https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Računari uopšte => Temu započeo: Bili 06.08.2007. 02:28:20Naslov: Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `
Poruka od: Bili 06.08.2007. 02:28:20
Evo jedne zanimljivosti:

"Radnici u kancelarijama koji su počeli lakše da dišu nakon što je pušenje zabranjeno imaju novi razlog za brigu otkrilo je istraživanje Queensland univerzitet-a. Naime, laserski štampač oslobađa čestice tonera koje mogu dospeti u pluća i izazvati respiratorne ili kardiovaskularne probleme. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 62 modela štampača – svi su bili relativno novi – a otkriveno je da od ove brojke 17 štampača su „jaki emiteri“ čestica tonera. Uprkos korišćenja slične tehnologije, kancelarijski aparati ne emituju ovakve čestice. Oslobođene čestice još uvek nisu podvrgnute kompletnoj hemijskoj analizi ali se sumnja da su neke potencijalno kancerogene."Naslov: Odg: Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `
Poruka od: mcusin 07.08.2007. 12:27:51
Imao sam situaciju bas u jednoj uzickoj firmi koja ima veliki laserski stampach, malo je stariji tipa 5godina. Nasao sam se iza njega u trenutku kada su stampali jedno 30stranica. Pekle su me ochi od tih cestica i pobegao sam... a ljudi mi kazu kao, a to... pa nije to nista novo :)


Naslov: Odg: Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `
Poruka od: Pedja 07.08.2007. 12:30:26
To ce pre biti od ozona. Laserski stampaci su masine za pravljenje ozona. :)
Hoce od toga i glava da zaboli, posto je ozon otrovan.


Naslov: Odg: Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `
Poruka od: shadow 07.08.2007. 12:40:29
Otrovan a ne moz se bez njega. :)


Naslov: Odg: Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `
Poruka od: DJ_Uro_UE 07.08.2007. 16:48:53
Pre bih crno beli laser zamenio novijim pljuckavcima. Toliko su brzi i shtampa im je kvalitetna tako da nema potrebe za otrovnim laserskim shtampachima. U mojoj kancelariji ih ima 3 komada.


Naslov: Odg: Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `
Poruka od: Pedja 07.08.2007. 21:15:57
Laser i InkJet se ne mogu porediti. Laser je rentabilniji i pouzdaniji. InkJet su popularni samo zbog cene, doduse to najniza klasa. Oni koji zaista valjaju su i dalje skupi.


Naslov: Odg: Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `
Poruka od: losmi 12.08.2007. 21:42:34
Laserski štampači štetni kao duvan?

Laserski štampač u vašoj kancelariji ili kući mogao bi da bude tihi ubica. Novo istraživanje, koje su sproveli australijski naučnici, pokazuje da određeni laserski štampači predstavljaju opasnost po zdravlje zbog sićušnih čestica tonera koje ispuštaju u vazduh. Naučnici s Kvinslendskog tehnološkog univerziteta dodaju da takvi laserski štampači mogu da oštete pluća skoro isto kao i čestice u dimu cigarete.

Autor: Milan Đukić

Za potrebe studije istraživači su koristili različite modele štampača i zaključili da skoro jedna trećina emituje potencijalno opasne nivoe čestica tonera. Te minijaturne čestice mogu da izazovu zdravstvene probleme, od iritacije respiratornih puteva do ozbiljnijih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja pa čak i rak.

U izveštaju piše i da je jedan štampač u komoru za testiranje ispuštao čestice na nivou emisije čestica iz zapaljene cigarete.

Na kraju su Lidija Moravska, vođa tima, i njene kolege 17 od 62 testirana štampača svrstali u grupu "emitera velikog broja čestica".

Ipak, u izveštaju ima i dobrih vesti. U grupi od 62 štampača, 37 nije ispuštalo čestice koje bi ugrozile kvalitet vazduha, šest je svrstano u grupu zagađivača malog a dva srednjeg nivoa.

Ispitivani su najčešće korišćeni laserski štampači poznatih proizvođača među kojima su i Canon, HP, Ricoh i Toshiba. Istraživanje je obavljeno u kancelariji da bi se verno dočaralo realno radno okruženje. Prema rečima Moravske, nivo čestica u vazduhu tokom standardnog radnog vremena povećan je pet puta zbog korišćenja laserskog štampača.

Naučnici su zaključili i da štampači emituju više čestica kada rade s novim kertridžima ili kada štampaju grafiku i slike koje zahtevaju nanošenje veće količine tonera.

Ipak, nije pružen ni jedan neoboriv dokaz o stvarnoj štetnosti laserskih štampača te su se Moravska i njen tim ogradili izjavom da je neophodno dalje proučavanje uticaja štampača na zdravlje ljudi.

"Bez sumnje ovo je važan i veliki izvor zagađenja vazduha u zatvorenim prostorima. Morala bi da budu usvojena pravila i doneti propisi koji će urediti ovo pitanje", zaključila je na kraju Moravska.


Kod:
http://www.b92.net/tehnopolis/pc.php?yyyy=2007&mm=08&nav_id=258525


Naslov: Odg: Lasersko stampaci `opasni po zdravlje `
Poruka od: Pedja 12.08.2007. 22:07:32
Mnog izvesniji nezdrav efekat ima ozon koji se obilato proizvodi u procesu stampe na laserskim stampacima. Akose stampac korsiti u vecij meri, treba redovno provetravati prostorije a osobe koje se stalno nalaze u istoj prostori sa tampacem treba da se malo odmaknu od njega.