https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Američki naučnici proizveli prvu sintetičku živu ćeliju

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Prirodne nauke => Temu započeo: Pedja 21.05.2010. 15:03:30Naslov: Američki naučnici proizveli prvu sintetičku živu ćeliju
Poruka od: Pedja 21.05.2010. 15:03:30
http://www.24sata.rs/vesti.php?id=72730


Američki naučnici proizveli prvu sintetičku živu ćeliju

Američki naučnici uspeli su da razviju prvu sintetičku živu ćeliju tako što su najpre konstruisali bakterijiski "genetički softver" koji su potom presadili u ćeliju.

Ovako dobijeni mikrob izgledao je i ponašao se kao vrsta "vođena" sintetičkim DNK, javio je Bi-bi-si. Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Sajens, predstavlja krupni prodor u nauci smatraju istraživači dok kritičari ističu opasnosti razvijanja sintetičkih organizama.


Tim dr Krega Ventera sa Džej Kreg Venter instituta u Merilendu u Kaliforniji, prethodno je proizveo genom sintetičke bakterije, a zatim je presadio genom jedne bakterije u drugu.

Naučnici su potom objedinili oba ova metoda i stvorili tzv. "sintetičku ćeliju" premda je sintetički samo njen genom.
Naučnici su kopirali postojeći genom bakterije. Sekvensirali su njegov genetski kod, a zatim upotrebili mašine za sintetizovanje kako bi hemijskim putem konstruisali kopiju.

"Sada smo u mogućnosti da presadimo naš sintetički hromozom u ćeliju recipijenta - drugog organizma", kazao je dr Venter za Bi-bi-si.

"Čim novi softver prodre u ćeliju, ona ga učitava i konvertuje u vrstu datog genetičkog koda", objasnio je on. Nova bakterija umnožava se više od milijardu puta, proizvodeći kopije koje sadrže veštački, sintetički DNK koji ih kontroliše.

"Ovo je prvi put da sintetički DNK u potpunosti kontroliše ćeliju", naveo je dr. Venter, dodajući da će on i njegov tim raditi na dizajniranju i izgradnji nove bakterije sposobne da obavlja korisne funkcije.

On je ubeđen da ovo otkriće može da dovede do nove industrijske revolucije.

"Ukoliko uspemo da dovedemo ćelije da proizvode ono što želimo, mogle bi nas osloboditi od korišćenja nafte ili pomoći nam da popravimo štetu nanetu životnoj sredini usisavanjem ugljen-dioksida", kazao je dr Venter.

Kritičari, međutim, smatraju da su potencijalne prednosti sintetičkih organizama prenaglašene.

Dr Helen Valas iz organizacije za praćenje razvoja genetičke tehnologije Džinvoč, upozorila je na opasnost sintetičkih bakterija.

"Puštanje u prirodu novih organizama može uzrokovati više štete nego koristi", smatra dr Valas, dodajući da se njihovim oslobađanjem u zagađenim sredinama da bi se one očistile zapravo stvara nova vrsta zagadenja.
Niko ne zna kako će se ovi organizmi ponašati u novom okruženju, istakla je ona.

Profesor Džulijan Savulesku sa Oksfordskog univerziteta, smatra da će potencijal ove nauke biti iskorišćen tek u "dalekoj budućnosti, ali da je on realan i važan".

On ne poriče da su rizici prisutni zato insistira na uvođenju novih standarda bezbednosti za radikalna istraživanja i zaštitu od vojne i terorističke zloupotrebe.


Naslov: Odg: Američki naučnici proizveli prvu sintetičku živu ćeliju
Poruka od: أحدث الأرق من النو 21.05.2010. 19:32:43
pochelo je.. pochelo... :icon2:


edit:
btw, fazon je sto moze da istampa bilo kakvu dnk... ok, moze da istampa neke postojece bube i viruse (kao i ljude), ali moze i da izmislja nove kombinacije.. sto je poprilicno zaj**ano s obzirom na to da je razlika izmedju nas i krompira jako mala (ako posmatramo genom (ispravi me da l' je genom tacan termin xD))

sposobnosti koje neka stvorenja imaju (a vec postoje na planeti) su skoro pa nezamislive...
ugradnja istih u ljude izmenom ljudskog genoma ce dovesti do evolucije :D
zjea konacno x-man ♥
al jebiga problem je sto ce bit dostupno samo bogatima..
but then again, zamisli dete dva x-mana......
buahahahah jedva cekam xD

tako da ne mogu da se slozim da ce nas to unistiti vec zlostavljanje istih.


ps. ovo je jos od ranije http://www.ted.com/talks/craig_venter_is_on_the_verge_of_creating_synthetic_life.html