https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Sve hitne službe zvaćemo na 112

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Telekomunikacije => Temu započeo: Pedja 07.10.2008. 11:29:33Naslov: Sve hitne službe zvaćemo na 112
Poruka od: Pedja 07.10.2008. 11:29:33
http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=35472

Sve hitne službe zvaćemo na 112

Brojevi 92, 93 i 94 u naredne dve godine biće objedinjeni , pa će se svi pozivi u slivati u jedan operativni centar...
Telefonski brojevi za hitne slučajeve 92 (policija), 93 (vatrogasci) i 94 (Hitna pomoć) u naredne dve godine biće objedinjeni u 112, kao što je to slučaj u većini zemalja Evropske unije. To znači da će se svi pozivi u hitnim slučajevima slivati u jedinstveni operativni centar koji će obaveštavati potrebne ekipe hitnih službi.Broj 112 moći ćete da pozovete gde god da se nalazite u Srbiji i sa mobilnog i sa fiksnog telefona.

- Ako se, na primer, dogodi saobraćajna nesreća na autoputu i niste sigurni gde se tačno nalazite, to neće biti problem jer će u operativnom centru moći da vas lociraju preko najbližeg repetitora mobilnog operatera. Na lice mesta će uputiti Hitnu pomoć, policiju i vatrogasce. Time se značajno dobija na brzini hitnih službi - kaže za „24 sata“ Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje.

Prvi operativni centar biće smešten u Beogradu, kasnije će ih biti još nekoliko u većim gradovima. U njemu će u jednoj smeni raditi od 10 do 15 ljudi, koji će biti posebno obučeni i sa znanjem bar jednog stranog jezika. Projekat je vredan više miliona evra.

Pre nego što dobijemo broj 112, do kraja meseca Sektor za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije biće transformisan u Sektor za vanredne sitaucije. To znači da će pored vatrogasaca, u njemu po potrebi biti angažovani i drugi pripadnici tog ministarstva: alpinisti, ronioci, žandarmerija, helikopterska jedinica.

- Reorganizacija će doneti i 700 novih radnih mesta. To neće biti samo za vatrogasce i spasioce, već je predviđeno i 290 mesta za visokoškolski kadar, ljude koji su završili Vojnu akademiju ili Fakultet za bezbednost. Mesta neće biti otvorena samo u sedištu Sektora za vanredne situacije, već i u svim organizacionim jedinicama za krizne situacije jedinicama koje će biti formirane širom Srbije - kaže Marić.

Da bi Sektor za vanredne situcije mogao da funkcioniše, planira se i nabavka broda, lične zaštitne opreme za spasioce, terenskih vozila za pružanje pomoći nastradalima u saobraćajnim nesrećama, ali i kupovina mobilne opreme za masovne evakuacije.

Šta su vanredne situacije?

Pod vanrednom situacijom podrazumeva se elementarna nepogoda (zemljotres, poplava, oluja, električna pražnjenja i grad, odronjavanje, klizište...), tehničke i tehnološke nesreće (požar, eksplozija, havarija, saobraćajni udes), epidemije zaraznih bolesti, kao i sve ostale pojave većih razmera koje mogu da ugroze zdravlje ljudi i životnu sredinu ili da prouzrokuju štetu većih razmera.

V. Mirilo


Naslov: Odg: Sve hitne službe zvaćemo na 112
Poruka od: knezofil 07.10.2008. 12:01:53
sad vec nema svrhe, skoro sve centrale su digitalne, ali... nije mi jasno, zasto su uopste pozivi za hitne slucajeve pocinjali 9kom... dok se na starim telefonima taj brojcanik okrene za pun krug, 3put moze srce da stane (:


Naslov: Odg: Sve hitne službe zvaćemo na 112
Poruka od: Pedja 07.10.2008. 13:48:33
Zato sto je devetka jedina bila slobodna :)


Naslov: Odg: Sve hitne službe zvaćemo na 112
Poruka od: dugalix 05.03.2012. 18:20:17
Kako ce sad Tarmi Ricmi da peva pesmu 988... kad se promene brojevi. Vise nece biti azuran ni aktuelan. To znaci da se mora otpevati update na pesmu "Vazni telefoni", kako neki kleti ljubitelj narodnjaka ne bi u stanju krizne situacije dosetio se stare pesme pa krepao birajuci nepostojeci broj. Da oni ipak ostave divert sa starih brojeva na 112. :)