https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Prirodne nauke => Temu započeo: Pedja 25.04.2007. 16:45:27Naslov: Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji
Poruka od: Pedja 25.04.2007. 16:45:27
Kompanija Rio Tinto vrsi geoloska istrazivanja u zapadnoj Srbiji. Na obalama reke Jadar nasli su novi mineral koji ne postoji nigde drugde na svetu. Po mestu pronalaska dace mu ime jadarit.

Ono sto je neobicno u vezi ovog minerala je to da je njegov sastav vema slican izmisljenom sastavu minerala kritptonit iz naucnofantasticnih prica o Supermenu. Razlika je samo u tome sto, po prici, kriptonit pored natrijuma, litijuma, bora i silikat hidroksida sadrzi jos i fluor. Za razliku od priptonita koji se javljao u raznim bojama, jadarit je praskast i bele boje i nije radioaktivan.

Otkrice ovog minerala, koga ima u znatnim kolicinama, je znacajno zbog mogucnosti dobijanja litijuma i bora iz njega. Litijum se koristi za izradu baterija i umedicini, a silikati bora za izradu naocara za zatitu od radijacije.

http://www.mindat.org/min-31570.html
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/6584229.stmNaslov: Odg: Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji
Poruka od: shadow 25.04.2007. 18:55:32
Hm, samo sto mi iz tog nista necemo da izvucemo.


Naslov: Odg: Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji
Poruka od: knezofil 25.04.2007. 19:02:45
kako necemo? pa vec smo dobili pare za koncesiju...


Naslov: Odg: Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji
Poruka od: shadow 25.04.2007. 19:12:02
Meni se cini da ta koncesija nije jos ugovorena do kraja, nedaju ovi Kustini. Ili mozda nisam dobro obavesten. A sta, mi bi od tog minerala mogli da izvucemo korist samo ako postavimo kiske brze hrane za ljude koji budu tu radili na extrakovanju tog minerala i eventualno izdvajanju korisnih elemenata. Tolko o nasem tehnoloskom nivou. Nema veze, zato oni ne umeju da naprave kompletaru! :)


Naslov: Odg: Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji
Poruka od: knezofil 25.04.2007. 20:23:11
mislim da si pomesao malo lokacije...  nema to veze sa kustom. lokalitet je rudnik jadar, kod loznice

i kako bi nasli mineral, ako vec nisu dobili koncesiju za iskopavanja?


Naslov: Odg: Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji
Poruka od: shadow 25.04.2007. 20:45:09
E da, sad sam video na vestima. Izvinjavam se za brkanje lokacijama... Pa za iskopavanje i za istrazivanje su valjda razilici papiri i dozvole? Opet se vracam na Kustu dole, tamo su nasli svasta ali i dalje nemaju koncesiju na iskopavanje.


Naslov: Odg: Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji
Poruka od: knezofil 26.04.2007. 09:23:35
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2007&mm=04&dd=26&nav_id=243763

Rio Tinto bez dozvole za kriptonit?
Izvor: Beta

Beograd -- Rio Tinto, čiji su istraživači u Srbiji pronašli jadarit, nije zatražila od vlasti dozvolu za eksploataciju tog minerala.

Jadarit po svom sastavu sličan izmišljenom kriptonitu

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov kaže da je Rio Sava, ogranak rudarske korporacije Rio Tinto, prošle godine dobio dozvolu samo za geološka istraživanja, a da bi joj za eksploataciju bile potrebne nove dozvole.

On je naveo da su mogućnosti za komercijalnu upotrebu jadarita kao bornog minerala velike, ali i istakao da je od pronalaženja tog minerala do njegove ekspoloatacije veoma dug put. Najpre bi bile potrebne nove dozvole države Srbije, a rudarske aktivnosti bi mogle da uslede tek nakon pet do šest godina. Eksploatacija bi bila na velikoj dubini, jer je jadarit pronađen na oko 300 metara ispod zemlje.

"Možda je javnost više uzbuđena zbog veze sa kriptonitom, ali na to ne bi trebalo obraćati pažnju, već na to da li je praktično iskoristljiv mineral i čemu će služiti", kazao je on.

Kriptonit je mineral pred kojim Supermen gubi svoje moći

Jadarit, koji su istraživači korporacije Rio Tinto pronašli u Jarandolskom basenu prošle godine, izložen je prvi put javnosti u londonskom Prirodnjačkom muzeju. Po hemijskoj formuli je vrlo sličan sastavu izmišljenog minerala kriptonita, jedinog efikasnog oružja protiv Supermena, poznatog junaka iz stripova i filma.

Hemijska formula jadarita je LiNaSiB3O7(OH) (natrijum litijum bor silikat hidroksid) i nedostaje mu samo fluor da bi u potpunosti odgovarao sastavu kriptonita, a ime minerala biće ozvaničeno nakon što njegov opis bude objavljen u Evropskom mineraloškom zborniku.

Prema rečima ministra Naumova, jadarit je natrijumsko-litijumski-borni silikat sa OH-grupom, koji sadrži elementarni bor, bornu kiselinu, oksid bora, boraks, pentahidrat, a koji se koriste u više od sto industrijskih grana. Najviše se koristi u proizvodnji stakla, emajla, glazure, keramike, đubriva, herbicida, fungicida i drugih elemnata, a zbog svoje retkosti su i interesantni.


Naslov: Odg: Pronadjen novi mineral koji postoji samo u Srbiji
Poruka od: lakshmi mital 26.04.2007. 22:28:55
Ma prosto smo najači. Samo kod nas :smile10: