https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Novi wireless koncept kompanije Nokia

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Tehnologije i tehničke nauke => Temu započeo: milorad 14.10.2006. 22:16:24Naslov: Novi wireless koncept kompanije Nokia
Poruka od: milorad 14.10.2006. 22:16:24
Novi wireless koncept kompanije Nokia
 Postavljen 14.10.2006 u 10:55     

Multimedija Nokia Research Center slavi 20 godina postojanja. Svoj rođendan su proslavili predstavljanjem nove bežične tehnologije koju je kompanija osvojila. U pitanju je Wibree wireless tehnologija. Wibree je dizajniran da dopuni komunikacije bliskog dometa nalik na Bluetooth, unutar dometa od 10-ak metara i brzine transfera podataka od 1 Mbps.


Wibree ne predstavlja direktnog konkurenta Bluetooth standarda. Optimizovan je za primene koje imaju ekstremno nisku potrošnju, za jeftine i male uređaje. Wibree je prva "open" tehnologija koja nudi konektivnost između mobilnih uređaja i PC računara i malih naprava, kao što su satovi, igračke, senzori i slično. Novi standard se lako integriše sa Bluetooth-om, prema navodima kompanije Nokia. Wibree se može implementirati u vidu posebnog čipa, ili pak u vidu Bluetooth-Wibree dual-mode čipa. Specifikacije za Wibree su razvijene od strane kompanije Nokia uz podršku nekoliko velikih proizvođača čipova. Prve komercijalne verzije proizvoda baziranih na ovoj tehnologiji se očekuju tokom drugog kvartala 2007. godine.