https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Kako nastaje polarna svetlost?

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Tehnologije i tehničke nauke => Temu započeo: Pedja 21.08.2005. 01:27:13Naslov: Kako nastaje polarna svetlost?
Poruka od: Pedja 21.08.2005. 01:27:13
Pitanje za znalce: Sta je i kako nastaje polarna svetlost?

Ako ne znate, probajte da odgtovre na ova pitanja nadjete na Internetu.


Naslov: Kako nastaje polarna svetlost?
Poruka od: Pedja 21.08.2005. 20:42:56
Nije valjda da jos niko nije nasao odgovor na netu?


Naslov: Kako nastaje polarna svetlost?
Poruka od: jelenica_ue 21.08.2005. 21:14:56
Aurora (polarna svetlost) nastaje kada čestice iz plazmenog torusa Ija stignu do viših slojeva atmosfere gde interaguju sa vodonikom, stvarajući fluoroscentnu boju. (Ove fotografije su snimljene Hablovim teleskopom)
(http://www.astronomija.co.yu/suncsist/planete/Jupiter/aurora2.jpg)
(http://www.astronomija.co.yu/suncsist/planete/Jupiter/aurora.jpg)
[/img]


Naslov: Kako nastaje polarna svetlost?
Poruka od: jelenica_ue 21.08.2005. 21:19:18
Polarna svetlost (Aurora Borealis) je pojava koja se javlja u blizini magnetnih zemljinih polova (a samim tim i u blizini polova rotacije) i manifestuje se u formi magličastih pramenova svetlosti u raznim bojama.

Da bi se razumelo kako nastaje polarna svetlost moramo pre svega objasniti kako izgleda neposredna Zemljina okolina u smislu električnih i magnetnih karakteristika. Pored atmosfere sa više svojih slojeva, Zemlju okružuju i pojasevi naelektrisanih čestica. To su takozvani Van Alenovi pojasevi, koji se prostiuru od 3840 km do 16000 km iznad površine naše planete.

Te čestice predstavljaju uglavnom elektroni, protoni i neka atomska jezgra. Ove čestice potiču sa Sunca. Naime poznato je da Sunce pored zračenja emituje i naelektrisane čestice koje čine takozvani sunčev vetar. Kada ove čestice stignu u blizinu Zemlje, na njih počne da deluje Zemljino magnetno polje i na taj način ih zarobi. Te čestice su od tada prisiljene da stalno osciluju između severnog i južnog magnetnog pola.

Kada je Sunčeva aktivnost pojačana ili dođe do erupcija na Suncu do Zemljine površine dospe veći broj naelektrisanih čestica koje tada poremete i već postojeće. Tada neke naelektrisane čestice prateci linije magnetnog polja bivaju usmerene ka magnetnim polovima. Poznato je da kada se naelektrisana čestica kreće ubrzano spiralno oko linija magnetnog polja (a to je tada slučaj) da one tada emituju svetlost. Upravo ta svetlost predstavlja Auroru Borelis.
(http://www.astronomija.co.yu/teorije/aurora/aurora2.gif)

U periodima pojačane Sunčeve aktivnosti, može se očekivati i pojačan intenzitet polarne svetlosti. U takvim slučajevima je moguće ovaj fenomen videti i na nižim geografskim širinama. Znači da postoji mogućnost da se polarna svetlost vidi i iz naših krajeva. Ne treba očekivati da se ona vidi iz gradova, ali na uzvišenjima, gde je atmosfera čista i gde je svetlosna zagađenost mala ponekad može da se posmatra. Takvih slučajeva je već bilo u proslošti, zato svi oni koji mogu trebalo bi da probaju da fotografisu, snime ili naprosto uzivaju u prelepoj pojavi na noćnom nebu.