaci ali nista ne znaci to sto u nekom tamo ustavu pise da su oni sastavni deo Srbije! Sta imaju oni od toga?!? Njima treba posao, Srpski jezik u skolama (na zalost istina), hleba.. mislis da me ne zaboli dusa kada prodju reklame da se da neki dinar gladnima na Kosovu, a da ti kazem zasto - zato sto neki bezobrazni i beskrupulozni tipovi koriste tu sirotinju da zgrnu jos koji dinar! Pa ej bre svestenik uzimao iz takvog fonda ne uzimao sve islo njemu.. nemam reci opisati svoj bes ali to je mahanje tim nesrecnim narodom koji nije imao kuda zarad politickih ili finansijskih dobitaka. Tom narodu treba pomoc ali ne tako sto to neko napise u Ustavu vec uradi i uradi kako treba!!!

O ustavu SAD-a sam govorio naravno o papiru koji se svakkao postuje vise od slicnih papira kod nas.. daleko od toga da se njima divim, za mene su slika medjunarodnog siledzije. Kao i svuda i tamo ima finog sveta u to sam imao priliku uveriti se ali spoljna politika im sve vise lici na one od koje su se oni sami pobunili pre toliko godina kada je i taj cuveni Ustav donet. Guantanamo je jedna strahota za covecanstvo, a za narod (sire narodne mase) SAD-a on do skora nije bio poznat.
Sačuvana

Proud son of Svarog!!!
Starla
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Poruke: 1537
Najforumaš 2007
« Odgovor #40 poslato: 10.03.2010. 23:18:01 »

Na zalost, izgleda da mnogo ljudi deli tvoje misljenje sto se Kosova tice..U sta se to pretvaramo?Da li nam je jedino bitno da mi budemo jedini ciji ce zivoti biti onakvi kakvi mi mislimo da trebaju da budu?
Ljudi koji se toliko ponose svojim ustavom,a koji se ne libe da pravo na slobodu dele onako kako oni zele..to je vrhunac licemrja,ta njihova demokratija..Kod njih su crnci gradjani drugog reda,(setimo se kju kluks klana),istrebili su indijance i oteli im zemlju..oni treba da mi budu uzor?
Neka 'fala.
I ne bih se ni javila na ovu pricu ,da se nastavljam da nije bilo jedne zgode,kojoj sam slucajno prisustvovala.Jedan prijatelj,zivi u inostranstvu,mladi reditelj,napravio je dokumentarni film o zivotu ono malo Srba sto je ostalo na Kosovu,posle proglasenja nezavisnosti.Osvojio je mnoge medjunarodne nagrade,emitovan je na stranim televizijama,ali na RTSu nije..verovatno iz tog razloga sto ljude ,kao sto Vlad rece,ne zanima vise ta prica,ni ti ljudi koji dole zive..
Citajuci komentare ljudi ,zanimljiv mi je bio jedan ,jedne siptarke koja porucuje : "Vijorice se nasa zastava u Naisusu"..Mene je od tog komentara prosla jeza.
Mozda moj pogled na svet jeste iskrivljen,kao sto rece jedan pametan forumas..ali je meni jos uvek stalo.Uvek,ali uvek, pomislim na onu decu koja ne smeju da izadju da se igraju slobodno,dok moja deca uzivaju u slobodi..i volela bih da mogu da im pomognem nekako..
Citat
ali oni su svoje izborili i to najmanje oruzjem!  

Ovo ne mogu da verujem da si napisao.
To mozes reci i porodicama ljudi koji su ubijeni,nestali,a njihovi organi prodati po belom svetu.
Uzas.
Sačuvana
Vlad Dracul
Experimental Period
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Milic Filipovic
Mesto: Pozega
Lokacija: Bakionica
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 1876
« Odgovor #41 poslato: 11.03.2010. 01:58:39 »

Ovo ode sa teme vezane za regionalizaciju u nesto ne levo nego ko zna gde... ne bih da pricam dalje o ovome svakako ne ovde! Mnogo je dole zla bilo na obe strane i nije moguce izmeriti sta je to vise.

Mozemo pricati sta hocemo ali SAD je jedan takodje fenomen kada je upravo ova tema u pitanju. Sta je EU?!? Nastaje po principu SAD-a i ja sam svakako ZA (posto zivim u Srbiji, a ne u Norveskoj)! Osetiti se slobodno da sa jednog kraja kontinenta (ukoliko se ima novaca za put) predje na drugi bez pasosa vec sa licnom kartom kao sto to vec duzi niz godina radi velika vecina Evropljana.. da ne idemo daleko nekada nam bratska Slovenija ima takodje na malom prostoru lepo resenu upravu. Naime kod njih svaki okrug upravlja vecinom svojih sredstava. Tako kod njih da ne kazem u vuko**binama ima velikih firmi ne samo u Sloveniji vec u celoj Evropi kao sto je primer jednog Velenja, Laškog koja su sela ovo prvo rudarsko ovo drugo na pruzi uz reku..
Sačuvana
Starla
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Poruke: 1537
Najforumaš 2007
« Odgovor #42 poslato: 11.03.2010. 19:55:03 »

Da ne bi isli dalje u off necu komentarisati post iznad..
Ali zato sto se regionalizacije tice,bas u danasnjem Blicu ima zanimljiv clanak.
Najzanimljiviji delovi:
"Užice najverovatnije neće postati sedište statističkog regiona, sve su prilike da će autoput prema Jadranu otići preko Peštera, a na osposobljavanje aerodroma Ponikve za civilne letove čekaće se barem još pet godina. Nema ni podrške inicijativi da se gradi autoput Požega-Višegrad, a stalo se i sa izgradnjom putne zaobilaznice prema Bajinoj Bašti. Od 25 privatizovanih firmi u čak 11 su, sa velikim zakašnjenjem, poništeni kupoprodajni ugovori. Ovi podaci ukazuju da država već duže vreme ima maćehinski odnos prema opštinama Zlatiborskog okruga.
Dragomir Papić, direktor Regionalne privredne komore, kaže da ovo područje, izuzev privatizacije preduzeća, od 2000. godine nije imalo nijednu direktnu investiciju, kao u Kragujevcu gde je država usmerila privrednike da grade fabrike i vežu se za auto-industriju. .."
Za citanje clanka u celosti http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/180294/Za-deset-godina---nijedna-investicija
Ne mogu da se otmem utisku da nas grad ima nesposobno rukovodstvo,koje nije u stanju nista da ucini za svoj grad i stanovnike.novi gradonacelnik mi deluje kao puding licnost,bezlican i nikakav..Kada sam ga videla onda na Insajderu kako nije u stanju ni svoju avliju da sredi kada je bila ona prica sa Kusturicom,pomalo mi ga je bilo i zao..
Sa druge strane ako nije sposoban,zasto se prihvatio takve finkcije?
Pogledajte sta su Velja (Cacak),Palma (Jagodina),ucinili za svoje gadove..
Samo nasi kadrovi ne mogu ili ne zele da ucine neki pozitivan pomak za ovaj kraj.Tuga..
Sačuvana
Borica
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Borica
Mesto: Uzice
Lokacija: Belo Groblje
Država: Srbija
Horoskop: Lav
Poruke: 66


« Odgovor #43 poslato: 17.03.2010. 04:20:26 »

http://www.differentia-nis.org/forum/decentralizacija/odbijena-podela-na-7-umesto-njih-5-regiona!/
Uvek treba uporediti,šta o nečemu misle i ljudi iz drugih regiona.
Više mišljenja,veći kvalitet.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #44 poslato: 17.03.2010. 09:50:18 »

Bogme ovo sa regionalizacijom se izgleda otima kontroli. Nazalost, stranacki interesi i nacionalsiticke ucene prevagnjuju u odnosu na stvarne potrebe gradjana.

Nije mi bas jasno da li sadasnja gradska vlast zaista zeli da po tome ostane upamcena u istoriji Uzica?
Sačuvana

Borica
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Borica
Mesto: Uzice
Lokacija: Belo Groblje
Država: Srbija
Horoskop: Lav
Poruke: 66


« Odgovor #45 poslato: 18.03.2010. 12:47:06 »

http://www.decentralizacijasrbije.net/produkcija.html
Koliko ima napisanog o decentralizaciji vlasti.
Na lokalnom nivou mislimo da je tek načeta tema.
Sačuvana
alexg
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
AlexG
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Škorpija
Poruke: 143


Amicitia Vera Rara Avis In Terra!« Odgovor #46 poslato: 19.03.2010. 16:16:57 »

Citat
Uh koliko teksta


Izvinjavam se ako sam bio preopširan.  smile Ne, da se razumemo, ti i ja se slažemo u tome da podela sudske nadležnosti nije merilo za regionalizaciju. Samo sam naveo kao primer da je Apelacioni sud smešten u KG iz razloga što je to najveći administrativno-privredni centar regije. Mada, na primer, u zemljama zapadne Evrope sudovi više instance su često u manjim mestima (čak šta više, Vrhovni sudovi su često van glavnih gradova). Dakle, slažemo se mi da merilo za regionalizaciju nije podela sudova, ali suštinski je da se Kragujevac ''nameće'' kao centar, bez obzira koliko bismo mi voleli da Užice bude lider. I mislim da se slažemo u jednom: nema suštinske decentralizacije ako dobar deo prihoda ne ostane na lokalu. U suštinski decentralizovanim društvima porez se plaća bukvalno od prihoda građana mesne zajednice (tj. opština), preko gradova, do regiona, a onda se deo (određen zakonom) transferiše u republički budžet. Naravno, država živi od prihoda iz cele Srbije, ali dokle god bude situacija da sav javni prihod ''ide'' u centar, a onda se ''vraća'' deo, možemo mi imati decentralizaciju na papiru, ali to nije decentralizacija. Sad ''desničari'' bi rekli da je to uvod u separatizam, ali to nema veze s vezom. Dobra ekonomija spaja, a ne razdvaja i to je suština.

U vezi Starlinog posta koji citira koliko privreda ovog okruga stangira, samo mogu da dodam da mi je krivo to što ovaj region ima odlične potencijale za razvoj (privredni uopšte: industrija, turizam, a i poljoprivreda), a opet nekako sve nas ''zaobilazi''. Da li je to do rukovodstva grada, da li je to što smo mi, Užičani, inferiorni na sve to, ne znam, ali umesto da budemo jedan od privredno najačih regiona države, mi to ne da nismo, nego daleko smo od toga.
Sačuvana
novembar 1
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Marija Ana
Mesto: Užice
Država: Srbija
Poruke: 122« Odgovor #47 poslato: 25.03.2010. 23:41:42 »

"Dušan Novaković, načelnik Zlatiborskog okruga, podneo ostavku još 10. februara, G17 plus napustio početkom meseca, a juče je to saopštio...
....Dušan Novaković podneo je neopozivu ostavku na mesto načelnika Zlatiborskog okruga, jer se, kako je Danasu objasnio, protivi izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju, za koje smatra da su štetne po Užice i Zlatiborski okrug. On će, kako je potvrdio, ostati na toj dužnosti do izbora novog načelnika, najverovatnije opet iz G17 plus. Ostavku je on podneo Vladi još 10. februara, ali razrešenje još nije dobio. Pored toga, napustio je G17 plus, jer, kako ističe, nije delio stavove vrha te partije upravo o regionalizaciji.
- Glavni razlog moje ostavke su izmene i dopune Zakona o regionalizaciji, koje je predložilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u kome su moje stranačke kolege. Novom podelom Užice tako gubi šansu da bude centar regiona, a kako su nas birali građani Užica, trebalo bi da zastupamo njihove interese. Užice će time mnogo izgubiti, a o našoj sudbini odlučivaće se u Kragujevcu, što nije dobro, rekao je za Danas Novaković, i dodao da niko iz tog ministarstva o tako važnoj temi nije konsultovao ni njega ni predstavnike lokalnih vlasti.
- G17 plus sam napustio početkom marta, jer se ne slažem sa odlukama vrha stranke i ustupcima koji se prave iz raznoraznih političkih interesa. Prema novom predlogu o regionima, Srbija bi imala četiri centra, koji to već jesu, poput Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, a regionalizacija bi imala smisla ukoliko bi još nekoliko gradova postali regionalni centri, navodi Novaković, a potom objašnjava da je o ostavci do sada ćutao, jer je hteo da sačeka da ga dužnosti razreši Vlada Srbije, a potom da o tome obavesti javnost.
Zanimljivo je da o ovoj ostavci već mesec i po ćute republička vlada, čelnici lokalnih samouprava u Zlatiborskom okrugu, G17 plus čiji je bio član, ali i druge stranke u gradu i okrugu.
Predlog i spekulacije
Po predlogu, koji je Vlada usvojila 11. marta, umesto na sedam regiona od kojih je jedan trebalo da bude Zapadna Srbija sa centrom u Užicu, predviđena je podela na pet statističkih regiona. Ukoliko narodni poslanici usvoje takav predlog, Zlatiborski okrug bi bio u Centralnom regionu, sa centrom u Kragujevcu. Pored toga, bilo je spekulacija i da će se u okviru tog regiona formirati posebna oblast sa centrom u Novom Pazaru, a kojoj bi pripale opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica, koje su sada u sastavu Zlatiborskom okrugu, mada su to nadležni više puta demantovali."

Autor: N. Kovačević      Izvor: Danas.rs  25.03.2010.
 slap
Sačuvana
Borica
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Žena
Ime i prezime:
Borica
Mesto: Uzice
Lokacija: Belo Groblje
Država: Srbija
Horoskop: Lav
Poruke: 66


« Odgovor #48 poslato: 28.03.2010. 07:31:58 »

http://www.parlament.gov.rs/content/cir/akta/akta_detalji.asp?Id=1178&t=P#
ПРЕДЛОГ
З А К О Н
О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О
РЕГИОНАЛНОМ РАЗВОЈУ
.....
VI. РАЗЛОЗИ ЗБОГ КОЈИХ СЕ ПРЕДЛАЖЕ СТУПАЊЕ НА СНАГУ
ПРЕ ОСМОГ ДАНА ОД ДАНА ОБЈАВЉИВАЊА У „СЛУЖБЕНОМ ГЛАСНИКУ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ”.
Како овај закон представља једну од мера Владе за сузбијање светске
економске кризе која има последице и на наш економски систем, а како се овим
законом те последице ублажавају предложено је да закон ступи на снагу
наредног дана од дана објављивања.
Sačuvana
alexg
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
AlexG
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Škorpija
Poruke: 143


Amicitia Vera Rara Avis In Terra!« Odgovor #49 poslato: 28.03.2010. 15:37:35 »

Nisam znao za ovaj potez načelnika okruga. Za svaku je pohvalu to što je jasno stavio na znanje da se protivi odluci da Užice opet ostane ''zapećak''. Međutim, nije on taj koji se prevashodno ''bori'' za interese grada Užica. To su, pre svega, poslanici koji su iz ovog kraja (ne samo iz Užica) i koji bi trebalo da iskažu svoj stav po ovom pitanju. Ali, ne, oni će glasati onako kako im centrale kažu. Zato i jedva čekam promenu izbornog zakonodavstva gde ćemo da glasamo za ime, a ne za stranku, jer samo tako interesi neke regije će biti više zastupljivani.

Citat
Како овај закон представља једну од мера Владе за сузбијање светске
економске кризе која има последице и на наш економски систем, а како се овим
законом те последице ублажавају предложено је да закон ступи на снагу
наредног дана од дана објављивања.


Toliko providno da se nešto želi ''progurati'' da ne treba dodatan komentar. Hitno je, nema šta...
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.247 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.013s, 2q)