https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Naše Užice - Užice dobija elektranu na komunalni otpad - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1] 2  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Užice dobija elektranu na komunalni otpad  (Pročitano 7655 puta)
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« poslato: 05.01.2010. 14:37:41 »

http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/bez_opasnosti_po_okolinu_i_zdravlje_ljudi.73.html?news_id=180503


Užice dobija elektranu na komunalni otpad

Bez opasnosti po okolinu i zdravlje ljudi


Užice - Skupština Užica usvojila je inicijativu o realizaciji projekta energane, odnosno elektrane koja će proizvoditi električnu energiju spaljivanjem komunalnog otpada. Prva takva elektrana u Srbiji gradiće se u okviru Regionalne sanitarne deponije Duboko, nedaleko od grada, na kojoj bi od juna ove godine trebalo da počne odlaganje komunalnog otpada iz Užica i osam okolnih opština.

Partneri u tom projektu su grad i Elektroprivreda Srbije (EPS). Obaveza grada je da obezbedi lokaciju i komunalno je uredi, kao i da osnuje akcionarsko društvo zatvorenog tipa, čija će osnovna delatnost biti proizvodnja električne energije spaljivanjem komunalnog otpada. Da bi EPS planirao budžet za realizaciju tog projekta za ovu godinu, bilo je potrebno da užički odbornici usvoje tu inicijativu.

Inicijativi je prethodio Memorandum o izgradnji energane, koji su u oktobru 2009. godine, u prisustvu ministra energetike Petra Škundrića, potpisali Jovan Marković, užički gradonačelnik i Dragomir Marković, direktor EPS-a. Procenivši da će gradnja elektrane koštati od 30 do 60 miliona evra, u zavisnosti od toga kakva će se tehnologija primeniti, direktor EPS-a Dragomir Marković tada je naveo da je predviđeno da se na deponiju dnevno odlaže oko 250 tona komunalnog otpada, te da će buduća energana imati snagu između sedam i deset megavata.

Ministar Škundrić je tom prilikom rekao da Ministarstvo energetike i EPS podržavaju nameru Užica da gradi takvu vrstu elektrane, za koju je istakao da „neće predstavljati opasnost za životnu sredinu i zdravlje ljudi“.

- Produkt sagorevanja biće male količine ugljen-dioksida i čvrsta materija koja će kasnije moći da se koristi za izgradnju puteva - poručio je tada ministar Škundrić‚ istakavši da su za taj projekat zainteresovani inostrani investitori, što znači da ta investicija neće biti veliko finansijsko opterećenje za grad i EPS.

Autor: N. Kovačević
Sačuvana

komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #1 poslato: 11.01.2010. 15:49:12 »

Komšije, ne mogu da verujem koliko ste, ili naivni ili neobavešteni- "spalionica otpada bez opasnosti po okolinu i zdravlje ljudi".

Mi u Kosjeriću, pod okriljem "EGRIN"-a(ekološka gradjanska inicijativa), već godinama vodimo borbu da nam ne uvale nešto slično kao energent na cementari.

   Širom sveta vodi se ogorčena kampanja protiv izgradnje spalionica otpada. Obrnuto, u Srbiji, se njena lokalna i republička vlast bori godinama, od 2002, protiv sopstvenog naroda, da dokaže da su spalionice otpada njena budućnost. Ministar Dulić se čak ne ustručava da izjavi:“Nije mi teško da u bliskoj budućnosti zamislim Srbiju koja će imati energane i elektrane na otpad“. Zaista vizionarski.Što se nas tiče taj čovek je težak kriminalac.

Apatin i Zagreb su se, tu skoro, jedva spasili posle velikih protesta, te svetle budućnosti.
Da vam ne širim priču, posetite temu na našem forumu posvećenu tome:

http://www.kosjeric-forum.net/index.php?topic=1124.0

Izvinjavam se zbog edita, ali sam dodatno ppzdeo čitajući ovaj tekst u "Danas"-u. Zar zaista mislite da Užice i osam opština okruga dnevno proizvode 250 tona otpada?  Pa nije Užice New York. Spaljivaće se ko zna čiji i kakav otpad. Banda je to, bre !
« Poslednja izmena: 11.01.2010. 16:37:45 komšija » Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 11.01.2010. 18:50:45 »

Da li je poznato koja tehnologija spaljivanja opada je planirana na deponiji Duboko? Možda ima tehnologija koje zaista nisu štetne?

Milsim d aj ovo dobro pitanje za gradonačelnika - da li je gradska vlast upoznata sa tehnologijom spaljivanja otpada i da li ima pouzdane potvrde da ta tehnologija nije štetna, ili makar da je manje štetna od pukog nagomilavanja otpada? Da li je građanima dostupna dokumentacija o pomenutoj tehnologiji?

Bez toga, građani imaju ozbiljne razloge za brigu, jer svetska isksutva sa spaljivanjem otpadanisu baš povoljna:

http://www.no-burn.org/downloads/Waste%20Incineration%20-%20A%20Dying%20Technology.pdf

http://www.no-burn.org/downloads/Incinerators%20Trash%20Community%20Health.pdf

http://www.no-burn.org/downloads/BlowingSmokeReport.pdf
Sačuvana

komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #3 poslato: 12.01.2010. 11:32:03 »


Da li je poznato koja tehnologija spaljivanja opada je planirana na deponiji Duboko? Možda ima tehnologija koje zaista nisu štetne?


Šta ima da pitate? Već su vam rekli:"Bez opasnosti po okolinu i zdravlje ljudi".
Prva laž u predstojećem nizu koje će vam tek reći, počev od toga da je emisija gasova 0. Ne treba biti nuklearni fizičar da bi se shvatilo da to nije moguće. Sve i da je tako, šta se dešava sa pepelom, koji je izuzetno toksičan i kancerogen i koji zahteva poseban, u prevodu skup, tretman ? Spaljivaće se 250 tona dnevno. Možda neće biti ni pepela?

U stvarnosti radi se, kao i obično, samo o parama. Otpad je veliki problem u Evropi i svetu. Bezbedno spaljivanje je izuzetno skupo i zbog toga se premešta u "indijanske" zemlje, tipa Srbije, da bi se ti troškovi višestruko smanjili na račun zdravlja stanovništva.

Nisam našao, možda možete vi, kolika je užička dnevna "produkcija" otpada. Pronašao sam Kragujevac-dnevno 156 tona.
http://www.softserbia.com/ilija/solidwaste_project/index.php

 Kragujevac ima tri puta više stanovnika od Užica. To bi trebalo da znači da užičani prave oko 50 tona. Dodajmo još toliko od ovih ostalih opština, ili dodajmo još 100. Odakle još 100 ili 150 tona dnevno?  Onda, puta dana, puta meseci- izračunajte sami. Cena spaljivanja jedne tone je momentalno oko 130 dolara.
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #4 poslato: 12.01.2010. 12:15:39 »

Logika je jedna stvar, a stvarnost nešto drugo. Deponija je sama po sebi zagađivač, ne samo što se na jednom mestu koncentrišu otpadne materije, nego one prolaze kroz određene fizičke i hemijske procese samim skladištenjem pa se oslobađaju otrovne materije i gasovi koji odlaze u okolinu.

Dakle, početna pozicija je da je deponija zagađivač. Pitanji nije toliko da li se spaljivanjem otpada zagađuje okolina, nego da li se tiem smanjuje zagađenje.

Na primer, svaka deponija oslobađa velike količine metana koji odlazi u atmosferu i predstavlja ozbiljno zagađenje. Međutim, ako se taj metan upotrebi, recimo sagorevanjem, i još pretvori u korisnu energiju, da li je time ukupno zagađenje povećano ili smanjeno?
Sačuvana

Vlad Dracul
Experimental Period
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Milic Filipovic
Mesto: Pozega
Lokacija: Bakionica
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 1876
« Odgovor #5 poslato: 13.01.2010. 00:09:24 »

Ja sam ZA spaljivanje otpada ali kod nas to zaista predstvlja problem jer se u nasem smedju moze naci svasta od PET flasa preko opasnog medicinskog otpada do baterija, silikonskih plocica i guma.. fala bogu ja koji po navici odvajam otpad u svom domu u pet kanti nemam gde da odlozim metal, gumu, baterije, staklo za papir i PET se nekako i snalazim ali nas ni novci ni kazne ne uvode u red.

Odoh od teme ali ideja da se otpad spaljuje meni zvuci dobro ali ovi strahovi da bi se kod nas onda one gume, baterije i sl. koje na zapadu ne znaju gde ce donesu kod nas smile nisam bas siguran da ce time neko da se bavi ali neki toksicniji i skuplji otpad koji treba unistiti je zaista vise od rizika kako nisu bas mali novci u igri, a mi fala bogu dosta blizi od divlje nam Afrike.. no da uzmemo da napred pomenutog nece biti kako funkcionise spaljivanje otpada koje proizvodi struju?
Sačuvana
GradjaniN
(pas koji ne ide u raj)
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 336
« Odgovor #6 poslato: 13.01.2010. 23:18:59 »

Vrlo je simptomatichno to shto je bash Uzhice izabrano. Ovde je vazduh preko velikog dela godine toliko zagadjen da se dodatno zagadjivanje ne bi ni primetilo. Znachi sve po onoj staroj - da se vlasi ne dosete. Sumnjam da bi to vec proshlo u nekom gradu sa normalnim vazduhom.

Slazem se da otpad predstavlja veliki problem ali bi za pocetak trebalo napraviti u gradu mesta za prikupljanje specifichnih otpada, pa u pochetku i gradjane malo podstaci simbolichnim novcanim naknadama ili nekakvim gradskim olaksicama npr. oko poreza i sl. da organizovano uklanjaju otpad.

Nisam protiv ideje u nacelu ali mislim da bi finansisijski profit od ovakve elektrane bio rel mali jel bi se rel veliki deo novca od zarade morao izvajati za zashtitu od zagadjenja - filtere i sl. te sam upravo zbog toga skeptichan da bi ta elektrana bila "zelena".
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #7 poslato: 13.01.2010. 23:21:40 »

Ipak mi ovo sve pricamo napamet, jer nemamo nikakve podatke. Iz nekog razloga, lokalnoj samoupravi nije bas stalo da gradjani imaju uvid u sve sto se desava, jer da jeste, imali bismo sve dokumente javno dostupne.
Sačuvana

klackalica
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Mesto: Uzice
Lokacija: Lepa Brena
Država: SRB
FaceBook: ima
Horoskop: Devica
Poruke: 631« Odgovor #8 poslato: 14.01.2010. 12:36:10 »

A je l ce ova elektrana buducnosti da proradi pre ili posle autoputa za Visegrad i TZV-a za Mokru Goru?
Sačuvana
komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #9 poslato: 14.01.2010. 13:33:12 »


A je l ce ova elektrana buducnosti da proradi pre ili posle autoputa za Visegrad i TZV-a za Mokru Goru?


Ljudi, molim vas, ne zovite to elektrana, jer je to sasvim sporedna stvar. Kakav je kvalitet otpada kao energenta? Skoro nikakav.
Prema tome to je spalionica otpada i proradiće, klackalice, mnogo brže nego što misliš, jer to nije nikakva tehnologija budućnosti, već obrnuto, odavno stvar prošlosti.


Ipak mi ovo sve pricamo napamet, jer nemamo nikakve podatke. Iz nekog razloga, lokalnoj samoupravi nije bas stalo da gradjani imaju uvid u sve sto se desava, jer da jeste, imali bismo sve dokumente javno dostupne.


Pedja, pronašao si prave linkove, kakva bre lokalna samouprava? Šta oni znaju o tome?

Na međunarodnom nivou, deluje GLOBALNA ANTI-INCENERATOR ALIJANSA (GAIA), sa sedištem u SAD. Ova organizacija se bori za gašenje postojećih i obustavljanje novih projekata izgradnje spalionica otpada širom sveta.
U studiji pod nazivom Spalionice otpada- Umiruća tehnologija, autora, Neila Tangrija, objavljenoj 2003. godine, u izdanju GAIA (globalna antiinsenerator asocijacije) izneta su svetska iskustva vezana za sve aspekte izgradnje i upotrebe ovakvih postrojenja.

Evo vam malo copy-paste sa našeg foruma:

Dokazano je da nema bezbednih spalionica i da su sve podjednako opasne, kako one koje sagorevaju opasan otpad, tako i one koje sagorevaju komunalni otpad ili automobilske gume.
Jos pre 15 godina objavljena je lista od dve stotine razlicitih otrovnih organskih jedinjenja,  koja redovno izlaze iz dimnjaka spalionica otpada.

Prva naučna studija, koja je pokazala kako učestalost pojave raka zavisi od udaljenosti od spalionice otpada, objavljena je davne 1996. godine. Studija je pokazala da ljudi koji zive u područjima 7,5 kilometara udaljenim od spalionice otpada mnogo češće obolevaju od raka pluća, zeluca, debelog creva... Sprovedena je na velikom uzorku ljudi (više od 14 miliona) i uključila je 72 spalionice otpada na području Velike Britanije.
Zbog takvih podataka i zbog pritiska javnosti, mnoge su se spalionice  širom sveta zatvarale.
 Pocetkom 1998. godine zatvoreno je sedam spalionica u Francuskoj jer je ustanovljeno da je mleko krava u okolini zatrovano dioksinima.
U Japanu je zatvoreno na stotine spalionica industrijskog otpada zbog uvodjenja novih, strožih ogranicenja emisija štetnih gasova i nedavno utvrdjene, direktne veze dioksina sa imunološkim i genetskim promenama kod ljudi.
 U Americi se, tokom 80-ih, odustalo od 248 predlozenih projekata spalionica.itd.itd.

Ili pogledajte kako su se Apatinci izborili protiv te "elektrane budućnosti":http://stopspalionici.blogspot.com/

Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #10 poslato: 14.01.2010. 18:32:30 »

Ne mogu da sporim to što kažeš iz prostog razloga što mi ne znamo šta će u stvari raditi to postrojenje i kakva će tehnologiaj biti primenjena. Koliko znam, da bi se to uopšte radilo potrebno je da bude urađena studija uticaja na okolinu. Ako ta studija bude objavljena onda će javnost moći da proceni da li je valjana odnosno istinita. Ekolozi će moći da analiziraju studiju i da joj nađu mane ako postoje. Ovako, pričamo u prazno jer ne znamo o čemu se radi.

Ne znam za ostalo smeće, ali sam uveren da samo spaljivanje metana koji se oslobađa iz deponije a da čak i nema nikakve koristi od tako dobijene energije smanjuje zagađenje.

Prema podacima koje sam pronašao (upravo iz izvora koji se bore za gapenje spalionica), spaljivanjem metana oslobađa se velika toplotne energija, koja se itekako može korisno upotrebiti, a proizvod hemijske reakcije su ugljen dioksid i voda.

CH4 + 2O2 > CO2 + 2H2O

Ugljen dioksid je gas koji ima značajan uticaj na globalno zagrevanje te je njegovo oslobađanje štetno. Od jednog kilograma metana dobija se 2.74 kg ugljendioksida, te na prvi pogled izgleda da se spaljivanjem metana čini šteta, međutim, stvari stoje drugačije.

Metan je 20 do 50 puta štetniji od ugljen dioksida, tako da matematika kaže da je bolje spaljivati metan jer se tako 7 do 18 puta puta smanji zagađenje. Dakle, čak i da se ne iskoristi oslobođena toplota, opet je bolje spaljivati metan jer je manje zagađenje.
Sačuvana

Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #11 poslato: 14.01.2010. 18:43:11 »

Naš gradonačelnik bi morao ovo da pročita.

http://stopspalionici.blogspot.com/2007/12/strana-ulaganja-u-spalionice-otpada-u.html
Sačuvana

Starla
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Žena
Poruke: 1537
Najforumaš 2007
« Odgovor #12 poslato: 14.01.2010. 18:46:32 »

Nije dosta sto smo bombardovani osiromasenim uranijumom?
:S
Sačuvana
komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #13 poslato: 15.01.2010. 12:53:06 »


Ne mogu da sporim to što kažeš iz prostog razloga što mi ne znamo šta će u stvari raditi to postrojenje i kakva će tehnologiaj biti primenjena. Koliko znam, da bi se to uopšte radilo potrebno je da bude urađena studija uticaja na okolinu. Ako ta studija bude objavljena onda će javnost moći da proceni da li je valjana odnosno istinita. Ekolozi će moći da analiziraju studiju i da joj nađu mane ako postoje. Ovako, pričamo u prazno jer ne znamo o čemu se radi.


Pedja, nemoj da ste naivni- studija uticaja na okolinu! Šta misliš ko će raditi tu studiju? Renomirani nezavisni eksperti iz Švedske i Nemačke? Neće.
Ovde se radi o sprezi političke i ekonomske moći i studija je već završena i ishod je poznat. Uostalom, ko radi tu studiju? Gde su nama stručnjaci koji imaju bilo kakve veze sa spalionicama, osim teoretske? Znaš koliko njih boli uvo za Užice, uradiće studiju po prospektu proizvodjača opreme za spaljivanje, debelo naplatiti i otići da žive daleko od svoje procene.

Imamo mi, u Kosjeriću, iskustva takve vrste. Evo ti jednog žalosnog primera: 2003. godine cementara je tražila zamenu mazuta kao energenta petrol koksom jer je, naravno, neuporedivo jeftiniji a samim tim i štetniji. Mi podignemo frku, napravimo tribinu na koju čak dodje tadašnji Ministar ekologije, profesor Andjelka Mihajlov. Koliko je bila neobaveštena i koliko je gluposti napričala,ne može da stane ovde.
 Vrhunac je ovo-na naše pitanje" Znate li da cementara namerava da predje na petrol koks?" odgovorila je "Šta, zar više neće proizvoditi cement?" Treba li još nešto reći? To su naši stručnjaci i ministri. Danas je predsednik "Ambasadora životne sredine" i brine o kišnim šumama Brazila i slično. Mo'š misliti.

Radjena je studija procene i za cementaru u Popovcu, pa pogledajte šta se dešava. Sada tih"nezavisnih stručnjaka" nigde nema.
http://www.mondo.rs/s157899/Hronika_i_Drustvo/Spaljene_gume_ponovo_guse_Popovcane.html
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #14 poslato: 15.01.2010. 13:52:30 »

Komšija, ne tvrdim ja da će studija da da tačnu procenu, ali će morati da pokaže koja je tehnologija u pitanju i koji su neki ulazni parametri na osnovu kojih oni koji su stručni mogu da procene da li je studija valjana ili nije.

Ovako imamo nadvikivanje gluvih: jedni tvrde jedno, drugi tvrde drugo, a nikakvih opipljivih podatka nemaju ni jedni ni drugi.
Sačuvana

komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #15 poslato: 15.01.2010. 16:08:24 »

Pa sad i to si u pravu, pošto u ovom članku Dragomir Marković, direktor EPS-a, procenjuje da će gradnja elektrane koštati od 30 do 60 miliona evra, Huh? u zavisnosti od toga kakva će se tehnologija primeniti. Da reče čovek u par miliona, pa 'ajde. Ovako...

btw...neverovatna mi je činjenica da ljude više brinu Cigani po semaforima nego budućnost grada. Jesmo li otupeli, zaglupeli ili šta već ?
Sačuvana
GradjaniN
(pas koji ne ide u raj)
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 336
« Odgovor #16 poslato: 16.01.2010. 02:09:55 »

Cela ta stvar moze da funkcionishe jedino ako bi se uveo sistem selektivnog prikupljanja otpada. Onda bise lepo moglo uzeti da se spaljuje onaj tip otpada koji ne bi bio opasan i koji bi imao adekvatnu energetsku vrednost.

Inache ako bi se unutra spaljivao materijal direktno iz nasih kontejnera ovakvih kakvi su sada onda je to hard-kor trovanje. Ne verujem da postoji neka ekonomski isplativa tehnologija koja moze da prechisti sve ono sto mi bacamo u nashe kontejnere bez neke prethodne selekcije.

Ideja bi mogla da bude sasvim OK kada bi ljudi imali da bace stvari tamo gde treba i kada bi ih tamo i bacali.

Jedno pitanje - Jel ima ovde u gradu negde neko mesto za bacanje/prikupljanje elektronskog otpada? Znate vec - sva ona roba sa nalepnicom na kojoj je prekrizhena kanta za smece.
Sačuvana
komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #17 poslato: 16.01.2010. 02:44:10 »

GradjaniNe, nick ti potpuno odgovara, odnosno tvojim razmišljanjima.
Da neko zaista želi dobro Užicu, uložio bi te enormne pare u reciklažu, što je apsolutni trend u normalnim zemljama jer se spaljivanje dokazalo kao neodrživ način upravljanja otpadom, a ne u spalionicu. Problem je samo što se taj novac veoma sporo vraća. Spalionica je unosan biznis.

Japan je do sredine devedesetih spaljivao 90% svog otpada, a danas je sasvim obrnuto- 90% se reciklira, a ostatak spaljuje u nekim "Srbijama" dalekog istoka. Ma, sve je to odavno provaljeno, već poznata "Japanska prljava tajna":

http://stopspalionici.blogspot.com/2007/12/problemi-sa-spalionicama-u-svetu.html
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #18 poslato: 16.01.2010. 08:55:19 »

Koliko sam ja razumeo, upravo je namena buduce deponije da se u njoj vrsi odvajanje onoga sto moze da bude reciklirano. Energana je naknadno smisljena.
Sačuvana

komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #19 poslato: 16.01.2010. 11:56:41 »


Koliko sam ja razumeo, upravo je namena buduce deponije da se u njoj vrsi odvajanje onoga sto moze da bude reciklirano. Energana je naknadno smisljena.


Pedja, ja, pored najbolje volje, nisam uspeo nigde da nadjem reč "reciklaža". U pitanju je klasična spalionica, ili kako oni kažu "energana".
Tu skoro, pre oko mesec dana, vodili su naše "predstavnike" da im prikažu lepote spalionice u Pragu. Tri dana, avionom, o trošku cementare.
Mi, EGRIN, smo odbili da idemo, ali ima ih koji su išli. Oduševljeni su, pivom, kobasicama, provodom...Vodali su ih kao mečke i pogledaj njihove utiske.

Ovo je kontrolni centar, rekao bi čovek da je NASA u pitanju:

http://img7.imageshack.us/img7/2577/kontrolnicentar.png

Iza toga se krije energent:

http://img687.imageshack.us/img687/7820/praskiotpad3.png

Vodiće i vas negde. Tipujem na Beč jer se tamo nalazi spalionica "Cirkus", usred grada, koja skoro da i ne radi. Služi uglavnom za prikazivanje.

http://i13.photobucket.com/albums/a255/gocat/spalionica2.jpg


« Poslednja izmena: 16.01.2010. 16:06:12 komšija » Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #20 poslato: 16.01.2010. 18:28:56 »


Pedja, ja, pored najbolje volje, nisam uspeo nigde da nadjem reč "reciklaža". U pitanju je klasična spalionica, ili kako oni kažu "energana".


To ej verovatno zato sto trazis pod energana. To je ideja koja se pojavila mislim tek ove godine. Deponija je projekat koji je aktuelan vec godinama u nazad i to je potpuno druga prica na koju se energana samo nadovezala.
Sačuvana

komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #21 poslato: 16.01.2010. 20:52:54 »

  Ja nisam ništa ni tražio već samo odgovorio na temu "Užice dobija elektranu na komunalni otpad", pokušavajući da pomognem, ako mogu.

Ta ideja koju pominješ takodje mi je poznata, i kod nas se pravi ta transfer stanica, ali ni tu niko ne pominje reciklažu, već jednostavno gomilanje otpada, sa najavom gradonačelnika o skorom potpisivanju ugovora sa EPS-om.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/mega-deponija-duboko-kod-uzica_146319.html

Stvarno me zanima neki tekst koji pominje reciklažu, ne računajući ovu inicijativu Tehničke škole:

http://www.uecors/vesti/tehnicar-za-reciklazu/1051/
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #22 poslato: 17.01.2010. 12:21:21 »

Stalni je problem svih lokalnih samouprava pa i nase, sto ne prizaju dovoljno informacija, ipak evo nekih:

http://forum.uzice.net/lokalna-samouprava/deponija/msg131333/#msg131333

http://forum.uzice.net/lokalna-samouprava/deponija/msg153915/#msg153915

http://forum.uzice.net/lokalna-samouprava/nova-deponija-nova-katastrofa-za-nas-uzicane!!!/msg113389/#msg113389
Sačuvana

komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #23 poslato: 17.01.2010. 15:49:12 »


Stalni je problem svih lokalnih samouprava pa i nase, sto ne pruzaju dovoljno informacija...


Ja bih samo dopunio ovu tvoju rečenicu: Stalni je problem svih lokalnih samouprava pa i naše, što ne pružaju dovoljno informacija čime dovode u zabludu sopstveno stanovništvo radi pribavljanja imovinske ili neke druge koristi. Već lepše zvuči, kao krivično delo, što sigurno i jeste.

 O republičim vlastima i Ministarstvu ekologije , ne vredi trošiti reči. Evo samo jednog pitanja: Kako je moguće da ministar Dulić, koji je po struci lekar-ortoped, ne zna da je 2008. godine 35.000 lekara uputilo peticiju Evropskom parlamentu kojom traže zabranu izgradnje novih spalionica otpada? Dužan je da zna, prvenstveno kao ministar a zatim i kao lekar. Tragično je što sigurno zna a i dalje je prvi promoter spaljivanja otpada. Zašto?

Što se tiče ovih članaka, koje sam i ranije čitao jer, iskreno govoreći, i nama u Kosjeriću odgovara da svoj otpad prebacujemo u tudje dvorište(kao i checheni  smile), oni su klasično dovodjenje u zabludu. Konstantno se provlači nekakva linija za selekciju otpada, pa separacija, pa u budućnosti “fabrika za preradu otpada”, što sve zajedno logički navodi na reciklažu. Ali, kako ti kažeš, logika je jedno a stvarnost drugo. Ja bih pre rekao: lepe priče su jedno a stvarnost drugo. Očigledno je da će linija za selekciju  prvenstveno služiti za odvajanje metala a fabrika za preradu otpada je elektrana(čitaj spalionica).

Sad, još malo pitanja, logičnih. Vrednost investicije “Deponija Duboko” je 12.209.156 eura. Finansijska konstrukcija je: Republički "Ekofond" izdvojiće 1.527.060 eura, devet opština 2.533.111 eura, Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) 2.969.822 i EBRD 5.179.161 eura. Znači jedva. Traže se krediti, opštine kasne sa svojim učešćem…i još nije završeno, posle pet godina. Odjednom, pojavljuje se čovek i kaže da će EPS investirati od 30 do 60 milona eura u elektranu. Zainteresovani su i strani investitori, kaže. Ne kaže koji. Kako je to sad odjednom moguće? Kakva je isplativost te elektrane, sa gorivom takvog kvaliteta kao što je otpad? GradjaniN je lepo primetio:


Nisam protiv ideje u nacelu ali mislim da bi finansisijski profit od ovakve elektrane bio rel mali jel bi se rel veliki deo novca od zarade morao izvajati za zashtitu od zagadjenja - filtere i sl. te sam upravo zbog toga skeptichan da bi ta elektrana bila "zelena".


Tačno! Ti fiteri su izuzetno skupi i moraju redovno da se menjaju. Verujte, u pitanju je prljava tehnologija i još prljavija finansijsko politička zaledjina. Mi (EGRIN), smo nešto saznali, ko ustvari sve to finansira, ali ne mogu na forum da iznosim nešto za šta nemam potvrdu. Pozovite profesorku Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jelenu Kozomoru, koja je žestoki protivnik spalionica i reći će vam. Ako treba javno, u Užicu- nasred trga.
Sačuvana
komšija
provereni korisnici
početnik
*
Pol: Muškarac
Mesto: kosjeric
Država: serbia
Poruke: 14« Odgovor #24 poslato: 28.01.2010. 12:44:57 »

Iako rizikujem da budem komšija koji konstantno zaviruje u tudje dvorište, moram reći da i komšija ima raznih. Najrasprostranjeniji tip u našim krajevima je onaj koji voli da komšiji crkne krava. Medjutim, ima i onih pametnih koji su svesni da ako gori komšijska kuća, postoji mogućnost da vatra zahvati i njegovu. Recimo da ja spadam u ove druge.

Elem, i dalje sam zaprepašćen činjenicom da ova tema nikoga ne zanima. Problem je verovatno, kao i svuda, u šabanizaciji naroda koja je izvedena putem „facebook“-a, pa forumi nisu više IN. Bitnije je pregledati da li je komšinica, s kojom se vidjaš svaki dan, postavila neku novu sliku ili komentar na tvoju. Možda te je čak i „bocnula“. Pitam se samo, da li ova „facebook“ nacija misli da će i živeti tu(facebooku) ili u Užicu?

Svejedno, skrenuću vam pažnju na još nekoliko činjenica...

Kada je Tanjug  15. 09. 2009. godine, doneo EPOHALNU vest da se u Užicu gradi energana (vrlo interesantan izraz, zgodan da sakrije činjenicu da je zapravo rec o  spalionici otpada), pogledajte koje su povezane vesti bile tih dana bile aktuelne u Evropi i svetu: 11/09/2009  http://www.srbijanet.rs/vesti/vesti-iz-sveta/28065-norveska-gradi-prvu-vetroelektranu-na-moru.html

 09/09/2009  http://www.srbijanet.rs/tehnologija/nauka/27928-kina-pravi-najvecu-solarnu-elektranu-na-svetu.html

Da li je drugi komentar potreban?

EVROPA I SVET NE GRADE SPALIONICE VEC SE OKRECU SOLARNOJ ENERGIJI I ENERGIJI VETRA !!!  

A MI, GDE SMO MI? U 1960. GODINI, KADA SU PRVE SPALIONICE GRADJENE U RAZVIJENIM ZEMLJAMA. SADA IH TAMO UGLAVNOM ZATVARAJU !!!!
 


 
Sačuvana
Stranice: [1] 2  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.195 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.014s, 2q)