https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Odzvonilo pirateriji

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Računari uopšte => Temu započeo: Pedja 30.01.2005. 14:19:30Naslov: Odzvonilo pirateriji
Poruka od: Pedja 30.01.2005. 14:19:30
Glas javnosti

Prva osuđujuća presuda protiv kućne DivX radinosti

Odzvonilo i piratima

Drugo opštinsko javno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Mirka Tomaševića (22) iz Beograda, zbog umnožavanja i distribucije filmskih dela i računarskih programa u DIVX ili DVD formatu. (krivičnog dela Neovlašćeno korišćenje autorskog i drugog srodnog prava iz čl. 183a st. 1 Krivičnog zakona Republike Srbije) Tomašević je neovlašćeno kopirao i oglašavao prodaju daljih kopija putem svoje Internet prezentacije www.divxworld.co.sr, kao i putem malih oglasa na Internet prezentaciji "PC Berza", a po pristizanju narudžbina kopije autorskih dela isporučivao ih je kupcima na teritoriji Beograda i Srbije lično ili poštanskim pošiljkama.

Po navedenoj optužnici Drugog opštinskog javnog tužilaštva sud je održao Glavni javni pretres, saslušao stranke u postupku i izveo dokazni postupak, nakon čega je optuženog oglasio krivim za izvršenje navedenog krivičnog dela i osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, za koju je istovremeno odredio da se ista neće izvršiti ukoliko u periodu od 5 godina ne izvrši novo krivično delo.

Sud je takođe odredio da se predmeti kojima je izvršeno ovo krivično delo, a u koje spada računar sa pripadajućim komponentama i uređajima za snimanje podataka trajno oduzimu od optuženog, a kompakt i DVD diskovi na kojima su se nalazile neovlašćene kopije autorskih dela komisijski unište.

Sud je usvojio predlog javnog tužioca da se presuda u celosti nakon pravosnažnosti objavi u javnim glasilima.
Zanimljivo je da je u konkretnom slučaju po prvi put u Republici Srbiji doneta osuđujuća presuda protiv takozvanih "kućnih pirata - proizvođača".


http://www.glas-javnosti.co.yu/danas/srpski/Z05012904.shtml