https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Trudnica čuvala stražu, lopovi iz Užica pljačkali bogataše

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Rašo 22.02.2009. 22:50:29Naslov: Trudnica čuvala stražu, lopovi iz Užica pljačkali bogataše
Poruka od: Rašo 22.02.2009. 22:50:29
http://www.blic.rs/hronika.php?id=79798Bečka policija uhapsila je grupu provalnika iz Srbije, uglavnom iz Užica, osumnjičenu za 290 provala u Austriji, ali i u Švajcarskoj i Nemačkoj, koja je iz kuća glumaca, režisera, lekara, diplomata, novinara i privrednika ukrala nakit i drugo skupocene stvari u vrednosti od 2,6 miliona evra.

Do sada je uhapšeno 28 osoba, a traga se za Nebojšom M., Bojanom M. i Dušanom A.
Prvi članovi grupe uhapšeni su prošle godine, dok su proteklih dana, u nekoliko odvojenih akcija austrijske policije, i ostalim osumnjičenim provalnicima stavljene lisice na ruke. Nekoliko članova uhapšeno je kada su posle pohoda po Nemačkoj krenuli za Srbiju, a u automobilu je nađen i deo ukradenih stvari. Druga grupa uhapšena je u zgradi u Medlingu pored Beča, gde su stanovali.

Grupa je imala plan provala za vreme bečkog „Opernbala”, a u stanovima osumnjičenih nađeni su papiri na kojima su bila imena meta, adrese, brojevi telefona, vrsta alarma, brava i planovi za bekstvo. Zapisivali su i kretanje vlasnika kuće. Nađena je i oprema za obijanje, instrumenti za proveru dijamanata i alat za vađenje dragog kamenja iz nakita.

Pre pohoda grupa je slala jednu trudnu ženu da šeta psa i posmatra dešavanja na ulici ispred kuće koju nameravaju da opljačkaju. Njen zadatak je bio da čuva stražu kada oni provale u kuću i toki-vokijem ih obavesti o sumnjivim dešavanjima na ulici. Otvarali su sefove i uzimali nakit, novac i druge vredne stvari, a ako nisu mogli da ih otvore, odnosili su ga. Trezore su sekli u sobici jednog kafića, gde su imali i radionicu za izradu zlata u kojoj su procenjivali ukradeni nakit i rastavljali ga.
Na meti srpskih provalnika bila je i kuća Petera Pacaka, režisera komične kriminalističke serije „Kotan”, koju su opljačkali dok je vlasnik bio na premijeri.


Naslov: Odg: Trudnica čuvala stražu, lopovi iz Užica pljačkali bogataše
Poruka od: Rašo 22.02.2009. 22:52:33
http://www.blic.rs/hronika.php?id=79962


Pljačkali kuće i butike


BEOGRAD - Članovi kriminalne grupe iz Srbije koju austrijska policija sumnjiči za 290 provala u domove privrednika i poznatih ličnosti, iz kojih su odneli nakit i dragocenosti u vrednosti od 2,6 miliona evra, poznati su i MUP-u Srbije, a u domovini su hapšeni takođe zbog provala u stanove i kuće, ali i zbog krađa po buticima.


Kako „Blic” saznaje, 28 članova grupe, koji su uglavnom iz Užica i okoline, mlađi su od 40 godina, a provalnički zanat počeli su da peku još pre više od 15 godina. Obijali su stanove, kuće i krali dragocenosti, a iz butika su odnosili odeću. Poslednjih godina primirili su se, a policija je uglavnom imala problema s njima zbog nasilničkog i bahatog ponašanja. Uhapšeni članovi grupe, koje austrijska policija tereti za 290 provala u poslednjih dve godine, i to ne samo u Austriji već i Švajcarskoj i Nemačkoj, većinu vremena su provodili u domovini. U inostranstvo su putovali sa ciljem da opljačkaju nekoliko kuća bogataša, a kada bi utopili plen, vraćali su se u Srbiju.

Pre provalničkog pohoda, detaljno bi proučili kretanje vlasnika, a informacije su prikupljali i iz novina i TV emisija o životima poznatih. Ulazili su u kuće kada je vlasnik na proslavi, prijemu… Međutim, dešavalo im se i da omanu, kao kada su upali u kuću publiciste Kristofa Hrabala, jer ih je preplašila njegova doga.
Grupa je, kako je „Blic” već pisao, u izvidnicu slala jednu trudnicu, koja je čuvala stražu i voki-tokijem ih obaveštavala. Ta trudnica je, kako „Blic” saznaje, supruga Nebojše M., jednog od trojice provalnika za kojim austrijska policija traga. Pored Nebojše M., traga se i za Bojanom M. i Dušanom A. Prva hapšenja članova grupe bila su prošlog leta za vreme Evropskog prvenstva u fudbalu.Naslov: Odg: Trudnica čuvala stražu, lopovi iz Užica pljačkali bogataše
Poruka od: шумадинац 23.02.2009. 23:08:54
Па с обзиром да труднице у Србији добијају 60% од плате (исто као и битанге које се вуку годинама по боловањима) јадне морају да се снађу да зараде неки динар.


Naslov: Odg: Trudnica čuvala stražu, lopovi iz Užica pljačkali bogataše
Poruka od: kefalo 25.02.2009. 22:04:41
Sada imaju Uzicani sa cim da se pohvale, ako nismo najbolji ni u nauci, tehnici, ekonomiji, radu... bar smo dobri lopovi  :srb-cheesy:


Naslov: Odg: Trudnica čuvala stražu, lopovi iz Užica pljačkali bogataše
Poruka od: neo 18.03.2009. 16:44:10
Da su dobri,ne bi bili uhapseni.Pre ce biti da su halapljivi.