https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Bruce Crower: revolucionarni motor “Steam-o-Lene”

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Tehnologije i tehničke nauke => Temu započeo: Led_Zeppelin 05.11.2008. 18:06:30Naslov: Bruce Crower: revolucionarni motor “Steam-o-Lene”
Poruka od: Led_Zeppelin 05.11.2008. 18:06:30
(http://www.nacionalnaklasa.com/images/stories/vesti/zmaj/08-1/08crower_6takt0.jpg)
Za razliku od klasičnih SUS motora sa četiri takta, revolucionarno rešenje, koje je patentirao Bruce Crower zahteva šest taktova i omougaćava daleko bolje iskorišćenje motora.

77-godišnji Bruce Crower je samouki konstruktor prilično inovativnih motora i neobičnih rešenja, koja su korišćena u američkim takmičenjima jednoseda. Crower je veteran američkog auto sporta, a njegova radnja locirana u Kaliforniji je i dan danas pravi muzeja američkog auto sporta. On je konstruisao bokser osmocilindrični motor, koji se koristio u Indy šampionatu i zbog čega je osvojio Louis Schwitzer nagradu za najbolji dizajn 1977. godine. Pored toga, uspeha Crower iza sebe ima mnogo rešenja, koja možda nisu imala komercijalni uspeh, ali su svakako bila pravi inženjerski podvizi.

Šta je toliko revolucionarno kod njegovog rešenja SUS motora. Kao što znamo, klasični motori, koji se koriste u automobilskoj industriji su četvorotaktni, a stepen iskorišćenja (pogotovu kod benzinskih motora) je prilično nizak zbog toga što se većina (skoro 75%) proizvedene energije pretvara u toplotnu, koju, do sada, nije bilo moguće iskoristiti kao pogonsku silu.
(http://www.nacionalnaklasa.com/images/stories/vesti/zmaj/08-1/08crower_6takt1.jpg)
Crower je dodao još dva takta prilikom izrađivanja svog prototipa, kome je dodao sistem nalik onome viđenim kod parnih mašina. Naime kada se završi četvrti takt (izduvni), sistem u cilindar ubrizgava vodu, koja se pri kontaktu sa telom cilindra, koja je zagrejana na preko 800C, momentalno pretvara u vodenu paru. Pri promeni agregatnog stanja voda povećava svoju zapreminu za preko 1600 puta, čime se omogućava šesti takt rada motora, odnosno podizanje klipa pomoću vodene pare čime se generiše pogonska sila. Vodena para, koja se oslobodi se sakuplja u posudi za kondenzaciju, gde se pretvara u vodu, koja se u narednom ciklusu opet šalje u cilindar.

Crowerov prototip motora, koji funkcioniše na ovaj način je dobio naziv ”Steam-o-Lene” i u pitanju je potpuno funkcionalni jednocilindrični dizel motor, koji razvija 8KS.

Početni proračuni govore da bi korišćenjem ovakvog sistema, benzinski motori povećali efikasnost za celih 40% dok je povećanje kod dizel motora dosta skromnijih 5%.

Ono što je najbitnije za ovaj izum je da koristi već postojeću tehnologiju, tako da nema potrebe za ”sazrevanjem” tehnologije, te bi uz pomoć nekog velikog proizvođača ovakav motor mogao biti masovno proizvođen u najkraćem roku.

Izvor: International Academy of Science


Naslov: Odg: Bruce Crower: revolucionarni motor “Steam-o-Lene”
Poruka od: Pedja 05.11.2008. 18:15:16
Uh što volim kad se neko seti ovako nekih neverovatnih nacina da iskoristi energiju koja se inace baca...


Naslov: Odg: Bruce Crower: revolucionarni motor “Steam-o-Lene”
Poruka od: Led_Zeppelin 05.11.2008. 18:19:28
Mora da ga je mucila pomisao o tolikom rasipanju energije pa se covek zainatio... :D
Elegantno,a i jednostavno resenje... :)