https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Tito se vraća u Užice

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 06.05.2009. 14:01:33Naslov: Tito se vraća u Užice
Poruka od: Pedja 06.05.2009. 14:01:33
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/ljudi-i-dogadjaji/glas-javnosti-06-05-2009/tito-se-vraca-u-uzice


GRUPA UŽIČKIH OSNOVACA ZA DESETAK DANA POLOŽIĆE PIONIRSKU ZAKLETVU PRED BISTOM JOSIPA BROZA

Tito se vraća u Užice

Posle ponude turistima da ih za 100 evra vode u partizane, u gradu se sve otvorenije govori i o ideji da se spomenik bivšem predsedniku SFRJ vrati na mesto na kome je bio - Trg maršala Tita

Grupa užičkih osnovaca, od prvog do osmog razreda, za desetak dana, položiće pionirsku zakletvu pred bistom Josipa Broza Tita u predvorju ovdašnjeg Narodnog muzeja, i simbolično, zakleti mu se na vernost! Mališani će za tu priliku imati plave kape sa petokrakama na glavi i crvene marame oko vrata! Istina je da će ceo događaj biti organizovan kao doprinos Užičana nacionalnoj muzejskoj manifestaciji „Noć muzeja“, istina je da će se to što će užički osnovci sada raditi zove - performansom, ali da je kojim slučajem drug Tito u mogućnosti da ustane, da ponovo uzjaše konja, pa da prođe Užicem, bio bi proletos i - više nego zadovoljan koliko ga Ere i dalje pamte i vole. Užičani, koji su njegov ogromni spomenik sklonili sa trga pre nepune dve decenije, i tada na njemu odigrali kolo, proletos se, malo-malo, pa zakače Tita i partizana. U gradu se poslednjih godina, sve otvorenije i sve hrabrije govori i o ideji da se pomenuti spomenik vrati na mesto na kome je bio, na - Trg maršala Tita. Kažu - u svrhu turizma!

Već pomenutu zakletvu, užički osnovci daće bronzanom maršalu okruženi kolekcijom štafeta mladosti, a na video- bimovima, istovremeno, vrteće se snimci čuvenih sletova organizovanih za rođendan maršala iz vremena kad je grad na Đetinji nosio njegovo ime. Sem toga, đaci će, posle položene zakletve, čitati u muzeju i ispred, u prisustvu građanstva, dirljive pesmice i pismene sastave posvećene maršalu, vođi, najvećem sinu, bratstvu i jedinstvu, itd.

U muzeju, posetioci će moći da vide izložbu sastavljenu od 35 „lokalnih“ štafeta, nošenih po Užicu i okolini uoči 25. maja, i jednu „saveznu“, onu koju je Užičanin Slobodan Jovanović, lično uručio drugu Titu.
Muzej će na nesvakidašnji performans pozvati i proslavljene užičke sportiste, a u postavci biće i udarničkih znački sa radnih akcija, druge arhivske građe iz Titovog doba, eksponati posvećeni Titovim posetama Užicu. Kud god se ko od Užičana te večeri okrene ugledaće Tita.

U Muzeju kažu da im cilj nije veličanje kulta, već predstavljanje doprinosa omladine užičkog kraja izgradnji i obnovi.

Samo par meseci pre ovog performansa, Užičani su, inače, obznanili da će, čim gora ozeleni, turiste iz čitave Srbije i sveta, za 100 evra, voditi u - partizane!

Program je osmislila ovdašnja Turistička organizacija, zove se „Stazama Užičke republike“, a turisti, koje privuče ovakva ponuda, putešestvije će početi u nekadašnjim trezorima Narodne banke u kojima je za vreme 67-dnevne Užičke republike radila partizanska fabrika oružja i koji su za vreme komunizma bili nezaobilazna tačka svih đačkih ekskurzija. Turisti - partizani dalje će videti Titovu radnu sobu, spise Vrhovnog štaba, ići će u zgradu u kojoj je bila partizanska štamparija, a zatim će krenuti na Kadinjaču, poprište čuvene bitke iz novembra 1941. godine...

Stari požeški pripadnik Ravnogorskog pokreta, Duško Polić, proletos je, čim je čuo za ovaj partizanski program, izjavio da on ima jedan ozbiljan propust, da bi turiste - partizane svakako trebalo odvesti barem do Krčagova, tamo gde su komunisti 1941. godine, bez suda i suđenja streljali svoje neistomišljenike i bacali ih u jame. Drugi se, za sada, na ovu pomamu za Titom, ne oglašavaju. Verovatno zato što se to sada zove - performans!

Autor: Zoran Šaponjić