https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Preminuo tvorac "Vesele veceri", Miroslav Mica Mit

Oreska - Užice

OPŠTE TEME => TV / Radio / Novine => Temu započeo: Pedja 28.06.2006. 16:55:31Naslov: Preminuo tvorac "Vesele veceri", Miroslav Mica Mit
Poruka od: Pedja 28.06.2006. 16:55:31
http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=152890

PREMINUO TVORAC VESELE VEČERI

DRUŠTVO - AKTUELNO - Sreda, Jun 14, 2006 13:53  RTS

Miroslav Mira Mitrović, predratni i posleratni spiker Radio Beograda, preminuo je danas u 86. godini, u svom domu na Zlatiboru. Mitrović je tvorac i prvi urednik najpopularnije zabavno-humorističke emisije Radio Beograda - 'Veselo veče' od 1949. godine, radio i pozorišni stvaralac.

Zahvaljujući njegovom angažmanu, stvorena je plejada radio glumaca, počev od čika Proke, Rafa, Čkalje, Perice Slovenskog, Ljube Didića, Branke Veselinović, prvih velikih radio zvezda, koje su kasnije tumačile uloge i na televiziji. Miroslav Mira Mitrović, jedna od najvećih legendi Radio Beograda, bio je dugogodišnji urednik Zabavno-humorističkog programa.

Autor je zbirke humoreski 'Živeo prvi svetski mir' i knjige 'Smehotvorci'. Njegova dela prevodjena su i izvodjena na desetak stranih jezika. Bio je i glumac, reditelj i reporter. Zapisi o istorijatu Radio Beograda, o ljudima i dogadjajima, sabrani su njegovoj knjizi 'Nevidljivi saputnik', koja se nalazi u štampi.