https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - PDV na računare od 8%?

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Računari uopšte => Temu započeo: radnik 09.06.2005. 09:55:33



Naslov: PDV na računare od 8%?
Poruka od: radnik 09.06.2005. 09:55:33
http://www.bench-market.com/article.php?sid=8342

Centar za razvoj Interneta dostavio je Ministarstvu finansija Predlog za smanjenje stope PDV-a za promet računara, računarske opreme i softvera sa 18% na 8% i time se pridružio inicijativi koju su već podržali Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine, Republički zavod za informatiku i Internet, Društvo za informatiku Srbije, Privredna komora Beograda i Srbije i mnogobrojna preduzeća koja posluju u oblasti informacionih tehnologija. Izmenama i dopunama Zakona o porezu na promet, krajem 2002. godine, računari, računarska oprema i softver izuzeti su iz plaćanja poreza na promet sa namerom stimulisanja nabavke i korišćenja informacionih tehnologija u cilju:
- Smanjenja naučnog i tehnološkog jaza naše zemlje i zemalja neposrednog okruženja, kao i zemalja Evropske Unije.
- Osposobljavanja građana za kvalitetnije i produktivnije obavljanje posla, u okviru napora za smanjenje nezaposlenosti.
- Stimulisanja opšteg ekonomskog razvoja baziranog na primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u svakodnevnom poslovanju.
Zahvaljujući ovoj stimulativnoj meri, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj domaćinstava koja poseduju računar povećavao bi se po stopi od 5% godišnje. Ovim tempom rasta Srbija je bila na dobrom putu da već za tri godine dostigne nivo informatizacije zemalja kandidata za pridruživanje EU.
Stupanjem na snagu zakona o porezu na dodatu vrednost, početkom 2005, ova važna stimulativna mera je poništena, tako da su računari ponovo opterećeni stopom od 18%.
Analiza efekata prvih šest meseci ponovnog oporezivanja računara, obavljena od strane informatičkih udruženja privrednih komora Beograda i Srbije, te Društva za informatiku Srbije, pokazala je trajno i značajno smanjenje obima prodaje (u proseku 30%, a u nekim oblastima i do 60%), a samim tim i primene informacionih tehnologija u našoj zemlji.
Danas se Srbija, sa 19% domaćinstava koja poseduju računar, nalazi ne samo iza razvijenih zemalja (SAD 75%, EU 50%) i zemalja za članstvo u EU (35%), nego i iza zemalja u najbližem okruženju (Hrvatska, blizu 50%).

Izvor: Centar za razvoj Interneta


Naslov: PDV na računare od 8%?
Poruka od: Pedja 09.06.2005. 10:11:23
Nije usvojen zahtev ne samo CRI nego i drugih orgnizacija. I dalje cemo placati 18%.


Naslov: PDV na računare od 8%?
Poruka od: radnik 09.06.2005. 12:15:40
error (ne znam kako da obrsisem svoju poruku)


Naslov: PDV na računare od 8%?
Poruka od: radnik 09.06.2005. 12:16:12
da je pameti, drzava bi trebalo za kupovinu racunara da placa premiju (kao za proizvodjace mleka, pa i ovo je sve najvise zbog dece).