https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Tehnologije i tehničke nauke => Temu započeo: Pedja 27.05.2005. 01:02:50Naslov: Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema
Poruka od: Pedja 27.05.2005. 01:02:50
Blic, www.blic.co.yu

Putovanje dugo 28 godina

„Vojadžer“ napustio solarni sistem

Posle 28 godina leta poznata svemirska letelica „Vojadžer 1“ uskoro će napustiti Sunčev sistem, saopštila je NASA. Ona će uskoro ući u pusto prostranstvo, gde se solarni vetrovi pretvaraju u tanak plin između zvezda.

„‘Vojadžer 1’ je ušao u poslednji krug trke prema ivici Sunčevog sistema“, rekao je Edvard Ston iz Instituta za tehnologiju u Pasadeni (Kalifornija).

Posle 28 godina letelica se trenutno nalazi 14 milijardi kilometara od Sunca.

Na svom putovanju letelica je prošla mnoge izazove, prošlog novembra ušla je u region gde duvaju solarni vetrovi brzine od 1,1 do 2,4 miliona kilometara na čas. Naučnici su mislili da letelica neće uspeti da prebrodi sve opasnosti. U početku se verovalo da će „Vojadžer 1“ „preživeti“ u svemiru svega pet godina, ali misija je uspešno nastavljena do današnjih dana. „Vojadžer 1“ sa sobom nosi vremensku kapsulu u formi zlatne gramofonske ploče, na kojoj se nalaze snimljeni pozdravi sa Zemlje na različitim jezicima, kao i različiti muzički zapisi među kojima su i dela Mocarta, u slučaju da letelica naiđe na vanzemaljski oblik života.

A. P.


Naslov: Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema
Poruka od: filler 27.05.2005. 09:29:03
Strava to za vojadzer, al me zanima nesto. Oni su stavili na plocu zapise, a sta ako oni to ne mogu da procitaju, ako su primitivniji ili bilo sta vec, kao da je moguce ostvariti nekakvu komunikaciju... :) Al pomisao na tih 2,4 miliona kilometara na cas... Uh kakva je konstrukcija te letelice covece da moze da izdrzi sve to... Sunce ti... Ma i treba neku kriogenu sobu ugraditi u buduce letelice i onda na put... Pa dok se ne nadje nesto nema povratka. Bio bi prvi medju dobrovoljcima. :)

Filler in space :) hhheh


Naslov: Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema
Poruka od: Pedja 27.05.2005. 11:35:33
Zapis se sastoji od simbola, ne od teksta, posto pretpostavljaju da je to najlaksi nacin da se prenese poruka nepoznatoj civilizaciji.

Medjutim, ja to gledam kao na izlizan americki stil, kao sve nesto mra da ima znacenje, da prenosi poruku i sta ti ga ja znam. To ce da posluzi svrsi sigurno: jer nedvosmoisleno pokazuje da je stvoreno od strane mislecih bica. Meni se cini da je to dovoljno.

Uostalom koliko mi sami mozemo da protumacimo Zlatnu plocu?

(http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/images/VoyagerCover.jpg_2.gif) (http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/images/VoyagerCover.jpg_2big.gif)

Pored ovih crteza ona sadrzi jos mnog materijala: fotografije, audio zapise, pa cak sadrzi i radioaktivni Uranijum, koji bi trebao da vanzemaljcima pokaze kada je letelica napustila Zemlju.

EVo audio zapisa pozdrava na srpskom jeziku: http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/languages/audio/serbian.au

Uostalom, evo NASA-inog sajta o Voyageru
http://voyager.jpl.nasa.gov


Naslov: Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema
Poruka od: filler 27.05.2005. 13:09:18
Aaaaa stavili i nas na zlatnu plocu :)  Bolje da su nam stavili zlatnu plocu.... u ruke :)  

A, cekaj ja ne razumem jos uvek, ona je pustena da luta svemirskim prostranstvima bez ikakve energije koja je pokrece? Ili ima nesto u sebi bazirano na atomskoj energiji cisto da ima struje za slanje podataka na zemlju?

:)

Pristao bi ja da budem ko Lajka, da me strpaju i da odletim... pa gde stignem :) samo da mi obezbede link ka internetu i da mi placaju blizzardu da igram frozen throne i eto moze :) Jes da ce mi posle 13 miliona kilometara biti veliki lag, al dobro de -  :)


Naslov: Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema
Poruka od: أحدث الأرق من النو 27.05.2005. 13:25:02
Mislim zar jos nismo odrasliii??

"u letitilici ima muzike... u slucaju da ima vanzemaljskih bica"
dobro i sta? ako NEKIM PUKIM slucajem naidju na "ta bica" pustice im Mocarta?  hehehh lol

to je meni smesno!!!

Al svaka casta za letilicu... veoma zanimljivoo..


Naslov: Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema
Poruka od: Pedja 27.05.2005. 15:18:47
Zlatna ploca je postavljena na voyagera, i to cak mislim sa spoljne strane da bude uocljiva.

Voyager ce, dok ima energije leteti upravljivo, a kada je nestane, nosice ga nebeske struje. Kao kad flasu s porukom bacis u more. :)


Naslov: Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema
Poruka od: jelenica_ue 27.05.2005. 15:45:04
jooj znate li vi kako se ja plashim ovakvih stvari :)
svaka pomisao na svemir mi sledi krv a kolena klecnu  :roll:


Naslov: Svemirska letelica Vojadzer 1 na izlasku iz Solarnog sistema
Poruka od: Andragon 01.02.2006. 00:49:16
hahahahah ajoooooooooooj al na srpskom, e zamislite ljudi da vanzemaljci pricaju srpski tooo bi bila najjjaca stvar....hehe

E a i kakav je ovaj glas na srpskom,strashan,ima jadni da se isprepadaju :P