https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Proslavljeni fudbalski trener Radomir Antić bio gost užičke opštine

Oreska - Užice

UŽICE => Sportska perspektiva => Temu započeo: Pedja 07.07.2008. 09:57:01Naslov: Proslavljeni fudbalski trener Radomir Antić bio gost užičke opštine
Poruka od: Pedja 07.07.2008. 09:57:01
http://www.danas.co.yu/20080705/sport1.html#1

Proslavljeni fudbalski trener Radomir Antić bio gost užičke opštine

Želim da se vratim na klupu

Radomir Antić, proslavljeni srpski trener koji je svoju karijeru započeo u užičkoj Slobodi, bio je u sredu gost Užica. Antić će narednih nekoliko dana boraviti u Užicu i na Zlatiboru i držati seminare za fudbalske trenere. Na prijemu u njegovu čast predsednik opštine Tihomir Petković rekao je za Antića da je "najpoznatiji Užicanin u svetu i da na najbolji način pronosi ime grada", a potom mu uručio ulje na platnu sa motivima starog Užica akademskog slikara Dragana Dimića i knjigu "Carigradski memento" Željka Markovića, posvećenu izgradnji užičkog trga.

Zahvalivši se na prijemu i poklonima, Antić je istakao da je, ma gde bio, uvek znao da iza njega stoji Užice i njegovi prijatelji. Na pitanje novinara o svom budućem profesionalnom angažmanu, Antić je rekao da je on "čovek fudbala i da mu je želja da se vrati na klupu".

- Imao sam skoro neke razgovore, ali dogovora nije bilo. Moja profesionalna prošlost mi nije dozvolila da pristajem na bilo šta. Bilo je ponuda iz više zemalja, a poslednja je bila iz Katara. Hteli su da mi pošalju avionske karte da dođem na lice mesta, ali moje prošlogodišnje iskustvo sa Panatanaikosom, kada sam prvi put "otišao na noge" da pregovaram, odgovorilo me je od te ideje, pa sam im rekao - ako vas interesujem, ja sam u Madridu - objasnio je Antić.

Odgovarajući na pitanje o svom eventualnom angažovanju u domaćem fudbalu, on je podsetio da već dvadeset godina dolazi na odmor na Zlatibor i u Srbiju, da je "spreman da pomogne, ali da se nikada nikome nije nudio".

- Bio sam član Upravnog odbora Partizana, a kada su oni otišli, nisu me čak obavestili da više nisam član uprave. Svi imamo ego i lično dostojanstvo, ali uvek sam raspoložen za saradnju. Međutim do te saradnje nije došlo i ne znam zbog čega - rekao je Antić, koji je potom iskomentarisao i trenutno stanje u našem fudbalu.

- Poslednjim događanjima u domaćem fudbalu, ispisana je najcrnja stranica istorije sporta na našem prostoru. To što se dešava sa rukovodstvima fudbalskih klubova i Fudbalskog saveza Srbije, stvorilo je izuzetno komplikovanu situaciju. Sada su izbori, optuživanja i podele, a neki zagovaraju status kvo. Teško se otvaraju vrata za nove ljude i sve što se dešavalo i oko transfera fudbalera, samo potvrđuje loše stanje u našem fudbalu, u kome i dalje dominiraju lični interesi - rekao je Antić, a potom ponudio rešenje:

- Fudbal je i veoma važan socijalni faktor, pa bi to moralo da se reši na državnom nivou. Znam da FIFA i UEFA ne dozvoljavaju mešanje politike u fudbal i to mi moramo sami da rešimo, ali ako želimo da izađemo iz krize moramo da budemo pragmatični i realni u proceni sadašnje situacije - zaključio je Radomir Antić.Stranci i domaći fudbal

- Nikada toliko stranaca nije bilo u našim vodećim fudbalskim klubovima. Bio sam na Tari i video više od trideset fudbalera Partizana, a među njima pet do šest stranaca, što pokazuje u kakvom se stanju nalazi naš vrhunski fudbal. Želja za rezultatom oduzela je šansu za kontinuitet u radu sa mladim igračima. Potrebno je da se okrenemo našoj fudbalskoj bazi i da osmišljeno radimo sa mladim fudbalerima. To je jedini izlaz iz sadašnjeg stanja - poručio je Antić.

- Malo je ljudi koji su ostvarili vrhunsku svetsku karijeru, a ostali onakvi kakvi su bili na početku - skromni, porodični i temeljni - rekao je Petković.

Pobednička ideja fudbala

- Izborom Ćavija za najboljeg fudbalera Evropskog prvestva ozvaničena je nova, pobednička ideja u fudbalu. Prošlogodišnji pobednik Grčka bila je najslabija selekcija na EP, a kada govorimo o tehnici i igri Španaca i Holanđana, ona je donela izvanredan rezultat i meni lično zadovoljstvo. Dok sam trenirao Ćavija, tokom naše uspešne saradnje, on je ispoštovao moje sugestije o načinu igre, koju je unapredio i svoj kvalitet potvrdio kroz titulu na Evropskom prvenstvu - komentarisao je Antić, poručujući da to "nije samo Ćavijeva individualna nagrada, već i priznanje novom evropskom fudbalu".

N. Kovačević