https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Uskoro prva privatna mini hidroelektrana u Srbiji

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => Tehnologije i tehničke nauke => Temu započeo: Pedja 07.06.2005. 10:34:15Naslov: Uskoro prva privatna mini hidroelektrana u Srbiji
Poruka od: Pedja 07.06.2005. 10:34:15
Blic, http://www.blic.co.yu/arhiva/2005-04-25/strane/drustvo.htm#1

Prva privatna mini hidroelektrana u Srbiji počeće da radi za mesec dana u blizini Aleksinca, na brani „Bovan“. Energija koja se u njoj proizvede biće uključena u postojeći energetski sistem, što je država omogućila prošlogodišnjim usvajanjem Zakona o energetici. Iako je ova mini elektrana, kapaciteta 250 kilovata, patuljak u džinovskom energetskom sistemu Srbije, značajan je korak koji nas udaljava od uvoza struje.

Mini hidroelektrane se mogu graditi na gotovo svakoj reci, kao i na mestima gde već postoje brane koje treba obnoviti, kao što su, recimo, brana na užičkoj Đetinji ili brane Bojnik i Ćelije. Stručnjaci, međutim, tvrde da treba dosta vremena i znanja kako bi se na nekoj reci pronašla idealna lokacija za izgradnju mini elekrtane.

- Da bi se moglo govoriti o većem energetskom doprinosu, treba izgraditi 1.000 do 1.500 takvih elektrana. Za to će nam trebati sedam do osam godina, uz velika privatna ulaganja. Firma „DV inženjering“ otvoriće prvu mini elektranu, ali postoji još zainteresovanih ulagača - pojasnio je Vladimir Potparević, glavni inženjer Građevinske direkcije Srbije.

Država se zakonom obavezala i da sva energija proizvedena u privatnim elektranama mora biti uključena u sistem.

- Prednost izgradnje ovakvih izvora energije je, prvenstveno, u iskorišćavanju obnovljivih resursa i smanjivanju potrebe za uvozom struje. Uz to će se poboljšati i efikasnost postojećeg sistema električne energije - tvrdi Potparević.

Za izgradnju najjednostavnije hidroelekrane, kapaciteta između 20 i 50 kilovata, treba uložiti oko 80.000 evra, a investicija se isplaćuje za šest do sedam godina.

Od izgranje privatnih hidroelektrana imaće korist i država i investitor. Što je više privatnih proizvođača energije, konkurentnost i tržište su veći, a to utiče i na konačnu cenu kilovat-sata. Sa druge strane, opštine na čijoj teritoriji će biti izgrađene mini elektrane imaju svu kontrolu i ekonomsku korist od toga.

Veća izgradnja malih elektrana, sve više će nas udaljavati od problema nedostatka struje i iskorišćavanja neobnovljivih resursa za njenu proizvodnju.

M. Jeveričić


Naslov: Uskoro prva privatna mini hidroelektrana u Srbiji
Poruka od: soda 17.06.2005. 22:15:36
ma to je laz....
De bre 1. privatna hidroelektrana....
Znam ja jednu u ovcar banji...
Ne ona sto je na putu Uzice - Chachak...
I to je 1. h.elektrana...
Blic lazeee ((:


Naslov: Papir trpi sve
Poruka od: skaut 14.09.2005. 07:26:12
:!:  :)

Moze biti da ce biti i privatnih hidroelektrana koje ce mozda biti ukljucene u EPS. A sto nebi ?

Na palicu postoje vec tri vetrenjace -elektrane , ali istina njihovi kapaciteti su mali i koristeih sami vlasnici uz jos dvoje suseda.( salasi ).

Zasto nebi proradila i uzicka i ivanjicka elektrana . Jesu spomenici kulture ali mislim da bi trebalo i da rade pa eto jos jedne turisticke atrakcije.


Naslov: Uskoro prva privatna mini hidroelektrana u Srbiji
Poruka od: Pedja 14.09.2005. 10:23:18
Užička hidroelektrana radi, a za Ivanjičku nisam siguran da li je funkcionalna, mislim da jeste.