https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Delphi i Pascal problem - spor rad programa

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Računari uopšte => Temu započeo: radnik 04.06.2008. 14:01:38Naslov: Delphi i Pascal problem - spor rad programa
Poruka od: radnik 04.06.2008. 14:01:38
Imam veliki problem.
Odavno programiram, uglavnom koristim Delphi i Paradox bazu.
Nemojte mi savetovati nesto drugo, jer nemam nameru da pocinjem ispocetka, jer sam mnogo toga vec razvio i koristim u poslu na radnom mestu i lokalnoj mrezi.

Obrada podataka najcesce radi uzasno sporo, neke banalne obrade traju i po nekoliko sati.

Medjutim, kada se posle duzeg rada programa pojavi poruka sa greskom "Capability not supported", program posle toga radi normalno, sa nekoliko desetina puta vecom brzinom.

Ponekad se pojavi greska "I/O error 103" posle cega sve radi brzo kao munja.

Kako da nateram podesavanja (BDE ili nesto drugo) da ovo radi normalno?


Naslov: Odg: Delphi i Pascal problem - spor rad programa
Poruka od: Pedja 04.06.2008. 16:34:47
To su vrlo nezgodne greske koje dobijas i tesk jeuhvaiti sta ih uzrokuje.

Mozda bi valjalo da napravis neki probni program, koji bi bio veoma jendostavan a odradio bi osnovni pristup bazi, tako da mozes da probas na jednostavnom kodu da izazoves tu gresku i tako je lakse lociras.


Naslov: Odg: Delphi i Pascal problem - spor rad programa
Poruka od: radnik 05.06.2008. 07:22:35
Nema greske u programu, dakle sve radi, samo sto zna ponekad da uspori, da pobelis... kao da nema dovoljno memorije i slicno... e onda kada prijavi gresku i kliknem na OK pa ponovo pustim obradu, onda sve radi normalono, a posle I/O cak i mnogo brzo. Kad izadjem u popunosti iz programa, pa ponovo udjem u njega, ponovo se program ponasa uglavnom sporije...pratim ga preko Database Desktop, obrada ide npr. formiranje tabele na bazi podataka iz ulaznog tekstualnog fajla, ali sporo ide...

U svakom slucaju hvala na savetima, videcu nesto...


Naslov: Odg: Delphi i Pascal problem - spor rad programa
Poruka od: radnik 27.08.2008. 11:33:57
Evo posle par meseci, ponovo sam nesto uocio, pa ako moze to da pomogne da lociramo problem:

Kada pustim neki podprogram da radi npr. izrada listinga prolazaka radnika na kapiji, primetio sam da se na racunaru formiraju fajl PARADOKS.LCK i PDOXUSRS.LCK, oni su privremeni i brisu se nakon zatvaranja programa.

Prilikom izvrsavanja podprograma, obrada podataka je uzasno spora, a fajl PDOXUSRS.LCK se za to vreme neprekidno povecava, otprilike 1MB za oko 4 minuta i u konkretnom slucaju, naraste na 25MB posle 100 minuta rada (cekanje od koga se dobijau rogovi). Potom se pojavi poruka sa greskom "Capability not supported", nakon cega pustim ponovnu obradu podataka sa podprogramom i tada sve radi ogromnom brzinom, tako da se za 10sec uradi ono sto je ranije radilo skoro 2 sata! Za to vreme velicina fajla PDOXUSRS.LCK se vise ne menja, ostaje i dalje velika (oko 25MB).

Kao da se npr. podaci za obradu ucitaju u taj fajl, pa onda obrada podataka ide direktno preko njega, a ne ponovnim ucitavanjem svakog zapisa db-datoteke za obradu.

Da li je resenje u nekoj doradi programa, ili mozda u podesavanju BDE, ili nesto trece?