https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Američki naučnici su otkrili da neki geni mogu da odlože starenje

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Prirodne nauke => Temu započeo: Pedja 19.10.2007. 14:53:30Naslov: Američki naučnici su otkrili da neki geni mogu da odlože starenje
Poruka od: Pedja 19.10.2007. 14:53:30
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=15061

Ljudi će biti mladi 400 godina?

Američki naučnici su otkrili da neki geni mogu da odlože starenje i da nas u isti mah zaštite od raka. Otkriće objavljeno u časopisu „Nejčer džinetiks" zasniva se na studijama o valjkastom crvu (caenorhabditis elegans), ali može da se primeni i na ljude, pošto mnogi geni crva imaju pandan kod čoveka.

U centru pažnje objavljene studije bio je gen daf-16, koji reguliše dužinu života i kodira belančevinu koja reguliše na stotine drugih gena. Naučnici su pokušali da otkriju gene koje reguliše daf-16 i koji direktno učestvuju u određivanju životnog veka ili razvoju raka. Identifikovana su 29 gena, od kojih otprilike polovina podstiče rast ćelija tumora. Ustanovljeno je da geni koji podstiču rast tumora ubrzavaju starenje, dok oni koji sprečavaju rast tumora produžavaju životni vek. Zaustavljajući jedan gen, naučnici su u laboratoriji produžili životni vek ovog valjkastog crva, tako da je živeo šest puta duže nego što je to uobičajeno za ovu vrstu crva.

Kod ljudi, koji, verovatno je, imaju sličnu genetsku strukturu kao ovi crvi, to bi značilo životni vek od 400 godina. Da ova vest bude još bolja, pokazalo se da crvi ostaju mladi tokom perioda za koji im je život produžen. to znači da bismo mogli da imamo mladost od 400 godina.