Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Smanjen porez na racunare  (Pročitano 8563 puta)
Bili
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Darko Vasiljevic
Mesto: Uzice
Lokacija: Zlatiborski put
Država: Srbija
Horoskop: Bik
Poruke: 148


Born to be wild


« poslato: 09.07.2007. 20:43:15 »

Najzad lepa vest smile

Od sutra 10.07.07 porez na racunare i racunarske komponente , kao i na monitore, miseve i tastature je smanjen sa 18% na 8%.

"Pravilnik ministarstva finansija sa tumacenjem šta sve od IT opreme spada u kategoriju sa nižom poreskom stopom, po poslednjim informacijama biće objavljen sutra u utorak 10.7.2007"
Sačuvana

Trust me I know what I`m doing
jelenica_ue
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Žena
Ime i prezime:
Jelena Hlubek Supurović
Lokacija: centar
Država: Srbija
FaceBook: ima
Horoskop: Ovan
Poruke: 2278
Najforumaš 2008
« Odgovor #1 poslato: 10.07.2007. 01:04:54 »

jupiiiiiiiiiii

to znaci da ce monitori biti jos jeftinijiiiiiiiiiii

jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #2 poslato: 12.07.2007. 02:53:53 »

Službeni glasnik RS, br. 63/07 od 09.07.2007

Na osnovu člana 23. stav 3. Zakona o porezu na dodatu vrednost („Službeni glasnik RS”, br. 84/04, 86/04 – ispravka, 61/05 i 61/07), Ministar finansija donosi

PRAVILNIK
o izmenama i dopunama Pravilnika o utvrđivanju dobara i usluga čiji se
promet oporezuje po posebnoj stopi PDV


Član 1.
U Pravilniku o utvrđivanju dobara i usluga čiji se promet oporezuje po posebnoj stopi PDV („Službeni glasnik RS”, br. 108/04, 130/04, 140/04 i 65/05), posle člana 7a dodaje se član 7b, koji glasi:

„Član 7b
Personalnim računarom, u smislu člana 23. stav 2. tačka 7a) Zakona, smatra se računarski hardver koji se sastoji od kućišta sa svim njegovim elementima, monitora, tastature i miša. Komponentama od kojih se sastoji personalni računar, u smislu člana
23. stav 2. tačka 7a) Zakona, smatraju se kućište, elementi kućišta, monitor, tastatura i miš.

Elementima kućišta iz st. 1. i 2. ovog člana smatraju se uređaj za napajanje, matična ploča, centralna procesna jedinica, radna memorija, magnetni i optički uređaji za skladištenje podataka, adapteri, kontroleri i druga dobra koja se ugrađuju u kućište.”

Član 2.
U članu 11. stav 1. menja se i glasi:
„Uslugom smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima, u smislu člana 23. stav 2. tačka 11) Zakona, smatra se usluga prenoćišta u hotelima, motelima i kampovima, koji su razvrstani u kategorije u skladu sa propisima kojima se uređuje turizam, kao i usluga prenoćišta u odmaralištima i domovima.”

Član 3.
Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.


Broj 110-00-197/2007-04
U Beogradu, 9. jula 2007. godine
Ministar,
dr Mirko Cvetković, s.r.

http://www.mfin.sr.gov.yu/html/modules.php?op=modload&name=Subjects&file=index&req=viewpage&pageid=1895

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost
http://www.mfin.sr.gov.yu/html/modules.php?op=modload&name=Subjects&file=index&req=viewpage&pageid=1888

Sačuvana

knezofil
Mel
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Poruke: 571


srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi


« Odgovor #3 poslato: 12.07.2007. 03:27:25 »

Zasto sada to smanjenje PDV? I zasto bas racunara? Radi razvoja informatickog drustva?

Racunari su dovoljno omasovljeni, ne znam nikog ko ga nema. Retko koga ustvari. Znam jedino ljude koji bi hteli da imaju bolji nego sto vec poseduju.
Ako se vec moze izdvojiti 40 000 u proseku, moci ce i dodatnih 30ak evara koliko iznosi prosecno pojeftinjenje. Ako je u pitanu kupovina komponente ili dve, nije preterana usteda.

Vise bi me obradovalo omasovljenje interneta, sirokopojasnog naravno. To bi mnogo vise doprinelo racunarskoj pismenosti trenutno.

Jos jedan off: u skupstini nije prosla akcija ukidanja PDV na opremu za bebe. Da je kojim slucajem to proslo umesto smanjenja PDV na racunare, drzava bi jednako ustedela, a istovremeno napravila vise koristi drustvu
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #4 poslato: 12.07.2007. 20:30:01 »  D A N A SKompjuteri jeftiniji za 8,5 odsto


Beograd - Prodavci računara odmah su reagovali na smanjenje stope PDV na promet računara sa 18 na osam odsto i već prvog dana snizili cene. Iako je stopa poreza snižena za 10 odsto realno smanjenje cena iznosiće od osam do 8,5 odsto i do juče ujutru većina kompanija već je uskladila cenovnike. Prema pravilniku Ministarstva finansija, računarom se smatra kućište sa svojim elementima (napajanje, matična ploča, procesor, memorija, magnetni i optički uređaji i dr.), odnosno sve što u kućište može da se ugradi, kao i monitor, tastatura i miš. To znači da će PDV za štampače, eksterne modeme, eksterne memorije i slične uređaje i dalje ostati 18 odsto i njihova cena neće padati.
Vlasnik i generalni direktor Gigatrona Vladan Janković potvrdio je za naš list da je njegova kompanija prekjuče snizila cene za 8,5 odsto. On, međutim, ističe da su prodavci, ali i kupci suočeni sa velikim problemom zato što se po stopi od osam odsto oporezuje samo ono što može da se ugradi u kućište računara, kućište, monitor, tastatura i miš.
- Sve što se "kači" spolja na računar oporezuje se po stopi od 18 odsto. Problem je i što se monitori sa digitalnim ulazom DVI, koji čine oko 60 odsto svih monitora na tržištu, carinski tretiraju kao audio-video uređaji, a ne kao računarski monitori i samim tim za njih važi i veća carina i veća stopa PDV - ističe Janković.

Niže cene svakako će olakšati građanima da dođu do dobrog računara ili da zamene stari. Ali i sada važi pravilo dobro otvorite oči i proverite što više cenovnika. Uvidom u nove cenovnike pojedinih prodavaca mogli smo da se uverimo da, recimo, laptop firme Tošiba "A100-784" košta 60.990 dinara, ali se može naći i za 62.344, pa čak i 72.012 dinara. Takođe, model iste firme "A120-189" u više prodavnica košta 58.990 dinara, a negde dostiže i cenu od 62.266 dinara ili 66.812. Iako ima još primera velikih razlika u cenama, ti rasponi su najčešće do tri ili četiri hiljade dinara. Laptopovi, koji su pre smanjenja poreza koštali između 800 i 1.000 evra, sada su za oko 7.000 dinara jeftiniji. Međutim, ukoliko se potrudite možete naći i veoma kvalitetne modele koje su jeftiniji za devet ili deset hiljada dinara. Kada je reč o desktop računarima, nakon pojeftinjenja, moguće je naći novi računar i za 13.000 dinara. Cena računara koji bi mogao da zadovolji potrebe prosečnog korisnika sada je od 25.000 do 40.000 dinara.
Prema njegovim rečima, ako se leto tretira kao "mrtva sezona", tražnja za računarima je veoma povećana. Trenutno bolje ide prodaja laptop računara s obzirom na to da se kod njih najviše oseća smanjenje poreza. "Laptop koji je koštao 1.000 evra, sada košta 900 evra što nije mala razlika. Mušterije se uglavnom odlučuju da kupe bolji kompjuter, a ne da prođu jeftinije", naglašava Janković.
Direktor maloprodaje u Komtrejdu Srećko Miodragović kaže za Danas da je ta kompanija snizila cene za 8,47 odsto i to se odnosi na sve proizvode koji su obuhvaćeni pravilnikom Ministarstva finansija, kao i da nije bilo selektivnog snižavanja cena.
- Navala u Komtrejd šopovima još nije počela verovatno zbog odmora. Pravi efekat pojeftinjenja osetiće se tek u poslednja četiri meseca ove godine. Ljudi potroše novac na odmorima i tek od polovine avgusta, kada počnu da pripremaju decu za školu, proda se mnogo više računara nego u junu i julu. To se dešava svake godine - tvrdi Miodragović i dodaje da je Komtrejd poslao dopis Ministarstvu finansija za dodatno tumačenje u vezi sa oporezivanjem monitora sa DVI ulazom.
Cene računara juče je snizio i Eurolink. Generalni direktor Ivan Kordić kaže za Danas da su cene oborene za osam odsto i da povećano interesovanje građana očekuje od septembra. "Procenjuje se da će zahvaljujući smanjenju poreza prodaja kompjutera, u periodu od septembra do maja naredne godine, porasti od 50 do 75 odsto", ističe Kordić i dodaje da su opravdane spekulacije u javnosti da su pojedini prodavci pre smanjenja poreza podigli cene.
Korekciju cenovnika završio je i Big epl. U toj kompaniji ističu da građani prilikom kupovine računara treba da obrate pažnju i na kupovinu softvera koji nije obuhvaćen pravilnikom Ministarstva. Međutim, kažu u Big eplu, ukoliko građani kupuju operativni sistem u okviru računara, stopa oporezivanja iznosiće osam odsto dok će PDV na kupovinu operativnog sistema mimo kompjutera iznositi 18 odsto.
Sačuvana
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #5 poslato: 13.07.2007. 01:25:07 »

Nesto mi sumknjivo sve to, mislim da se prodavci dosta ugradjuju u deo cene koga se odrekla drzava. A i neki sad povlace neke komponenete sa trzista i uvaljuju neke kojima je prosao vek.
Sačuvana
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« Odgovor #6 poslato: 14.07.2007. 16:20:05 »

    www.[uklonjena_reklama].com   Lepo, lepo !  happy15    Obratite pažnju na cene LG TFT monitora od 19 inča.
« Poslednja izmena: 14.07.2007. 19:29:14 Pedja » Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 3.169 sekundi sa 34 upita.