Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Užice na Internetu
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Glasanje
Pitanje: Da li verujete da su amerikanci stvarno bili na mesecu?
Da - 7 (70%)
Ne - 3 (30%)
Ukupno glasova: 10

Stranice: 1 2 [3]  Sve
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Svemirska trka  (Pročitano 28055 puta)
fon Manštajn
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #50 poslato: 26.05.2007. 17:48:08 »

to je taj clan iz politikinog zabvanika koji sam citao u vozu...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #51 poslato: 26.05.2007. 18:53:58 »

E pa to je tacno ono sto ja imam video klip!
Sačuvana
fon Manštajn
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #52 poslato: 03.06.2007. 22:55:53 »

pa gradjanine nadam se da si primetio emisju na National G. kanalu o probelmu medjuplanetranog putovanja za ljudsku vrstu... izmedju ostalih problema pojavljuje se i problem  radijacije ( o kome si se ti interesovao), koja nije od sunca, ( sunceva radijacija   nije toliko cesta i sasvim je moguce na vreme upozoriti calnove posade da se vrate u satl) vec je opasna nepoznata radijacija iz dubokog svermira, koja prolazi kroz sve, pa je cak primetna u vidu raznih bleskova kad drzimo ztvoren oci, nesto poput munje , tako opisuju kosmonauti, ovo zracenje je dovelo do ostecenje vida svakog sestog astronaouta NASA-e sto je monogo vise od proseka... takodje nizom eksperimenat ustanovljeno je da ta radijacija ubija mozdane celije tako da je dugotrajno izlagnje ovom uticaju svakako pogubno i sa izvesnim smrtnim ishodom...

od ostalih problema najveci je svakako nedostatak gravitacije u svemiru, jer  je gravitacija sila koja nas oblikoval u formi u kojoj  danas postojimo, povezano sa gravitacijom su sledeci problemi, slabljenje misica, najopasnije je svako slabljenje srcanog misica, gublejnje kostane mase do poptpune nemogucnosti odrzavanja koscane forme, najopsaniji efekat je prekd kicmenog stuba koji bi bio neminovan, mogucnost razvijanj embriona u odsustvu gravitacije je pod velikim znakom pitanja, do sad utvrdjen ne zeleni efekat je potpuni gubitak osecaj za ravnotezu i orjentaciju, to jest gubitak sposobnosti procene sta je gore sta dole, znaci potupuna dezorjentacija...

takodje tu je put od vise vekova koji zahteva najmanje sto osoba da ne bi doslo do ukrsatanja potomaka, a na odredjenu destinaciju stiga bi deca nase dece, naravno stigli bi u potpunu neizvesnost... u svemu ovome ogromnu ulogu i prostor za delovanje pronasli su gentski inzinjeri ( ko drugi ), koji smtraju da je sve ovo uz modifikaciju gena novorodjencadi sve potpuno izvodljivo... ( kao primer pokazan je mis koji svetli u mraku jer mu je ubacen neki gen koji neku algu cini fluroscentnom, fascinantno, tako su skontali da bi uacivanjem nekih gena buba svabe ljudski organizma bio potpuno imun na radijacju jer bi proizvodlil mnogo jace proteine koji se inace bore protiv radijacije...)
super je emisija bila...moj zakljucak je da ljudski organizam jednostavno nije evoluirao  za put u svemir... dok sam slusao te geneticare bilo  mi je nelagodno, svi ste gledali film "Gataka" zar ne?
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
GradjaniN
(pas koji ne ide u raj)
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 336
« Odgovor #53 poslato: 09.06.2007. 08:21:57 »

(at shadow)  Pitao sam te lepo i jasno kako sve ono shto ti znash (i prochitach) objashnjava problem radijacije onako kako sam ga postavio.

Citat: "Vidish zanima me kako ti dokumentarci i tekstovi kojima ti baratash ovde kao argumentima to objashnjavaju, ako se toga uopshte dotichu? Ono shto sam dosada procitao iz tvojih odgovora o problemu radijacije mi ama bash nishta ne govori, te otuda sumnjam u valjanost takvih argumenata."

Zato ili mi odgovaraj konkretno iz te svoje dokumentacije ili reci lepo "nema" ili ne odgovaraj uopshte ali mi nemoj prichati neke trece stvari tipa "treba nam atomski inzhenjer da ti odgovorimo".

(at Pedja) Ovde se ne radi o tome da je potrebna zashtita od magnetnog polja vec od EM talasa - fotona radioaktivno visoke frekvencije.

(at fon Manshtajn) Nisam gledao tu emisiju na zhalost. No to zrachenje o kome prichash mislim da se ono naziva tzv. kosmichkim zrachenjem. Naime po Holistichkim teorijama koje su bliske sa nekim idejama kvantne gracitacije u svemiru je sve sa svime povezano ne samo gravitacijom vec i eletromagnetnim interakcijama jer svuda imash elektrichno aktivnu materiju - zvezde na primer. Tako da svetlost (chitaj EM talasi razlichitih frekvencija pa i onih radioaktivnih od svake zvezde koja je udaljena od Zemlje manje nego shto iznosi trenutna starost Zemlje puta brzina svetlosti dospeva do nje). Teoretski nekakva direktna zashtita od toga je nemoguca jer je celokupna poznata materija u univerzumu sazidana od naelektrisanih chesitca bez obzira na to shto su pojedine njene forme elektrichno neutralne - atomi npr tako da ce ona uvek biti izlozhena potencijalnoj jonizaciji. Medjutim, uvek je moguca indirektna zashtita kao ovde na zemlji gde se radijacija od Sunca i Kosmosa postepeno "filtrira" znachi radoaktivni talasi se postepeno "prevode" na EM talase manjih frekvencija dok se ne stigne do vidljive svetlosti a mozhe i nizhe (videti Komptonov Efekat) pochevshi od tog Van Alenovog pojasa pa do Ozonosfere. A antioksidantni molekuli i ti proteini koje si pomenuo dodju neshto kao zadnja linija odbrane. Oni koji imaju novca mogu tu da dodaju i gomilu zashtitnih krema i sl.

Kada je put u Kosmos u pitanju vec dugo vremena mi se chini da su "drugi svetovi" toliko daleko od nas upravo zato da ne bismo mogli da stignemo do njih, bar ne u ovom egzistencijalnom obliku. Zamisli ti npr. Solanu i Olija Rena kako jure tamo neke jadne svemirce da udju u nekakvu svemirsku EU ili ce Bush da ih bombarduje sa svojih medjuplanetarnih nosacha...

No, da se vratimo mi na Put Do Meseca. Pretpostavljam da ste gledali film "The Core" kada ona espedicija putuje u sredishte zemlje da pokrene jezgro. E ima tu onaj deo kada se prikazuju efekti pucanja zemljinog magnetnog shtita (Van Alenov pojas ako hocete) pa ima ona scena kada tip u autu cheka u guzhvi na mostu, ispruzhi ruku kroz prozor na tren i odmah dobije opekotine, par minuta kasnije konstukcija mosta pochne da se topi i on se srushi. E pa poshto je Mesec ochigledno izvan van Alenovog Pojasa, a koliko ja vidim i ne rotira oko sopstvene ose (uvek nam je okrenut istom stranom), a Sunce istim intenzitetom zrachi i Zemlju i Mesec zar ne mislite da bi i ti astronauti na mesecu trebalo da se nadju u takvim "paklenim" uslovima.

Neko ce mi na ovo odgovoriti "Pobogu pa to su specijalni efekti da bi film bio zanimljiviji.". OK neka je to u filmu preterano ali to vam jedan slikovit opis za problem radijacije onako kako ga ja vidim
Sačuvana
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #54 poslato: 09.06.2007. 16:28:19 »


(at Pedja) Ovde se ne radi o tome da je potrebna zashtita od magnetnog polja vec od EM talasa - fotona radioaktivno visoke frekvencije.


Voleo bih neko detaljnije objasnjenje ove pojave, posto iz ovog sto si napisao uopste ne kapiram o cemu se radi. Moje poznavanje fizike nije dovoljno da to protumaci, a ono sto ja znam je:

- fotoni nose svetlost

- svetlost je elektromagnetni talas veoma visoke frekvencije, koja upada u vidljivi spektar

- svetlost nije radioaktivna

- nisam jos cuo da postoji radioaktivno elektromagnetno zracenje, mogu da prihvatim da radioaktivno zracenje moze da proizvede i elektromagnetno

- svetlost se moze blokirati

- elektromagnetno polje se moze blokirati

- magnetno polje se moze blokirati (trag: mu-metal)

Sačuvana
GradjaniN
(pas koji ne ide u raj)
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Mesto: Užice
Država: Srbija
Horoskop: Strelac
Poruke: 336
« Odgovor #55 poslato: 09.06.2007. 18:28:13 »

Fotoni ne nose svetlost oni jesu svetlost. Eletromagnetni talas i foton su ista prirodna pojava - sushtina - entitet kako god, tachnije to je kvant promene EM polja neke naelektrisane chestice, te to dvoje ne mozhe jedno bez drugoga. EM talas - foton pochinje zhivot u ili na naelektrisanoj chestici, a zavrshava ga u ili na nekoj drugoj naelektrisanoj chestici. On ima dualnu prirodu - nekad se ispoljava kao talas - EM talas,  nekad kao chestica - foton. Ako se u nekoj pojavi ispoljava na nachin talasa onda tu nema efekata koji nastaju kada se ispoljava kao chestica i obrnuto. Elektromagnetika koju momci sa wirelesa pretpostavljan odlichno poznaju uglavnom se bavi talasnim aspektima te dualne pojave te otuda verovatno znate za onu skalu EM talasa. Na samom desnom kraju te skale ako se gleda po porastu frekvencije je EM radioaktivno zrachenje.

Ja sam priznajem napravio odredjenu zabunu ovim "radioaktivno EM zrachenje" izrazom ali sam hteo da dublje ukazhem na sushtinu procesa. Inache pri tome sam mislio na UV X i Gama talase, koji su EM talasi po redosledu mnogo vecih frekvencija od svetlosti.

No da pojasnim fizika koji sam ja uchio definishe tri osnovne vrste radioaktivnog zrachenja - alfa, beta i gama zrachenje. Od njih jedino Gama zrachenje pripada spektru EM talasa te je nesamostalno - pochinje i zavrshava na naelektrisanim chesticama. Kakve to ima veze sa celijom? Celije su sagradjene od organskih molekula oni pak od atoma a oni opet od naelektrisanih chestica. Svi organski molekuli moraju odrzhavati svoju strukturu kada ne uchestvuju u zhivotnim hemijskim reakcijama. U osnovi te strukture jeste da molekul ne sme da bude elektrichno aktivan tamo gde se to ne trazhi. To se postizhe tako shto su sve strukture medjusobno povezane vezama izmedju naelektrisanih chestica u el. neutralne celine osim tamo gde se to izrichito ne trazhi usled potrebe za specifichnom elektrichnom aktivnoshcu molekula na datom mestu njegove strukture. Te veze imaju odredjenu energiju. Foton koji ima dovoljnu energiju za datu vezu mozhe da je prekine, energija fotona je funkcija frekvencije njegovog dualnog EM talasa po direktnoj proporcionalnosti. Znachi veca frekvencija = veca energija fotona = veca mogucnost za kidanje veza. Svaki EM talas u principu mozhe da reaguje sa molekulima i atomima svih celija. Ako ima rel. malu frekvenciju mi ga osecamo kao toplotu, ako ima frekvenciju u optichkim granicama mi ga dozhivljavamo kao svetlost, ako ima frekvenciju tj energiju dovoljnu da pokida vezu u molekulu tamo gde ne treba on jonizuje i tada je on radioaktivan. Npr. EM talas svetlosti ima takvu frekvenciju da kada padne na kozhu deluje na neku vezu u organskom molekulu koja svojim kidanjem pokrece proces sinteze tamnog zashtitnog pigmenta. Drugi EM talas sa dovoljno velikom vecom rekvencijom mozhe da pogodi neku vezu u DNA te iste celije shto ce dovesti do toga da ta celija postane kancerogena. To su inache procesi koji zavise od mnogo faktora, a ovo je samo jednostavan opis.

Nije bash jednoznachno gde pochinje ta "frekvencija radioaktivne jonizacije" jer u razlicitim organskim molekulima postoje razlichite strukture a tu su i antioksidantni molekuli koji shtite ili saniraju shtetne posledice delovanja tih "loshih" EM-talasa. Po meni svaki EM talas sa frekvencijom iznad ljubichastog kraja optichkog opsega je potencijalno opasan, sti shto je frekvencija veca veca je i verovatnoca da ce shtete biti kao i sama velichina shtete. Problem je shto se organizam rel. uspeshno brani od manjih kolichina UV i X EM zrachenja te se oni dosta koriste u svakodnevnom radu npr. na nekim profitabilnim poslovima narocito u medicini. (znate i sami koliko koshta upotreba skenera, a na rentgen i onako idemo redovno) Otuda i ona pricha o tzv. dozvoljenim dozama, shto je van pameti jer iako se organizam od neke kolichine radijacije rel. uspeshno odbrani to ne znachi da nju treba proglasiti dozvoljenom, a radi se o tome i da se ljudi lakshe privole da to koriste i rade sa tim te da im se takvo radno mesto manje placa.

Tek se one frekvencije koje su iznad X zraka zvanichno priznaju kao radioaktivnost tachnije radioaktivno zrachenje, ali se chak i oni koriste u neke svrhe (npr. za ispitivanje kvaliteta unutrashnjosti metalnih konstrukcija).

Shto se tiche zashtite Faradejev Kavez je po definiciji zashtita od naelektrisanja - naelektrisanih cestica. Elektron ne mozhe da udje u unutrashnjost zatvorene metalne povrsine, a svetlost se odbija od ogledala, ali gama EM talas prodje kroz oba ni ne trepnuvshi osim ako nisu dovljno debeli da ga zaustave ili mu promene frkvenciju delimichnom apsorpcijom. Zashto? Zato shto ima vecu frekvenciju od njih a manju talasnu duzhinu te vecu energiju. Medjutim kako EM talasi preko Komptonovog Efekta predaju kinetichku energiju naelektrisanoj chestici npr. elektronu a oni sami se transformishu u EM talas manje energije i frekvencije, tako i Gama zrachenje kao i X i UB zrachenje nakon dovljnog broja adekvatnih sudara mogu da se dovedu do bezbednih frekvencija ili da se potpuno apsorbuju u nekoj naelektrisanoj chestici tako da je neka neka direktno-indirektna zashtita od ovog zrachenja moguca i postoji.

Nadam se da sam pojasnio stvari ako treba josh javite.
Sačuvana
fon Manštajn
urednik
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #56 poslato: 02.11.2007. 01:40:55 »

danas citam u Politici da su navodno neke stvari skrivane od javnosti a otkrivene su jos prilkom prve apolo misije na mesec. Kako pise jedan od calanova NASA-inog tima tokom prve  posete Mesecu astronauti su naleteli na ostatke vestacki napravljene gradjevine koje bi prpiadale nekoj nama nepoznatoj civiizaciji i na tragove tehnologije  upravljanja gravitacijom do tada nepoznate ljudima... bizarno zar ne? ko zeli neka procita opsirnije...

clanak sa politikinog sajta
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Stranice: 1 2 [3]  Sve
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  Užice na Internetu
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 1.883 sekundi sa 35 upita.