https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Sve što leti u Srbiji biće u subotu nad Tvrđavom

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Sport => Temu započeo: Pedja 17.09.2008. 17:46:15Naslov: Sve što leti u Srbiji biće u subotu nad Tvrđavom
Poruka od: Pedja 17.09.2008. 17:46:15
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=34187

Sve što leti u Srbiji biće u subotu nad Tvrđavom

M.Joksimović

Sve što leti u Srbiji biće tačno u podne u subotu na nebu nad Beogradskom tvrđavom. Padobranci, piloti, motorni zmajevi, paraglajderi, avioni i helikopteri u neobičnim manevrima predstaviće se na „Beograd Air show 2008“ u Beogradu.

Organizator manifestacije, Vazduhoplovno društvo „Sveti Arhangel Gavrilo”, planira da taj aeromiting pretvori u tradicionalnu turističku manifestaciju koju imaju svetske metropole.

- Posetioci će videti neobične manevre više od 40 letilica, akrobatsko i grupno letenje koje će izvesti 60 pilota i padobranaca. Prostor Beogradske tvrđave je posebno atraktivan jer zbog njenog geografskog položaja posetioci mogu da posmatraju avione u svojoj ravni - kaže za „24 sata“ Boris Vraneš, direktor aeromitinga i potpredsednik Vazduhoplovnog društva „Sveti arhangel Gavrilo“.

Na aeromitingu će učestvovati kompletno srpsko vazduhoplovstvo. Padobranci, piloti ultralakih aviona, motornih zmajeva i paraglajdera, piloti pilotske akademije, privredne avijacije i velikih saobraćajnih aviona kao i predstavnici poslovne i školske avijacije. Neke od akrobacija Beograđani će imati prilike da vide po prvi put.

- Program će obogatiti vojni avioni „mig 29”, „orao”, „super galeb” i helikopter „gazela”, helikopterska jedinica MUP-a Srbije, a na kraju će, kao šlag na torti, nastupiti naša jedina akro grupa „Zvezde” koja će avionima izvesti akrobacije - kaže Boris Vraneš.

On kaže da se nada da će manifestacija doprineti ugledu naše zemlje i našeg vazduhoplovstva.

Na spektaklu se očekuje oko 100.000 posetilaca.

Beograđani će program moći da prate na gornjoj terasi od Pobednika do Opservatorije i na donjem delu zidina prema Nebojšinoj kuli gde će se izvoditi doskoci padobranaca. Ozvučenje će biti postavljeno i na novobeogradskoj strani Ušća a u aeromitingu uživaće i oni koji se nađu na Dunavskom keju i Adi Ciganliji.