https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Veljko Ostojić iz Zlakuse "zlatna" truba Repubike

Oreska - Užice

UŽICE => Naše Užice => Temu započeo: Pedja 07.08.2006. 12:41:04Naslov: Veljko Ostojić iz Zlakuse "zlatna" truba Repubike
Poruka od: Pedja 07.08.2006. 12:41:04
http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/RG06080604.shtml

U Banjaluci još jedan uspeh trubača iz sela Zlakusa kod Užica

Veljko zlatna truba RS

Da uspeh Užičana na banjalučkom festivalu bude kompletan potrudio se i Dragan Ignjić, trubač iz Užica, čiji je orkestar odlukom žirija proglašen najboljim na festivalu

UŽICE - Posle titule prve trube Zlatibora, koju je pre sedam dana osvojio na Saboru trubača na našoj najlepšoj planini, Veljko Ostojić, trubač iz sela Zlakusa kod Užica, od preksinoć je i - "zlatna" truba Repubike Srpske. Ostojiću je prestižna nagrada pripala na festivalu "Zlatne trube Srpske" koji je kasno preksinoć završen na letnjoj pozornici tvrđave Kastel u Banjaluci.

U dve večeri, pred hiljadama Banjalučana, koji su pokazali da i te kako razumeju i zvuk i dušu trube, nastupilo je deset duvačkih orkestara iz Srbije. Da uspeh Užičana na banjalučkom festivalu bude kompletan potrudio se i Dragan Ignjić, trubač iz Užica, čiji je orkestar odlukom žirija proglašen najboljim na festivalu.

- Zadovoljan sam, presrećan! Leto je dobro krenulo, i, nadam se uspehu i u Guči. Za razliku od drugih takmičenja, gde obično sviramo samo po jednu pesmu i kolo, u Banjaluci smo i mi i drugi orkestri, pred žirijem nastupali u dve večeri po pola sata, pa smo imali priliku da zaista pokažemo sve što znamo - izjavio nam je juče ujutru, po povratku iz Banjaluke Veljko Ostojić.
      

S nestrpljenjem čekaju Guču

U kući Ostojića, na samoj ivici Požeškog polja, trube su i juče ujutru ječale, iako su članovi orkestra svu noć putovali iz Banjaluke do Zlakuse. Ostojići i drugi članovi orkestra sada pred očima imaju samo Guču i Dragačevski sabor trubača. Važna su i vredna i druga takmičenja, ipak - Guča je Guča, ona je za sve trubače u Srbiji - svetilište. Drugi ukućani u domu Ostojića znaju da narednih dvadesetak dana u kući neće biti mnogo spavanja, trube će grmeti dan i noć, uvežbavaće se pesma i kolo s kojim će orkestar Veljka Ostojića pred žiri u Guči, a 28. avgusta, na Gospođindan, kada Sabor krene, i 3. septembra kada je završno takmičenje ponovo će Gučom ječati Ostojića trube.
      
   
   

Početak trubačkog sabora u Banjaluci bio je, inače, posvećen prerano preminulom velikom glumcu Danilu Lazoviću jednom od najzaslužnijih što Banjalučani već godinama unazad u svom gradu imaju priliku da vide i čuju najbolje srpske trubače. Prva pesma izvedena na festivalu koji se održava u sklopu "Banjalučkog letnjeg festivala", "Srpska mi truba zatrubi", koju su zajedno izveli svi orkestri učesnici, predvođeni Dejanom Lazarevićem, prošlogodišnjim pobednikom, bila je posvećena upravo glumcu Danilu Lazoviću.

Potomak Boška Ostojića, jednog od najboljih trubača zapadne Srbije svih vremena i žive legende trube, Veljko Ostojić, koji je trenutno student druge godine Muzičke akademije Univerziteta u Prištini, u klasi profesora Izudina Čavrkovića, pobedom u Banjaluci na najbolji način nastavlja tradiciju trubača Ostojića.

Pre samo osam godina, Veljko je trubačku karijeru počeo u orkestru dede Boška Ostojića, ali je ubrzo deda prvu trubu u orkestru prepustio unuku, a kada je unuk počeo da pobeđuje najpre na Zlatiboru, a onda i u Guči, deda Boško povukao se u zasluženu trubačku penziju. U međuvremenu, Veljko je na takmičenjima na Zlatiboru, u Guči, u Banjaluci i u Poljskoj osam puta osvajao prvu trubu. U orkestru Ostojića, danas uz Veljka koji je prva truba, sviraju i Veljkov mlađi brat Marko koji je tenorista, i otac Dragan bubnjar.

- Ima li veće sreće za čoveka nego kad vidi da potomci nastavljaju njegovim stopama, još bolje i još uspešnije - kaže stari trubač Boško Ostojić koji je trubu aktivno svirao 55 godina, bezmalo 40 puta nastupao na Dragačevskom saboru trubača u Guči.

Z. Šaponjić