https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Raskol u SPCrkvi

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Pravoslavlje => Temu započeo: Starla 15.02.2010. 15:01:39Naslov: Raskol u SPCrkvi
Poruka od: Starla 15.02.2010. 15:01:39
Poslednja desavanja oko smene vladike Artemija ,nedvosmisleno potvrdjuju ono sto se vec odavno sluti-da u Crkvi postoji raskol.
Setimo se samo afere Crna Reka koja je bila uvod u ova desavanja sa vl.Artemijem.
Posle izbora o.Irineja za patrijarha,i njegove najave da ne bi imao nista protiv da Srbiju poseti papa,u Srbiji su se uzburkale strasti.
Kulminaciju svega predstavlja smena vl.Artemija i optuzbe za proneveru novca od strane njegovih najblizih saradnika.Neki tvrde da je ovo u stvari obracun dve struje u Crkvi.
Opsirnije o tucama u Gracanici ,i uopste desavanjima na ovu temu http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/176662/Artemije-nasiljem-pokusava-da-zadrzi-eparhiju


Naslov: Odg: Raskol u SPCrkvi
Poruka od: Vlad Dracul 15.02.2010. 18:27:48
Nisam mnogo ukljucen u Crkvena pitanja ali mislim da ovde jos nekakva mracnija sila ima uticaja.. borba za vlast je cudna pojava i menja ljude pa i one okrenute Bogu, a ovde se pored toga cini da i politika vuce deo konaca.

Posvadjati ono sto okuplja to malo Srpskog zivlja koji su na tom Kosovu ostali je prevashodni cilj nekih grupa koji je po mom misljenju presudan u ovoj poslednjoj bruci.


Naslov: Odg: Raskol u SPCrkvi
Poruka od: Aleksije 28.02.2010. 16:36:08
U SPC-u nema raskola. Onaj ko to tvrdi ili je neinformisan(odnosno zloinformisan) ili je, ne daj Boze, zlonameran. Suprotnih misljenja i problema je bilo i bice. Na zalost, raskola je bilo i moze ih biti. Za sada ga nema, Bogu hvala.